sub

Információk, érdekességek

Súlyos visszásságok a lakásotthonokban

2019. március 17.

Súlyos visszásságokat tárt fel az alapjogi biztos a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán lévő speciális lakásotthonok és a tagiskola vizsgálatakor: az intézményekben elszigetelten, sivár, lepusztult körülmények között nevelkednek, tanulnak a családjukból kiemelt, fogyatékossággal élő gyermekek. Székely László ombudsman azt javasolja: a gyermekeket nevelőszülőknél, méltó lakásotthonokban helyezzék el, vagy azonnal fordítsanak megfelelő forrásokat a személyi és tárgyi feltételek megteremtésére – tájékoztatta az ombudsmani hivatal.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A hivatalból elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a lakásotthonok közül kettőben a személyi feltételek tartósan, súlyosan hiányosak, a jelenlegi tárgyi feltételek még a gyermekvédelmi gondoskodásban élők ellátásának minimális szintjére sem alkalmasak.

A fenntartó a megadott határidőben nem tett eleget a másodfokú gyámhatóság által soron kívül előírt, határidőre kitűzött feladatoknak, az előírt javítási munkálatokat meg sem kezdte. A vizsgálat feltárta azt is, hogy az intézményben és a településen a gyermekek számára semmilyen lehetőség nincs a szabadidő értelmes eltöltésére. Az interjúalanyok egybehangzóan számoltak be a lakásotthonban élő és a helyi gyermekek közötti ellentétről, a verbális és fizikai bántalmazásokról, ami miatt csak felnőtt kísérettel közlekedhetnek a településen.

A biztos megállapította, hogy sérti a gyermek legjobb érdekét képviselő eljárás elvét, amikor a testvéreket kellő szakmai megalapozottság nélkül, egymástól elkülönítve helyezik el. A jelentés rögzíti, hogy a lakásotthon pszichológusai a megbízási szerződéses órakeretükben nem a szakképzettségüknek megfelelő feladatot látják el, hanem a kapcsolattartásuk helyszínére kísérik a gyermekeket, vagy a tanulásban segítik őket. A törvényi tilalmakat figyelmen kívül hagyva az intézmény passzívan eltűri a gondozott gyermekek dohányzását, sőt esetenként pszichoaktív szerfogyasztását is, és nem tesz lépéseket ezen gyakorlat megszüntetése érdekében.

A vizsgálat az étkeztetés kapcsán is tárt fel hiányosságokat. Az étlapok alapján nem lehetett eldönteni, hogy hozzájutnak-e a gyermekek a korosztályuknak megfelelő energiamennyiséghez, valamint hogy az elfogyasztott élelmiszerek minősége, mennyisége megfelel-e az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Székely László vizsgálata feltárta azt is, hogy nem biztosított folyamatosan a szükséges pedagógusi létszám, az álláshelyek több mint negyede betöltetlen volt, valamint nem garantálják a kötelezően előírt minimális feltételeket, többek között a tanulmányi felkészülés körülményeit, a kollégiumban élő tanulók napi tisztálkodását, a tornatermi öltözők pedig nincsenek nemek szerint elkülönítve.


Törvénytelenül génszerkesztett ikrek születtek

2019. március 04.

A kínai hatóságok szerint egyedül Ho Csian-kuj sencseni tudós a felelős azért a tudományos kutatásért, amelynek keretében génszerkesztett ikrek születtek az ázsiai országban.

A sencseni Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon – állapította meg az ügyében folyt vizsgálat. Az egyetem ezért elbocsátotta őt.

Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

A tudós már akkor közölte, hogy egyeteme nem volt tudatában az általa végzett kutatásoknak.
Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt. Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

“Törvénytelenül végezte kutatásait személyes hírnév és haszonszerzés reményében” – ismertette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a vizsgálat eredményét.

“Szándékosan kerülte meg a tudományos felügyeletet, hogy génszerkesztett gyermeket hozzon létre” – állapította meg Kuangtung tartomány Egészségügyi Bizottságának vizsgálata.

“Pénzalapot hozott létre, és saját maga szervezett egy csoportot a kutatás elvégzésére” – tették hozzá.
A vizsgálat szerint a sencseni tudós meghamisította az etikai vizsgálati papírokat, hogy önkénteseket toborozzon kutatásaihoz. Az általa használt technológiák hatékonysága és biztonsága megbízhatatlan, génszerkesztett babák életre hívását a honi törvények tiltják – emelte ki a testület.

A sencseni egyetem hétfőn honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.


A csontritkulás újabb kezelésére bukkantak

2019. március 01.

Amerikai kutatók egy új kezelési lehetőséget tártak fel a csontritkulásban szenvedő idős nők számára.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Los Angeles és a San Francisco székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei azt találták, hogy egy maroknyi agysejt fontos szerepet játszhat a nők csontsűrűségének szabályozásában.

Egérkísérleteikben a kutatók felfedezték, hogy a nőstények csontjai különösen erőssé váltak, amikor blokkolták agyukban kicsiny számú idegsejtek bizonyos jeleit, és ezeket a szupererős csontokat idős korukban is megtartották.

A tanulmány azt sugallja, hogy “egy teljesen új utat fedezhettünk fel, amelyet felhasználhatunk a csontok erősségének javítására idős nők, illetve mindenki más esetében, akik törékeny csontokkal bírnak” – hangoztatta Holly Ingraham professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A társszerző Stephanie Correa, az UCLA adjunktusa korábbi állatkísérletiben megfigyelte, hogy ha genetikailag törlik az ösztrogén receptort az agy hipotalamusz területe idegsejtjeiben, akkor az kisebb testsúlynövekedést idéz elő az egerekben. Meglepő eredményei azt mutatták, hogy a meghízott egérnek nagyobbak lettek a csontjai, mivel a csontok tömege 800 százalékkal nőtt.

Már akkor tudtuk, hogy ez új, izgalmas utakat nyitott a nők egészségének javítása felé – hangoztatta Correa.


Megdöbbentő adatok: a magyar lakosság harmada szenved valamilyen pszichés betegségben

2019. február 28.

Bár a jogszabály nem ismeri el, a pszichés megbetegedések népbetegségnek számítanak Magyarországon. Minden 3. ember közvetlenül érintett - a hozzátartozókon, barátokon keresztül pedig szinte mindenki.  

A Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatón más durva számokat is hallottunk: például azt, hogy évente 700 ezer depressziós beteget regisztrálnak az országban. Mivel a pszichés zavarok a fizikai állapotra is jelentős kihatással bírnak, ez hatványozottan terheli az ellátórendszert. Erre az esetre is igaz, hogy a megelőzésre jóval nagyobb gondot kellene fordítani.

A Magyar Pszichiátriai Társaság XXII. Vándorgyűlése, amely a napokban zajlik Győrben a “kor, kór nélkül” mottót kapta, a fő téma az időskor. Az idősödés társadalmi, pszichológiai és biológiai aspektusai mellett ezen életszakasz pozitív vonatkozásai, és a sikeres idősödés lehetőségei is előtérbe kerülnek. Sok előadó foglalkozik a leggyakoribb időskori mentális zavarokkal – különös tekintettel a demenciákra –, a gyógyszeres és pszichoterápiák mellett az önsegítés és a közösségi segítségnyújtásig számos kezelési lehetőségről terítékre kerül.


10%-kal nőtt a transzplantációk száma

2019. február 28.

Az elmúlt évben 10 százalékkal több szervtranszplantáció történt, mint 2017-ben, emelkedett a vese-, máj- szív- és tüdőátültetések száma – közölte Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár.

2018-ban összesen 505 szervátültetés történt, 119 esetben külföldről érkezett szervet kapott a páciens, ez az itthon beültetett szervek 22,6 százalékát jelenti. Tavaly 335 veseátültetést végeztek, ami 12 százalékkal több mint 2017-ben, és mind az elhunyt, mind az élődonorból végzett transzplantációk száma emelkedett. 80 májátültetés történt, ami több mint 8 százalékos emelkedést jelent, valamint 23 tüdő- és 62 szívátültetést végeztek, ami szintén több mint 2017-ben – ismertette az államtitkár.

Magyarországon sokkal többen adományoznák szerveiket haláluk után, mint ahányan ismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat. A magyar lakosság 73 százaléka ajánlaná fel szerveit, de csak 23 százaléka ismeri a feltételezett beleegyezés elvére épülő jogrendet, amely azt jelenti, hogy kizárólag akkor lehet az elhunytból szervet kivenni, ha életében ez ellen nem tett írásos nyilatkozatot – mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.

Felhívta rá a figyelmet, hogy fontos erről beszélni a hozzátartozókkal is, hogy szükség esetén tudjanak a döntésünkről és így könnyebb legyen határozniuk. Elmondta azt is, szervadományozásra dobogó szív mellett beálló agyhalál esetén van lehetőség, az agyhalál azonban nagyon ritka, a Magyarországon évente elhunyt 130 ezer emberből körülbelül ezer embernél áll be agyhalál.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora közölte, a tavaly elvégzett több mint 500 átültetésből 327 az intézményben történt. A klinika az európai transzplantációs intézmények között szívátültetésben második, veseátültetésben a negyedik, májátültetésben pedig az ötödik helyen áll. Céljuk, hogy a következő öt évben valamennyi szervtranszplantáció vonatkozásában a dobogón végezzenek, szívátültetés esetén pedig a vezető helyre kerüljenek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...155