sub

Információk, érdekességek

Mesés kérdés: Mit kérnél a jó tündértől?

2021. június 14.

Ha megjelenne egy jó tündér, és lehetne egy kívánságunk, vajon mit kérnénk tőle? Nem könnyű a kérdés, de a válasz nagyon egyszerű. Jól szeretnénk érezni magunkat a bőrünkben. Azt hiszem, ez lefedi mindazt, amire valójában vágyunk.  

 Kép: Adina Voicu / PixabayEbbe beletartozik fizikai és érzelmi biztonságunk, tevékenységeink és még valami kis plusz, amit magunkból merítünk: tehetségeink, adottságaink, azaz önkifejezésünk. Mivel ezek egymásra épülő alapvető szükségleteink, fontos, hogy ne maradjon ki egyik sem életünkből. Ha valamelyik gyengébb lábakon áll, a többi is veszít erejéből. Egy fizikai lábakon biztosan álló, érzelmileg kiegyensúlyozott ember szívesen nyit új dolgok, tevékenységek felé, szívesen fedezi fel képességeit, ezáltal önkifejezése is aktívabb.

Ki ne vágyna magabiztosabb fellépésre, bátrabb megnyilvánulásra?
Ki ne szeretne úgy hatni környezetére, hogy közben egyensúlyban maradjanak érzelmei és gondolatai?

Létezik hatékony segítség arra nézve, hogyan legyünk vonzóak, sikeresek, és a nagy Ő se tudjon a filmre koncentrálni a moziban mellettünk!

Varázsrecept?!?
Ma már számtalan lehetőség nyílik testünk karbantartására. A szépítő szalonok és konditermek bárki számára elérhetők. De vajon elég az, ha szuper fittek és trendik vagyunk? Mi lesz, ha egy napon már nem az a huncut tini néz vissza a tükörből.

Ahhoz, hogy felvállaljuk magunkat mindenestül, úgy ahogy vagyunk - kortól függetlenül -, többlet tudásra van szükségünk magunkról.

Ahhoz, hogy ki tudjuk szűrni a napi információdömpingből a ránk vonatkozó dolgokat, ismernünk kell magunkat egy olyan szinten, ahol már nem befolyásolnak bennünket vélemények, értékítéletek, de rugalmasan tudjuk kezelni azokat, sőt szívesen meg  is hallgatjuk Ehhez bizonyos fokú lelki-tettekben való jártasságra van szükségünk, mert ezt az önbizalmat  nem adják ingyen.

Ez volna a kisugárzás?
Ha tudjuk, kik vagyunk és mi fontos számunkra,- akkor bátran fel is tudjuk vállalni azt. Mivel aktívabbak vagyunk fizikai testünkben is, magától értetődően avatkozunk a világ folyásába, és alakítjuk, formáljuk az eseményeket a nekünk tetsző irányba.

Olyan  célokat választunk, olyan célokat követünk, melyek valóban összecsengenek, összhangban vannak velünk, és ha kiköt a hajónk, nem kell majd csalódnunk. Ehhez elengedhetetlen a türelem, a tolerancia és a szeretet, amit mások, illetve céljaink felé táplálunk.

Ez lesz a mi kisugárzásunk!

Ajándék a világnak, ajándék mindenkinek!
Az új szépség most fog megszületni! Úgy hívják: TE, de ha jobban tetszik, hívd úgy, hogy: ÉN. Ahhoz, hogy kibontakozhassunk, látnunk kell, hogy mennyi por takarja el valódi önbecsülésünket.

Ez a por nem más, mint mások rólunk kialakított véleménye, amivel, ha sokszor találkozunk, előbb vagy utóbb akaratlanul elhisszük. Ez az a por, ami eltakarja ragyogó önmagunkat. Most jött el az idő, hogy a port lefújva tényleg kisugározhassuk valódi alapokon nyugvó kikezdhetetlen és megkérdőjelezhetetlen hitünket és szeretetünket magunk felé. Bíznunk kell abban, hogy ezt környezetünk is szívesen fogadja.


Az írás, a szavak ajándéka

2021. június 04.

Az írás, mint a kiteljesedés, a személyiség fejlődése, a felszabadulás forrása, gyengéd és jótékony hatású játék a szavakkal… Ha nem ismerjük ezeket a lehetőségeket benne, és kedvet érzünk hozzá, az írás előnyei felfedezésre várnak. 

Fotó: pixabay.comAmennyiben úgy érezzük, hogy jól tudunk bánni a szavakkal, érdemes belevetni magunkat az írásba. Összegyűjtöttük öt okot, ami miatt hasznunkra válhat, ha hozzákezdünk írni, a magunk örömére. És néhány jó tanácsot is adunk az esetleges szorongás elűzéséhez, a bátortalanság legyőzéséhez, valamint a jó kezdés megvalósításához.

Egy francia felmérés szerint a nők 85%-a szeret írni, bármilyen generációhoz is tartozik. Bensőséges napló, emlékirat, regény, vers – mindegy, ha szárnyalnak a szavak, vagy olykor megszelídülnek és táncolnak a fehér papíron. Kedv az érzelmek kifejezéséhez, az írás öröme, gondolataink megosztásának szükségessége – a cél csak ritkán a híressé válás, sokkal gyakrabban a közlési vágy. 

5 OK, AMIÉRT ÉRDEMES TOLLAT RAGADNUNK

Törődünk a kedélyállapotunkkal

 „Köztem és a világ között, egy ablak. Az írás egy módja annak, hogy kijussak rajta anélkül, hogy betörném. ” – írta találóan egy francia költő. Az érzelmek, szorongás, aggodalmak, sebezhetőség vagy traumák papírra vetése enyhít, felszabadít és enged visszalépni. Mindez segít a feoldódásban, csökkenti a lelki nyomást és javítja a hangulatot, még depresszió esetén is. Ezzel szemben az öröm elbeszélése írásban lehetővé teszi, hogy még jobban profitáljunk belőle, és kifejezzük hálánkat. 

Őszinték vagyunk önmagunkhoz

„Rajtam kívül mások úgy írnak, ahogy beszélnek, én úgy írok, ahogy csendben maradok.”– mondta egy angol írónő. Kimondhatatlan gondolatok, kétségek, szégyenérzet, félelmek, hazugságok, gyűlölet…. Ha nem tudunk ilyen érzéseket szóban kifejezni és átadni másoknak, a „titkok” vagy vallomások közlése írásban könnyebb. A saját írásbeli megnyilvánulások azért is hasznosak, mert őszinték, minden alakoskodás nélkül. Megkönnyebbülést hoznak, lehetővé teszik, hogy szembenézzünk a valósággal, az érzelmek elfojtása nélkül, és elfogadjuk hibáinkat.  

Kevesebb bűntudatot érzünk, és nem emésztjük tovább magunkat.

Fejlesztjük intellektusunkat

„Minden írás merészséget, bátorságot és hatalmas munkát jelent.” – vallotta egy francia író. Akár életünk fontosabb eseményeit írjuk le a naplónkban, akár versen vagy regényen dolgozunk, az írás megköveteli a részletekre való emlékezést, pl. a környezet megfigyelését, a lelkiállapot feltérképezését, az elemzést stb. Igényli, hogy mindezt észben tartva jól válasszuk meg a szavainkat, gazdagítsuk szókincsünket, emlékképek és ötletek után kutassunk. Így az írás feltétlenül hasznos az intellektusunk számára, mert élénkítjük vele az elménket.


Az okostelefonunk vált az otthonunkká

2021. június 02.

Fotó: pixabay.com

Az okostelefonunk vált az otthonunkká a University College London (UCL) antropológusai szerint. “Emberi csigákként otthonunkat a zsebünkben hordjuk” és hajlamosak vagyunk az eszköz miatt elhanyagolni barátainkat és családunkat – olvasható a The Guardian által szemlézett tanulmányban.

A UCL antropológusainak csoportja több mint egy éven át dokumentálta Írországtól Kamerunig a világ kilenc országában az okostelefon-használatot, és arra jutott, hogy az emberek ugyanúgy éreznek az eszköz iránt, mint ahogyan otthonuk iránt. “Az okostelefon már nem egy eszköz, amit használunk, hanem olyan, mint egy hely, ahol élünk. Ennek hátulütője az emberi kapcsolatok számára az, hogy bármikor, legyen az egy együtt töltött étkezés, egy találkozás vagy közös program, a velünk lévő személy egyszerűen csak eltűnhet, +hazamehet+ az okostelefonjához” – fogalmazott a kutatást vezető Daniel Miller.

Ez a viselkedés, és az általa okozott frusztráció, csalódottság vagy éppen sértettség az, amit a közelség halálának nevezünk. Megtanulunk együtt élni azzal a veszéllyel, hogy még ha fizikailag együtt is vagyunk, társas szempontból, érzelmileg egyedül lehetünk – mondta a szakértő.

A tudósok vizsgálatukban más kutatásokkal ellentétben az idősebb felnőttekre összpontosítottak, “akik sem fiatalnak, sem idősnek nem tartják magukat”.

Az okostelefon lehet – talán a munkahely mellett – a konkrét otthon egyetlen konkurense, melyben időt töltünk ébren. Kiemelik a kutatók azonban azt is, hogy az okostelefon nyújtotta “otthon” messze nem a pihenés színteréül szolgál, mivel állandóan megszakíthatja a munkahelyi kommunikáció vagy valamilyen közösségi média.

A megfigyelések szerint az okostelefon csökkenti a valódi otthon elsődleges menedékként betöltött funkcióját. Az alkalmazottaktól sok helyen elvárják, hogy a munkahely elhagyása, a munka befejezése után is elérhetők maradjanak. Egy gyerek, akit társai piszkálnak, zaklatnak, ma már kevés nyugalmat találhat – ha találhat – otthonába hazatérve.


Így spórolhatsz a fogászati kezeléseken egészségpénztári tagként

2021. május 29.

Egészségpénztári tagként rengeteget spórolhatsz, elsősorban a befizetésed után igényelhető adó-visszatérítéssel, ami évente akár közel 150 ezer Ft pluszt is jelenthet számodra. De érdemes élni az árkedvezményekkel is, amit sok egészségügyi szolgáltató nyújt a pénztártagoknak. Ha pedig egy másik családtag is belép a pénztárba, még nagyobb lesz a megspórolható összeg.  

A hazai egészségpénztárak közül az egyik legrégebbi és az egyik legnagyobb az OTP Egészségpénztár. Kimutatásaik szerint tavaly a tagok legtöbbször a fogászati vizsgálatokat és kezeléseket vették igénybe az egészségszámláról kiegyenlíthető szolgáltatások közül, és a legtöbbet ugyancsak fogorvosi rendelőben költötték 2020-ban. 
Cikkünkben áttekintjük, milyen fogorvosi szolgáltatások finanszírozhatók az egészségpénztári számla terhére, és miért éri meg így kiegyenlíteni a fogászati ellátással kapcsolatos költségeket. 

A konzultációtól a fogtömésen át a fogimplantátumig

Szilárd 45 éves, sajtófigyelőként dolgozik egy ügynökségnél. Fogorvosát kiterjedt fogágybetegséggel kereste fel. Szerencsére a rendelő az OTP Egészségpénztár szolgáltatója, amelynek Szilárd több mint 8 éve tagja. Ez alatt az idő alatt viszonylag tekintélyes összeget gyűjtött össze egészségszámláján, amiből most fedezni tudja fogainak rendbetételét. 

A konzultáció során kiderült, hogy összesen 12 fogat kell kihúzni a kiterjedt fogágybetegség miatt, amelyek már menthetetlenek. Az elvégzett panorámaröntgen és az ún. kis fogröntgen pedig rávilágított, hogy további 6 fogat be kell tömni, illetve kettőnél a tömést cserélni. Ezek közül 2 fog gyökérkezelést is igényel. Szükség lesz a fogágybetegség kikezelése érdekében fogkőtisztításra, valamint zárt kürettálásra is 9 fog esetében.

A foghiány pótlására egy háromtagú híd, egy fogimplantátum segítségével megvalósuló korona és egy, 2 fogimplantátumon nyugvó részleges kivehető fogpótlás kivitelezésére is sor kerül.

Hogyan látnak bennünket, nőket a teremtés koronái?

2021. május 18.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Sokszor hallom egy-egy vélemény kapcsán a következő szavakat: „a férfiak mind ilyenek” vagy „ne is mondd, nőből van!”.

Az általánosítások néha rettentően tudnak bosszantani, mert úgy gondolom, hogy egyik vagy másik nemhez tartozókat sem lehet egy skatulyába tenni. Hiszen láttam sok férfit hisztizni (hajaj), és láttam már nőket is keményen harcolni, nem éppen nőies módon.
Ezen felbuzdulva úgy döntöttem, hogy megkérdezek jó néhány férfitársunkat rólunk, nőkről, hogyan látnak bennünket? Próbáljunk meg hát önkritikát gyakorolni és mutassunk ezzel példát az erősebbik nemnek!

Mit kerüljenek a nők egy kapcsolatban?

Első interjúalanyom felsorolta, hogy milyen női szokások nem szerencsések egy kapcsolatban: „Megpróbálják kisajátítani a férfit, számon kérik rajtuk a dolgokat, morcosak, ha a srác a barátaival elmegy sörözni, hisztiznek. Hagyják szabadon a férfit, mint ahogy neki is engednie kell, hogy a kedvese kiteljesedjen és barátnőzzön, vagy régebbi ismerőseivel, férfi barátaival tartsa a kapcsolatot.” Tulajdonképpen ebben mindegyik megkérdezett férfitársunk egyetértett, hogy a szabadság fontos számukra, de abban már eltérőek voltak a vélemények, hogy ebből mennyit adnának partnereiknek.

Egy kapcsolatban kerülendő dolgokról egy kedves férfi ismerősöm érdekes gondolatot osztott meg velem: „Jobb lenne, ha a nők kicsit kerülnék a bonyodalmakat. A problémákkal nincs baj, de ha azt még a nő tovább fokozza kombinációval, attól nem lesz könnyű a férfi élete. Elég kihívása van egy férfinak a világban, otthonra már nem igényli azokat.” Legyünk azért őszinték, valóban képesek vagyunk mi nők sokat kombinálni. Azt mondják, hogy a nők rendkívül kreatívak tudnak lenni, ha a probléma megoldásról van szó. Kérdés, hogy ezt hogyan élik meg párjaink. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy nem egy féltékeny férjet ismerek, akik, ha kombinálni kell, nem mennek kreativitásért a szomszédba.

Ehhez kapcsolódva azt is megfogalmazták az erősebb nemhez tartozók, hogy egy egyszerű válaszból olyan gondolatokat, akár vádakat képesek vagyunk mi nők kikerekíteni, ami egy férfinak eszébe sem jutna. Megfogalmazták ők maguk azt is, hogy a férfi egyszerű szerkezet egyszerű menedzsmentet igényel. Úgy fogalmazott egyik riportalanyom, hogy „Kábé olyan ez mint ha egy ladát rá akarnál dugni egy kompjúterre, hogy kiolvasd a hibát. Pedig az nem is hiba, hanem alapműködés.”


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...393