sub

Információk, érdekességek

Ha álmodban eljön a halál

2019. február 20.

Az álomfejtő szakember, a misztikusok és a babonások válaszai arra a kérdésre, mit jelent halállal álmodni. "Mert amikor álmodunk: azt jelenti, hogy még élünk - mondja Krúdy örökbecsű Álmoskönyvében. - A halottak nem álmodnak, mert hiszen ők már mindent tudnak. Tehát a legrosszabb álom sem jelenthet egyebet, mint azt, hogy még nem léptük át a halál néma kapuját; tennivalónk, elfoglaltságunk van a földön. Az álmok mutatják néha balsorsunkat is, amellyel majd bátran szemközt kell néznünk; de jelentik örömeinket is, amelyek majd felváltják csüggedtségünket."  

Mit mondanak az álom szótárak?

Szepes Mária álom szótára: Az élet nagy ellentéte, kiegészítője. A misztikus átváltozás képlete. A lét körforgásának láthatalan félköre. Az okkult bölcselet évezredes alaptétele szerint ahhoz, hogy valami feltámadjon, meg kell halnia, el kell rothadnia előbb. E hihetetlennek hangzó tételt éppen a modern tudomány igazolja a halálból, a rothadásból feltámadó élet számtalan tényével. A halál tehát sohasem végleges befejeződést, hanem a lappangó feltámadásra várakozó Élet egyik állapotát jelenti.

A hagyományos Krúdy féle álmoskönyv:
Halál. Halni: nyomorúság. Halni akarni: egészség. Halva látni magad: hosszú élet. Meghalni és megelevenedni: nagy tisztesség. (1756.)
Kerner szerint: halva látni olyan személyeket, akik még élnek: elveszted megnyertnek hitt ügyed. Halva lenni: hosszú élet és magas pártfogás. Halálütést mérni valakire: csúnya rágalom.

Halott. Rossz idő. Halott és temetés: vihar. Halottasház: jó reménység jele, amely valóra válik.
Kerner szerint: a halott mindig időváltozást jegyez. Az 1833-as könyv azt mondja, hogy a szép halott ambót mutat. - 1799-es könyv szerint: halottat látni: áldás. - Gvadányi szerint: halottasingben járni halottak között: hideglelést jegyez.

A különös álmokból: halott, aki mintha volna táncos, és táncra kérne, míg bennünket irtózat töltene el: asszonynak jegyez szerencsétlen házaséletet, férfinak különös vágyakozást. Halottal menni, és azt megakadályozni, hogy hátunkra másszon: féltékeny szerelem. Halottal találkozni a házban, amely halottat nem ismerhetünk, és lábunkra telepedne: gyermektelenség jegye.


Szájak és személyiségek

2019. február 16.

A száj beszédes. Na nem csak azért, mert ezt a szervünket használjuk a beszédre, hanem azért is, mert egy avatott szemlélő egyből látja a száj alapján, hogy kivel áll szemben. Már az ókorban is lejegyeztek az arc és a jellem közti megfigyeléseket, ám az első komoly tanulmányokat Cesare Lombroso, híres arckarakterológus megfigyelései jelentették. Ő bűnözők fejének fiziognómiai sajátosságait vizsgálta. Megfigyelte, hogy az erőszakoskodóknak és gyilkosoknak az átlagosnál nagyobb a szája, húsos és duzzadt, kissé kiálló. A férfiaknál a kiálló felső ajak erős nemi késztetésre utal. A kínaiak is nagy figyelmet szenteltek a száj vizsgálatának, a lefelé biggyedő szájszéleket halszájnak nevezték és az ilyen embert meggondolatlannak és zavaros fejűnek tartották.  

A száj beszédes. Na nem csak azért, mert ezt a szervünket használjuk a beszédre, hanem azért is, mert egy avatott szemlélő egyből látja a száj alapján, hogy kivel áll szemben. Már az ókorban is lejegyeztek az arc és a jellem közti megfigyeléseket, ám az első komoly tanulmányokat Cesare Lombroso, híres arckarakterológus megfigyelései jelentették. Ő bűnözők fejének fiziognómiai sajátosságait vizsgálta. Megfigyelte, hogy az erőszakoskodóknak és gyilkosoknak az átlagosnál nagyobb a szája, húsos és duzzadt, kissé kiálló. A férfiaknál a kiálló felső ajak erős nemi késztetésre utal.

A kínaiak is nagy figyelmet szenteltek a száj vizsgálatának, a lefelé biggyedő szájszéleket halszájnak nevezték és az ilyen embert meggondolatlannak és zavaros fejűnek tartották.

Leginkább a száj alakjával, nagyságával és formájával foglalkozunk. A csúf száj nem jelenti feltétlenül, hogy a csúf szájúnak rossz lenne a jelleme, sőt, egyes uralkodókról éppen ennek ellenkezőjét jegyezték fel.

Az ideális száj
Közepes méretű, telt, jól formált, egyforma vastagságú, halvány vörös ajkakkal. A száj két fele mintegy tükörképe egymásnak. Az ajkak hézag nélkül záródnak, a sarkaik fölfelé ívelnek. Természetes fényük van, de többnyire szárazak. A férfi ajkai határozottak, de nem kemények, a nőé pedig lágyak, de nem löttyedtek. Az ilyen szájú ember szívélyes gondoskodó, becsületes és eltökélt jellem, határozott célokkal. Egyben azt mutatja, hogy a negyvenes éveiben elért sikerei még nagyobb elismeréshez és tisztelethez fognak vezetni az ötvenes éveiben.


Gluténmentes sört dobtak piacra Pécsett

2019. február 13.

Aki gluténérzékeny, annak a (legtöbb) sörről le kell mondania. Pedig nyáron - amit már nagyon várunk - milyen jól tud esni... Egy magyar fejlesztésnek, egy átalakított receptnek és rengeteg laboratóriumi vizsgálatnak köszönhetően már elérhető az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.  

A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A betegség nem más, mint a gabonanövényekben található gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.

A glutén- vagy lisztérzékeny betegek igen kellemetlen tünetekkel szembesülnek: leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek náluk, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is. Magyarországon egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség sajnos nem gyógyítható, és egy életre szól, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek. A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Kapható ugyan néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és rendkívül nehéz beszerezni őket.

A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömeit, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager. Persze rögtön felmerül a kérdés: hogyan lehet egy sör, amihez rengeteg árpamaláta szükséges, gluténmentes?


25 magyar író nevét rejtettük el a szövegben. Hányat találsz meg?

2019. február 09.

Egy nap története a magyar irodalommal, 25 íróval. Hányat találsz meg közülük?  

Reggel van. Géza felkel, iszik egy kávét, közben játszik egy parti sakkot a kutyával. Bögréje csorba, győz ő. A mosókonyhában vasal Berta.

Kilép a kertbe, alkalmazottainak szól: "Kertészim! Rebarbarát ültessetek!" Felöltözik, és távozik otthonról.

Találkája van. Sokáig vár, végül meglátja barátnőjét a megbeszélt helytől jó 50 méterre. Rákiabál: "elment az eszed? Óratorony, arról volt szó!"

Bosszúságáért kárpótolja a lány csinos megjelenése. Munkahelye egy varroda, nincs is nála több ruhája senkinek! Beülnek ebédelni. A bablevesről érdeklődnek, miféle. "Jókai", morogja a pincér. A tortáról is megtudják, hogy Esterházy. Pétervárról érkezett a cukrász, aki készítette. Fizetéskor Géza nem találja a tárcáját. Táskája az efféle dolgok jó elrejtője. Nője egy ötezrest nyújt felé: "nincs, mi? Cash... kell-e mentőöv"?

Ebéd után irány az állatkert. Lenyűgözi őket a kövér orrszarvú: egy unikornis, mi hájas! Három óra. Ferences szerzeteseket követve lemennek a partra, nézik, hogy hömpölyög a Tisza. Katatón csattogása a vonatkerekeknek odahallatszik a sínoldalból. Meglátnak egy vetőmagboltot. "Árpád van?", kiáltanak be, aztán elszaladnak. Hazaérve megdöbbentő kép fogadja Gézát.

Mi ez a füst? Mi lángol? A konyha! Eloltja a tüzet. Az elszenesedett maradványokat nézi a lábasban. Vajon milyen csirke lehetett? Tandori? De zsörtölődni sincs ideje, csengetnek. Szomszédja áll az ajtóban, panaszkodik a füstre. "Nincs nálad ott lik, Géza?", kérdezi a konyha falára bökve. "Nincs, de ha szükségét érzed, kedves József, a tilalmak ellenére neked oda én egy lyukat török", szofisztikáltan feleli Géza.


A csoda előttünk van, csak le kell érte hajolni

2019. február 07.

Vészabó Noémi sikeres festőművész és író, kiadónknál, a Galenusnál eddig négy könyve jelent meg. Takács Eszter készített vele interjút, amit a Vasárnap Reggel című lapban is olvashatnak. 

Címlapfotó: Dézsy ZsoltVészabó Noémi festőművész-íróval úgy ültünk le egy könyvesbolt kávézójában,
mintha régi ismerősök lennénk, és tegnap hagytuk volna abba a világ fontos dolgairól – mint gyermekvállalás, szerelem, boldogság, szabadság, elengedés, művészet, szépség – való beszélgetést. Erővel, hittel mesélt csalódásról, szomorúságról éppen úgy, ahogy a
szárnyalásról, csodákról is.

– A közösségi oldalára egy nagyon szép fotó került fel napokban. Párizsban, az Eiffeltoronynál csókolják meg egymást a férjével, Dézsy Zoltán rendezővel. Hogy lehet megőrizni a tüzet a házasságban?
– Ez nem az első házasságom, de az utolsó. (Nevet.) Zoliban megtaláltam a másik felem. Sorsszerű, megdöbbentő erejű volt már a találkozásunk is. Mindenki, aki látott minket, tudta, hogy egy pár leszünk, csak akkor még mi nem sejtettük. Festettem egy fotórealista sorozatot, balerinák szerepelnek rajta, és az Operaház meghívására öt évvel ezelőtt bemutattam ezeket a festményeket egy kiállításon. A látvány megragadta Zolit, odajött hozzám, hogy elismerését fejezze ki, és az addig megrögzött agglegény nem sokkal később úgy döntött, hogy közel hatvan év után megházasodik. A megismerkedésünk kapcsán
csak azt tudom mondani, hogy realista vagyok, aki hisz a csodákban.

– Ahhoz, hogy ez a csoda megtörténjen, be kellett járni egy utat. Elengedni házasságot, kapcsolatot. Ezek a megélések vezették el a mostani boldogsághoz?
– Abszolút. Hálás vagyok azoknak a nőknek, akiket ő megismert, elengedett, mert
hozzám vezették el, és én is a saját egykori társaimnak. Mindenkitől tanulunk valamit. Van, akitől csak azt, hogy milyenek nem akarunk lenni. Világéletemben könnyen tudtam elengedni. Amikor azt éreztem, hogy elfárad a szerelem, elfárad a barátság tüze, akkor mérlegelek, és jó szívvel útjára engedem a másikat. Amikor már kételyek, kérdések fogalmazódnak meg, akkor azokra válaszokat kell találni, és ebben segítenek a tükrök, azok a helyzetek, emberek, amelyek és akik utat mutatnak. A jelekből csak olvasni kell tudni. Sajnos az emberek mindenkinek meg akarnak felelni, ezért belekapaszkodnak a rosszba, elkezdnek hozzá ragaszkodni, pedig az elengedést is meg kell tanulni. A legtöbb ember szeretne sas lenni és szárnyalni, de csak papagáj. Biztonságban érzi magát a kalitkában, aminek az ajtaját ráadásul ő zárta magára. A szabadsághoz és a szerelemhez bátorság kell, mert kiszolgáltatottá válik az ember, fájdalom érheti, lezuhanhat, de merni kell szabadnak lenni, merni kell szeretni. A bátor ember pedig egy életen át emlékezni fog a repülés semmihez sem fogható boldogságára, és van olyan szerelem, ami sosem fárad el, örökké égni fog.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...366