sub

Információk, érdekességek

Hullik a hajad? Lelki oka is van! - Felismerés és megoldás!

2019. január 18.

Hullámokban tör elő, periodikus, olykor csomókban, erősen hullik, máskor alig észrevehető. Egy betegséggé fokozódó állapot, amely azonban csak jót akar neked! Összhangban veled tökéletes tükör, visszajelzés testedtől.  

A hajhullás lelki okairól

Visszatérő problémáról beszélünk. Nehéz megmondani mi a normális, mert mindenkinek más e kérdéskörben a normális. Valaki szerint napi 40-60 hajszál elvesztése már sok, túl sok, mások a háromszorosát is normálisnak tartják. Egyesek az őszi falevélhulláskor elfogadhatónak tekintik, ha hullik a hajunk, a természettel összhangban élés jelének tartják, míg megint mások pedig azt mondják, az ember nem tölgyfa, hogy hullassa magát, nem is kutya, hogy szőrözzön.

A hajhullás korunk egyik bosszantó nehézsége. Régen is kegyvesztettség és betegség jele volt, de a mai hiú társadalomban valóban nagy nehézség. Főként a nőket zavarja ez igazán, mert a férfiak nagy része ma már kopaszon is elfogadhatóan néz ki.

A hajhullás kiváló jelzőlámpa a szervezet számára, annyira szem előtt van, hogy könnyedén üzen vele. Hátterében állhat ásványi anyag és vitaminhiány, erős stressz, depresszió, a fejbőr megfázása, góc a testben, fog és belső szervi problémák, de lehet lelki oka is. Különösen, ha úgy érezzük, nagy szükségünk van hajunkra, mert az a mi erőnk, energiánk, a mindenünk.


Mi igaz a napi vizeletürítéssel kapcsolatban?

2019. január 17.

Naponta többször ürítünk vizeletet, anélkül, hogy figyelnénk rá. De vajon mit tudunk erről a veseműködés eredményeképpen bekövetkező, létfontosságú folyamatról?

A vizeletmennyisége arányos a testsúllyal
IGAZ
Általános mérték szerint a vese 1-1,5 liter vizeletet választ ki 24 óra alatt. Mindamellett ez a mennyiség változik (többek közt) a kreatinin aránya szerint a vizeletben, mely pro- tein tükrözi a veseműködést, és mennyisége függ az izomtömegtől, így a testsúlytól is.

A nők húgyhólyagja kisebb
HAMIS
A férfiak és a nők akkor érzik a vizelési ingert, amikor a húgyhólyag maximálisan megtelik vizelettel, ami kb. 250 ml-t jelent. A húgyhólyag mérete hasonló mindkét nem esetében. Mégis, a menopauza után van úgy, hogy egyes nőknél a húgyhólyag csak 100 ml vizeletet képes befogadni a szövetek rugalmasságának elvesztése miatt, ami az izomtónus csökkenéséből ered.

A napi tíz alkalommal történő vizeletürítés normális
HAMIS
A napi hétszeri és az éjszakai egyszeri vizelésen túl az orvosok pollakisuriát (nagyon gyakori vizelést) állapítanak meg. Ennek oka a húgyhólyagreceptorok túl nagy reakciókészsége, ami „figyelmezteti” az agyat a vizeletürítés szükségességére. Ezért van az, hogy stresszhelyzetben, pl. vizsga vagy nyilvános szereplés előtt gyakrabban megyünk WC-re. A tünet egyébként a vizeletkiválasztó szervek betegségére is utalhat.


Már megint görcsbe rándult az izmom...

2019. január 15.

Fotók: pixabay.comAz izomgörcsök okozta kellemetlenséget sokan ismerik. Ők úgy írják le, mintha egy kést vágtak volna a vádlijukba, a talpukba vagy egyéb helyen lévő izmukba, és az egy pillanat alatt kőkeménnyé vált. Megnyugtató tudni, hogy az esetek döntő többségében mindez ártalmatlan, és léteznek megelőzési lehetőségek.

A felnőttek több mint harmada szenved az izomgörcsöktől. A sportolók és a kismamák gyakran panaszkodnak arra, hogy görcsbe rándul a lábszáruk vagy a talpuk. A kor előrehaladtával az izomgörcsök egyre gyakoribbá válnak, és a 65 év felettiek mintegy fele már heti gyakorisággal szembesül az izomgörcs jelentette fájdalommal. Az elsősorban a vádlikat vagy a talpakat érintő izomgörcsök sok esetben éjjel jelentkeznek, megzavarva az alvás nyugalmát.

Miért görcsöl a vádlim?
Nem kizárt, hogy fizikai megerőltetést vagy nagy fizikai igénybevétellel járó sporttevékenységet követően lépnek fel a panaszok. A tapasztalatok alapján a meleg miatti fokozott verejtékezés és a következményes folyadékveszteség tovább ront a helyzeten. A folyadék- és sóháztartás egyensúlya megbillen, mindez a szervezetben található ionok (pl. kálium, magnézium, nátrium, kalcium) egyensúlyi koncentrációinak a megbomlásához, és az idegek és izmok közötti ingerületátvitel problémáihoz vezethet. Emellett, a B- és D-vitaminok hiánya, illetve az alkoholfogyasztás is az izomgörcsök kiváltói között szerepelhetnek.

Több krónikus betegség kedvezhet az izomgörcsök fellépésének. A májcirrózisosoknál, a dialízisre szoruló vesebetegeknél, a pajzsmirigy-alulműködéses betegeknél, illetve a vénák gyengeségével küzdőknél fokozott az izomgörcsök rizikója.

Számos gyógyszer szedése mellékhatásként vezethet fokozott izomgörcskészséghez. A vízhajtók, az antidepresszánsok, az ösztrogén hormont tartalmazó patikaszerek, a koleszterinszintet csökkentő, ún. sztatinok is vezethetnek izomgörcsökhöz. Erre is gondolni kell, ha az okok után kutatunk!

Az előzők alapján úgy vélik, hogy időskorban az egyoldalú táplálkozás és a várttól elmaradó mértékű folyadékbevitel állhat a panaszok hátterében. Érdemes tehát válto- zatosan táplálkozni, és a rendszeres vízfogyasztásra odafigyelni!

A terhes nőknél különösen gyakran tapasztalt izomgörcsöknek vélhetően hormonális okai lehetnek.


A depresszió 10 lépcsője: ha az aljára értél, ne áss tovább!

2019. január 06.

A környezeted állítja, hogy depressziós vagy, sőt az a legrosszabb, hogy követelik tőled, hagyd abba! Járj utána, hogy valóban depressziós vagy-e, vagy csak a pihenés szükséges időszaka jött el számodra! Tíz lépcsőfok, amin szembesülhetsz magaddal. Önismeret, görbe tükör, meditáció. Nyugi, felszínre hozunk!  

1. tünet

A Foci VB nem érdekel, sőt a világ sem érdekel. Se a főzés, se bevásárlás nem motivál. Sem kedvelt, sem utált tevékenységeid.

2. tünet
Nem örülsz a kedvenc csapatod által szerzett gólnak, de még a fűtésszámla csökkenése sem hozz lázba.

3. tünet
A súlyod diétázás és sportolás hatására hirtelen csökkeni kezdet.

4. tünet
Többet alszol, mint gyerekkorodban, és egy-két átdurmolt napot követően az álmatlanság oly mértékben tör rád, hogy a VB aznapi meccsét  a külföldi csatornák egyikén többször is megnézed.

5. tünet
Ingerlékennyé és türelmetlenné válsz, de akármennyire is burkolod ezt, már a környezeted is jelzi, hogy a határokat súrolod.


Derékfájás mögött a hamstring izmok kötöttsége is állhat

2019. január 05.

Az amúgy is rövidülésre, zsugorodásra, túlfeszülésre hajlamos hamstring izmok, az urbanizációs ártalmak pl. sok ülés illetve bizonyos sporttevékenységek (pl. ugrás, futás) hatására még kötöttebbé válnak.

Mikor gyanakodhatunk arra, hogy hamstring rövidülés áll a panaszunk hátterében? 
– Fájdalom a fartájék, ülőgumó, derék tájékon, amely a comb hátsó, belső részére is kiterjedhet, akár térd alá is.
– Fájdalomfokozódás járáskor, futáskor.
– Háton fekvésben a nyújtott lábunkat nem tudjuk kb. 80 fok fölé felemelni.
– Nem tudunk nyújtott lábbal előrehajolni.

Mi a teendő?  –  Hamstring nyújtás! Medencestabilizálás! Testtartásjavítás!

Javasolt naponta pár percet nyújtani, de legalább heti 3x. Sportolóknak, főleg futóknak kötelező! A gyakorlatokat végezhetjük fekve, ülve, állva.

Érdemes gyógytornász-fizioterapeuta segítségét igénybe venni, mert a helytelenül kivitelezett gyakorlatok hatástalanok, sőt derékfájást okozhatnak. A rosszul végzett nyújtógyakorlatok az izmok sérülését okozhatják. Törekedni kell az optimális medenceállás elérésére, az alsó végtagi izomerő arányosságára, a törzs stabilitásának elérésére, valamint a törzs- és az alsó végtag flexibilitására. A hamstring izomzat okozta fájdalmat pedig nem szabad összetéveszteni az ülőideg okozta fájdalommal pl. isiász, porckorongsérv!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...158