sub

Információk, érdekességek

Az enzimháztartás csodája: csíráztatás otthon

2020. március 20.

A csírák éltető erejének ismerete egyidős az emberiséggel. Áldásos hatásuk a szervezetre ősidők óta ismert, a régi civilizációk is nagy becsben tartották. A csírák fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja. Fel kell újra fedeznünk a zöld étrendet, meg kell ismernünk a természet e csodálatos ajándékát, hiszen őserőt hordoznak! Drága bolti csírák helyett csíráztass otthon!  

A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk - akár kúraként is – nagyon fontos, mert egészségünk múlhat rajta, hogy az enzim háztartásunk megfelelő-e.

A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban, enzimekben.

Az enzimek komplex katalizátorok, amik ellenőrzik a szervezet összes kémiai reakcióját. Születésnél egy adott mennyiséggel rendelkezünk, aminek életünk végéig ki kellene tartani. A helytelen életmód, a rossz szokások, táplálkozás, a civilizációs betegségek, óriási mennyiséget fogyasztanak, ezért idővel ez igencsak megkopik és a szervezet egyre jobban ki van téve a betegségeknek, korai öregedésnek.

Az egészséges táplálkozáshoz tartozik a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása. 

A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, H, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes formában vannak jelen, amit a  szervezet, a legkönnyebben használ fel. Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek.

A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul, a fehérjék aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C-vitamin tartalmuk 27-szeres, karotin tartalom 2 órai csírázás után kb. 200%-kal, B-vitamin tartalmuk 50%-kal, E-vitamin tart. 120%-kal nőhet. A csírák  25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak és azonnal energiával látnak el, nem kíván a szervezet emésztőpihenést, vitalizál és 100%-ban megemészti és felhasználja a testünk.

Ezek különösen a télvégi tavaszi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzése szempontjából, ilyenkor ajánlott, ha lehetséges a magokat házilag csíráztatni, mert ezek egészségesek, ízletesek, ugyanakkor vitaminokban gazdag táplálékot szolgáltatnak, nem utolsó szempont, hogy nagy élvezet a saját bio termést betakarítani.


Légúti betegségek fenyegetik a városban élőket

2020. március 12.

Fotó: gettyimages.com

A hideg és a szmog együtt a legveszélyesebb

A városban élőket fenyegetik leginkább a fül-orr-gégészeti megbetegedések. Amit sokszor egyszerű megfázásnak hiszünk, az valójában baktérium okozta fertőzés is lehet, és komoly légúti huruttá, mandulagyulladássá, vagy akár arc- és homloküreg-gyulladássá is fokozódhat. Nem jelent igazán védelmet az sem, ha a kritikus időszakban otthon maradunk, hiszen a kórokozók a lakás melegében is utolérhetnek. Fontos, hogy ne kezeljük félvállról az első tüneteket, és igenis csináljunk nagy problémát egy kis megfázásból.

Mindannyian ismerjük a nátha kellemetlen tüneteit, amelyek önmagukban nem döntenek le a lábunkról, ezért sokszor nem is vesszük komolyan a panaszokat, csak várjuk, hogy idővel enyhüljenek. Pedig szakemberek szerint érdemes jelentőséget tulajdonítani a torokfájásnak, a kellemetlen, szúró érzésnek az arc- és a homloküregben, ugyanis ezek komolyabb bajt is jelezhetnek. A félvállról vett féloldali, vagy elhúzódó nátha orrmelléküreg-gyulladást is jelezhet, aminek csak az antibiotikum-kezelés vethet véget.

A náthának álcázott fertőzések a városban élőket fenyegetik a leginkább. Számukra az sem jelent teljes védelmet, ha otthon maradnak, és nem érintkeznek másokkal. A baktériumokat akár szellőztetés közben is beengedhetjük az ablakon, a felülfertőződés pedig akár egy-két napon belül is bekövetkezhet.

Dr. Pintér László, tapasztalt háziorvos szerint nincsen ok pánikra, a legtöbb ilyen szövődmény megelőzhető, ha odafigyelünk magunkra, és időben, megfelelő módon reagálunk a kezdeti tünetekre.

A ClinSin med szakértője szerint a magas sótartalmú („hipertóniás”) oldat korai stádiumban képes megállítani a további fertőződést, ezzel pedig kiváltani akár az antibiotikus kezelést is. Az ilyen sóoldat ugyanis nemcsak átmossa az orr- és garatüreget, de elpusztítja az orr és az arc melléküregeiben felgyülemlett baktériumokat is. A tisztításon kívül a hipertóniás oldat össze is húzza a nyálkahártyát fertőzések, allergiák (szénanátha), arcüreggyulladás és a melléküregekben felhalmozódott váladék esetén.


Fitt mama, egészséges baba

2020. február 28.

Moccanj gyermekeddel! – Legyen Ő a te személyi edződ! Ha már nap mint nap „rákényszerít” a mozgásra, fordítsd ezt megújulásodra!

 

Fotó: 123rf.comA cseperedő gyermek napról napra fedezi fel a világot és ismeri meg a helyét benne. Természetes mozgásvágya mindig „utat” tör magának. Drága játékokkal felesleges őt elhalmozni. Sokkal izgalmasabb a világ a maga valóságában, a természet és az élet adta lehetőségekkel és az édesanya kreatív jelenlétével.

Csalj mosolyt a gyermeked arcára! Inspiráld őt aktivitásra! Tedd próbára ügyességét! És vele együtt fedezd fel te is a mozgás örömét!

A baba-kisgyermek fejlesztő és anyaformáló ötlettár 0,4 hónapos–3,5 éves gyermekeknek és anyukáinak készült. Közel 100 játékötlettel buzdít az aktív időtöltésre. A korosztályra bontott tornagyakorlatok, mozgásos játékok és a természetbe csábító sétatippek célja, hogy a gyermek és édesanyja együtt mozgásban legyen, és ezzel pedig közös élményeket gyűjtsön.
3×20 db játékkártya segíti a játékos hétköznapokat, amelyek puzzle-ként illeszthetők össze.

A te célod a regenerálódás, a visszaalakulás és a fittség. A gyermekedé az egészség és a kiegyensúlyozott fejlődés. A kettő könnyen összehangolható! Miközben a gyermek segítséget kap a „felfedezéseihez”, a szabadságában erőteljesen korlátozott édesanya is kap egyfajta lehetőséget arra, hogy formásodjon, felfrissüljön, kikapcsolódjon. Örömteli, aktív és kreatív lehet az együttlét!

Segítenek a gyógytestnevelő, gyermekmozgás-fejlesztő konduktor, óvópedagógus, baba-mama jógaoktató, laktációs szaktanácsadó, babahordozási tanácsadó ajánlásai!


Harc az ülőmunkával - okos edzésmódszer (nem csak) irodai dolgozóknak

2020. február 17.

A modern életformával járó kihívásokat eltérő mértékben kezeljük. Jellemző ránk, hogy a stresszt alkoholba folytjuk és benne vagyunk a top 3-ban, ha szív és érrendszeri betegségekről van szó. Rengeteg divatos edzésforma kínál megoldást a stressz levezetésére, a túlsúly problémákra, vagy az izomnövelésre, de egyik sem rendelkezik olyan széles eszköztárral, amelyik az ülő életmóddal is fel venné a harcot.  

Márpedig 250 monitor előtt eltöltött munkanap igencsak megterheli a szervezetet. A TacFit (Taktikai Fitnesz) célja, hogy kihozza a testünkből az adott napi maximumot, életmódunk és erőnléti szintünknek megfelelően.

“Nálunk nincsen lábnap, karnap, és társai.” - kezdi Solymosi Gergely, TacFit instruktor, majd folytatja: “Ez az edzésmódszer az egész testet kezeli: az agy-izom, ideg-izom kapcsolat és a légzéskontroll nem jelenik meg máshol. Az ülő életmódnak köszönhetően az ízületek mozgástartománya csökken, az izmok pedig visszafejlődnek, ami azt eredményezi, hogy elkopik a porc, majd elkezd fájni a térd, a vállak, kialakul a teniszkönyök, stb. A Crossfittel ellentétben a TacFitnél a bemelegítéskor ezeket az életmódból adódó mobilizációs problémákat kezeljük, amely jobban rávezeti az embert az edzésmunkára”.

A TacFit egy harcművészeti alapokkal rendelkező edzésmódszer, mely 6 féle protokollt tartalmaz, és számtalan gyakorlatból épül fel. Az erő- és állóképesség edzések ciklikusan váltakoznak és a teljes testet átmozgatják. Ezen kívül minden gyakorlatnak vannak nehezített és könnyített változatai.

“Ez azt jelenti, hogy aki feláll az irodai székből és először jön le az edzésre, ő is ugyanolyan sikerrel tudja gyakorolni a TacFitet, mint aki egész életében sportolt.” - árulja el Polgár Viktor, TacFit instruktor. “Szerencsére a TacFfitben nem kell több sorozatot, nehezebb súlyokkal belenyomnod, hogy sikerélményed legyen. Ráadásul, ha kimarad egy alkalom, ugyanott folytathatod, ahol abbahagytad.” - teszi hozzá a szakember.


Vitaminpótlás a hideg hónapokban

2020. február 05.

Télen hajlamosak vagyunk mellőzni a szabadtéri programokat, és kevésbé kívánjuk a nyers zöldségeket és gyümölcsöket is. Pedig a hideg időszakban még fontosabb a nyomelemek, vitaminok pótlása, hogy elkerüljük a náthás és influenzás megbetegedéseket.  

4+1 táplálkozási tipp a téli időszakra:

1. Friss gyümölcsök, zöldségek: Akárcsak nyáron, télen is bőségesen van miből választanunk. A banán, a citrusfélék és az alma különösen népszerű, és egyben kiváló vitaminforrás is ebben az időszakban. Ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, hiszen ezekből is jócskán válogathatunk és legtöbbjük igazi „vitaminbomba”. Hidegen sajtolt olajos öntettel készült saláták vagy nyers zöldségmártogatósok fogyasztásakor a zsírban oldódó vitaminok jobban hasznosulnak.

2. Savanyúságok és fagyasztott termékek: A korszerű eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök megőrzik vitamin és ásványianyag-tartalom tekintélyes részét, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához. A kiolvasztás során keletkező levet is érdemes felhasználni, mert abban is vannak értékes vitaminok és ásványi anyagok. A savanyúságok közül is bátran válogathatunk, közismert például a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma, de naponta 10-15 dkg-nál többet nem ajánlott nyersen elfogyasztani a magas konyhasó-tartalma miatt. Kiváló C-vitamin-forrás a szobahőmérsékleten kiáztatott csipkebogyó tea is.

3. Kiegyensúlyozott étrend: A szervezetünk számára szükséges vitaminok és nyomelemek nemcsak a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, hanem egyéb élelmiszerekben is. Többek között a máj, a tojás és egyes növényi olajok is kiváló vitaminforrások!

4. Vitamintabletták: Megfelelően összeállított étrend mellett a vitamintabletták akár el is hagyhatóak, azonban amikor szervezetünknek megnövekszik a vitaminigénye – például egy betegséget követően – hasznosak lehetnek. Ne feledjük azonban, hogy ezek a készítmények önmagukban nem váltják ki a kiegyensúlyozott táplálkozást!

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...110