sub

Információk, érdekességek

A szívcsakra; szeretet csakra, négyes csakra, avagy az Anáhata csakra

2021. június 12.

A testen a negyedik, a szívcsakra, szankszkritul Anáhata csakra. A szívünknél helyezkedik el és mi sem nyilvánvalóbb, mint a szeretet enrgiáiért felel, illetve a békéért, harmóniáért, egyensúlyért, magáért az életért - mivel ez a csakra a középső a hétből, így a test középpontjának is ezt tekintjük.  

A szívcsakra nyitás, mint rituálé igen sok ezoterikus beavatási folyamat szerves része. A test energetikai középpontja, és a szívvel, mint szervvel áll szoros kapcsolatban. Színe a zöld, a színkör közepe, vagy akár a Harmonet színe.

A szívcsakrát számtalan ezoterikus iskola, különféle meditációs technikákkal - például a Szufi tradíció speciális emlékezése, a zekr - nyitogatja. Jól hat rá a légzés - hiszen analógiában a tüdő ide tartozik, a jóga, a vizualizációs gyakorlatok is.

A szívcsakra a szeretet központja

Szanszkrit neve anatha, ami annyit jelent, hogy örökké megújuló. Pontosan a mellkas közepén érezhető. Levegő elemű, nőies polaritású és a szív mellett a csecsemőmirigy kapcsolódik hozzá. A bőr, a kezek, a vérkeringés és a tüdő területeinek zavarai árulkodnak arról, hogy a szívcsakránk energetikája nincs egyensúlyban.

Elhelyezkedés: Mellkas alsó része, középen a szív magasságában, tölcsére előre és hátrafelé néz.
Eleme: Levegő
Mirigyei: Csecsemőmirigy, endokrin mirigyek
Testrészei: Szív, tüdő, mellkas,
Érzékelése: Tapintás
Érzékszerve: Bőr
Munkaeszköze: Kéz
Fizikai szerepe: Szívünk és érrendszerünk energia ellátása.
Színe: Zöld, arany, rózsaszín
Polaritása: Nőies
Mantrája: Jang
Temperamentuma: melankólikus
Megerősítése: Össze vagyok kapcsolva minden érző lénnyel.
Szimbóluma: 12 szirmú lótuszvirág és a Dávidcsillag
Istene/Istennője: Ishana, Shíva; (Jézus) 
Tarot megfelelője: sorskerék, erő, akasztott ember, Cigánykártyában a Szerelmes Nő, a Szerelmes Férfi és a Szerelem lapjai.
Életfeladata: a szeretet megélése, és kinyilvánítása
Kövei: Aventurin, rózsakvarc, smaragd, és minden ami zöld kő
Archetípusa: vörös rózsa, vörös szív
Asztrológiai megfelelője: oroszlán-vízöntő tengely
Illóolajai: Bazsalikom, rózsa, jázmin, ibolya, kömény
Tanulási feladata: szeretet, hűség, ömbizalom, odaadás, együttérzés, önfeláldozás, szolgálat.
Bolygó: Vénusz
Spirituális szerepe: A szeretetért felelős. Odaadás, elengedés.

A köldökcsakra; a hármas csakra, erőcsakra, Hara csakra; Napfonat csakra, avagy Manipúra csakra

2021. június 11.

A hármas csakra, vagyis a köldök csakra érzelmeink irányítója. A köldökcsakra sokféle nevét különleges erejének köszönheti. Solar plexus-nak is nevezik. Szimbóluma a tízszirmú sárga lótusz, belsejében az egyik hegyére állított háromszöggel. A testen a köldöknél helyezkedik el, és a harcművészek szerint ez a belső erő központja.  

A köldökcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója. A köldökcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és köldökcsakrát.

A köldök csakra elnevezései: köldökcsakra, solar-plexus csakra, hara csakra, manipura csakra, nabhi csakra, hármas csakra, erő csakra

 A köldökcsakra jelentései:

Elhelyezkedése: a köldöknél, illetve a gyomorszájnál 

Eleme: tűz
Endokrin mirigye: hasnyálmirigy
Hormonai: inzulin, glucagon
Érzékelése: látás
A hozzá tartozó testrészek: szem, gyomor, máj, epehólyag
Színe: sárga
Polaritása: férfi
Temperamentuma szangvinikus
Mantrája ram
Tanulási feladata: A becsvágy és az akarat uralása, az agresszió kezelése, a hatalom gyakorlása és a mások fölöttünk gyakorlott hatalmának elfogadása.
Archetipikus képe: a japán harcművész, aki az energiát a harából – a köldökcsakrából – meríti, és képest uralni is azt.
Istene/Istennője: Maharudra és Lakini, valamint az öreg Shiva
Tarot megfelelői: a Kocsi, a Remete, az Igazságosság
Kövei: jáde, tigrisszem, citrin, kén
Illóolajai: bergamont, cajeput, levendula
Asztrológiai megfelelője: a Kos-Mérleg tengely

A köldökcsakra a szenvedélyeink és énünk irányítója

A köldökcsakrához az érzelmi és az asztráltest kapcsolódik. Pszichológiailag ez azt jelenti, hogy az ember megfejti saját érzéseit. Ez persze egy lassú tanulási folyamat, így az érzelmi kielégülést sokszor a fogyasztás, ezen belül is az evés jelenti. A táplálkozás összeköti a gyökér és köldökcsakrát.
A köldökcsakra szintjén szembesülünk a jó és rossz és a hatalom és alávetettség polaritásával. A köldökcsakra segítségével vívjuk meg csatáinkat a külvilággal, tanuljuk meg használni akaratunkat.
Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz azonban világit is, ezért a szem és a látás is ehhez a csakrához tartozik.


A szexcsakra; szakrális csakra, kettes csakra, vagyis a Szvádisthána csakra

2021. június 11.

A kettes, vagy szexcsakrát sokan félreértik, mivel a nevében a szexualitásra utal, ugyanakkor a szexcsakra múködésében ennek nem is jut akkora szerep, mint amennyiről a neve árulkodna. Az önátadás csakrája ez, mely női analógia, enegiái segítenek elfogadni magunkat és másokat.  

A szexcsakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg. A szexcsakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szexcsakra  gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szexcsakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldökcsakra (szex-hatalom összekapcsolódása) fonódik össze szorosabban. 

A szexcsakra elnevezései:

szexcsakra, szakrális csakra, svadisthana (saját hely) csakra, vagy egyszerűen a kettes csakra

Elhelyezkedése: a nemi szerveknél
Eleme: víz
Endorkin mirigyei petefészek a nőknél, here a férfiaknál
Érzékelése: ízlelés
A hozzá tartozó testrészek: nyelv, nemi szervek, izmok
Színe: a narancs
Polaritása: női
Érzékelése: ízlelés
Temperamentuma: kolerikus
Mantrája: vam (vang)
Megerősítései: küzdelem másokhoz, kinyilvánítom szükségleteimet.
Tanulási feladata: odaadás, belebocsátkozás valamibe
Szimbolikája: a Hold minden folyadék uralkodója.
Istene: Vishu és Rakini
Kövei: borostyán és karneol
Illóolajai: kardamon, szantálfa, ylang-ylang
Asztrológiai megfelelője: a Bika-Skorpió tengely

A szexcsakra az örök vágy a női princípiumát és a misztérium helyét testesíti meg

A szexcsakra segít önmagunk és párunk megismerésében. A szexcsakra gyökércsakrával együtt felelős az emberi szexualitás örömeiért és problémáiért is. A nőknél erősebb a kapcsolat a szív- és szexcsakra között (szex-szerelem összekapcsolódása), mint a férfiaknál, ahol viszont a szex-és köldökcsakra (szex-hatalom összekapcsolódása) kapcsolódik össze szorosabban.
A szexcsakra energiáitól függ, hogy valaki hajlandó-e megnyílni a másik nemnek vagy nem.


A gyökércsakra; egyes csakra; avagy a Múládhára csakra

2021. június 10.

A gerincoszlop alsó végén, pontosabban a farkcsont és a keresztcsont körül helyezkedik el a gyökércsakra. Ez az energiaközpont felelős a fizikai erőnkért és vitalitásunkért, meghatározza azt az energiát, ami az élethez rendelkezésünkre áll.  

Szanszkrit neve: Múládhára 
A csakra a szanszkrít kerék szóból ered, energiaközpontot, energiacsokrot jelent. (Magyarul úgy is szoktuk mondani, hogy az energia csokra a csakra, hiszen klasszikusan csokor formában ábrázolják a belőle kiáradó energiát.)

Archeikus képben, úgy jelenik meg, mint a Mágus, aki megállja a helyét a földön, s tökéletesen elvégzi a dolgát, földműves, kézműves, a tipikus háziasszony.

A gyökércsakra fő spirituális témái, közé tartozik:

  • az ősbizalom, - ennek elvesztése, vagy megtalálása
  • a gyökereink megtalálása, (ide értve a családi gyökereket, a származásból fakadó gyökereket, és a spirituális gyöekereket egyaránt) 
  • a biztonság/bizonytalanság.

A gyökércsakra fő feladata a spirituális leföldelés

A földelés spirtuális jenetése

A fémtárgyaknak, illetve minden olyan áramot vezető dolognak a földdel való vezető összeköttetését földelésnek nevezzük. Ez az elektronikában használt kifejezés a spiritualitásban is teret kapott, mivel a kiváló jelkép. A földelés arra szolgál az elektronikában, hogy ne történhessen elektromos árammal működő dolgok használatából fakadóan baleset. Ha a testünket jelképesen egy elekromos árammal működő dologként fogjuk fel, és nem vagyunk "leföldelve" a túlfeszültség által könnyedén "elszáll a rendszer", vagyis az ember is képes teljesen összezavarodni, vagy akár megbetegedni.

Ezt az elekronikai szakkifejezést annak szimbolikus volta miatt használja a spirituális nyelv. 

A spiritualitásban  - szemben a villanyszerelési szaknyelvvel - szoktuk azt mondani, hogy valaki teljesen el van szállva, vagyis nincs sok köze a földi dolgokhoz, de azt is mondjuk, hogy túlzottan földhözragadt, ő az, akinek a lelki síkok teljesen távoliak. Mindkét végletből érdemes kimozdulni, hiszen egyik elakadást, alulműködést, a másik pedig túlműködést energia többletet jelent.


Mi okozza a menstruációs fájdalmat?

2021. június 09.

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán. A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív  

„Pontosan mi az a menstruációs fájdalom? Miért fáj a hasunk, derekunk és sokszor a mellünk is? Mi a leghatásosabb módszer az enyhítésére?”

A legtöbb nő általában megérzi alhasában a menstruáció közeledtét: feszítő, tompa, időnként görcsös érzést tapasztal méhe tájékán.

A termékeny korú nők mintegy 40 százaléka fájdalmasnak éli meg ezt az érzést, 10 százalékuk pedig olyan intenzív fájdalmat tapasztal, hogy az megakadályozza normális napi tevékenységeinek ellátásában.

A fájdalmas menstruáció orvosi neve dysmenorrhoea

  • ha önmagában jelentkezik, primernek (elsődleges) nevezzük,
  • ha valamilyen ismert ok vagy betegség áll a hátterében, szekundernek (másodlagos).

Ilyen betegség lehet kismedencei gyulladás, jóindulatú méhdaganat, méhen kívüli terhesség vagy endometriosis (prosztaglandint termelő méhnyálkahártya-szigetek a méhen kívül, melyek ugyanúgy viselkednek, mint a méhen belül vastagodó és leváló endometrium).

A szekunder dysmenorrhoea jellemzője, hogy a korábban panaszmentes menstruáció fájdalmassá válik. Ilyenkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A méh belső borítása, az endometrium prosztaglandin nevű anyagokat termel, melyek elősegítik a méh izmainak összehúzódását, és ezáltal az endometrium lelökődését a menstruáció során. Kimutatták, hogy a dysmenorrhoeától szenvedő nőknél az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségű prosztaglandin termelődik, és ez a méhizomzat fájdalmas görcséhez vezet. A fájdalom gyakran kisugárzik a deréktájra is. A prosztaglandinok távoli hatásának tulajdonítható az egyeseknél kísérő tünetként fellépő hasmenés, hányinger/hányás és fejfájás is.

Mindenkinek magának kell kikísérleteznie, milyen módszer válik be nála a leginkább a menstruációs fájdalom leküzdésére

Enyhébb panaszok esetén javasolják az alhas melegítését meleg vizes palackkal vagy meleg fürdővel, a nem túl megerőltető testmozgást és a bőséges folyadékbevitelt. Sokan esküsznek egy pohár vörösborra, ami a flavonid egyensúlyt és a vérképzést is helyre tudja hozni, ugyanígy a vörös bogyós, úgynevezett szupergyümölcsökből készült turmixok fogyasztására, a sóháztartás felborulása miatt só bevitelére, esetleg a Schüsser sók használatára. 

Súlyosabb fájdalom esetén gyógyszer javasolt, rendszeresen jelentkező dysmenorrhoea esetén akár megelőző jelleggel is, a menstruáció előtt egy-két nappal elkezdve. Nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (aszpirin, ibuprofen, naproxen-nátrium) és simaizom görcsoldókat javasolnak. Ez ügyben érdemes kikérni a háziorvos vagy nőgyógyász tanácsát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...183