sub

Információk, érdekességek

Trombózishajlammal repülni?

2017. június 25.

A hosszas repülőút fokozza a vérrögösödés kialakulásának kockázatát, ezért ha valaki túl van már egy trombózison, speciális kezelésre szorul, ha repülőre akar ülni. 

A mélyvénás trombózis potenciálisan egy életveszélyes állapot, mely során a vér alvadékonyságában zavar keletkezik, és kisebb-nagyobb vérrögök alakulnak ki, főleg a láb és a medence mélyen fekvő vénáiban. Ez jellemzően fájdalommal, a bőr elszíneződésével és lábdagadással jár, és rossz esetben a vérrög a véráramba kerülve a tüdőbe juthat, embóliát okozva, ami akár halállal végződhet.
Vannak fokozott trombóziskészséggel járó állapotok, mint pl. egy régebbi trombózis, trombofília (genetikai hajlam), visszerek és tartós mozdulatlanság, továbbá a hosszabb repülőút is nagy veszélyeket rejt. Akiknél korábban előfordult trombózis, azok repülés előtt speciális kezelést igényelnek – leggyakrabban heparininjekció formájában, amit az út előtt kell beadnia magának a betegnek.

Repülés trombózisra való hajlammal

Akiknek már volt korábban trombózisuk, azoknál a helyzet egyértelmű, és mindenképp szükséges számukra a megelőző terápia. Ám felvetődhet a kérdés, hogy azoknál mi a teendő, akiknél még nem következett be a mélyvénás trombózis, de tisztázott, hogy fokozott hajlamuk van rá.

A véralvadást gátló injekció alkalmazása szükséges lehet, attól függően, hogy milyen hosszú a repülés.

Természetesesen 1-4 órás utazás előtt nem kell megböknie magát annak, akinek még nem volt trombózisa, hosszabb utazáshoz azonban célszerű a megelőző injekció alkalmazása.


Gyógyszerzabálók, kontra gyógynövény fanatikusok - Oláh Andor bázisteája vagy kalmopyrin

2017. június 22.

Eláruljuk Oláh Andor bázisteájának receptjét! A gyógynövények alkalmazásánál leleplezzük Maria Trebent és eláruljuk, hogy a magyarok mindig jobbak voltak, ami a gyógynövény használatot illeti.    

„Első tekintetre egyáltalán nem hasonlítanak egymásra a betegségek, annyira különböznek egymástól a megtámadott részek.
Holott minden betegségnek egyforma a létezésmódja és oka, csak fészkük különböző.”  
/Hippokratész/
 
Ez az alapelv vezette a természetes élet és gyógymódrendszer kidolgozásában Dr. Oláh Andort. A rendszer (lásd a képet) harmadik pontja a gyógynövények hasznát és felhasználását emelte ki.
 
(A képhez tartozó bővebb magyarázatért kattints rá - a szerző sorozatindító cikkében elolvashatod! )

Gyógyszerzabálók, akik elfelejtették még a kamillateát is 

Ma már természetes, hogy valaki gyógynövényboltban vásárol, ahol sokféle gyógytea és teakeverék kapható, de nem is olyan régen ez még nem így volt. Városi gyermekként növekedtem és élénken emlékszem, hogy kisebb problémák esetén édesanyám szinte azonnal kalmopyrint adott, de gyorsan előkerült a maripen és köhögés esetén a coderit. Ugyan ismerte és néha használta kamillateát, de feltétlen hitt a gyógyszerekben. Nem is tehetett mást, hiszen hírt sem kapott más lehetőségről.
 
„1986-ig minden tilos volt, ami nem az állami egészségügyből származott  Sok becsületes, jó szándékú gyógyító embert meghurcoltak, megszégyenítettek, még akkor is ha orvos volt. Magyarországon ez időre sikerült minden alternatív gyógyító kultúrát lerombolni, szinte kivesztek a kulturális hagyományőrzés számára is értékes emberek a népi gyógyítók” írja cikkében Dr. Tamasi József ( Volt – Nincs – Lesz ? Természetgyógyászat 1990. májusi szám 4. oldal) 

Így rajzold fel személyiséged védőpajzsának 4 területét, mutatom!

2017. június 21.

Ha többet szeretnénk elérni az életben, vagy ha elakadtunk valamivel, érdemes felrajzolni egy A4-es papírra személyiségünk térképét. Mindazon embereket és tevékenységeket számba véve, mely az életünket nagyrészben meghatározzák.  

 

Ahhoz, hogy reális képet láthassunk az életünkről, érdemes időről időre számot vetni azzal, mi minden van jelen az életünkben. Hogy tudatosítsuk mindazt, ami befolyásolja és formálja az életünket. 

Háború és béke 

Nem szabad lebecsülni semmilyen hatást sem az életünkben, mert minden hat ránk. Az is, aminek örülünk, s az is, amivel folyamatosan háborúzunk. Ez a két véglet egyértelműen meg fogja adni a személyiségtérképünk egyik viszonyítási szempontját. Ebben semmi különös vagy fura nem lehet, hiszen az életünket a jó és rossz, kellemes és kellemetlen, hasznos és haszontalan stb. végletei körül között éljük le. 
 
A másik, az előzőtől eltérő szempontrendszer a belső és a külső világunk megkülönböztetése

Rengeteg emberrel van kapcsolatunk, még ha nem is mindig tudatosul bennünk. S ők mind a külső világunkhoz tartoznak. Megannyi ember, akinek a révén rengeteg mindent megtanulhatunk a világról és önmagunkról. 
 
Az igazi kihívás annak megértése, hogy a belső világunkban mi van, s az miként hat az életünkre. Az egész térképkészítés erre megy ki, ez az értelme. Hogy megleljük a világunkban mindazon hatásokat, amik a pillanatnyi helyzetünket létrehozza és fenntartja. S mindazt, amit a jelen életünkben nem szeretünk, azt milyen hatások révén tudjuk megszüntetni. 

Székrekedés: A levertség valódi oka

2017. június 21.

Senki sem szereti levertnek érezni magát - valójában kiegyensúlyozottságra, jó közérzetre vágyunk minden nap. Ha azonban Ön azok közé tartozik, akit a székrekedés kellemetlen tünetei rendszeresen kínoznak, elég nagy az esélye, hogy boldogtalannak érezze magát. A székrekedés - amely jelentős tömegeket érint -, az életminőség romlásához vezethet, és több oldalról is negatívan befolyásolhatja a közérzetet és a munkavégző képességet.  

 

Magyarországon egy korábbi felmérés szerint, jelentős a szorulásos panaszok száma: hazánkban átlagosan kétszer annyian szenvednek székrekedéstől, mint az európai országok többségében. 

A székrekedés nem csupán kellemetlen közérzetet okoz, hanem az életminőséget is jelentősen rontja – derül ki a Boehringer Ingelheim tavaly szeptember elején nyilvánosságra hozott felméréséből (**Wald A., Scarpignato C, Kamm MA et al. A székrekedés életminőségre gyakorolt hatása. Alimentary Pharmacology &Therapeutics 2007;26 (2): 277-36). A közel háromezer ember bevonásával elvégzett kutatás arra irányult, hogy felmérje, miként befolyásolja a székrekedés az emberek mindennapjait.  

Milyen következményei vannak a székrekedésnek?

A nemzetközi kutatásból kiderült, hogy a fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved ettől a problémától, nehezen tud megbirkózni annak érzelmi terheivel is. A másik fontos megállapítás azt mutatta, hogy azokhoz képest, akiket szorulásos tünetek nem érintenek, sokszor ítélik meg saját egészségi állapotukat az átlagosnál rosszabbnak. Minden harmadik székrekedéses ember pedig arról számolt be, hogy még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is nehezére esnek, mint lehajolni, térdelni vagy akár egy rövid sétát tenni. Problémájuk rátelepszik a gondolkodásukra: boldogtalanabbnak, feszültebbnek, kimerültnek, levertnek, esetleg visszataszítónak érzik magukat; általános rossz közérzetük miatt enerváltabbak az egészséges bélműködéssel rendelkezőkhöz képest. S ha ez még nem lenne elég, a székrekedést gyakran kísérik olyan melléktünetek, mint a fejfájás, az étvágytalanság vagy az alvási zavarok.  

 


Három akadály a gyógyulás útjában: az orvos, a természetgyógyász és a beteg

2017. június 18.

Ki ne tudna több kötetre való példát hozni elkezelt betegekre: az orvosra, aki "elkezeli" a beteget, vagy a természetgyógyászra, akinek működése teljesen hatástalan hókuszpókusz marad. Presztizs? Hit? És mégis, ki felel a gyógyulásért? Hol van az az ítélőszék, ahol ezt a morális rendet kézben tartják? Mire esküdtek a gyógyítók?  

 

Az orvos a presztízsét teszi kockára, ha vállalja, hogy a tudásnak, így az ő tudásának is bizony korlátai is vannak, és a természetgyógyász sem adhatja tudtára a gyógyulni vágyónak, hogy bizonytalankodik a helyes gyógymódot illetően. Úgy tűnik, a betegségnek része a gondolkodásbeli merevség. Ez éppen a határozottsághoz köti a tudás képzetét, amihez éppenséggel semmi köze nincs. 

Magyarul: gyógyítók ide, gyógyítók oda, nem is lennénk betegek, ha nem elodázni akarnánk azt a helyzetet, hogy magunk nézzünk szembe problémáinkkal. Ehelyett keresünk valakit, aki tekintélynek számít, és ezzel az egyetlen legitim ürügyet teremt arra, hogy ne is próbáljuk megoldani a problémát: hiszen „mindent” megteszünk a gyógyulásunkért. Egy fenét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...328