sub

Információk, érdekességek

Kedvelt karácsonyi fűszerek is okozhatnak allergiás tüneteket

2023. december 27.

Fotó: pixabay.com

Illóolajok, illatos gyertyák, fahéjas, vaníliás sütemények – az ünnep kellékei. Sajnos sokan mégsem élvezhetik az illatokat, használhatnak bizonyos kozmetikumokat vagy fogyaszthatják a fűszerek hozzáadásával készült ételeket, mert allergiás tüneteik jelentkeznek.

Ízek, illatok

A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget okozhatnak. Allergiás tüneteket leggyakrabban a fahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander okoznak.

Rejtett allergének

A fűszer-allergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.

Gyógynövény vagy allergén?

Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a panaszok főként nők körében jelentkeznek. Nem árt, ha óvatosan választunk kozmetikumokat, sok esetben ugyanis épp a természetesnek vélt natúr, vagy gyógynövényeket tartalmazó termékekkel ártunk a legtöbbet magunknak. A kozmetikumok, fogkrémek mellett a gyógyhatású készítmények is panaszokat okozhatnak. A nyírfapollen és a fekete üröm például rendszeres összetevői a gyulladásos folyamatok csökkentésére használatos gyógykészítményeknek, azonban mindkét növény igen erős allergén is egyben.


Tüsszögés a karácsonyfa alatt?Mi lehet a bűnös?

2023. december 27.

Fotó: 123rf.comAllergiások megfigyelhették már, hogy panaszaik olyankor is erősödnek, amikor nincs semmilyen jele annak, hogy az allergén-koncentráció megemelkedne a környezetükben. A panaszok oka ez esetben a keresztallergia is lehet, mivel ilyenkor a bizonyos növények pollenjére érzékeny szervezet számos élelmiszert is allergén anyagként kezelhet.

Hazánkban minden negyedik embert érint az allergia valamilyen formában, parlagfű allergiától pedig a lakosság közel 20%-a szenved. A szénanáthás panaszokkal küzdő betegek száma a kilencvenes évek eleje óta 27-szeresére emelkedett.

Keresztallergia télen?

Keresztallergia akkor lép fel, amikor a szervezet összetéveszti a fő allergént egy másik hasonló szerkezetű allergénnel. Az ilyenkor megjelenő tünetek megegyeznek a főallergén által kiváltott reakcióval. A keresztallergia megjelenése a pollenszezonban a leggyakoribb, azonban a téli időszakban is jelentkezhet, mert ilyenkor étrendünkben gyakrabban fordulnak elő olyan magas hisztamin tartalmú ételek és italok, amelyek keresztallergénekként viselkedhetnek.

Milyen ünnepi ételek fogyasztására figyeljünk?

  • Például a parlagfű pollenjére allergiásak fahéj, gyömbér, paradicsom és gesztenye, a nyírfa pollenjére allergiásak pedig dió, mogyoró, mandula, gesztenye, sárgarépa, burgonya és zeller fogyasztásakor tapasztalhatnak allergiás reakciót.
  • Akiknél a fűpollen vált ki allergiát, azok keresztallergiát tapasztalhatnak földimogyoró, szója, bab, borsó, mandula burgonya és paradicsom fogyasztásakor.
  • A latex allergén esetében a citrusfélék, egzotikus gyümölcsök, gesztenye okozhatnak keresztallergiát.

Mit tehet, ha allergiás házi kedvencére?

2023. október 20.

Fotó: 123rf.com

Sokan akkor sem szeretnének lemondani a háziállat tartásáról, ha lakásban laknak. Így viszont óhatatlanul szoros közelségben élnek kedvencükkel, ami nehézségeket okozhat akkor, ha valaki allergiás lesz az állat szőrére. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tippeket ad a lakás allergénmentesítéséhez, és azt is elárulja, hogy létezik-e hatékony kezelés állatszőr allergia ellen.

Valójában nem csak a szőr a gond

Állatszőr allergiaként ismerjük, de tudnunk kell, hogy valójában nem csak az állat szőre okozza a panaszokat. Allergiás tüneteket válthat ki az állat tolla, a nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is.

Ezek az apró részecskék okozzák a legtöbb gondot. Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig is kimutatható és tüneteket okozhat.

Milyen tüneteket okoz?
A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása, vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.

Tippek a lakás allergén-mentesítéséhez
Ha nincs lehetőségünk kedvencünket kertben tartani a szabadban és megválni sem szeretnénk tőle, akkor át kell gondolni, hogy milyen stratégiával tudjuk csökkenteni allergiás tüneteinket.
– Az első, hogy nem engedjük teljes mértékben szabadjára a lakásban, bizonyos helyiségekbe – elsősorban a hálószoba ilyen, illetve az a helyiség, ahol a frissen mosott ruhákat szárítjuk – ne engedjük be, azokat amennyire lehet, tartsuk allergénmentesen.
–  Rendezzük át a lakást olyan szempontól, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban tudjuk tisztán tartani. Szabaduljunk meg a felesleges szőnyegektől, ahol allergének megtapadhatnak. Gyakori takarításra ugyanis szükségünk lesz, erre készüljünk fel. Heti 1-2 alkalommal történő porszívózás nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval és rendszeres felmosás ajánlott.
– Állatorvossal konzultáljuk, milyen gyakran érdemes/javasolt fürdetni és fésülni az állatot, hogy a lakásban elszórt allergénjeit ilyen módon is csökkentsük.


A gluténérzékenység diagnózisának buktatói

2023. augusztus 31.

Sokan hallottak róla, hogy a glutén fogyasztása számos tünetet okozhat. Valaki ilyenkor egyből diétázni kezd és figyeli, hogy a tünetei megszűnnek-e, míg mások saját maguk kérik a laborvizsgálatot, azonban sem a pozitív, sem a negatív lelet nem ad valós választ a kérdésükre. A gluténérzékenység diagnózisának napjainkban jellemző buktatóiról és a kivizsgálással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésekről is beszélt dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus.

Fotó: 123rf.comAz első buktató: diéta kivizsgálás nélkül

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy kivizsgálás nélkül kezdünk diétázni. A gluténmentes étkezés nagy odafigyelést kíván és nem utolsó sorban költségesebb is egy kiegyensúlyozott étrend összeállítása, amit aztán esetleg élethosszig tartani kell, ezért gluténmentesen étkezni tényleg csak annak javasolt, akinek valóban szüksége van rá. Ha elvégeztetnénk a vizsgálatokat, viszont már egy fél éve-éve diétázunk, a glutént újra vissza kell vezetni az étrendbe, legalább 6-8 hétre, napi 10g glutén fogyasztásával ahhoz, hogy értékelhető eredményeket kapjunk.

Pozitív vagy negatív lelet? Ez mit jelent?

A kivizsgálás első lépése a szerológiai vizsgálat elvégzése, ám nem biztos, hogy a kapott pozitív vagy negatív laborlelet valós eredményt fog mutatni. A Budai Allergiaközpont orvosa beszámolt róla, hogy az eredmény az esetek 10 százalékában álnegatív. 5 százalékban pedig előfordulhat álpozitív eredmény is, például Crohn-betegség megléte mellett. Diagnózis szempontjából tehát önmagában a laborlelet semmit nem jelent, azt minden esetben a beteg klinikai tüneteivel összhangban kell mérlegelni, vagyis senkit nem tekinthetünk cöliákiásnak pusztán azért, mert pozitív a lelete, de nincsenek panaszai. Negatív lelet mellett pedig, ha tünetei vannak, nem mondhatjuk, hogy nem cöliákiás. Mindkét esetben tovább kell folytatni a kivizsgálást.

A „cöliákia jéghegy”

A klinikai tünetek, a szerológia eredménye mellett a lisztérzékenység diagnózisához az endoszkópos vizsgálat eredménye nyújtja a harmadik fontos információt. Ez az a vizsgálat, amit nagyon sokan szeretnének kihagyni, pedig nem megkerülhető még akkor sem, ha például a szerológia kapcsán álnegatív eredményre gyanakszunk, mert a betegnek erősen cöliákiára utaló tünetei vannak – mondja dr. Sárdi Krisztina.

Az is előfordulhat, hogy pozitív szerológia mellett sem látunk bélboholy károsodást az endoszkópos vizsgálat során, ez látens cöliákiát jelez. Előfordulhat, hogy a szerológia pozitív, de a betegnél hiányoznak a jellegzetes tünetek, ekkor a cöliákia diagnózisát a bélbolyhok károsodása jelzi – ez a néma cöliákia. A harmadik eset pedig a „jéghegy csúcsa”, amikor tünetek is vannak, a vizsgálat is pozitív és a bélbolyhok állapota is egyértelműem mutatja a cöliákiát. A felsorolt példák alapján pontosan látható, hogy mennyire fontos a tüneteket, a szerológiát és az endoszkópos vizsgálat eredményét komplexen értékelni a pontos diagnózishoz.


5+1 dolog, amit nem tudtál a parlagfűről

2023. augusztus 17.

Viszkető szemek, eldugult orr, folyamatos tüsszögés, gyengeségérzet és számos egyéb kellemetlen tünet – sokunk nyara áll ebből a forgatókönyvből, minden hetedik magyar küzd ugyanis az évente visszatérő allergiás tünetekkel. A nyárvégi szenvedést szinte mindig a parlagfű okozza, melyről sokan nem tudják, hogy eredetileg a tengeren túlról származik, pollenje akár 1000 kilométert is képes megtenni, és megszabadulni ugyan nem lehet tőle, viszont természetes megoldásokkal akár meg is tanulhatunk vele együtt élni. 5+1 érdekesség, amit nem tudtál a parlagfűről.

1.      Észak-Amerikából származik

A sokaknak bosszúságot okozó gyomnövény Észak-Amerikából származik, és több mint 40 fajtája ismert, melyek közül az Ambrosia artemisiifolia okozza a legtöbb allergiás panaszt. Üres telkeken telepszik meg, és könnyedén alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, így a drasztikus időjáráskülönbség sem tud keresztbe tenni neki. Európába a XIX. század végén került be, ahol pedig a Rhone völgye, Észak-Olaszország bizonyos területei, valamint Románia mellett Magyarországon található belőle a legtöbb.

2.      Az indiánokkal kezdődött minden

A parlagfüvet az indiánok használták először. A bennszülött nép a kukorica előtti időkben még fogyasztotta is a növényt, továbbá kötelet készített az erős rostjaiból. A parlagfű magyar elnevezése a művelés alól kivont, parlagon hagyott területekre utal.

3.      Pollenje akár 1000 kilométert is képes utazni

A nagyvárosok levegőjében a parlagfű pollenje a szennyeződéssel összetapadva utazik, és a szél segítségével könnyen eljut az egyik növényről a másikra. A meleg légáramlatoknak köszönhetően 2 kilométer magasra is fel tud szállni, sőt akár 1000 kilométert is képes megtenni. Többek között ez is az oka annak, hogy a világon több mint 13 millió ember nyarát keseríti meg, Magyarországon egyedül körülbelül 100 millió eurót költünk évente a parlagfű elleni védekezésre.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...68