sub

Információk, érdekességek

A felmelegedés még az ősz megszokott színeit is eltüntetheti

2021. szeptember 21.

Fotó: pixabay.com

Csaknem egy fokkal emelkedett az őszi átlaghőmérséklet az elmúlt 25 évben Magyarországon az azt megelőző negyedszázadhoz képest, ennek következtében számos megszokott természeti folyamat felborulhat, például az őszi levélhullatás is eltolódhat – derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

“Bár a meleg ősznek könnyű örülni – tovább lehet nyaralást tervezni, hosszabb a vegetációs időszak -, a hőmérséklet emelkedésével megbomlik a természet körforgása” – olvasható Kis Anna meteorológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa cikkében.

A felmelegedés következtében felborulhat a levélhullás rendje és az egymással kölcsönhatásban levő fajok dinamikája, egyes kártevők elszaporodhatnak és a költözőmadarak vándorlásának időpontja is megváltozhat – állapítja meg a szakember.

A felmelegedésnek pozitív következményei is vannak: kitolódik a vegetációs időszak, ami a mezőgazdasági termelés szempontjából kedvező lehet, ugyanakkor a kártevők, betegségek terjedését is növelheti.  

Az elmúlt félévszázad első felének átlagát tekintve az első, 1971-1995 közötti 25 évben még 9,9 Celsius-fok, az utóbbi 25 évben viszont már 10,8 Celsius fok volt az őszi átlaghőmérséklet hazánkban. “Még jobban látszik a melegedés, ha csak az utolsó tíz év adatait emeljük ki: 2011-2020 között az őszi átlaghőmérséklet már átlépte a 11 Celsius fokot” – hívja fel a figyelmet a meteorológus, hozzátéve, hogy nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedik, hanem a nyári napok száma is ősszel: az elmúlt 50 év októbereiben 27 nyári nap volt, ezek harmada pedig az elmúlt évtizedben (2011-2020) jelentkezett.

Ezzel párhuzamosan a fagyos napok száma csökken: 1971-1995 között 16, míg 1996-2020-ban 11 ilyen nap fordult elő átlagosan.


4 tipp és trükk: így tűnhet nagyobbnak a kis lakásod

2021. szeptember 20.

Szükségesnek érzed, hogy feldobd a kis lakásod, vagy esetleg a pici helységeid? Cikkünkben hoztunk ehhez néhány okos megoldást és belsőépítészeti trükköt. Egy kis tér tökéletes kihasználásánál és berendezésénél minden apró lépés számít. Néhány jól elhelyezett elemmel és megfontolt tervezési döntéssel valóban nagyobbnak tűnhet érzésre és látszatra is egy pici szoba.  

A színtechnikák, a bútorok elrendezése, a tükrök elhelyezése és a kreatív világítási megoldások mind megtéveszthetik a szemünket, ennek köszönhetően pedig a belső tereket sokkal tágasabbnak érzékelhetjük, mint amilyenek valójában. Ennek tükrében mutatunk be négy tippet, amivel te is könnyen tágasabbá alakíthatod szeretett otthonod.

1. Használj kontrasztokat és világos színeket, amelyek nagyobbnak láttatják a szobákat

A dizájn világában köztudott, hogy a világos festékszínek nagyobbnak és világosabbnak láttatják a helyiséget. A világos falak jobban visszatükrözik a fényt, így a szobában lévő tér nyitottnak és szellősnek tűnik, ami segít maximalizálni a természetes fény hatását. Ezzel szemben a sötét árnyalatok hajlamosak elnyelni a fényt, így a helyiségek kisebbnek tűnnek.

De mégis milyen színektől tűnik nagyobbnak egy szoba? Az optimális hatás érdekében válassz lágy tónusokat, például törtfehéret, világos kékeket és zöldeket. A szobafestékek választása során mindig tartsd szem előtt, hogy a világosabb szobák nagyobbnak és hívogatóbbnak tűnnek.

Emellett jó megoldás lehet, ha megpróbálod a fali szegélyeket és a díszléceket a falaknál is világosabb színűre festeni. Ennek a megoldásnak köszönhetően a falak távolabbinak tűnnek majd, így például a nappalid még nagyobbnak fog tűnni.

2. Használj tükröket

Ha gondolkodtál már korábban hasonló lakberendezési törekvéseken felmerülhetett benned az a kérdés is, hogy vajon a tükrök valóban nagyobbnak láttatják a szobákat. A válasz egy határozott igen, ugyanis a megfelelő elhelyezéssel a tükrök tágasabbá és nyitottabbá tehetik a szobát. A tükrök a természetes és mesterséges fényt is visszaverik, így a szoba nappal és éjszaka is világosabbá válik. Különösen hatásos módszer, ha egy tükröt az ablak közelében helyezel el annak érdekében, hogy visszatükrözze a kinti világosságot.

Kijelenthető tehát, hogy a falakon elhelyezett tükrök nyitottabbá teszik a szobát, ha pedig nem szeretnénk a falra tenni, használhatunk tükrös szekrényajtókat is.


Emésztési problémákat okozott a 14. századi szerzeteseknél a sok hús

2021. szeptember 19.

A húsban gazdag étrend miatt fájhatott a 14. századi szerzetesek hasa – derítette ki egy új kutatás, amelyet a The Guardian online kiadása ismertetett.

A fotó illusztráció: pixabay.comA somerseti Muchelney apátságban élő szerzetesek számára egy 1336-os pápai rendelet tette lehetővé, hogy egy héten kétszer is húst egyenek. Michael Carter, az English Heritage, a brit műemlékfelügyelet történésze szerint a középkori szerzetesek eleinte bizonyára örültek, hogy asztalukra birka-, marha-, sertés- és vadhús is kerülhetett, de a változás az emésztésük szempontjából már nem volt olyan jó.

Az apátságban élő barátok életét feltáró kutatás megállapította, hogy a pápai rendelet nyomán, amely engedélyezte a négylábú állatok húsának fogyasztását heti két alkalommal, emésztési problémák kínozták a szerzeteseket.

Étrendjük a mai mércével mérve is kiegyensúlyozatlan és kalóriadús volt. A hús luxusnak számító hozzáadása után a székrekedés, a hasmenés hamarosan komoly problémává vált. A szerzeteseknek gyakran voltak komoly egészségügyi problémáik az étrendjük és az emésztésük miatt – mondta Carter.

Az étrend megváltoztatásával együtt járt az a szabály, hogy a húst nem szabad a refektóriumban fogyasztani, és Carter felfedezte, hogy az apátságban ennek érdekében szerkezeti változtatásokat hajtottak végre. Az apátság 14. századi breviáriumában pedig a szerzetesek egészséges táplálkozására vonatkozó útmutatást is talált.

Az útmutató is rávilágított, hogy a gyomorpanaszok gyakoriak lehettek az apátságban. A kiegyensúlyozott étkezést akkoriban a fehér, kovászos kenyér, a gyógynövényekkel ízesített sör és angolna jelentette. Carter talált egy hashajtóreceptet is, amely különböző gyümölcsök kivonatát tartalmazza. A történész elmondta: nem akarja kipróbálni, de nem lenne meglepve, ha hatásos lenne.


Kétségből egység

2021. szeptember 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nagyon beszédes a magyar nyelv... Kettő összeolvad és egy lesz belőle... és a kétségeink összeolvadása, feloldása egységhez vezet... Hányszor olvastad vagy hallottad a jótanácsot, hogy türelem, meg bizalom, meg szeretet és hányszor érezted azt, hogy már nem tudsz tovább várni, már felemészt a tudás szomja, a biztosíték iránti vágy, hogy egy kevés megnyugvás legyen az életedben. Hogy legalább egy pillanatra érezd magad újra biztonságban, érzelmileg, szellemileg, fizikailag egyaránt. Ki ne vágyna azokra az áldott pillanatokra, amit az anyaméhben tapasztalt meg, amikor épp nyugalmi állapotban ringott az édes magzatvíz ölelésében...  

A mai kor legegyszerűbb megoldásának az tűnik, hogy, ha nincs azonnali eredmény vagy kihűl a kapcsolat, keresünk mást. Vagy megpróbáljuk a magány okozta sebeket pótcselekvéssel foltozni és takarni, gyakran még önmagunk előtt is, vagy új kalandban, új partnert keresve párnák között keresünk felejtést, esetleg új reménysugarat..

Évekig vagy évtizedekig ringatjuk az illúziót, hogy működik ez nekünk, nem volt rá szükségem igazán, most nincs itt az ideje, majd, ha eljön az idő, mindent megkapok, amire szükségem van.

Bizonyára megvannak azok az élethelyzetek, amikor ez a hozzáállás a helyes, de igen gyakran látom, hogy ezeket a mondatokat húzzuk rá azokra a pillanatokra is, amikor nem néztünk szembe a félelmeinkkel, kétségeinkkel. A spiritualitás helyes használata és életünkbe való integrálása nagyon sok helyzetben tud egy mankót adni az előttünk álló feladatok megoldásához. És sokszor előfordul, hogy a mankó más megoldást javasol, mint amit az egó szeretne. Az alázat elmossa az egó erejét, de életfeladat teljesítéséhez elengedhetetlen... Mégis, akkor mi a megoldás?

Ha tudod, merre vezet az út, akkor nagyon nagy áldásban részesültél. Sokan csak ide-oda bolyongnak. Légy hálás az útmutatásért. Aztán vess egy pillantást arra, hogy miért is menekültél a helyzetből. Hogy honnan erednek a kétségeid, lelked mely rétegéből. Figyeld az intelligenciád játékát, amivel meg akarja magyarázni azt, ami létét veszélyezteti. Ne engedd, hogy kétségeid miatt zárd be magad saját celládba. Végy mély levegőt és először ha bizonytalanul is, de tedd rá a kezed a kilincsre. Majd újra mély levegő és nyiss be. És aztán lassan emeld fel a szemed a félelmed, kétséged tárgyára. Ahogy a mély levegő szétterül a tüdődben, úgy kezdd el érezni a szeretet erejét, ami támogatja a küzdelmed. A kétségeken túl az egység ölel át... Figyelj, légy tudatos.. Maradj a jelenben. Most mit érzel? Most mire van szükséged? Mennyire volt reális a kétséged és mennyire volt a fantáziád játéka? Volt-e egyáltalán reális alapja a döntésednek, vagy csak a bőröd mentetted, vagy az egód?
Miért nem éltél a boldogság lehetőségével? Miért kapaszkodsz a régi mintákba? Jó-e az neked, ha gúzsba kötöd magad? Tudod-e egyáltalán, mire van szükséged? Elfogadod-e a segítséget, a szeretetet attól, aki neked igazán számít?


Miről mesél a csók a nőknek?

2021. szeptember 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis."A csók csak egy csók" - "a kiss is just a kiss" - szól a dal a Casablancában, utalva arra, hogy Humphrey Bogart és Ingrid Bergman között a kapcsolatnak nem lesz folytatása. Úgy tűnik azonban, hogy a csók mégsem csak egy csók, főleg, ha az elsőről van szó, mert a nő számára fontos eszköz annak megállapítására, hogy összeillik-e potenciális partnerével. 

A "jó csók" segíti meggyőzni, hogy érdemes elmélyíteni vele a kapcsolatot, a kevésbé kielégítő pedig kioltja lelkesedését már a kezdeteknél. A nő hosszú távon is csókkal erősíti az összetartozást párjával, a csókból érzi meg, hogy szereti-e még, vagy mással csalja.

Az Evolutonary Psychology című brit szaklapban megjelent tanulmány szerint minden nő kap a csóktól olyan romantikus és kémiai jeleket, amelyek révén értékelni tudja "love story-ja" állapotát.

Az amerikai Albany egyetem kutatói több ezer teszttel jutottak el ehhez az eredményhez. Míg a férfiak sokkal kevésbé érzékenyek ezen a területen, a nők nagy figyelmet fordítanak a férfiak leheletének szagára, szája ízére, fogai állapotára. Nem fogadnak el szexuális kapcsolatot csókolózás előtt. És míg a férfiak egy hosszan tartó kapcsolatban elvesztik érdeklődésüket a csók iránt, a nők továbbra is szívesen adnak és fogadnak.

Mistinguett, a Moulin Rouge híres énekes-táncosnője írta önéletrajzában: "Egy csók lehet vessző, kérdő- vagy felkiáltójel." Ez alapvető szabály, amelyet minden férfinak ismernie kellene, hogy ne legyen belőle pont, ami után új bekezdés jön.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...398