sub

Információk, érdekességek

Tésztasaláta

2019. február 19.

Tejfölös öntettel, hidegen kínáljuk, de melegen ajánljuk! ;-)  

Hozzávalók:
25 dkg színes orsótészta
15 dkg paradicsom
10 dkg csiperkegomba
1 pohár tejföl
2 evőkanál mustár


Elkészítés:
30 dkg színes orsótésztát hagyományos módon kifőzünk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A paradicsomot, gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre felvágjuk. A tejfölt, mustárt, sót jól elkeverjük. Az egészet tálba tesszük, majd ráöntjük a tejfölös öntetet és lazán átkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.


Parajfánk

2019. február 17.

Természetesen nem édes fánkra kell gondolni, az azért erős lenne spenóttal... Ez egy sós finomság, ami után Popeye is megnyalná a szája szélét! 

Hozzávalók:
12 dkg vaj
10 dkg liszt
1 db tojássárgája
2 db tojás
3 dl étolaj
40 dkg paraj
10 dkg reszelt sajt


Elkészítés:
Egy edényben 1 dl vizet 10 dkg vajjal, kevés sóval felforralunk. Amikor forr, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és addig főzzük, amíg az edény falától elválik. A tűzről levesszük, és langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojásságát és az egész tojásokat.

Serpenyőben olajat hevítünk. Kanál segítségével diónyi nagyságú fánkokat szaggatunk úgy, hogy előbb a kanalat az olajba mártjuk. Amikor a fánkok már szép piros színűre sültek, fedővel letakarjuk, ekkor szépen felfújódnak és belül üresek maradnak.


Hogyan élsz, mit eszel? A bőrödre megy a játék!

2019. február 15.

Téved, aki úgy gondolja, hogy a bőrünk nem más, mint kültakaró, és csupán az volna a feladata, hogy betakarja izmainkat, testünket. A bőr is egy szerv, többféle fontos feladata van.  

Az emberi bőr az alatta levő zsírszövettel együtt 12-16 kg-ot nyom, testtömegünk egyötödét. A hőszabályozás szerve, melegben izzadással, a bőr alatti erek tágulásával veszítünk hőt, hidegben az erek összehúzódásával, libabőrösséggel csökkentjük a hőleadást.

A veséhez, a tüdőhöz és a vastagbélhez hasonlóan kiválasztószerv is; az izzadással salakanyagok, méreganyagok is távoznak a szervezetből.

A bőr érzékszerv: mindhárom rétegét, a hámréteget, az irhát és a bőralját finom idegrostok hálózzák be. A bőr vérraktár, dús érhálózata nagy mennyiségű vért tud raktárszerűen befogadni, és azután szükség esetén a vérpályába juttatni.

A bőr védőszerv. Nem csak a káros sugárhatásokkal, vegyi anyagokkal szemben véd, hanem a kórokozó csírákkal, baktériumokkal, vírusokkal szemben is. Mikroorganizmusokat elgyengítő és elpusztító „antibiotikus köpenye” sav-, lipoid- és enzimköpenyből tevődik össze.

E fontos feladatoknak csak egészséges bőr tud eleget tenni. A bőr egészsége szorosan összefügg az egész szervezet egészségével. Jó állapota, egészséges színe, rugalmassága, öregkorban is fiatalos üdesége az egészségünk fokmérője.

A bőrproblémák, a hámló, száraz bőr, a kóros elszíneződés, a korai ráncosodás, különböző bőrbajok, mint az ekcéma, a bőrgyulladás, az akne, a kelés, a bőrgombásodás azért olyan gyakoriak, mert az egészséggel is általános gondok vannak. Külső és belső okok egyaránt szerepelnek kiváltásukban. A legfontosabb ok a nem megfelelő táplálkozás: vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiány.

A bőr állapota az anyagcsere tükörképe. (A bőrbetegségek keletkezésében természetesen szerepet játszik a hormonális zavar és a szervezet csökkent ellenálló ereje is.)


Virsli brabanti módra

2019. február 14.

Worchesterszósszal van megbolondítva.  

Hozzávalók:

60 dkg virsli

2 finomra vágott vöröshagyma

egy gerezd fokhagyma

1 dl barna sör

25 dkg gomba (friss vagy konzerv)

gyöngyhagyma

1 adag worchesterszósz

5 dkg margarin

bors


Kidolgozták az “ideális étrendet”

2019. február 12.

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése jelenti a kulcsot az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez – állítják kutatók.

Fotók: pixabay.comA szakemberek szerint az úgynevezett Planetary Health (A Föld egészsége) étrend követésével több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni évente, csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és segítené a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megőrzését.

Az étel, amelyet megeszünk és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére, jelenleg azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben” – mondta Tim Lang, a Londoni Egyetem professzora.

A bolygó népessége 2050-re várhatóan eléri a 10 milliárd főt és egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához muszáj lesz átalakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni az élelmiszertermelést és csökkenteni az élelmiszerhulladékot.

“A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa” – mondta Lang.

Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a diabétesz, az alultápláltság és a rák számos fajtája mind a nem megfelelő étrenddel vannak összefüggésben. A kutatók szerint az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős világszerte, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, valamint a dohánytermékek használata együttvéve.

A Planetary Health elnevezésű étrendet a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából dolgozta ki az elmúlt három évben 37 szakértő 16 országból.

A kutatók szerint a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztását 50 százalékkal kellene csökkenteni, míg a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását megkétszerezni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...181