sub

Információk, érdekességek

Cukorbetegek vérnyomását nem jó nagyon csökkenteni

2010. március 17.

A cukorbetegekkel foglalkozó szakorvosok erélyesebben igyekeztek csökkenteni pácienseik vérnyomását, mint a magas vérnyomású, többi betegét.

 

 

A legújabb eredmények szerint azonban ennek szívet védõ haszna nincsen, viszont vannak kedvezõtlen mellékhatásai. Az ACCORD óriástanulmány eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán ismertették.


Mûkönnyek a valódi helyett

2010. március 14.

Civilizációs betegségnek tekinthetõ a szemszárazság, amely elsõsorban a nõket sújtja.

 

 

A száraz szem szindróma elsõsorban a nõk betegsége, a kiváltó okok széles skálája miatt azonban mindkét nem körében egyre gyakrabban okoz panaszokat. Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és számítógép használat egyaránt növeli.


Több a terhes cukorbeteg, mint gondolták az orvosok

2010. március 02.

Több mint kétszer annyi nõnél alakul ki cukorbetegség a terhesség ideje alatt, mint ahogy azt korábban gondolták az orvosok.

 

 

Egy új nemzetközi tanulmány szerint korábban a szakemberek úgy vélték, hogy csupán a terhes nõk 5-8 százalékánál alakul ki az úgynevezett gesztációs diabétesz, vagyis terhességi cukorbetegség. A szakemberek kilenc országra terjedõ és 23 ezer nõ bevonásával készített felmérése szerint azonban a várandós nõk mintegy 16 százalékánál alakul ki ez a betegség - írja a The Daily Telegraph címû brit napilap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

 


Hogyan alakul ki a vesekõ?

2010. február 26.

Akinek volt már életében vesegörcse - amelyet a vesében képzõdött kövecskék váltanak ki, az átélt fájdalmat nem felejti el soha...

 

 

A sérülések mértéke, jellege attól függ, hol helyezkedik el a kõ, mekkora, milyen az alakja, milyen a felülete (sima, durva, tüskés), vándorol-e vagy egy helyben marad, és hogy kíséri-e gyulladás.


Az epilepszia

2010. február 25.

Az epilepsziát egyes korokban isteni megszállottságként kezelték, szent betegségként tisztelték, más kultúrákban viszont a gonosz erõk rabjának tekintették az epilepsziás beteget, és nemegyszer megégették. A sacer szó - az epilepszia másik elnevezése - is egyszerre jelent szentet és áldozatot.

 

 

Nem véletlen, hogy az epilepsziát valamely természetfölötti erõ játékának vélték. Hisz mi más magyarázhatta volna a váratlanul jelentkezõ, az eszméletet kioltó, a beteget földre döntõ, görcsökbe rántó rohamokat?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...239