sub

Információk, érdekességek

Lelked ura: a Hold

2024. február 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A Hold mitológiája igen gazdag. Ez annak köszönhető, hogy állandóan változtatja az alakját, miközben mi mégis mindig ugyanazt az oldalát látjuk (vagy nem látjuk) innen, a Földről. Az asztrológiában a nőiség, az anyai minőség szimbóluma.  

Földünk kísérőjének keringési ideje 27,3 nap. Ugyanannyi idő körül fordul meg a saját tengelye körül, mint amennyi idő a Föld körül keringése alatt eltelik. Ezért van az, hogy mindig ugyanazt az oldalát látjuk a Földről. A Holdon nincs levegő és víz, és noha mindez barátságtalannak hangzik, a Hold mégis hűséges és tevékeny kísérőnk.

A görög holdistennő Szeléné, Héliosz – a napisten – felesége. A nők, a család és az otthon istennője, de az alvásé és a halálé is. Thétisz görög tengeristennő is a Holdat jeleníti meg, a víz ősi energiáját szimbolizálja. A druida tanok szerint, amikor növekszik a Hold, akkor a Hold legyőzhetetlen, fiatal istennő. Teliholdnál az anyai, termékeny aspektusa kerül előtérbe. Fogyó Holdnál, pedig félelmetes banyává változik, aki az alvilágot és a halált uralja.

A Hold az asztrológiában a nőiesség anyai minőségét szimbolizálja. A személyes horoszkópokban anyánkat, saját gyermeki énünket mutatja meg. Jelöli a hangulatainkat, érzékenységünket, termékenységünket is.

Egészségünk szempontjából a gyomrunkat uralja, valamint a melleinket. A műtéteket nem szabad telihold idejére időzíteni, mert ilyenkor nagyobb a vérzés mennyisége! Lelkünkre is hatással van, támadott Holdnál gyakoriak a lelki problémák.

A Hold a vizek ura, hatással van a tengerekre, óceánokra (árapály). Életünk szinte minden területét befolyásolja. Beleszól a kertészek munkájába, - korántsem mindegy, hogy mikor, mit ültetünk, metsszünk, szaporítunk. Hajunk, bőrünk állapotára is hatással van, megvan az ideje annak, hogy mikor érdemes fodrászhoz, vagy kozmetikushoz menni. Táplálkozásunkat is érdemes a Hold járásához igazítanunk, erre kiváló a Hold-diéta!


Reggel kicsi, este nagy pocak- a puffadás hormonális okai

2024. február 16.

Fotó: 123rf.com

A hasi zsírpárnákkal a legtöbb nő állandó küzdelmet folytat, ám sokszor megesik, hogy a nagyobb pocak nem (csak) a sok zsíros és cukros étel eredménye, hanem a puffadásé, melyet valamilyen hormonális probléma okoz. Dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kóros állapotok vezethetnek fokozott gázképződéshez. 

Reggeli kicsi, este nagy pocakkal

A puffadás egyik legszembetűnőbb jele a gyorsan változó haskörfogat, így az érintettek azt tapasztalhatják, hogy a reggel még normális nagyságú pocak estére jelentősen megnő. Ezt természetesen nem a hirtelen felszedett plusz kilók okozzák, hanem a puffadás, mely gyakran jár együtt székrekedéssel, gázképződéssel, bélgörccsel, teltségérzéssel. 

Hátterében számtalan tényező állhat, ám gyakran a helytelen életmód okolható érte, viszont nem ritka, amikor IBS, ételintolerancia, illetve különböző hormonális zavarok okozzák. Első körben ezért érdemes a rendszeres testmozgáson túl odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos, hogy ekkor kerüljük finomított szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a cukrot, a zsíros és fűszeres fogásokat, valamint fogyasszunk minél több rostban gazdag ételt– természetesen nem kapkodva, hanem lassan, hogy minél kevesebb levegőt nyeljünk evés közben. 

Hormonzavar is okozhatja

Amennyiben az életmódváltás nem vezet eredményre, úgy meglehet, hogy hormonális rendszerünk a felelős a problémáért

Terhesség: várandósság során számtalan hormonális változás meg végbe a szervezetünkben, melyek mind a magzat fejlődést támogatják. Ekkor az ösztrogén és a progeszteronszint is megemelkedik, melynek hatására lassul a bélműködés, hogy a baba megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jusson hozzá. Ez viszont székrekedéssel, puffadással járhat.


Elfojtott titkaink: az álmok fajtái

2024. február 10.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az idegorvosok évtizedekig foglalkoztak azzal, hogy valamilyen szinten értelmezni tudják az álmokban megjelenő szimbólumokat. Ugyan nem felejthető, hogy mindenki maga a legjobb megfejtője álmának, de igyekszünk ötleteket és útmutatást nyújtani az emberi lélek rejtelmeinek felderítéséhez az álmokon keresztül.  

Az álmok fajtái

Agressziós álmok: Amikor az álmodó okoz másnak valamilyen kárt vagy sérülést.

Akusztikus álmok: Azokat az álmokat, amikor valamilyen hangot hallunk, többnyire külső forrás okozza. A zenei álmok azonban nagyon ritkák.
 
Szorongásos vagy fóbiás álmok: Ezek okai eltérőek viszont élménytartalmuk erőteljes. Mindig egyénhez kötött. Ha visszatérő álmok formájában jelenik meg valami félelem akkor azzal biztosan érdemes részletesebben foglalkozni.
 
Vágyálmok: Valamely elfojtott tudatalatti tartalom jelenik meg ezekben, szimbolikus formában. Ezek olyan dolgok lehetnek, melyeket a mindennapokban nem tudunk megélni, társadalmi elvárások, vagy gyermekkori szorongások következményeiként.

A lázálmok gyötrő élménye a megzavart testi egyensúly felborulását jelző folyamatok következményei. A vérnyomás ingadozás a test hőmérsékletének emelkedése hatással van az agyra és az alvás alatti tevékenységre.


A szorongás csapdájában: tehetünk ellene

2024. február 03.

Szorongás, ideges feszültség, aggodalom a jövő miatt – a rossz lelkiállapot sokunk problémájává vált napjainkban. De mit tehetünk ellene?

A fotó illusztráció: pixabay.comA nemkívánatos szorongásos érzések hatásainak és előfordulásának csökkentésére segíthetnek pl. a táplálkozási és életmódbeli változtatások. Íme, 5 megoldási javaslat.

1. Kiegyensúlyozott vércukorszint a nyugodt lelkiállapotért

A szorongás súlyosbodhat, és vele együtt nőhet a félelem, a nyugtalankodás, ha nem figyelünk a táplálkozásunkra, és többek közt finomított élelmiszerekben bővelkedő étrendet követünk. Különösen rossz hatású lehet ebből a szempontból is a finomított szénhidrátok, pl. kekszek, sütemények, fehér lisztből készült termékek és üdítők gyakori fogyasztása. Ezek mind megterhelhetik a vércukorszintet szabályozó mechanizmusokat.

Finomított cukor helyett inkább nádcukor vagy méz.

Ez a fajta egyensúlyhiány befolyásolhatja a hangulatunkat is, ami észrevehető pl. abból, hogy ilyenkor ingerültebbek, zaklatottabbak, feszültebbek vagyunk. Ugyanis a vércukorszint csökkenése nemcsak éhséget okozhat, hanem a stresszhormonok termelődését is elősegítheti, amitől szorongóbbnak érezhetjük magunkat, mint általában. (Ez akkor következik be, amikor a testünk inzulin felszabadításával küzd azért, hogy megvédje magát a túlzott mennyiségű cukor hatásaitól.)

Állítsuk meg ezt a folyamatot teljes kiőrlésű, finomítatlan, egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmazó élelmiszerek, pl. hüvelyesek, halak és tojás fogyasztásával, az egyenletesebb energiaellátás érdekében.

Fehér helyett inkább teljes kiőrlésű, finomítatlan liszt.

2. Juttassunk táplálékot az agynak a szorongással kísért aggodalom leküzdésére!

A szorongás legyőzéséhez hasznos lehet az is, ha pl. növeljük a halfogyasztásunkat, ezért együnk minél több ómega-3 zsírsavban gazdag halat. Egyes felmérések szerint pl. a napi 2 g ómega-3 zsírsav-bevitelt biztosító személyeknél kevesebb szorongásos tünet tapasztalható a halolaj jótékony hatásainak köszönhetően. Ez utóbbiak közé tartozik még a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonság, valamint az agy táplálása és jó véráramlásának helyreállítása, támogatása.

Olajos hal kikeverve kevés citrommal, pirítósra kenve.


9 hasznos tipp a görcsölő hasra

2024. február 02.

Feszültségből mindannyiunknak kijut, nem lehet elmenekülni előle. De nem is kell. A stresszt és annak egyik következményét, a gyomorgörcsöt azonban kezelni kell. Erre adunk most pár tippet.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyomorgörcs és következményei

Amikor gyomorgörcsről beszélünk, általában a has bármely területén kialakult feszültséget értjük alatta. Ha hosszan vagy gyakran tapasztalod, annak következményei lehetnek: rossz emésztés, puffadás, derékfájás (mivel a derékövet terheli); hosszútávon pedig gyomorfekély, reflux, gerincsérv, meddőség. Ha érzed, hogy befeszülsz, görnyedsz, mielőbb tegyél hogy ez megváltozzon. Az alábbi 9 tipp között biztos találsz a habitusodnak megfelelőt. A cikkben azt is eláruljuk, hogy miért működnek ezek a módszerek 

1. kocogás
Nem a sebesség számít, hanem az egyenletes ütem és a mennyiség – legalább 30 percet kocogj! Ha végképp nem megy a futás, akkor segíthet egy hosszú kiadós séta – lehetőleg természetben. Lényeg, hogy ne a problémák körül járjanak a gondolataid közben!

2. éneklés
Amellett, hogy jobb mintha ordítasz valakivel, a jó énekléshez el kell sajátítanod a helyes légzést, valamint elengedhetetlen hozzá a rekesz- és hasi izmaid megfelelő tónusa. 

3. táncolás
Add át magadat a zenének! Legjobb ha egymagadban táncolsz és egyhuzamban legalább 35-40 percet. Profiknak ajánlott megpróbálni zene nélkül is, a test saját ritmusában.

4. teljes hasi légzés
Hívják jóga légzésnek is. Háton fekvésben a has domborításával kezdve egészen a tüdőcsúcsig töltsd fel a tüdőd majd lassan fújd ki a levegőt! Csinálhatod ülve is.

5. beszélgetés
Ha szerencsés vagy és jó a beszélgetőpartnered, miután kibeszélted a bajodat, segít, hogy másról is elkezdj beszélni, hogy elkalandozzanak a gondolataid és végre ne ugyanazon görcsölj.

6. gyógytea
Ha nem vagy érzékeny valamelyik összetevőjére, segíthet a patikákban kapható nyugtató teakeverék, vagy házilag citromfű, macskagyökér, komló és levendula.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...219