sub

Információk, érdekességek

Pszichózissal járó betegségeknél is elérhető hatékony kezelés

2024. március 17.

Ha valaki meghallja a pszichózis, elmezavar kifejezést, könnyen pánikba eshet, gondolván, hogy ebből nincs kiút. Holott, ha gondos, alapos kivizsgálás után megszületik egy pontos diagnózis, annak megfelelően célzott gyógyszeres és pszichoterápiás segítség érhető el, ami igen jó eredményeket hozhat. Dr. Veres Andrea, a Pszichiátriai Központ pszichiátere szerint éppen ezek a sikeres, személyes élettörténetek adják a pszichiátriai munka semmihez sem fogható szépségét.

Fotó: 123rf.comÖrökség vagy környezeti hatás?

A pszichózis egy összefoglaló név egy állapotra, amely megjelenhet a skizofréniában, a skizoaffektív betegségekben, a bipoláris affektív zavarban és a külső toxikus hatások vagy belső szervi állapotok miatt kialakuló elmezavarban is. Ezek úgynevezett multifaktoriális betegségek, ami azt jelenti, több ok is állhat a kialakulásuk hátterében. Mindenképpen lehet bennük örökletes hajlam, bár ez sokszor nem egyik generációról a másikra, hanem akár egy generációt átugorva jelenik meg. Ugyanakkor a környezeti tényezők is számítanak, leírtak például egy családtípust, a zárt, kapcsolatok nélküli, ún. skizofrenogén családot, amelyben nagyobb a kockázata a skizofrénia kialakulásának, de ez sem törvényszerű.

Kihez fordulhatunk diagnózisért?

  • Ha valaki tudatzavarra utaló tüneteket tapasztal a hozzátartozóján, aki úgy érzi, megváltozott a világ, aminek hirtelen vagy fokozatosan ő került a középpontjába, ahol vagy mindenki összeesküdött ellene, vagy éppen az egész világ őt bálványozza, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza Veres doktornő.
  • Amikor valaki ilyen tünetekkel érkezik és felmerül a gyanúja egy induló skizofréniának vagy affektív zavarnak, fontos lenne egy agyi CT vagy MR, ugyanis a képalkotással kimutatható lehet olyan szervi ok, ami szintén ilyen tüneteket okozhat. Ez lehet például egy agyi elváltozás, egy agytumor, vagy bármilyen krónikus elfajulás. Így megszülethet egy konkrét diagnózis, ami alapján ma már igen jó hatásfokú gyógyszeres és komplex kezelést tudunk megindítani.

A gyógyszeres kezelésre épülő terápia rengeteget segíthet

A skizofrénia gyógyszeres kezelésében nagy áttörések történtek az elmúlt évtizedekben, főként az, hogy egyáltalán elérhető a kezelés. Sőt, ma már a kezdetben kialakított vegyületekhez képest olyan többedik generációs antipszichotikumok léteznek, amelyek egyre finomabbak, egyre pontosabban hatnak ott, ahol szükséges. Ezért is van nagy jelentősége a differenciál diagnózisnak, hiszen a gyógyszeres kezelésnek többféle iránya is lehet.

A gyógyszerek mellett nagy jelentősége van a különböző terápiáknak, mint a pszichoterápia, a szocioterápia vagy a kognitív terápia, ezekkel tehető még tartósabbá és jobban kezelhetővé a betegség. A kognitív, tehát gondolkodásra ható terápia például segíthet többek közt a tünetek felismerésében, a mindennapok felépítésében, vagyis a páciens saját életvezetésében. A pszichoedukáció pedig jelentősen növelni tudja az érintett páciensek életminőségét. Ez azért is nagyon fontos, mert ezek a betegségek jellemzően élethosszig tartanak (bár olyan is előfordul, hogy valakinél évtizedek nem jelennek meg az epizódok), tehát meg kell tanulni minél jobban élni velük.

Ugyanakkor nem könnyű elérni, hogy a pszichiátriai betegek tartósan együttműködjenek a kezelőorvossal, mert csak azért sem, mert a zavar a tudatközpontot is érinti. Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a család és a közelállók szerepét, hiszen a tüneteket minél előbb fel kell ismerni és kezelni kell.


A bélflóra összetételének megváltozása

2024. március 08.

Bélflóránk az első három életévben alapozódik meg, fiatal felnőtt korra alakul ki és életmódunk jelentős nyomot hagy rajta. Mivel pedig a bélflóra összetétele az egészség-betegség skálán igen nagy szerepű, érdemes megértenünk a működését, és helyrehozni, ami esetleg elromlott. Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, háziorvos, az IBS specialistája ebben segít.  

Fotó: 123rf.comBetegségek hátterében felfedezhető a bélflóra összetételének változása

A bélflóra (vagy mikrobiom, mikrobióta) körülbelül 2000 féle baktériumtörzsből, vírusokból, gombákból és egyéb mikroorganizmusokból álló életközösség, sejtjeinek számát az emberi szervezet sejtszámának 1-10-szeresére becsülik. A szájüregtől a végbélig, a tápcsatorna teljes hosszában élnek mikroorganizmusok, túlnyomó többségük a vastagbélben. A bélflóra összetétele minden emberben más, egyedi mintázatot mutat, mint az ujjlenyomat.

Alkotóelemei között vannak egyértelműen pozitív élettani hatású baktériumok, mint például a Lactobacillusok, Bifidobacteriumok, ugyanakkor például egyes Coli, Clostridium- és Staphylococcus-törzsek betegségeket is okozhatnak. Általánosságban elmondható, hogy minél több faj alkotja, minél színesebb összetételű, annál ellenállóbb, egészségesebb. Ezt nevezzük diverzitásnak. A nagy diverzitású bélflóra egy jól működő multikulturális társadalomhoz hasonlítható, amelyben képességeihez mérten mindenki hozzájárul a közösség jóllétéhez, és a bűnöző hajlamok nem tudnak érvényesülni.

Ezzel szemben, ha a diverzitás csökken, a kórokozók megerősödhetnek, ami különböző betegségek kialakulását okozza. Ezt láthatjuk idős, legyengült betegek Clostridium difficile által okozott életveszélyes vastagbél-gyulladása esetében, akiknek szegényes bélflórája nem tudja kordában tartani a korábban ártalmatlan baktériumokat.  

– A bélflóra szerteágazó feladatainak ismeretében nem meglepő, hogy összetételének jellegzetes megváltozása mutatható ki számtalan kórképben, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS), a gyulladásos bélbetegségek, az anyagcsere-zavarok, így a cukorbetegség, elhízás, érelmeszesedés és az idegrendszeri betegségek, többek közt autizmus, hangulatzavarok, Parkinson-kór, skizofrénia – hangsúlyozza dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológusa, belgyógyász, az IBS specialistája. – Ezért a szakorvosi kezelés mellett a bélflóra rendezésével is támogathatjuk a tünetek csökkentését, a gyógyulást.


Az érzelemkezelés alapjai – Mindennapi gyakorlatok a mentális egészségünkért

2024. március 02.

Gyakorló pszichológusként vannak olyan pszichológiai alapismeretek, amelyekről azt kívánom, hogy bárcsak mindenki tudná. Ezek olyan információk, gyakorlatok, amelyek egyszerűek, szinte már banálisak, és mégis, szakemberként azt tapasztalom, hogy rendkívül hatékonyak. Ráadásul mindenkit érintő nehézségekkel kapcsolatban adnak eszközöket. Ezek mégsem elterjedt ismeretek, sem „bevett gyakorlatok”.

Fotó: 123rf.comHogyan válhatnának ezek az ismeretek közös tudássá és ezen gyakorlatok akár napi szintű rutinná? Milyen jó lenne, ha a mentális egészség területén is lennének olyan jó, mindennapi szokásaink, mint pl. a dentálhigiénia terén! Példának okáért mindannyian tudjuk, hogy fontos fogat mosni, ezért (legalább) minden reggel és este áldozunk ennek az egészségmegtartó szokásnak. Hogyan alakult ki ez a tudásunk és gyakorlatunk? Kiskorban, már az óvodában megtanultunk fogat mosni. A szüleink és a minket körülvevő felnőttek nem győzték eleget sulykolni ennek a jelentőségét. Így felnőttkorunkra már gondolkodás nélkül reggel és este fogat mosunk – automatizmussá vált ez a jó szokás. Már nem is vagyunk tudatában annak, hogy mennyi fogászati bajtól, fájdalomtól megkímél minket ez az egészségvédő, megelőző gyakorlat.

Milyen jó lenne, ha lelki egészségünk terén is így állnánk mi (és környezetünk is) a megelőzéshez és a jó gyakorlatokhoz! Például ha érzelmeink kezelését is hasonlóan tanulnánk. Pedig annak alapja is éppoly egyszerű, mint a napi kétszeri fogmosás. Természetesen mind a fogak, mind a lelkek egészsége ennél összetettebb, ám ha a következőket tudnánk és naponta gyakorolnánk, azzal már sokat tennénk a mentálhigiéniánkért.

Ráadásul az érzelmeink kezelésének témája is éppannyira mindenkit érint, mint a fogápolás. Tapasztalunk érzéseket, nap mint nap többet – pozitívakat, negatívakat, intenzíveket és akár egymásnak ellentmondókat egyszerre. Tapasztaljuk annak a nehézségét, amikor „elönt” minket egy-egy érzelem, vagy amikor hosszú időn keresztül „cipeljük magunkkal” az érzelmi terhet és nem tudunk vele mit kezdeni. Mik azok a legegyszerűbb gyakorlatok, ismeretek, amiket mindenkinek hasznos lenne ismernie érzelmei kezeléséhez?


Böjt: testi és lelki megújulás

2024. március 01.

A böjt és a tisztítókúra nemcsak egy fokozott fizikai tisztulás és méregtelenítés, hanem spirituális tett is, a lemondás, az elengedés aktusa.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mi is a böjt lényege?

A böjt során megadjuk a teret a testünknek, hogy megszabaduljon a felhalmozott feleslegtől, de ez a tisztulás egyben a Lélek tisztulása is. Számomra mindig lenyűgöző, ahogy ez a két folyamat összekapcsolódik. Ahogy elkezdünk kevesebb ételt bevinni, úgy a szervezet észleli, hogy átállhat a mélyebben fekvő salakanyagok kipucolására is. Fontos, hogy ezzel tisztában legyünk és ennek megfelelően támogassuk a méregtelenítő folyamatokat. Ennek alapja az, hogy a böjtöt egy komplex testi-lelki-szellemi megújulásnak fogjuk fel, amelynek során a fókuszt önmagunk egészségén és a harmónia visszaállításán tartjuk. Ennek érdekében pedig többféle gyógymódot is bevethetünk természetesen azon túl, hogy körültekintően összeállítjuk a böjtös napok csekély táplálékait.

Mivel kezdd?

Aki még nem próbált böjtölni, a legjobban teszi, ha ismerkedés gyanánt beiktat az étrendjébe hetente egy gyümölcsnapot, amikor csak friss gyümölcsöt (lehetőleg egyfélét, a legjobb az alma), valamint vizet, gyógyteákat fogyaszt. Ezzel megtapasztalhatjuk, hogy nem dől össze a világ és kutya bajunk sem lesz, ha egy napig nem eszünk "rendes" ételt, és ráérezhetünk a megnövekedett energiaszint, a könnyebb test és lélek, a megnövekedett vitalitás érzésére is. Átmenetileg természetesen jelentkezhet éhségérzet, fejfájás, ahogy a méreganyagok távoznak, szédülés, rossz közérzet, ezek azonban nem tartós tünetek, ha jól csináljuk a diétát. Ha ezekre a tünetekre előre felkészülünk, akkor nem fognak ránk pánikszerűen hatni, arra ösztönözve, hogy gyorsan abbahagyjuk a böjtöt. Ehelyett viszont fokozatosan eltűnnek, átadva helyüket a kellemesebb testi-lelki közérzetnek. Ha a gyümölcsnap már könnyedén megy, akkor belevághatunk néhány napos böjtökbe is, hosszabbat azonban inkább nagyobb tapasztalat birtokában, illetve szakfelügyelet mellett érdemes kezdeni. A fokozatosság azért fontos, hogy ne tegyük ki drasztikus változásoknak a testünket - a lépésről lépésre történő hozzászoktatással kedvezünk neki.

A mostani felgyorsult időszakban viszont sokak számára nehéz a rengeteg teendő és határidő közepette időt találni egy hosszabb böjtre, neadjisten elvonulásra. A szervezetünket azonban jobb, ha nem zsákmányoljuk ki, mert a feszített élettempó később igencsak visszaüt. Amikor besűrűsödnek a teendők, de szükséged lenne némi magadra szánt időre, próbálj meg beiktatni egy kisebb „wellness-napot”, esetleg fél napocskát átmeneti tehermentesítésként. A különösen megterhelő időszakokban életmentő lehet egy ilyen egy napos kis tisztítókúra.

Én például ilyenkor általában betervezek egy egész napos szaunázást, gyógyfürdőzést, mert az már önmagában is erős tisztító hatású. A rituális fürdők hagyományát sok nép, illetve vallás tiszteli, nem véletlenül: ilyenkor nemcsak a test, a lélek is megtisztul. A napot tisztító gyógyteával, esetleg gabonakávéval indítom, aztán következhet valamilyen mozgás, például futás, jóga vagy bármi, amit szeretsz csinálni. Ez után szoktam beiktatni egy teljes test ledörzsölést, kefével vagy durvább szivaccsal, a lábujjaktól felfelé haladva, majd a kézujjaktól a karokon keresztül a szív irányába. Ez beindítja a vér- és nyirokkeringést és a bőr tisztítása révén a tüdő tisztításához is hozzájárul (a kínai gyógyászatban a bőr is a kiválasztás szerve, amely a tüdő kormányzása alatt áll). Ezt egy rövid zuhannyal zárom, esetleg hideg-meleg váltózuhannyal, ami még jobban fokozza a vérkeringést és jó hatású az immunrendszerre is. Ha van rá idő, póruslégzés meditációt iktatok be. Ezt követően, ha nem megyek fürdőbe, meleg olajos, ájurvédikus masszázzs következik, ami egyszerre élénkít és nyugtat, nagyon finom, és a bőrnek is jót tesz.


Önelfogadás? Az érzelmi felszabadítás technikája

2024. március 01.

Stressz, szorongás, kialvatlanság… Az érzelmi felszabadítás technikája (EFT) hozzájárulhat a hosszú ideje felgyülemlett, negatív érzelmek feloldásához és a félelemhez kapcsolódó zavarok kezeléséhez.

Fotó: 123rf.comEz az alternatív, önsegítő módszer testünk energiacsatornái végpontjainak stimulációja (kopogtatása) útján valósítható meg. Képzett terapeuták alkalmazhatják, de mi magunk is segítségül hívhatjuk ezt az önelfogadáson is alapuló technikát.

Honnan származik?

1995-ben Gary Craig dolgozta ki a módszert Roger Callahan amerikai pszichológus munkája alapján. Az érzelmi felszabadítás technikája (Emotional Freedom Technique – EFT) olyan alternatív gyógymód, mely a test és a lélek összefüggéseire, továbbá az önelfogadásra összpontosít. Az érzelmi blokkok feloldása céljából testünk speciális, meridián (energia)-pontjainak stimulálását alkalmazza, amely e pontok ujjheggyel történő kopogtatását jelenti. Ezek valójában a hagyományos kínai orvoslás által meghatározott (akupunktúrás) pontok, amelyek a meridiánokon, az energiahálózatokon helyezkednek el.

A módszer felfedezői szerint a negatív érzelmek (félelem, túlzott harag, szégyen stb.) blokkolják az energiaáramlást a szervezetben. Ezeknek az „elakadásoknak” az eltávolítására és az erős érzelmek csillapítására az energiakeringés bizonyos akupunktúrás pontok manuális stimulálásával állítható helyre, pontos protokoll szerint. A módszerrel egyúttal nyugtató jelek küldhetők az egyik agyi struktúrába (amygdala), amely az érzelmeket kezeli, és észleli a fenyegetéseket. Ily módon az EFT egy konkrét technika a fájdalmas, kezeletlen emlékekkel járó érzelmi terhelés feloldására úgy, hogy csak a történtek emlékét hagyja az emlékezetben, anélkül, hogy a kellemetlen érzések rögzülnének.

A káros érzelem felszabadulása után a kapcsolódó testi tünetek csökkennek, sőt eltűnnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...219