Információk, érdekességek
Hogyan válasszunk antihisztamint?
2024. október 03.
Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt szedünk. Választhatunk helyi, vagy általános hatású gyógyszert, bizonyos készítmények alkalmasabbak a szénanátha, mások a viszkető bőrtünetek kezelésére. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is.
Első- és második generációs készítmények
Az antihisztaminokat két csoportba soroljuk – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az első generációs, vagy szedatív antihisztaminok álmosító hatásúak, és gyakrabban okoznak mellékhatásokat, – szájszárazság, kettős látás, vizelet visszatartás – mint a második generációs, nem-szedatív készítmények. Ezeknél sem árt azonban vigyázni, főleg vezetésnél, mert enyhe álmosító hatás bizonyos típusú második generációs antihisztaminoknál is jelentkezhet. Alkohollal együtt fogyasztva a mellékhatások fokozódnak.
Hatóanyagok és hatásuk
Az antihisztamin tartalmú készítmények több márkanév alatt kerülnek forgalomba, alkalmazásuk azonban döntően nem ettől, hanem hatóanyag tartalmuktól és a tünetektől függ. Tabletták, cseppek, és szemcseppek, valamint orrspray és gél állnak rendelkezésre attól függően, hogy a beteg hány éves és milyen panaszai vannak. A megfelelő készítmények kisgyermekkorban és egyes esetekben kismamáknál is biztonsággal alkalmazhatóak. Dr. Augusztinovicz Monika, néhány gyakori példát említve elmondta, hogy a szénanáthás tünetek esetén a második generációs készítmények váltak be inkább, mivel ezek mellett kevésbé jelentkezik fáradtság.
Csalánkiütés esetén azonban hasznos az első generációs gyógyszerek enyhén nyugtató mellékhatása. Ha a betegnél az orrdugulás a fő panasz, akkor desloratadine és fexofenadine, levocetirizine tartalmú készítmények csökkentetik a tünetet, de ilyenkor egyéb kiegészítő kezelésre is szükség van. Az antihisztaminok főleg a tüsszögést, orrfolyást, könnyezést, garat-szemviszketést csökkentik. Az első generációs készítmények álmosító hatását leginkább a bőrviszketéssel járó esetekben tudjuk bevetni.
Ez lehet a titka a földimogyoró-allergia elkerülésének?
2024. szeptember 27.
Érdemes minél hamarabb bevezetni a mogyorót a gyermek étrendjébe? Egy nemrégiben közzétett vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy a korai hozzátáplálás során adott földimogyoró hosszú távon is segíthet megelőzni a földimogyoró-allergia kialakulását. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa összegezte a földimogyoró korai bevezetésének előnyeit.
A korai allergénfogyasztás előnyei
A National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) által szponzorált és társfinanszírozott tanulmány eredményei meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a korai allergénfogyasztással hosszú távon megelőzhető a mogyoróallergia kialakulása. A klinikai vizsgálatba beválogatott, magas mogyoróallergia-kockázattal rendelkező 4 és 11 hónapos kor közötti gyermekek fele csecsemőkorától egészen ötéves koráig rendszeresen fogyasztott földimogyoró-termékeket (legalább heti 6 grammot), míg a másik fele ebben az időszakban kerülte az allergént.
A kutatók azt találták, hogy a földimogyorótartalmú ételek korai bevezetése 81 százalékkal csökkentette az allergia 5 éves korra történő kialakulását. A kutatás további érdekes adaléka, hogy ezt követően egy éven át valamennyi vizsgálati alany étrendjéből elhagyták a mogyorót. Az eredmények tanúbizonysága szerint azok a gyermekek, akik a korai hozzátáplálás során megismerkedtek a mogyoróval, 6 évesen is védettek maradtak a földimogyoró-allergiától. De vajon a földimogyoró korai fogyasztásával nyert védelem a későbbiekben megmarad? – erre a kérdésre is választ adott a vizsgálat.
Az eredmények szerint míg a földimogyorót kerülő csoportban a résztvevők 15,4 százaléka lett allergiás, addig a földimogyorót csecsemőkoruktól fogyasztó gyermekek mindössze 4,4 százaléka küzdött mogyoróallergiával kamaszkorára. Vagyis a rendszeres, korai földimogyoró-fogyasztás 71 százalékkal csökkentette a földimogyoró-allergia kockázatát serdülőkorban a másik csoporthoz képest. A korai földimogyoró-fogyasztás védő hatása pedig akkor is fennmaradt, ha a kisgyermekkor és korai serdülőkor során nem vagy eltérő mennyiségben fogyasztottak mogyorót az érintettek.
Mit kell tudni a kagyló- és rákallergiáról?
2024. szeptember 18.
A kagylóallergia fő tünetei lehetnek a hányás, hasmenés, gyomorfájdalom, légszomj, köhögés, mellkasi fájdalom, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata. Ezek a tünetek a kagyló elfogyasztása után néhány percen belül megjelenhetnek, de némely panasz csak később, esetleg órák múlva is jelentkezhet. Arról, hogy mit tegyünk ilyen esetben, dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
A legtöbben a rákfélékre allergiások
A kagylók közé tartoznak a rákfélék – garnélarák, rák, homár – és a puhatestűek – kagyló, osztriga, fésűkagyló, tintahal, polip – néhány embernél csak az egyik csoportba tartozók okoznak allergiás tüneteket, másoknál egyaránt panaszokat okoz, ha rákot vagy épp kagylót, vagy tintahalat fogyasztanak. A legtöbb kagylóallergiás számára inkább a rákfélék fogyasztása szokott panaszokat okozni. Habár az ételallergiák többsége gyermekkorban alakul ki, a kagylóallergiára inkább jellemző, hogy az első tünetei felnőttkorban jelentkeznek.
Milyen tünetekről ismerhetjük fel?
Kagylóallergia esetén a test immunrendszere reagál a halakban levő – egyébként ártalmatlan, a nem allergiásoknál panaszt nem okozó – fehérjékre. Ez váltja ki az allergiás reakciót, melynek tünetei a következők lehetnek:
- emésztési zavar
- hányinger, hányás
- gyomorfájdalom
- hasmenés
- légszomj
- köhögés
- rekedt hang
- viszkető kiütés vagy csalánkiütés
- duzzanat (ödéma) a szájban vagy a torokban.
A kagylóallergia tünetei egyénenként és reakciótól függően változhatnak. Időnként a reakció nagyon enyhe és rövid ideig is jelentkezhet, máskor pedig súlyosabb és hosszabb is lehet. A mielőbbi diagnózis azért is nagyon fontos, mert a kezdetben még enyhe allergiás tünetek idővel romlanak, vagyis egyre súlyosabb reakció fog jelentkezni, ha az allergiás az allergént fogyasztja.
Amikor fagyievés utána órákig kínlódik a gyerek
2024. szeptember 12.
A nagy hőséggel beköszöntött a fagyiszezon is, sokaknál azonban a tejből készült hideg finomság a pillanatnyi élvezet után akár keserves órákat okozhat a hasfájás, haspuffadás, hasmenés miatt. A rosszullét oka lehet laktózérzékenység is, ami a táplálkozástól és attól is függhet, hogy földrajzilag hol élünk. Szerencsére ma már modern orvosi készülékekkel gyorsan és fájdalommentesen kideríthetjük, valóban erről van-e szó – ilyen például az a hidrogén monitor, amelyet a 2023-as K&H gyógyvarázs pályázat keretében kapott az egyik kelet-magyarországi kórház gyermekosztálya.
Világszinten egyre több embernél diagnosztizálnak tejcukor érzékenységet, vagyis amikor a szervezet nem termel elég laktáz enzimet a laktóz (tejcukor) lebontásához. Átlagosan a népesség 65 százalékára jellemző ez, de jelentős szerepet játszik, hogy honnan származunk. Afrikában és Dél-Amerikában 80 százalék fölött van azok aránya, akiknek a szervezetében nincs jelen elég laktáz enzim, míg az észak-európai, évszázadok óta pásztorkodással foglalkozó nemzeteknél csupán pár százalék. Magyarországon ez a szám 30 százalék körül mozog.
A joghurt oké, a tejföltől viszont rosszul lehetünk
Csecsemő korunkban még képesek vagyunk a laktóz lebontására, hiszen erre szükségünk van az anyatejes táplálásnál. Ezután azonban egyre kevesebb laktázt termelünk, így 5 éves kor után már megfájdulhat a gyermek hasa a tejes ételek fogyasztása után. Egészen ritka esetben előfordulhat az is, hogy a babának már születésekor sincs laktáz enzime, így neki már kezdettől laktózmentesen kell táplálkoznia. Emellett pedig életünk során több betegség – gyulladásos bélbetegségek, bélfertőzés, csecsemőknél akár rotavírus – miatt is károsodhat az enzim termelése. A laktózintolerancia különböző súlyosságú lehet, tehát lehet, hogy csak nagy mennyiségű tejcukortól kezd puffadni a hasunk. A magas laktóztartalmú tejtől, tejföltől, vajtól rosszul lehetünk, míg a kevés tejcukrot tartalmazó kemény sajtokat, joghurtot, kefirt bátrabban fogyaszthatjuk.
Innovatív eszközökkel gyorsan kiderülhet, mi a probléma
Ha gyermekünk tejes ételek után rosszul érzi magát, legjobb, ha orvoshoz fordulunk, aki modern készülékekkel hatékonyan és fájdalommentesen meg tudja állapítani, valóban laktózintoleranciáról van-e szó. Ilyen, úgynevezett Gastrolyzer Hidrogén monitort kapott Berettyóújfaluban a DEKK Gróf Tisza István Campus Csecsemő- és Gyermekosztálya.
Mire figyeljünk, ha ételallergiásként külföldre utazunk?
2024. szeptember 07.
Ételallergiásként utazni nagy körültekintést igénylő kihívás. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus szakembere szerint alapos tervezéssel és némi előzetes kutatómunkával azonban biztonságossá tehető a nyaralás akár külföldön is.
Aki ételallergiás vagy ételintoleranciával él együtt, annak utazás közben is oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik, ami komoly stresszfaktort jelenthet az érintett számára – mondja dr. Moric Krisztina, akinek a segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb utazási tudnivalókat.
A közösségi tér kincseket érő információkkal szolgálhat
Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes alapos kutatómunkával indítani a nyaralás megtervezését. A táplálékallergiások számára készült applikációk mellett az interneten is számtalan specifikus csoportot találhatunk, ahol nem csak a hazai, de a külföldi utazásokkal kapcsolatban is értékes információkat szerezhetünk allergiabarát vendéglátóhelyekről és szállásokról.
„Ma már egyre több szálloda és vendéglátóhely ismeri fel az ételallergiás utazók igényeit, és kínál speciális szolgáltatásokat. A megbízható vendéglátóhelyeket és üzleteket érdemes térképen is elmenteni.”
Kártyák nélkül egy tapodtat sem!
Moric doktornő szerint a külföldi utazások legkényesebb pontja annak elmagyarázása, hogy pontosan mely alapanyagok és ételek jelentenek veszélyt számunkra. Arra az esetre, ha nyelvi bizonytalanságok adódnának, tartsunk magunknál ételallergia kártyákat. Ezek a célország nyelvén adnak egyértelmű és udvarias szövegezésű tájékoztatást allergiánkról és arról, hogy mire kell figyelni ételeink elkészítése közben. Praktikus, ha a kártyákon piktogramok is találhatók, amelyek egyértelművé teszik a tiltólistás allergéneket. Amennyiben nem szeretnénk kis kártyákkal bajlódni, akkor a netről is letölthetünk hasonló digitális kártyákat, amelyeket a mobilunkon tárolhatunk. A szakember azt tanácsolja, hogy ne elégedjünk meg az étlapon szereplő információkkal. Merjünk kérdezni, és bizonyosodjunk meg arról is, hogy pontosan megértették kéréseinket és allergiánk súlyosságát. Kérdezzünk rá, hogy a keresztszennyeződés lehetőségét ki tudják-e zárni. Amennyiben olyan helyre tévedünk, ahol láthatóan nem értik meg az allergiánkkal kapcsolatos információkat, vagy elutasítóak a kéréseinkkel kapcsolatban, ott inkább ne fogyasszunk ételt!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...70