sub

Információk, érdekességek

22 konkrét teendő alvászavar ellen - ma is elkezdheted

2018. október 12.

Ha napi 1 órával többet alszol, akkor fókuszáltabb a munkavégzés, kevesebb a szórt figyelem, könnyebb a fogyókúra és nő a boldogsághormon szintje, sőt a vérnyomás és a kiválasztó szervek működése is javulhat. 22 pont a stressz alapú alvászavar hatékony leküzdése érdekében.  

Európai kutatások szerint minden ember érintett az élete egy bizonyos szakaszában –az alvászavar népbetegség, és sajnos altatókkal próbálják kezelni, pedig ha valami nem ad megoldást a helyzetre, akkor az, ha altatózunk. Az okot kell megszüntetni és nem a tünetet. Az orvosi okok (vérnyomás, vizelési gondok, veseproblémák, stb..) feltárása és kezelése mellett a stressz az, ami a legtöbb esetben ott lapul a háttérben, és a valódi feladat, hogy a stressz kezelését kell megtanulnunk. Az alábbi 22 pont tehát az orvosi okokkal nem foglalkozik. Azoknak szól, akik éppen egy ilyen rossz alvású ciklusban vannak és tenni szeretnének ellene. 

Ha az alváshiány már szélsőséges mértékű, akkor érdemes pszichológust, vagy éppen alvással foglalkozó szakembert felkeresni. Olyankor már ezek a házi módszerek nem vezetnek célhoz. 

Íme, a tippek:


Az elégtelen szájhigiéné komoly betegségeket is okozhat!

2018. szeptember 30.

A fogkövesedés, és az ezzel gyakran karöltve járó fogínygyulladás a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten komoly probléma, ugyanis a fogvesztés előszobáját jelentik. Csak kevesen tudják, hogy a fog elvesztésének a fogszuvasodás mellett másik leggyakoribb okai a fogkőhöz köthető ínygyulladás, illetve az egyéb fogágybetegségek.

Fogaink egészségének alapja a mindennapos, megfelelő szájhigéné – ezt sajnos a rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, bár sokat javíthat fogaink állapotán, maradéktalanul nem pótolhatja.  A fogakkal való napi szintű, rutinszerű foglalkozás nem csak a szájüreg egészsége, illetve esztétikai okok szempontjából fontos: nagyon sok egyéb szervrendszeri megbetegedéssel is összefüggésben lehet ugyanis az, hogy valakinek milyen a száj- és fogazati állapota. A nagy mennyiségű fogkő, vagyis a fogakon lévő megkövesedett baktériumtelepek például jelentős terhet rónak az immunrendszerünkre, hiszen a véráramot folyamatosan baktériumokkal terhelik!  


Gerincműtét – sokszor elkerülhető!

2018. szeptember 26.

A különféle gerincproblémák a leggyakoribb betegségek közé tartoznak - sajnos, szinte minden családban előfordul egy-egy gerincműtét is. Olvasóinkat Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, fájdalomspecialista, akupunktőr, a FájdalomKözpont sebésze tájékoztatja, hogy – elkerülendő a beavatkozás –, mi a teendő gerincproblémák esetén, illetve arról, hogy mely esetekben lehet valóban szükség a gerinc műtéti úton történő gyógyítására.

Fontos tisztázni: a gerincműtét csak az esetek kis hányadában szükséges – fő szabályként úgy fogalmazva: ha már semmi más nem segít. A műtétről nyilvánvalóan csakis a gerincsebész dönthet. Műtét ugyanis akkor jöhet szóba, ha a fájdalom és az esetleges mozgásbeszűkülés semmilyen más, konzervatív vagy komplementer kezelés, illetve gyógytorna hatására sem javul.

A probléma kezelés ellenére való fennállásán túl a betegség súlyosságát jelző tünet lehet az is, ha a fájdalom és/vagy zsibbadás, érzéskiesés az egyik vagy akár mindkét lábat érinti, illetve ha esetleg vizelet- vagy széklet-visszatartási zavar tapasztalható. Ezeket a tüneteket ugyanis gyakran az okozza, hogy a gerincben lévő idegek nyomás alá kerülnek. Ez utóbbi több okból is létrejöhet, többek közt:

Porckorong-probléma esetén – a repedt vagy akár kiszakadt porckorong túl szorosan nyomódik a gerincvelőhöz, ami befolyásolja a működését.

„Csontkinövések” –  az artrózis által érintett ízületekben a porc nedvtartalma csökken, bereped és fokozatosan elpusztul, lecsupaszítva ezzel a környezetében lévő csontokat. A porchártya erre a folyamatra csőrszerű és egyéb kinövések képzésével reagálhat a csontszéleken, amelyek később elmeszesednek. Ez természetesen szintén nyomhatja az idegeket.


15 természetes tipp fejfájás és migrén ellen

2018. szeptember 12.

Természetes módszerekkel is segíteni lehet a fejfájáson! Nem fontos azonnal bekapni egy kémiai szerekből előállított bogyót, ami tönkreteszi a gyomrodat és a májadat. Első körben elegendő, hogyha megiszod azt a nagy pohár vizet (és még egyet), amit a gyógyszerhez amúgy is megittál volna. Még tizenöt hasznos módszert pedig cikkünkben találsz!  


Viseljünk minden szempontból tökéletes napszemüveget!

2018. szeptember 05.

A napszemüveg szuper kiegészítője lehet a nyári outfitnek, de bármennyire is fontos számunkra, hogy kövessük az aktuális trendet, a napszemüveg-választásnál korántsem csak a divat szempontjainak való megfelelőség az, amit figyelembe kell vennünk. Vásárláskor a szín és a forma is fontos szempont, és még ennél is sokkal mérvadóbb, hogy a napszemüveg megfelelően védjen a káros UV sugaraktól.

A szem védelmének egyik leghatékonyabb módja a napszemüveg használata, ám ez csak akkor hatásos, ha a megfelelő darabot vásároljuk meg. Mivel fő feladata, hogy kiszűrje a káros UV- sugarakat, így csak olyat válasszunk, amelyen szerepel az UV400 felirat. A megfelelő színnel és mérettel együtt ugyanis ez garantálja a 100 százalékos védelmet. A napsugarak hosszú távon a szemre is ugyanolyan káros hatással vannak, mint a bőrünkre, ám a tünetek a bőrégéssel ellentétben csak később jelentkeznek. A megfelelő szűrő nélküli sötét napszemüveggel különösen ártunk szemünknek, mivel a sötét üveg miatt pupillánk kitágul, a káros sugarak pedig még könnyebben jutnak a szemünkbe. Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a hatékony védelemről, elkerülve ezzel a szemünk és a látásunk romlását – mondta el dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Milyen a jó napszemüveg?

Az egészséges szem az UV-sugárzás nagy részét képes megszűrni, a fennmaradó 1-1,5% azonban bejut a szembe, és eléri az érzékeny retinát. A világosabb – kék és zöld – szeműek érzékenyebbek, mint a barna szeműek, akiknek erősebben pigmentált az íriszük, vagyis előbbiek esetében még fontosabb a szem fényvédelme.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...101