sub

Információk, érdekességek

Test és lélek. Harc vagy együttműködés?

2018. október 30.

Évek óta figyelek. Nézem a körülöttem élőket, járókat, a kismamáim, a klienseim, akik életünk csomóinak kibogozásán fáradoznak. Nézem az embereket a közértben, reptéren, piacon, étteremben, aukción, színházban, itthon és külföldön egyaránt.  

És nem csak nézem, hanem megfigyelem, látom őket, az arcukat, a testüket, a ruházatukat és a lelküket, az érzelmeiket, a vibrálásukat. Azt látom, hogy minél közelebb vagyunk a civilizációhoz, annál nehezebben mozognak az emberek, annál jobban a felszín a fontos.

Nagyon fontos lenne ráébredni, hogy a test a lélek tükre. Hogy ez a kettő egymás nélkül nem működik, és, hogy nem elég a testre fókuszálni az életünket, ha a lelket, az érzelmeket kizárjuk az életünkből, a test önmaga nem tud kiteljesedni. Nem lehet boldogan élni, ha csak a fizikai síkon teljesítünk.

Mennyi áldozatot hozunk azért, hogy elvárásainknak megfelelően ápoljuk a testünk, lelkünkre meg a maradék maradékából esetleg odadobunk valamicskét. Testre zuhany, arclemosó, szappan, tusfürdő, testápoló, hidratáló, olaj, selyem fehérnemű vagy pamut, minőségi ruhák, bőr cipők, fényvédő krémek, ajakápolók, sminkek, parfümök, ékszerek, órák, arc és testkezelések,, stb, a felsorolás szinte végtelen, korra és nemre való tekintettel, életkori sajátosságoknak megfelelően.

És amikor azt érezzük, hogy a lelkünk igényelne egy kis odafigyelést, elszégyelljük magunkat. Gyengeségnek, kudarcnak érezzük, hogy nem működik frappánsan, magától, segítség, támogatás nélkül. El tudjuk azt képzelni, milyen lenne a testünk, ha soha nem mosdanánk? Ha soha nem mosnánk ki a fehérneműinket vagy a ruhánkat? Ha nem takarítanánk ki a lakásunkat és nem sepernénk fel az utcát?

Akkor miért annyira furcsa és szokatlan, hogy a lelkünk is, akárcsak a testünk, figyelmet óhajt. És a lekünket nem tudjuk tisztára mosni, mint Ágnes asszony a leplét, csak akkor, ha odafigyelünk a jelzéseire, az üzeneteire.


A gyönyör hormonja - az oxitocin

2018. október 29.

Szeretkezés, orgazmus, szülés, élvezet, ínycsiklandozó ételek, gyertyafényes vacsora, barátnős estés suttogás, vér és érrendszeri betegségek gyógyítása, spermium leadó reflex, magzat befogadó reflex, skizofrénia, autizmus kezelés, menstruáció, kellemes zene, érintés... Bár ezek a szavak csak csattognak a klaviatúrán, van bennük közös... az oxitocin hormon, (görög eredetű szó, gyors szülést jelent) ami ezeknek a történéseknek, érzeteknek a hátterében van. A rengeteg, bárki számára elérhető információk mellett nagyon sok rejtett tartaléka van a testünknek, lelkünknek és nem könnyű megmondani mi mitől, hogyan és miért zajlik úgy bennünk, ahogyan. Nyilván vannak elképzeléseink, és feltevéseink, de előfordulhat, hogy a teória nem fedi a valóságot.  

Pár éve kezdett el a tudomány is foglalkozni a szülés hormonális hátterével, mivel egyre több technikai vívmány segít a folyamatok feltérképezésében. Így napról napra pontosabb, hitelesebb anyagot kapunk erről a csodálatos molekuláról, amit köznyelven boldogsághormonnak nevezünk.

Bár lehet, hogy a boldogság fogalmát kellene pontosítani először is, most mégis a hormonnal törődnék egy picit...

Az oxitocin fehérjetermészetű anyag (peptid), amely sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében található. Emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe.

A testen látható és érzékelhető hatások bárki számára megfigyelhetőek, bizsergés, csipkedés a mellbimbókban, bepirosodik és megduzzad a száj, az ajkak, és nem csak a felső régióban, csillógóvá válik a szem, a tekintet, kisimulnak az arc vonásai, egy kellemes, lebegő lekiállapotba kerülünk, okozhat aluszékonyságot is, de mindenképp egy belső nyugalmat sugároz kívül és belül egyaránt. Növeli az összetartozás, a kötődés érzését, ezért is nagyon fontos, hogy közvetlenül a szülés után az anyában és az apában is a legmagasabb az oxitocin mértéke, ez felelős azért, hogy első pillanatra szerelmesek leszünk a gyermekünkbe.


Rosszkedvünk tele – depresszió

2018. október 29.

depresszioFeje fölött egyre szürkébbé válik az ég? Fáradt és erőtlen, legszívesebben ki sem mozdulna otthonról? Hangulata nyomott,a hétvégét többnyire alvással tölti, de ettől sem lesz jobb kedvű? Valószínű, hogy Ön őszi-téli, más néven szezonális depresszióban (SAD) szenved.

A hideget, a sötétséget sokan nem szeretik, és ebben nincsen semmi meglepő. Vannak azonban, akik az őszi-téli hónapok során évről évre ismétlődően kifejezett depressziós tünetektől szenvednek, s a nyomott kedélyállapot tavaszig fennmarad.

A hangulat az idő hidegebbre fordulásával nyomottá válik, az aktivitás, teljesítmény jelentősen csökken. A szezonális depressziósok a szokásosnál is többet alszanak, mégis egész nap fáradtnak érzik magukat, és szexuális érdeklődésük, nemi vágyuk is csökken. Étvágyuk viszont növekszik, sokkal többet esznek, mint korábban, s főleg édességeket kívánnak. Testsúlyuk így megnő, de tavasszal, ahogy a tünetek elmúlnak, minden fogyókúra nélkül leadják a többletsúlyukat. Újra frissek, aktívak, jókedvűek lesznek.

Ezt az őszi hónapokban vagy télen kezdődő és tavasszal spontán gyógyuló betegséget nevezzük szezonáli depressziónak, amely a primer depresszió egyik speciális megnyilvánulási formája.

A depresszió ezen fajtája leggyakrabban 20 és 30 éves kor között indul. A betegek 80%-a nő. Az első fokú rokonok között gyakran fordul elő depresszió vagy alkoholbetegség.

A betegség gyakorisága az adott területen a földrajzi elhelyezkedéstől függ (szélességi fok, tengerszint feletti magasság, napsütéses órák száma). A hazánkban élő emberek kb. 1%-a szenved ebben a betegségben, míg az enyhébb – szubklinikai – forma (“winter blues”) a lakosság 6–7%-át érinti.

A diagnózishoz természetesen nem elégséges a hideg időszak és a depressziós tünetcsoport egyidejű fennállása. Lényeges az ismétlődő jelleg, azaz hogy ez az állapot legalább két egymást követő év ugyanazon időszakában forduljon elő, s a pszichés tényezők oki szerepe kizárható legyen.


Gyulladt mandulák

2018. október 28.

A torokban lévő nyirokszervek megbetegedései nagyon gyakoriak gyermekkorban.

Tisztáznunk kell, hogy a torok hátsó részén lévő nyirokszervekhez mi is tartozik. Hátul két oldalon helyezkednek el a torokmandulák. A lágyszájpad mögött, többnyire attól eltakarva található az orrmandula. Ebből csak egy van, de mégis sok panaszt okoz. A nyelv hátsó része is részt vesz a védelmi rendszer munkájában, hiszen ott is vannak szemölcsszerű nyirokelemek, melyek a gyulladásos betegségek miatt sokszor megduzzadnak.

A torokmandulák gyulladása az orrmandula gyulladásával egyidejűleg nagyon heves tünetekkel jár. Erős torokfájdalom, magas láz, és a mandulák kifejezett duzzanata jelzi, hogy a szájon, illetve az orron keresztül a betegséget okozó apró mikroorganizmusok jutottak a mandulákhoz.

Mindennapos gyakorlatomban azt tapasztalom, hogy igen nagy kavarodás van a torok betegségeinek megítélésénél.

A vírusok által kiváltott garatgyulladás

Ez viszonylag enyhe tünetekkel jár. A láz nem tart napokig, általában jól viselik a gyermekek a vírusos betegségeket.

A vízszerű orrfolyás, orrdugulás, többnyire megelőzi a torokpanaszokat. A gyermek a gátolt orrlégzés miatt nyitott szájjal lélegzik, és emiatt megbetegszik a torka. Nem érvényesül az orr hármas védelmi rendszere. Normál körülmények között az orrüreg megszűri, megnedvesíti és megmelegíti a belélegzett levegőt. A gyakori, elhúzódó náthás állapot miatt a torokba akadály nélkül bejutnak – cseppfertőzés révén – különböző mikroorganizmusok. A vírusok a torok hátsó részén lévő, gyűrűszerűen elhelyezkedő nyirokszerveken megtelepedve szaporodásnak indulnak.

A távolabbi nyirokmirigyek is aktivizálódnak, például az állszöglet alatt és a tarkó két oldalán képződnek apró, sokszor fájdalmas kis csomócskák. Nem csoda, hiszen a védelmi rendszer különösen kisgyermekkorban állandóan dolgozik, és a nyirokszervek duzzanatával is jelzi a tevékenységet. Ezzel szeretném hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül jelent súlyos betegséget az állszöglet alatt tapintható nyirokcsomó. Különösen nem akkor, ha a torokfájdalom után hamar visszahúzódik.


Az öngyógyítás kulcsa

2018. október 23.

Napjainkban egyre újabb és újabb típusú gyógyító rendszerek jelennek meg, bár a módszer fajtájánál néha többet számít a gyógyulni vágyó tudatossága. Hogyan gyógyulhatsz a tudatod segítségével?  

Az elmúlt időszakban az egyik legdinamikusabban fejlődő irányvonal a kvantumgyógyítás, melynek sokféle képviselője jön külföldről néhány napos tréningeket tartani. Óriási különbségek vannak a technikában, melyeket valóban át lehet adni néhány nap alatt. Amiről viszont kevés szó esik, pedig ebben minden gyakorlati felhasználó egyetért, az a Tudatosság kérdése. Pedig ez sokkal fontosabb tényező, mint maga a módszer fajtája, ha valóban használni szeretnénk a kvantumgyógyítást.

A kvantumgyógyítás nem a fejlett technológiát használó különleges műszerekre, hanem a Test - Elme- Tudat egyensúly helyreállítására, vagy a quantum balance állapotára helyezi a hangsúlyt. Sőt. A technika, technológiai eszközök kiterjesztését, adott esetben pedig elengedését jelenti, és egy eddig nem ismert ”tudattechnológia” felhasználásán alapul. A külső módszerek, eszközök mellett - mint például vegyszerek, műszerek, stb. - a test, az elme és a tudat összefüggéseinek, kölcsönhatásainak, kapcsolatainak felismerésére helyezi a hangsúlyt. Ezen valóságszintek között hoz létre egy dinamikus egyensúlyt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...157