sub

Információk, érdekességek

Tartós szemszárazság? Nem csak a légkondi és a monitor okozhatja!

2019. szeptember 10.

Fotó: 123rf.com

A légkondicionált helyiségekben a szemeink könnyen kiszáradhatnak, a helyzet pedig csak romlik, ha órákig a monitor előtt ülve dolgozunk és emiatt ritkábban pislogunk. Ha a szemszárazság tartósan fennáll és bőséges folyadékfogyasztás, szemcsepp használata mellett sem enyhülnek a panaszaink, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz, mert akár autoimmun betegség jele is lehet. A probléma okáról és kezeléséről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont orvosa számolt be.

Milyen veszélyei lehetnek?

A szemeket borító vékony könnyrétegre szükségünk van, hogy ne alakuljon ki szemszárazság. Jelenléte azért is fontos, mert a könnyfilm segítségével tudunk megszabadulni a szemünkbe került idegentestektől, és védelmet nyújt a bakteriális és vírusos eredetű fertőzésekkel szemben is. A könnytermelés csökkenése tehát nem pusztán kellemetlen, de jelentősen megnöveli a különböző szembetegségek kockázatát is.

Milyen okokból száradhat ki a szem?

  • A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változó korral járó hormonális hatások következtében nők körében magasabb. 
  • Fiatalabbaknál a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák: a számítógép, vagy televízió előtt ülve ritkábban pislogunk, ezáltal a könnyfilm nem pótlódik megfelelő ütemben, ami szemszárazságot okoz. 
  • A túl száraz szobalevegő, dohányfüst, légkondicionáló, bizonyos gyógyszerek szedése és a kontaktlencse használat egyaránt hozzájárulhat a tünetek jelentkezéséhez.

A szép és egészséges hasfal

2019. augusztus 25.

Fotó: 123rf.com

A hasfalunk egyike a legszembetűnőbb testrészünknek. Talán azt gondolhatnánk, csak bikiniben árulkodik edzettségünkről.

De valójában már testtartásunkból is következtetni lehet a minőségére. A lapos has nem csak esztétikai kérdés. A vetkőzés szabadságán túl egészségünket is alapvetően befolyásolja, hogy milyen az állapota. Az esetleges petyhüdt, tónustalan hasfal nem támasztja többé megfelelően törzsünk elülső részét. Ez pedig hát- és derékfájdalomhoz, különböző sérvekhez, gátizomproblémákhoz vezethet. A szüléstől függetlenül is kihívást jelenthet a lapos has kialakítása.

De a várandósság 9 hónapja alatt a hasfalunk elkerülhetetlen átalakuláson megy keresztül. Hogy épül fel hasfalunk anatómiailag? Hogy képes az izomzat és a bőr oly mértékben kitágulni, hogy egy kifejlett baba elférjen a hasüregben? Maradandó nyomot hagy a szülés a hasfalon? Mi a szép hasfal megteremtésének módja? Az alábbi cikkben erről esik szó.

Egy kis anatómia

Nem is gondolnánk, mennyi mindenért felelnek hasizmaink életünk minden percében. Azonkívül, hogy lehetővé teszik a törzs hajlítását és oldalra fordítását, megtámasztják és védik a hasűri szerveket. Fontos szerepet játszanak a gerinc és a medence rögzítésében. A hasizmok a hátizmok antagonistái, vagyis azokkal összhangban, velük ellentétes mozgást hoznak létre.


Egy beavatkozás akár 20 évvel is kitolhatja a menopauzát

2019. augusztus 23.

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás, amely elsősorban a súlyos egészségi problémákkal küzdő nőknek jelenthet segítséget.

Az eljárást mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó brit szakemberek egy csoportja dolgozta ki. A tudósok szerint a beavatkozás rengeteg nő számára kínálhat könnyebbséget olyan betegségek kezelésében, mint a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás. Több millió nőnek pedig azáltal javulhat az életminősége, hogy később tapasztalják meg a menopauzával járó gyakoribb tüneteket, mint a rossz hangulat, a szorongás, az alvási nehézségek, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csökkenő nemi vágy.

Fotó: 123rf.comA 7 ezer és 11 ezer font közötti eljárást 40 év feletti nőknek kínálja a birminghami székhelyű ProFam cég, amelyet Simon Fishel, a mesterséges megtermékenyítés területének ismert kutatója állított fel más specialistákkal együtt.

Az eljárást, amelynek keretében kulcslyukműtéttel petefészekszöveteket távolítanak el a nők szervezetéből és fagyasztanak le, hogy aztán a menopauza kezdetével visszaültessék a szervezetbe, eddig kilenc páciensen próbálták ki. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében jellemzően bő vérellátású helyre ültetik vissza a testben, például a hónaljba.

Simon Fishel a The Guardian című lap hétfői számának azt mondta, az eljárásnak rengeteg haszna lehet. “Ez az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrzi meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására” – fogalmazott a vezető orvosok egyike, Yousri Afifi a The Times című lapnak.

Hasonló eljárást már alkalmaznak olyan lányok és nők termékenységének megőrzésére, akik rákkezelés előtt állnak. Nekik, ha a terápia után úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe ültetik vissza a lefagyasztott szöveteket.


Teszt! Anyagcserénk megértése a fogyás kulcsa lehet

2019. augusztus 20.

Fotó: 123rf.comGyakran szinte megszállottan foglalkozunk táplálkozásunkkal, megválunk a legjobb falatoktól, nem merünk édességet enni… És mégis rakódnak ránk a kilók? Ha így van, annak egyik oka lehet az anyagcsere. Ha jobban megértjük működését, kulcsa lehet a könnyebb fogyásnak. Léteznek anyagcsere típusok: tanácsos lenne mindenkinek aszerint táplálkoznia – főként, ha fogyni akar…

Hiszen az anyagcsere során szervezetünk nem egyformán reagál a különböző élelmiszerekre, és attól függ testsúlyunk is. Ismerjük meg az anyagcsere-típizálás egyik fajtáját, egy teszt segítségével. Ha elvégezzük, megtudhatjuk, milyen típusba tartozunk, és az értékelésnél fogadjunk meg néhány jó tanácsot.

A sikeres fogyásért folytatott küzdelemben valószínűleg nem is gondolunk rá, hogy tisztában kellene lennünk anyagcsere folyamataink jellegével. Azaz tudnunk tanácsos, a megfelelő (vagy vágyott) testalkat fenntartása érdekében, hogy szervezetünk hogyan hasznosítja a táplálékot, miként alakítja át energiává. Az utóbbi alapján a szakemberek meghatároztak különféle anyagcsere-profilokat. Ezek közül kiemelünk egyet, mely elnevezésében őseink vadászó-gyűjtögető életmódjából fakadó, vélhetően a mai napig arra utaló testi tüneteinkre alapoz.  Így ez a fajta hármas csoportosítás „gyűjtögető”, „vadászó-gyűjtögető” és „vadászó” anyagcsere típusú embereket különböztet meg,


Veszekedj okosan! A harmonikus párkapcsolat titkai

2019. augusztus 12.

Gondolom, te sem szeretsz langyos pocsolyában lubickolni. Márpedig egy kapcsolat, ahol nincsenek viták, nézeteltérések, konfliktusok, az abszolút nem nevezhető izgalmasnak. Sőt, éppen ellenkezőleg! Maga a dögunalom!  

Ha két ember együtt él, akkor szinte elkerülhetetlenek a konfliktus helyzetek. De miért is akarnánk konfliktus nélkül élni? Hiszen egy-egy vita, nézeteltérés kifejezetten pozitív hatással tud lenni a párkapcsolatokra. Itt természetesen nem azokra az életveszélyes pillanatokra gondolok, ahol már késsel hadakoztok egymással, és a cél, hogy ki tudja előbb kinyírni a másikat. Nem! Eddig nem szabadna, hogy elfajuljon a dolog! Ugyanis minden komolyabb párkapcsolati háború valami apróságból fogan meg. Egy rossz nézés, egy oda nem illő szó, egy félreértett mozdulat. Meg kell tanulni helyesen kezelni a problémákat!

Langyos állóvíz helyett, forró gejzír

A jó konfliktuskezelés viszi előre a kapcsolatot, és mozdítja ki egy esetleges állóvízből, amibe az érzelmi nihil miatt került. Amennyiben nincsenek vitáitok, az azt jelenti, hogy az egyik fél teljesen a másik alá rendeli magát, és elfogadja annak minden tettét, nézetét, viselkedését. Egy ilyen helyzetben egyértelműen felborult a harmónia a kapcsolatban, hiszen a két emberből az egyik nem fejezi ki önmagát, nem viselkedik teljes emberként.

Tehát, ha teheted, ne kerüld el a pároddal való vitákat, hiszen úgy csak besepred a problémát a szőnyeg alá! Ha ütközteted meglátásaidat, véleményedet vele, akkor fel tudod oldani az esetleges rejtett, lappangó feszültségeket kettőtök között, és ki tudtok alakítani egy szeretetteljes, harmonikus kapcsolatot.

Természetesen a veszekedésnek is, mint minden másnak, megvannak a maga aranyszabályai, amiket érdemes betartani. Ezeknek éppen az a lényege, hogy egy vita ne haraggal, és sértődéssel végződjön, hanem épp ellenkezőleg, közös megegyezésre jutva tudjatok egy magasabb szintre lépni, átívelve ezzel a kapcsolat nehezebb időszakait.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...164