sub

Információk, érdekességek

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

2018. július 10.

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

Sokan akkor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, ha terhelik magukat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, legyintenek rá. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Ha beteg nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat  érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni! A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Amennyiben az előbbiről van szó, a gyors beavatkozással és kezeléssel megelőzhetők lehetnek a szövődmények.

Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire kifejezett, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat, a refuxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás.


Gyógyulás, öngyógyítás! De hogyan?

2018. július 10.

Amikor a lélek hosszú ideje elnyomásban él, amikor a rengeteg félelem begyűrűzik, akkor a fizikai testben megjelennek különböző rendellenességek. Az orvostudomány ezeket betegségnek hívja. Én azt szoktam mondani, hogy fizikai testben megjelenő negatív tünetek. Azért vannak, hogy figyelmeztessenek arra, hogy valami nem jó és ideje változtatni.  

Most már talán azokat az időket éljük, hogy ki lehet mondani: fejlődni jövünk a Földre. Talán már ott járunk, hogy egy ilyen mondatot olvasva, nem kattintunk tovább, hanem egy nagy levegőt véve, a dolgok mögé nézünk. Mindannyian megtapasztaltuk már azt, hogy az életben hol fent, hol lent vagyunk. Éreztük már azt is, hogy amikor minden jó, akkor az egész közérzetünk is jó. Amikor pedig a hullám lenti részében vagyunk, akkor még a testünk is nehezebb, fáradtabb. Ilyen a duál világ.

Valójában minden mindennel összefügg. Ami bent zajlik, az megjelenik a fizikai kinti valóságunkban is. Ez azt jelenti, hogy ha bent félelem uralkodik, akkor ez az energia a testre is kihat. Ha valakire tartósan dühösek vagyunk például, akkor jó tudni, hogy ezt a haragot és dühöt a máj raktározza első sorban. Talán innen ered a „ rossz májú” kifejezésünk… Ezért nagyon fontos kideríteni, hogy ki vagy mi a harag, düh oka. Többek között sokszor a plusz kilóknak is a harag és a düh az egyik okozója.


Ezt árulja el rólad az orrod formája! 7 orrtípus 7 személyiség

2018. július 08.

Pasizás? Csajozás? Üzletkötés? Emberismeret! Minden helyzetben segít, ha ismered az orrformákat! Ránézel, és azonnal tudod, hogy kivel is állsz szemben! Sőt, ha a tükörbe nézel, akkor is kiderülhet rólad, hogy milyen személyiségjegyek uralják az arcodat! Az orrod ugyanis az arcod ura! Az arcdiagnosztika ősi tudománya segítségedre lesz, ha ezt az egyszerű 7 jelet megjegyzed. Vajon az orrplasztika személyiség változással is jár? A kérdésre választ találsz a cikkben!  

Az orrformákat csak 10 év feletti gyermekeknél érdemes nézni, ugyanis az orrunk alakja még eddig az életkorig változhat.

Hegyes orr vagy tömpe orr?
Az orr nem más, mint az „arc uralkodója” – ez a szerv ugrik előre legjobban az arcból. Hegyessége elárulja, hogy viselője, mennyire kíváncsi, vagy éppen mennyire fontos neki mások magánélete, intim szférája. Minél hegyesebb, annál kíváncsibb a viselője, annál jobb analitikus képességekkel és tanulás iránti nyitottsággal bír. A tömpe orrvég azt jelzi inkább, hogy viselője jobban tűri a monotóniát, kitartóbb egy dologban, mint a kíváncsi orrhegyű.


Erre figyelj borotválkozás közben a bőrgyógyász szerint

2018. július 06.

A Braun megkérdezte Dr. Tamási Béla, bőrgyógyászt a borotválkozás aranyszabályairól, aki néhány tévhitet is eloszlatott.  

Az Apák napját az amerikai születésű Sonora Smart Dodd kezdeményezte, aki úgy érezte, hogy édesapja, aki egyedül nevelte fel 8 testvérével együtt, szintén megérdemel egy ünnepnapot, éppen úgy, ahogy az édesanyák. Az első Apák napját 1910. június 19-én ünnepelték Amerikában, Magyarországon június harmadik vasárnapja, idén június 17-e az apáké.

Apák napja alkalmából a Braun megkérdezte Dr. Tamási Béla, bőrgyógyászt a borotválkozás aranyszabályairól. „Bőrpuhítás, bőrpuhítás, bőrpuhítás” – mondja Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász. „Minél szárazabb a bőr és a szőrszál, annál sérülékenyebb is, tehát nem árt előtte a langyos vizes arcmosás (vagy zuhanyozás), és hagyjunk elég időt is a borotvahabnak vagy zselének, ha használunk: minimum 1 percig hagyjuk az arcunkon, hogy tényleg fel tudja puhítani a bőrt és a szőrszálakat. Nyilván ez villanyborotvára nem vonatkozik.”

Hogy borotválkozás után mit érdemes használni attól függ, mennyire érzékeny a bőr. „Ha nem érzékeny, akkor bármilyen after shave mehet rá, de menjen rá, mert valamit kell rá tenni. Ha érzékeny, akkor még a szenzitívnek reklámozott after shave-ektől is óva intenék mindenkit, mert azok is tele vannak irritáló anyagokkal. Sokkal jobb egy alkoholt és illatanyagot nem tartalmazó tonikot vagy krémet találni, és azt használni. Az, hogy valaki reggel vagy este borotválkozik, teljesen mindegy, az estinek az az előnye, hogy reggelre általában megszűnik a bőrirritáció.


Hozza ritmusba szíve ütemét!

2018. június 25.

Még ha nem is figyelünk rá, szívünk rendületlenül tartja mindennapjaink tempóját, diktálva az ütemet egész szervezetünknek. Előfordulhat azonban, hogy a ritmus pontatlanná válik, a szívritmuszavar pedig kezelés nélkül később további komoly problémákat idézhet elő. Az idén a június 4. és 10. között tartott Szívritmus Hét keretében a szívritmus problémák megelőzésére, felismerésére és időben történő kezelésére hívják fel a figyelmet.

Vannak olyan szituációk, amikor természetes, hogy hevesebben ver a szív, de amikor indokolatlanul ver gyorsabban és rendszertelenül, akkor érdemes a test jelzésére odafigyelni, mert ennek a tünetnek a hátterében szívritmuszavar problémája is állhat. Szívritmuszavarok számos, eltérő okokkal és tünetekkel rendelkező formában jelentkezhetnek. A leggyakoribb formája a pitvarfibrilláció, ami Magyarországon a becslések szerint 200 000  embert érint.

Szívritmuszavar - Ezek a jelek!

Szívritmuszavar legjellemzőbb tünetei közé az alábbiak tartoznak: Ritmustalan ütemben kalapál a szív, magas pulzusszám, teljesítményképesség romlása, légszomj, feszültségérzet, szédülés, mellkasi fájdalom, de akár ájulás is utalhat a betegségre. Ahogy a legtöbb betegségnél, a szívritmuszavarnál sem szabad várni a tünetek elmúlását, mert ez súlyos szövődmények kialakulását okozhatja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...152