sub

Információk, érdekességek

Az év végén kezdődhet meg vakcinájának tömeggyártása

2020. augusztus 13.

Fotó: pixabay.com

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása – jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

“Az általam ismert adatok szerint az ipari partnerek készek a vakcinakészítmények regisztrálása után megkezdeni az üzemi gyártást. Ha nem tévedek, ez az év végén vagy a jövő év elején lesz” – mondta Imatgyinov.

A Vektor vezetője nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy addigra a lakosság többsége megszerzi az immunitást az új koronavírussal szemben. Rámutatott, hogy könnyű lefolyású betegség után az antitestek csak néhány hónapig maradnak meg a szervezetben, ezért nem világos, hogy milyen hatást válthat ki benne a járvány egy esetleges második hulláma.

A Vektor – Oroszországban másodikként – kezdte meg oltóanyagának klinikai tesztelését. Elsőként a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinát próbálták ki önkénteseken, vezető katonai és polgári klinikák bevonásával.

Ennek bejegyzését az Interfax szerint augusztus 10-12-re várják, de a nyár utolsó hónapjában még csak szelektíven fognak oltani vele – elsősorban orvosokat, pedagógusokat és több mint 1500, ambulásan megfigyelendő önkéntest. A hírügynökséget úgy tájékoztatták, 5-6 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy meggyőződjenek az oltóanyag hatékony és ártalmatlan voltáról. A vakcinát jelenleg az orosz gyógyszerszakértői tudományos központ ellenőrzi.


Gyermektáborokat és aquaparkokat vizsgáltak

2020. augusztus 06.

Fotó: pixabay.com

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően 2020-ban a nyári gyermektáborokban felállított élményeszközök, trambulinok, ugrálóvárak több mint háromnegyede mindenben megfelelt az előírásoknak.

Az aquaparkokban, strandokon felállított csúszdák, vízi ugrálóvárak még ennél is jobban szerepeltek, csak tizedük üzemeltetési körülményei kapcsán tárt fel problémát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat.

Az ITM idén is kiemelt figyelmet fordít a nyári táborokban pihenő gyermekek és az aquaparkokban, strandokon kikapcsolódó családok biztonságára. A tárca által elrendelt vizsgálat során a fogyasztóvédelmi hatóság a nyári szünet alatt az egész országban ellenőrzi azokat a táborokat, ahol a gyermekek az aktív szórakozásukat biztosító eszközöket használhatnak, és azokat a kalandparkokat, strandokat is, amelyekben nyári táborokat szerveznek.

A július közepéig országosan 169 gyermektáborban végeztek helyszíni ellenőrzést, mintegy harmadukban volt valamilyen aktív szórakozást biztosító élményeszköz, trambulin, ugrálóvár, vízicsúszda, kalandpálya vagy gokartpálya. A táborokban felállított 166 eszköz közel negyede, 23 százaléka nem felelt meg hiánytalanul az előírt üzemeltetési feltételeknek.

A gyermektáborok mellett 103 aquaparkban, strandon ellenőrizték több mint 500 vízicsúszda, medencében kialakított vízi ösvény, kötélpálya, vízi ugrálóvár, vízibicikli és vízi dodzsem üzemeltetési körülményeit. A helyszíneken összesen 55 eszköz nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak. A 11 százalékos kifogásolási arány nagymértékű javulást jelent a tavalyi 32 százalékhoz képest.


A fertőzöttek száma 17 millió, a halálos áldozatoké 667 ezer

2020. augusztus 05.

Fotó: pixabay.com

A világon 17 029 155 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 667 011, a gyógyultaké pedig 9 948 163 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Egy nappal korábban még 16 682 030 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 659 374, a gyógyultaké pedig 9 711 187 volt.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 4 426 982 fertőzött volt eddig a napig, 150 713-an haltak meg, és 1 389 425-en meggyógyultak.

Brazíliában 2 552 265 fertőzöttről, 90 134 halálos áldozatról és 1 922 802 gyógyultról tudni.

Indiában 1 581 963 fertőzöttet, 34 955 halálos áldozatot és 1 019 735 gyógyultat jegyeztek fel.

Oroszországban 827 509-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 13 650-re, a gyógyultaké pedig 619 204-re emelkedett.


Útmutató az utazás új korszakához: engedélyezett úti célok, a szomszédos országok szabályai

2020. augusztus 04.

A 2020-as év szinte mindent megváltoztatott: a koronavírus és annak védekezése céljából meghozott hazai és nemzetközi intézkedések hatása még sokáig velünk marad, sőt, számos iparágnak teljesen átírta a működését.  

A karanténszabályok, a “maradj otthon” felhívások a legradikálisabb hatást azokban az iparágakban fejtették ki, amely az emberek mozgásával jár együtt. Így a turizmus, a vendéglátás és a hozzájuk szervesen kapcsolódó kiszolgáló ágazatok, mint a repülés, a légitársaságok kerültek komoly bajba. 

Hová utazhatunk most nyaralni?

 De most itt a nyár, elegünk van már a bezártságból, így aki teheti, elkezdi böngészni a lehetőségeket. Tény, hogy a belföldi turizmusban most jóval kisebb kockázat rejlik. Nem kell figyelnünk a nemzetközi szabályokra, nem kell más országok előírásait böngésznünk, és ha bármi baj lenne, hamar hazajutunk. Ettől még sokan vágynak külföldre, így nekik nem marad más, mint figyelemmel kísérni az adott országok beutazási szabályozását, mely - valljuk be - hétről hétre változik. Van, aki lazít, közben más ország szigorításokat vezet be, így indulás előtt érdemes egy pillantást vetni a Konzuli Szolgálat honlapjára, ahol naprakész információkat tudunk elérni külföldi utazásunkkal kapcsolatban.
 
A külföldi utazás megtervezésekor tehát mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy az adott országban éppen milyen szabályozás van érvényben. Az adott európai ország megnyitotta-e határait a magyar állampolgárok előtt, valamint szükséges-e bármilyen igazoló dokumentum felmutatása a határátlépéskor? Ezekre célszerű előre felkészülni, mert így elkerülhetjük vele a határon való hosszas várakozást és adminisztrációt.

Valamennyi balatoni strandon kiváló vagy jó a vízminőség

2020. július 29.

Fotó: pixabay.com

A Balaton vízminősége a természetes fürdőhelyek többségén kiváló, pár esetben jó a tó Somogy, Zala és Veszprém megyéhez tartozó részén is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Balaton nyugati medencéjére, mert a vízben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mértek, ami jelentős algaprodukció kialakulását jelzi.

Az idei szezonban is folyamatosan ellenőrzik a jogszabályi előírások betartását, egyebek mellett a strandok higiénés állapotát, az üzemelés tárgyi és személyi feltételeit, a vízfelület és a vízpart tisztaságát, a bóják meglétét. A vízminőség monitorozását havi gyakorisággal végzik.

A tó nyugati medencéjénél található megyei partszakasz mind a hét strandján fürdőzésre alkalmas, kiváló a vízminőség. A kijelölt pontokon történő mintavétel során, a helyszíni szemle megállapításai alapján júliusban kiegészültek a vizsgálatok cianobaktérium-sejtszám és klorofill-A kimutatásával is. “A vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel”.

A Veszprém Megyei valamennyi természetes fürdőhelyének vize fürdőzésre alkalmas, strandjaik vízminőségének zöme pedig kiváló, mindössze kettő kapott ennél alacsonyabb, jó minősítést.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...179