sub

Információk, érdekességek

Teszteld magad! Milyen mozgás való hozzád?

2020. augusztus 09.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Kedve lenne belevetni magát valamilyen fajta sportba, testmozgásba? Bizonyára oka is van rá, és jól gondolkodik, hiszen a fizikai aktivitás alapvető fontosságú ahhoz, hogy formában legyen a test és a lélek is. De milyet válasszon? Ingadozik? Ahhoz, hogy megtudja, melyik sportot, testmozgást találták ki önnek, alkatától, életmódjától függően, végezze el az alábbi tesztet, majd nézze meg a „testre szabott” eredményt!

1. Mennyi tejet és tejterméket fogyaszt átlagosan?
A) Nem kedveli túlzottan a tejet, inkább a tejtermékeket részesíti előnyben. Naponta egyszer fogyaszt sajtot, joghurtot, illetve olykor megiszik egy csésze tejet.
B) Hetente csak egyszer-kétszer fogyaszt tejet vagy tejterméket.
C) Az étkezések végén rendszeresen fogyaszt sajtot vagy joghurtot, illetve a reggelijébe is beiktatja, továbbá mindennap iszik tejet.”

2. Mennyit iszik naponta?
A) Másfél liter körüli folyadékot fogyaszt « vegyesen », beleértve üdítőt, vizet, levest.
B) Kb. egy liter ásványvíz + alkalmanként leves.
C) Kb. két liter ásványvíz + mindennap leves.

3. Általában hogyan reggelizik?
A) Nem csinál nagy ügyet belőle : egy tálka müzlit eszik tejjel, hozzá egy pohár dzsúzzal.
B) Expressz módon: egy kávé, 1-2 keksz, és irány a munkahely!
C) Kompletten, hogy megalapozza a napját : meleg ital (tejeskávé, kakaó, tea), gabona, tejtermék és gyümölcs is mindig szerepel a reggelijében.


Miért fontos a helyes testtartás?

2020. augusztus 05.

Fotó: gettyimages.com

Ülő pozícióban, a számítógépet nézve, a telefont nyomogatva, vagy könyvet olvasva (lásd a képet), jellemzően előretoljuk a fejünket, ez jelentős terhet ró a nyaki izmokra.

A fej a nyaki gerinc tetején van a megfelelő helyzetben, megfelelően alátámasztva és izmokkal stabilizálva. Így a nyakizmoknak csak a fej súlyát: 5-7 kg-ot kell megtartaniuk. Ha azonban a fejünket előretoljuk, mondjuk 60°- kal, akkor az 5-7 kg helyett 25-30 kg-ot kell tartani a nyakizmoknak. Az izmok rövid idő alatt alkalmazkodnak az új helyzethez, egyes izmok rövidülnek, mások túlnyúlnak, s a megbomló izomegyensúly deformálhatja a nyaki gerincszakaszt. Mindez okozhat porckorongsérvet, krónikus nyak- és vállfájást, és oka lehet az úgynevezett „banyapúpnak”.

Tudta, hogy a banyapúp nem öröklött, hanem életmód eredetű deformitás? Ha a fej a rossz tartás miatt előretolódik, a nyaki gerincszakasz legalsó csigolyája erősen kiemelkedik a test síkjából, így sérülékennyé válik. Ha az előrehelyezett fejtartás állandósul, védekező mechanizmusként szervezetünk puha kötőszövetet halmoz a csigolya köré, így egy kisebb-nagyobb domborulat képződik a nyak alatti területen. Amint az más életmód-eredetű problémára is igaz, a banyapúpot szintén csak aktív terápiával, a testtartás helyreállításával és a káros terhelések megszüntetésével lehet eltüntetni, lassan-lassan, hónapok alatt.


Mivel javíthatunk a testképükön?

2020. július 19.

Fotó: gettyimages.com

Erőtlenség, fáradtság, hízás, ingerlékenység, lankadó nemi vágy többek közt jelentős hatással lehet a magabiztosságunkra és a testképünkre is. A női szexualitás összetett dolog, megannyi tényezőtől függ, beleértve a hormonális egészséget és a magunkról alkotott képet is. Ha nem érezzük magunkat magabiztosnak a testünk (vélt vagy valós) hiányosságai miatt, akkor nem fogjuk szexinek sem tartani magunkat.

Amikor meghízunk, kényelmetlenül érezzük magunkat intim helyzetekben is, ami nagy szerepet játszik a szexuális vágy kialakulásában. Az egészséges, kielégítő szexuális élet viszont növeli az oxitocin (boldogsághormon) termelődését, növelve a vágy intenzitását. Így ebből a szempontból is fokozottan törődnünk kell testképünk javításával. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy még a szerény mértékű fogyás is javíthat a libidón. Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik lefogytak, javult a szexuális vágy és izgalom mértéke. (Amellett már kb. 4-5 kg leadása segíthet a nemi hormonok egyensúlyának helyreállításában és stimulálásában is.)

Amikor rendben van a hormonrendszerünk, több energiánk van, élénkebbnek érezzük magunkat fizikai, szellemi és szexuális téren. Könnyebben lefogyunk, csökken a puffadás, az esetleges menstruációs és bőrproblémák megoldódnak. Mindezek eredményeként nő az önbizalmunk, megnyugszunk, sokat adunk a külsőnkre, testképünk javul – és lassanként visszatér a libidó…

Mit fogyasszunk, hogy fenntartsuk a hormonegyensúlyt, lefogyjunk, és fokozzuk a nemi vágyat?


Nehéz helyzetben voltam, de túl vagyok rajta

2020. július 06.

Az élet a leggyakrabban gondokkal teli, illetve boldog és fájdalmas időszakok váltakozásaiból áll… Sokszor úgy gondoljuk azonban, hogy nem tudjuk túltenni magunkat egyes sorscsapásokon. Szerencsére vannak megoldások a megpróbáltatások utáni talpra álláshoz.

Fotó: gettyimages.comSzerelmi csalódás, súlyos betegség, munkahely elvesztése, gyász… És sorolhatnánk a különféle fájdalmas eseményeket, olykor sorscsapásokat, amelyekben részünk lehet életünk folyamán. Hiszen tapasztalhatjuk, hogy az élet nem mindig kegyes hozzánk. Talán ismerjük is a (többé-kevésbé megvalósult) belenyugvás és talpra állás képességét egy megpróbáltatás után. Ami az egyedi adottságot jelenti mintegy a túlélésre. E képesség eredete a kisgyermekkori kötődések minőségében rejlik (ilyen pl. a biztonságot adó kötődés).

Egy erő, melynek megléte tőlünk függ, és nem kapcsolódik az iskolázottsághoz, sem a családi indíttatáshoz vagy a kulturális gyökerekhez – eredete meglehetősen rejtélyes. Egyes vizsgálódások szerint mindazok, akik a viszonylag rövidebb idő alatt történő talpra állás képességével rendelkeznek, bizonyos közös vonásokkal jellemezhetők. Ilyen lehet például, hogy 
• erős az élnivágyásuk, 
• értelmet adnak a megpróbáltatásoknak, 
• megmagyarázzák azokat, 
• tanulnak belőlük,
• vigyáznak magukra, hogy lelkileg ne sérüljenek maradandóan stb. 

Egyes gyakorlatokkal pedig ösztönözni tanácsos a megpróbáltatások utáni „túlélés” kreatív reflexeit, így törekedve a nehézségek legyőzésére. Természetesen úgy tűnhet, hogy e gyakorlatok semmit nem érnek, ha mindent felülmúló bánat (pl. gyász) uralkodik el rajtunk. Mégis hozzájárulhatnak ahhoz, hogy visszanyerjük életkedvünket, ki-ki a maga ritmusa szerint.

5 kulcs a talpra álláshoz súlyos élethelyzetek után:

1. Újfajta kapcsolatba lépek érzelmeimmel és érzeteimmel

Amikor nehéz perceket élünk át, úgy érezzük, nincs mire támaszkodnunk, semmi nem segít… Biztonságérzetünk megrendül, sőt gyakran elhagyatottnak érezzük magunkat. Ilyen helyzetekben fontos figyelni a testünkre, hogy elnémítsuk lelkünknek/elménknek azt a felét, amely a fájdalmat, félelmet táplálja. Összpontosítsunk a meditálásra, amely segít elfogadni a megélt szenvedéseket. Fejlesszük képességünket, hogy a jelenre figyeljünk, tudatosan megélve fizikális érzeteinket és érzelmeinket is.


Ízületeink egészsége és védelme

2020. július 02.

Az emberi szervezetben több mint 170 ízület található, amelyek védik és összekapcsolják a csontokat, továbbá lehetővé teszik a merev vázrendszer mozgását. Ízületeink egészsége jelentősen befolyásolja mozgásunkat, ily módon életminőségünkre is hatással van.

Fotó: 123rf.comPorckérdés

Az ízületi porc 70% vízből, 15% kollagénből, 10% proteoglikánból és 5% ízületi sejtből épül fel. A kollagénrostok szilárdítják és a nagyobb erőbehatással szemben ellenállóbbá teszik a porcszövetet. Felépítésükben nagy mennyiségű kéntartalmú aminosav vesz részt, ezért fontos szervezetünk számára a megfelelő kénbevitel. A porc rugalmasságát a glükózaminból és kondroitin-szulfátból felépülő proteoglikánok biztosítják. Ezen két rostrendszer térhálóként egymásba kapaszkodva alkotja a porc vázát. Ez az ízületi kötőszövet életünk során folyamatosan lebomlik és újjáépül. Sajnos a folyamat az életkor előrehaladtával jelentősen lassul, és egyre gyakrabban fordulnak elő az ízületeket érintő megbetegedések, melyek lehetnek gyulladásos illetve kopásos (degeneratív) eredetűek. 50 éves kor felett a leggyakrabban előforduló mozgásszervi megbetegedés az artrózis, amely a kopásos ízületi betegségekhez tartozik.

Legfőbb alkotók

A porcok védelme érdekében alkalmazott étrend-kiegészítőkben gyakran megtaláljuk az ízületeket felépítő anyagokat: kollagént, glükózamint és kondroitin-szulfátot.

Az ízületek megújulásának alappillére a glükózamin, melynek az ízületek felépítésén túl, a gyulladások mérséklésében is szerepe lehet. A glükózamin egy természetes vegyület, azonban még kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem mindig biztosított a megfelelő bevitele. Vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően biztosítja az ízületi porc megfelelő rugalmasságát. Glükózaminkúra során ajánlott nagy mennyiségű vizet fogyasztani.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...172