sub

Információk, érdekességek

Egészséget az uzsonnáscsomagba!

2018. október 09.

Iskolaidőben vagyunk. Ez ugyebár elsősorban az iskolás gyerekeknek szól, de voltaképpen a szülőknek is. Leginkább az anyukáknak, akik ilyenkor újra kezdhetik a fejtörést, hogy vajon mi is kerüljön az uzsonnáscsomagba? No és az is kérdés, egyáltalán milyen legyen ez a csomag…? Írásunk tanácsait megfogadva sok fejtöréstől megkímélhetik magukat az anyukák, hogy csemetéik egészséges, jóízű, ugyanakkor praktikusan összekészíthető ennivalót vihessenek magukkal az iskolába.

Uzsonna, akár reggeli helyet is

Jó ötlet, ha beszerzünk erre a célra egy csinos uzsonnásdobozt, amelybe mindent beletehetünk, akár elkülönítve, kis rekeszekben is. Ha ez valamelyik kedvenc vagy menő figurával van díszítve, gyermekünk örömmel fogja elővenni majd.

Nem lehet elég gyakran kihangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a nap reggelivel induljon, és az, ha lehetséges, legyen tartalmas, adja meg a gyermeknek is a szükséges energiát. Mégis sokan vannak, akik ezt nem, vagy csak nehezen tartják be, a reggeli rohanás idején a közös családi reggeli csak utópia, a kapkodva bekapott pár falat pedig azt eredményezi, hogy a gyerek már kora délelőtt megéhezik. Ilyen esetekben kihagyni az uzsonnacsomagolást a legrosszabb, amit elkövethetünk…

Szendvics

Az örök klasszikus. De mindenképpen érdemes túllépni a száraz szalámis változatokon. Fontos, hogy puha, nem morzsálódó kenyérből készítjük, és természetesen még jobb, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut vásárolunk. Praktikus inkább több kisebb szendvicset készíteni, így, ha nem annyira éhes vagy csak kevesebb ideje van, akkor is be tudja fejezni a falatozást. A háromszögre vágott szendvicseket általában minden gyerek szívesen eszi, ezeket variálhatjuk tetszés szerint.


Negyvenen túl I. rész

2018. szeptember 23.

A klimax sem a nőket, sem a férfiakat nem kíméli, és hatását sajnos számtalan fronton érezteti . Vajda Júlia szexológus két részes írásában a mindkét nemet érintő változókor témakörét járja körül.

Egyszer mindkét nemnél eljön az idő, és bekövetkezik a természetes hormonszint csökkenésével járó szellemi, fizikai és szexuális teljesítménytörés.

Nők esetében 45-55 év körül, a perimenopauza beköszöntével a hormonháztartás nagy átalakuláson megy keresztül a menopauzáig – azaz az utolsó havivérzés időpontjáig. Az ösztrogénszint csökkenni kezd, ennek tünetei lehetnek a rendszertelen menstruációs ciklus, ingerlékenység, hőhullámok, alvászavar, kimerültség, munkahelyi, családi konfliktusok, hüvelyszárazság, a nőiségtudat és a libidó csökkenése. A vagina falának rugalmassága és a vaginális lubrikáció (nedvesedés) is csökken.

A szexuális izgalmi állapotra jellemző lehet a nehezebben ébredő vágy, a kevesebb orgazmus.


Igyál, hogy élj!

2018. szeptember 21.

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség. Különösen a nagy melegben ügyeljünk erre, főleg ha az autós forgalom is megnövekszik, mint például ezen a hosszú hétvégén.  

Az Európai Hidratációs Intézet szakértői a vezetés közben fellépő fáradtság leküzdésére ezért azt javasolják, feltétlenül figyeljünk oda a folyadékpótlásra is. A megfelelő folyadékbevitel a testhőmérséklet szabályozásán kívül, éberen tartja az elmét és segíti az izmok és ízületek fizikai teljesítményének fenntartását.

Ezen az igen melegnek ígérkező hosszú hétvégén jelentős autóforgalomra lehet számítani. A zsúfolt autóutak még az átlagosnál is nagyobb figyelmet igényelnek a járművezetőktől. Ilyenkor biztonságunk érdekében még fokozottabban figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, ha kocsiba ülünk.

Szakemberek szerint lényeges, hogy a sofőr megfelelően hidratált legyen, ugyanis minden az ő teljesítményétől és reakciójától függ. Ezért aki vezet, indulás előtt és az út során is folyamatosan pótolja a folyadékot vízzel vagy más italokkal, üdítőkkel, gyümölcslevekkel, teával vagy kávéval, esetleg izotóniás italokkal, az egyéni szükségletet figyelembe véve, személyre szabottan. A listából egyértelműen kizárható és tilos az alkoholos italok fogyasztása. 

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú italokat, vezetés közben is ajánlott ezek fogyasztása, mivel a koffein segít az éberség fenntartásában" - teszi hozzá Antal Emese, dietetikus, az Európai Hidratációs Intézet tudományos munkatársa.


Délutáni szunyókálás -nem csak gyermekeknek

2018. szeptember 09.

A délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban: az ebédet követő időszakban elcsendesül a város, az emberek elvonulnak, pihennek. E szokás kialakulásában természetesen szerepe van ezen országok éghajlati viszonyinak, a déli hőségnek. Nem véletlen, hogy elsősorban a nyári kánikula idején vágyunk mi is egy kis sziesztára.  

Ha túl rövid az éjszaka
Gyakori probléma, hogy rosszul és keveset alszunk. Habár az egyéni alvásigények eltérőek lehetnek, azért általánosságban elmondhatjuk, hogy huzamosabb időn keresztül, napi 5-6 óra alvás nem elég ahhoz, hogy napközben jól teljesítsünk. Ha nem orvosi kezelést igénylő alvászavarok állnak a kialvatlanság hátterében, hanem folyamatos időhiányban szenvedünk, és emiatt rövidül meg az éjszakai alvásidő, akkor a napközbeni szunyókálás hasznos lehet – tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus-főorvos.


Hőstressz, szédülés, ájulás - az őrjítő meleg kezelése

2018. szeptember 08.

Alapjában véve tudjuk, hogy a hőség, ez a maihoz hasonló nagy meleg káros az emberi szervezetre, és igen megterhelő ekkor bárminemű tevékenység. Melyek a hőstressz tünetei és miként kezelhetjük?  

Frontok, káosz, szerelem

Gyakran már a frontok hatására is igen gyakran türelmetlenné válunk kedvesünkkel vagy gyermekünkkel. A melegfront tompít, lassít, elaltat és idegessé, tunyává, ezáltal magunkkal szemben is türelmetlenné tesz. A hidegfront emeli a vérnyomást, ezáltal migrénessé és ingerlékennyé tehet. A hidegfront emeli a görcskészséget is, így valóban időjárási stresszforrás.

A hőstressz azonban ennél fokozottabb dolog, elsősorban 30 fok feletti hőmérsékleten jöhet létre, és a páratartalom, illetve az UV sugárzás is befolyásolja, vagyis minden, ami terhelésnek teszi ki a szervezetünket.

A hőstressz főként a nyári hónapokra, és meleg, forró időszakokra jellemző májustól szeptemberig, hazánkban kiemelten júliusban és augusztusban, ami a legszárazabb és legmelegebb hónap egyben az év fényes felében. Ilyenkor az ember lehet lomha, tohonya, fáradékony, ájuldozós, alacsony vérnyomásos. Az ájulás, eszméletvesztés a melegben könnyen jön.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...100