sub

Információk, érdekességek

Ősi tibeti gyógymód: A pránanadi

2021. július 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázisA pránanadi egy ősi tibeti gyógymód. A mindent átható prána, azaz életenergia folytonos, állandó, meg nem szűnő mozgásban, rezgésben, áramlásban van. Örvénylő mozgásuk következtében kapcsolódnak egymáshoz és energiaközpontokat hoznak létre az egész univerzumban, naprendszerekben, és mindenhol megtalálhatók.  

A nadik a csakrák és a szervezet számára életenergiát vesznek fel az ember környezetéből, a kozmoszból, azután rezgésekké alakítják át, ami a fizikai és az energiatestek működéséhez, fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. Fennmaradt tibeti szövegekben 350 000 nadiról tesznek említést.

A hangolási, avatási szertartások után már egy finomabb energiarendszeren keresztül képes az ember kapcsolatba lépni azokkal az erőkkel, amelyek a környezetében, a világegyetemben, mindenféle életsíkon hatnak. A testbe bevitt prána, azaz kozmikus energia, életerő a nadikon (vezetékeken) halad keresztül, vagy pedig azokban kering (bennük folyik). Ezek a vezetékek olyan finomak, hogy szabad szemmel nem is láthatók. Nem párosíthatók pl. idegekhez, erekhez, annál finomabban hálózzák be a test minden pontját.

3 fő nadi van, amiből oldalágak válnak ki

Ezek az oldalágak újabb oldalágakra oszlanak, és behálózzák a fizikai testet mindenhol. Az első főnadi a gerincoszlop mentén helyezkedik el. Kiindulási pontja a gát tájéka. A gyökér-csakrából indul és felfelé halad, a torok-csakránál kettéválik elülső és hátulsó ágra, de a főág továbbhalad, és a korona-csakrában végződik. A második és a harmadik főnadi a gerinc két oldalán 5 helyen fonja át a gerincen futó egyenes főnadit. Ezek a találkozási pontok alkotják a második-ötödik csakrákat. Ezekből a csakrákból ágaznak ki a pránanadik, illetve áramlik ki a prána a test minden részébe.

A megtisztulás folyamata

Ha a nadikon keresztülhaladunk, akkor megtisztítjuk az egész embert a szennytől, a méreg- és a salakanyagoktól, a negatív tudattartalmaktól és a kellemetlen pszichikai állapotoktól testi, lelki és szellemi síkon egyaránt. Ameddig a nadik nem tiszták, addig szellemi felszabadultságot, tisztulást nem lehet elérni. Célunk a nadik megtisztítása, az ember testi, lelki, szellemi struktúrájának energiával való telítése. Ez a belső énhez vezeti el a harmóniából kibillent embert. Amikor megtalálja önmagát, és visszaáll a harmónia, vagyis eljut a belső énhez, az a kozmikus teljességhez való eljutást is jelenti. Ha helyes életmóddal, helyes tudással haladunk az úton, és nem bontjuk meg a teljességet pl. helytelen szokásokkal, helytelen tudattartalmakkal, csak akkor találhatjuk meg a kozmikus egységet.


A has fontosabb izmai

2021. június 18.

Sportolók számára fontos, hogy ismerje mindenki a legfontosabb hasizmok rendszerét. A hasizom anatómiai felosztása, latin nevei, a hasizom típusai egy helyen.  

1. Külső ferde hasizom (musculus obliquus externus abdominis)

Széles lapos izom, a hasfal külső rétegét képezi.
Ered: Az V-XII. Bordák külső felszínén.
Tapad: A csípőlapát szélén szélesen, húsosan az elülső felső csípőtövisig.

2. Belső ferde hasizom (musculus obliquus internus abdominis)

A hasfal középső tömegét képezi, a külső ferde hasizom alatt helyezkedik el.
Ered: A csípőtarély középső vonalában, az ágyéki pólyán és a lágyékszalag oldalsó kétharmadán.
Tapad: Hátsó része az alsó három bordán, többi része pedig széles bőnyébe megy át és az úgynevezett fehér vonalban tapad. Az egyenes hasizom előtt halad el.

3. Haránt hasizom (musculus transversus abdominis)

A hasfal harmadik rétege.
Ered: A hat alsó borda belső felszínén, az ágyéki pólyán, az I-IV. ágyékcsigolya harántnyúlványán, a csípőtarély belső ajkán.
Tapad: A bordákon eredő része befut a rekeszizomba, a többi rostja pedig vízszintesen haladva széles bőnyébe megy át és részben az egyenes hasizom mögött, részben az előtt haladva a fehér vonalban tapad.

Fejlesztésük súlyzóval: oldalra hajlítások, hanyattfekvésből felülés, törzsforgatások.

4. Egyenes hasizom (musculus rectus abdominis)

A hasfal elülső részén, a test középvonalával párhuzamosan fut lefelé. Lefutását négy közbeiktatott inas rész töri meg, melyek az izom hüvelyéhez kapcsolódnak. Az első ilyen befűződés a köldök vonalában található, kettő e fölött, egy pedig ez alatt található.
Ered: Az V-VII. borda külső felszínén.
Tapad: A szeméremcsont felső ágán.


A koronacsakra; fejtető csakra; hetedik csakra; avagy a Szahaszrára csakra

2021. június 17.

A hetedik csakra a koronacsakra, misztikus köd lengi körül, ugyanis azt tartják a koronacsakra energiájáról, hogy ez ébred fel utoljára, ez köt össze az éggel, a felsőbb világgal, magasabb önvalónkkal, vagy az Istennel.  

A koronacsakra a csakrarendszer hetedik síkja, ez egyenlő a mi kultúránk "hetedik mennyországával". Ez a sík a teljes felszabadultság, az abszulut szabadság tudatának az állapota. A koronacsakra síkján túl jutunk a moráli értékeléssel és ítélkezéssel, eljutunk a Paradicsomba, ahol nem szükséges megkülönböztetni a jót és a rosszat. Három alapvető elem itt működik: az univerzális tudat, a fény és az emelkedett tudatú ember. A koronacsakra szintjén már nem félünk, felelősséget vállalunk életünkért és megbízunk az intuícióinkban.

A Koronacsakra jellemzői: 

Elnevezése: ezerlevelű lótusz, Ahasrara vagy Szahaszrára csakra
Elhelyezkedése: a kutacsoknál
Eleme: nincs, mert nem az anyagi síkhoz tartozik
Endokrin mirigyei: tobozmirigy
Hormonjai: melatoin
Érzékelése: nem tarozik hozzá érzékelés, a magasabb rendű világokkal van kapcsolata az "érzéken túli észlelés" maga
Színei: a szivárvány színei, fehér fény "gázláng" színe
Polaritása: egyszerre női és férfi is
Temperamentuma: mester
Mantrája: om, om mani padme hum,
Megerősítése: legyen meg a te akaratod
Szimbolikája: Túl van a szimbolikán
Archetipikus képe: az ezer szirmú lótuszvirág
Istene/Istennője: nincs, a dualitás itt már feloldódott, egyé vált az "egyisten" 
Tarott megfelelői: a Nap, a Mindenség, a feltámadás, 
Kövei: hegyikristály, gyémánt
Illóolajai: nincs (éter) 
Asztrológiai megfelelője: nincs

A koronacsakra elemzése:

A koronacsakra a csakrarendszer hetedik síkja, ez egyenlő a mi kultúránk „hetedik mennyországával”. Ez a sík a teljes felszabadultság, az abszulut szabadság tudatának az állapota. A koronacsakra síkján túl jutunk a moráli értékeléssel és ítélkezéssel, eljutunk a Paradicsomba, ahol nem szükséges megkülönböztetni a jót és a rosszat. Három alapvető elem itt működik: az univerzális tudat, a fény és az emelkedett tudatú ember. A koronacsakra szintjén már nem félünk, felelősséget vállalunk életünkért és megbízunk az intuícióinkban.


Homlokcsakra; harmadik szem csakra, hatodik csakra, avagy az Adzsnyá csakra

2021. június 16.

A homlokcsakra a két szemöldök közt, a "harmadik szem", a tisztánlás központja, a lélek színhelye. Ez vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, az intuíciót. A hinduk itt, a homlokcsakra helyén hordják különféle jelentésű felfestéseiket, homlok ékszereiket.  

A harmadik szem magában hordja a hatodik érzék képességét, ezzel olyan dolgokra érzünk rá, amire általában nem szoktunk. A harmadik szem a - hinduizmusra támaszkodva - a fénnyel kapcsolatos. A fényhez való kötődés az emelkedett világokkal való kommunikációt és ennek tudati aspektusát hangsúlyozza ki. Ha nyitva van a harmadik szemed, akkor tovább látsz önmagadnál.           

A Homlokcsakra általános elemzése:

Elnevezése: a harmadik szem, egy szem, ajnacsakra
Elhelyezkedése: a szemöldökök között
Eleme: nem tartozik hozzá elem, mivel túl van az anyagi síkom
Endokrin mirigye: agyalapi mirigy
Hormonjai: az agyalapi mirigy serkentő és kormányzó hormonjai
Érzékelése: a hatodik érzék
Hozzátartozó testrészek: agy, arc, orr
Színe: ibolya, bíbor
Polaritása: női
Temperamentuma: felszabadult
Mantrája: ohm vagy ksam
Megerősítései: én vagyok, felelős vagyok az életemért
Tanulási feladata: vállalni a felelősséget saját magunkért
Szimbolikája: ibolyakék piramis
Archetipikus képe: a bölcs öreg (Merlin)
Tarot megfelelői: a Torony, a Hold, a Csillag
Kövei: ametiszt, lapislazuli, zafír, szodalit
Illóolajai: jázmin, muskotályzsálya, pacsuli
Asztrológiai megfelelője: Szűz-Halak tengely

A homlokcsakra, vagy harmadik szem csakra jellemzői:

A homlokcsakra a lélek színhelye. Ez vezérli a meditációt, az elmélkedés irányát, az intuíciót. A harmadik szem magában hordja a hatodik érzék képességét, ezzel olyan dolgokra érzünk rá, amire általában nem szoktunk. A harmadik szem a - hinduizmusra támaszkodva - a fénnyel kapcsolatos. A fényhez való kötődés az emelkedett világokkal való kommunikációt és ennek tudati aspektusát hangsúlyozza ki. Ha nyitva van a harmadik szemed, akkor tovább látsz önmagadnál.


Az ima kéztartása és annak jelentése

2021. június 16.

Az ima kéztartása - a két kéz ujjhegyeinek összeillesztése, vagy az egymásba kapcsolódó ujjak - a legismertebb egyházi jel. Megnyugtat, segíti az elmélyülést, testi-lelki-szellemi harmonizáló, energetizáló.  

Namaste - az ima két tenyérben

A tisztelet jele harmonizálja az ember biomagnetikus mezőjét. A mellkas előtt egyesített kezek és ujjak a vallásos gyakorlatokból ismert imatartás póza úgy konfigurálja az ember energiaszerkezetét, hogy megkönnyítse az erők cseréjét a mikro- és makrokozmikus világok között. 

5-10 percig tartva a mudrát érezni, ahogy az energia növekedik a kezek területén, majd lassan terjed a karokig és a test többi pontjáig. Ez a kézgesztus egy automatikus választ indít el az idegrendszerből, ami a végtagok és a test szokatlan mozgásaival végződik.

A kéztartás által felkelthető lelki és mentális tulajdonságok: semlegesség, alkotókészség, alkotó képzelet, felébredt tudat-erő, Isteni Könyörület, átgondolt tudás, dolgok lényegéig hatolás, csodatétel, sorsirány-változtatási képesség, magasztos szolgálat áldásimpulzusa, isteni őserő, testi gyógyulás áldásimpulzusa, isteni jóindulat áldásimpulzusa.

Az összekulcsolt ujjak kéztartása 

A két kezünket a szívünk előtt összekulcsolva az energiákat a saját testünkön vezetjük keresztül. Egyfajta energia-keringést hozunk, létre, melyben a bennünk lévő hatalmas erő áramlik át-meg át a szíven, és ettől sokkal jobb állapotba tudunk kerülni. Gyakori, hogy az imádkozó a homlokához, a harmadik szeméhez helyezi az öklét, szinte energetizálva a testét. Az imádság által ebben a kéztartásban a szív kap erőre az összekulcsolt kezekben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...184