sub

Információk, érdekességek

Még lehet igényelni az ingyenes étkeztetést a nyári szünetre

2018. június 28.

Még lehet igényelni a nyári szünetre az ingyenes étkeztetést, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi egy tál meleg ételt kaphatnak az iskolai szünetben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága.

Az Emmi felhívja azoknak a szülőknek a figyelmét, akik még nem kérték az étkeztetést gyermekük számára, hogy a helyi önkormányzat jegyzőjénél továbbra is leadhatják igénylésüket.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybevételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatta a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőket, a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít.

Az Emmi tájékoztató levelet küldött a család- és gyermekjóléti szolgálatoknak, a települési és fővárosi kerületek jegyzőinek, valamint a kormányhivatalok kormánymegbízottjainak.

A közlemény szerint 2017-ben minden eddiginél több, országszerte közel 142 ezer gyermek kapott naponta egy tál meleg ételt a leghosszabb iskolai szünetben, így az intézkedés 11 ezerrel több rászorulót ért el, mint 2010-ben.
Hozzátették: idén 6,67 milliárd forintot fordít a kormány szünidei gyermekétkeztetésre, mindez csaknem háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti gyermekétkeztetési támogatásnak, amely akkor 2,4 milliárd forint volt. Az ételek minősége is fontos, ezért a 2010-ben még 370 forintos egy adagra jutó támogatás 570 forintra emelkedett.


Átadták Az év gyerekkönyve díjakat a Könyvhéten

2018. június 24.

Fotó: www.pagony.huÁtadták Az év gyerekkönyve díjakat a budapesti Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából.

Az elismerést immáron harmadik alkalommal, öt kategóriában, független szakmai zsűri döntése alapján ítélték oda a 2017-es megjelenéseket díjazva – olvasható a Hubby – Magyar Gyerekkönyv Fórum közleményében.

  • Az év gyerekkönyv írójának Gimesi Dórát választották A Macskaherceg kilencedik élete című kötetéért (Pozsonyi Pagony).

  • Az év legjobb ifjúsági könyve szerzője Sepsi László lett az Ördögcsapás című kötetért (Tilos az Á Könyvek).
  • Az év illusztrátora Hans Christian Andersen A vadhattyúk című kötetének (Scolar Kiadó) illusztrálásért Békés Rozi lett,
  • míg az év fordítójának Molnár Zsófiát választották Christelle Dabos A tél jegyesei – A tükörjáró című kötet magyarra átültetéséért (Kolibri Gyerekkönyvkiadó).
  • A zsűri szerint 2017 leginnovatívabb könyve a Szívlapát című fiataloknak szóló kortárs versantológia volt, amelyért Péczely Dóra szerkesztőt díjazták (Tilos az Á Könyvek).

Az idei zsűri tagjai Bacsó Péter magyartanár, Hermann Zoltán irodalomtörténész, Pálfi Zsuzsanna könyvtáros tanár, Orosz Ildikó újságíró, szerkesztő és Varga Emőke irodalomtörténész, főiskolai tanár voltak. Idén először egy kilenctagú diákzsűri is segítette a legjobb könyvek kiválasztását. A diákzsűri tagjai kilenc iskola tanulói közül kerültek ki. Az iskolák különböző projektmódszerek keretében dolgozták fel a díjra jelölt könyveket.

A diákzsűri összesített pontszámai alapján Schmidt Cecília Egyik kutya, másik eb című képeskönyve (Csimota Könyvkiadó) bizonyult a mezőny legjobbjának – olvasható a közleményben.


Lélekből, szabadon

2018. június 23.

Szívdobbanások a cajón ütemére, rezdülések a hegedű vagy a gitár speciális hangzású dallamaira, belső utazások a handpan lelket érintgető zendülése nyomán… Egy zenekar, amelyet merev műfaji besorolások helyett leginkább hangulatokkal és belső élményekkel lehet jellemezni. A "kozmikus világzenét" játszó Sirius World Music alapítójával, Kőrösi Gáborral és az együttes énekes-táncosával, Szántó Dóra Violával beszélgetünk.  

Bármennyire is kerülnénk a skatulyák használatát, tény, hogy spirituális zenét játszó csapatként tartanak benneteket számon. Számotokra mit jelent ez az irányzat?

Sz.D.V: - Nehéz meghatározni azt, hogy mitől is lehet spirituálisnak nevezni valamit. Én inkább fordítva közelíteném meg a dolgot: nem a zenénk spirituális, hanem a zenénket hallgatva lehet spirituális élménye, érzete valakinek. Szerintem nagyon fontos, hogy ne húzzuk rá mindenre ezt a jelzőt. A zenének – legyen bármilyen stílusú ¬– alapvetően is lélekből kell fakadnia, tehát ezt a kifejezést sok esetben csak egyfajta divathullám diktálja, vagyis valójában nem ez a szó fogja fémjelezni vagy minősíteni a mi zenénket. Sokkal inkább az, hogy mi, aki ebben benne vagyunk, lélekből és szeretetből csináljuk és olyan zenei élményre törekszünk, ahol az összhang meg tud születni. És amikor egy közösségben ez létrejön, annak már nagyon nagy lesz az ereje, a rezgése, az már másokat is meg tud érinteni.


Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

2018. június 10.

A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába, a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

Új korszak kezdődött a nagy hagyományokkal rendelkező Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben: 2018. április 20-án a világ egyik legfejlettebb idegsebészeti robotja, a ROSA közreműködésével operáltak meg egy Parkinson-kóros, 70 éves férfit. A műtétet Erőss Loránd idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője végezte. A páciens tünetei már a műtét alatt megszűntek, jelenleg is jól van.

A Parkinson-kór kezelésének egyik legkorszerűbb módja az úgynevezett mélyagyi stimuláció, amikor elektródákat ültetnek a páciens fejébe. Ezek tulajdonképpen agyi pacemakerek, amelyek folyamatosan ingerlik az agy bizonyos mélyen elhelyezkedő területeit, és ezáltal helyreállítják vagy javítják a mozgászavarban résztvevő hálózatok hibás működését.

A beavatkozáshoz először neurológiai vizsgálatokkal és agyi képalkotó eljárásokkal meghatározzák, pontosan mely agyterületekre érdemes beágyazni az elektródákat, és milyen irányokból hatoljanak be a koponyacsonton fúrt nyílásokon keresztül az agyba. A műtét során ezeket a behatolási irányokat kell a valóságban is alkalmazni, amihez igen precíz célzókészülékre és hosszadalmas beállításokra van szükség – illetve volt, hiszen éppen ebben jelent hatalmas segítséget ROSA, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet vadonatúj robotja.


Patika Nap országszerte – június 6-án

2018. június 06.

Ahogy 15 éve minden június első szerdáján, most is kinyílnak a gyógyszertárak ajtajai mellett, a tárák is: idén június 6-án Patika Nap.

A Patika Nap a gyógyszerészet ünnepe. Ilyenkor az ország összes gyógyszertárában várják nem csak a betegeket, de a betegségeket megelőzni kívánókat is, minden egészséges életmód iránt érdeklődő embert.

Ünnep lévén, a patikák ilyenkor díszben várják a látogatókat és extra tanácsadással, szűrőprogramokkal és egyéb rendezvényekkel mutatják meg a gyógyszerészi munka kulisszáit is. Fontos megmutatni és hangsúlyossá tenni a gyógyszerészi hivatást, azt a munkát, amit a patikusok végeznek a  betegellátásban és az egészségmegőrzésben nap mint nap.

A XV. Országos Patika Nap idei témája: a légúti betegségek

Minden Patika Napon fókuszba helyeződik egy-egy betegségcsoport és annak perevenciós lehetőségei, amelyek – az EMMI népegészségügyi programjához kapcsolódva – aztán egy éven át a figyelem központjában maradnak (A Patika Magazin lapszámaiban egész évben ezt a témát járjuk körbe, különböző szemszögből megvilágítva). A 2018-as Patika Nap témája a légúti megbetegedések. Az akut és krónikus orr- és orrmelléküregi megbetegedések gyakori problémák. A panaszok köre a banális orrnyálkahártya-gyulladáson és orrcseppfüggőségen át egészen a krónikus arcüreggyulladásig terjed. Mindez az érintettek életminőségére jelentős hatást gyakorolhat, ezért különösen hangsúlyos felvilágosító és tanácsadási szerepe lehet a gyógyszerészeknek a tünetek enyhítésében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...148