


Információk, érdekességek
Milyen hatással van a túlsúly a hormonháztartásra?
2025. szeptember 26.
A túlsúly számos, a hormonháztartást érintő betegség kiváltó oka vagy következménye lehet, de hatással van a nemi funkciók csökkent működésére is. Ezek hátterében 3 fő mechanizmus húzódik meg:
Ösztrogén dominancia – a jelenség úgy alakul ki, hogy a testzsír sejtjeiben található aromatáz enzim átalakítja a tesztoszteront (mely a női szervezetben is jelen van, csak kisebb mennyiségben), ösztrogénné. Túlsúly esetén ez az enzimműködés fokozódik, mely kórosan magas ösztrogén szinthez vezet, mely cikluszavarokat okoz és fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát.
- Inzulinrezisztencia, cukorbetegség és PCOS – atúlsúly gyakran inzulinrezisztenciához vagy súlyosabb esetekben cukorbetegséghez vezet, ami megterhelheti a petefészek működését. Ez felborítja a hormonális egyensúlyt és szerepet játszik a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kialakulásában is, melyet a menstruációs rendellenességek, meddőség és egyéb reproduktív problémák jellemeznek.
- Magas kortizolszint – a testzsír magas aránya fokozza a krónikus gyulladásos folyamatok kialakulását a szervezetben, ami megemeli a kortizolszintet, a magas kortizolszint hatására pedig a stresszhormonok szintje is emelkedik. Ezek a tényezők szintén hozzájárulnak a hormonális egyensúly felborulásához, ami alvászavarokat, krónikus fáradtságot és hangulatingadozást eredményez.
Dr. Csatlós Éva szülész-nőgyógyászt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért fontos a fogyás és a megfelelő fogyókúrás módszer kiválasztása a fenti problémák fennállása esetén:
„Mindig személyre szabott diétát alkalmazzunk és ne törekedjünk a gyors fogyásra – a heti 0,5-1 kg súlyvesztés nem káros a szervezetre és nagyon oda kell figyelni az elegendő tápanyag és vitamin bevitelre. Az ásványi anyagok pótlása is nagyon fontos, de a kúra hatékonyságának kulcsa a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása.” – kezdi mondandóját Dr. Csatlós Éva.
Kollagénútvesztő: ételek, italok, étrendkiegészítők
2025. szeptember 20.
Mivel maga az egészségtudatosság a konyhában is kezdődik, így érdemes tisztában lennünk azzal, hogy melyek azok az ételek, amelyek kollagénben gazdagok. A csontos, húsos, inas fogások a legjobb források, így egy ízletes csontlevessel nem tudunk mellé lőni. Érdemes minél hosszabb ideig, alacsony hőfokon készíteni, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben oldódjon a kollagén az elfogyasztásra kerülő levesbe. Emellett pedig a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalma hozzájárul a normál kollagéntermeléshez, ezen keresztül a haj, a bőr és a köröm normál állapotának fenntartásához.
Természetes forrásokból – például egy jó hús- vagy csontlevesből – is nyerhetünk kollagént, és általánosságban igaz, hogy a szervezet számára szükséges tápanyagokat érdemes elsősorban az ételeinken keresztül bevinni. Ugyanakkor nem érdemes teljesen elzárkózni az étrendkiegészítőktől sem. Ezek a készítmények ugyanis legtöbbször hidrolizált, vagyis előemésztett formában tartalmazzák a kollagént, úgynevezett kollagénpeptidekként. Ennek köszönhetően a szervezet sokkal könnyebben fel tudja dolgozni és hasznosítani őket, mint a természetes forrásokból származó, nagyobb molekulaméretű kollagént.
Két nyári recept, amelyek igazi felfrissülést hozhatnak
2025. szeptember 12.
Hideg gyümölcsleves túrógombóccal (4 adag)
500 g vegyes gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, eper, málna, ribizli, barack)
1,2 l víz
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál fahéj
2-3 szem szegfűszeg
cukor vagy méz ízlés szerint
1 csipet só
1 dl főzőtejszín (elhagyható)
1 evőkanál étkezési keményítő vagy vaníliás pudingpor
Hozzávalók a túrógombóchoz:
250 g túró
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet só
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja (opcionális)
Gyümölcsleves elkészítése:
Az előkészített gyümölcsöket tedd egy nagy lábasba, öntsd fel a vízzel.
Add hozzá a cukrot, a citromlevet, a fahéjat, a szegfűszeget és egy csipet sót.
Forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 10 percig.
Egy kis tálban keverd el a keményítőt/pudingport kevés hideg vízzel vagy tejszínnel, és öntsd a leveshez, majd főzd még 1-2 percig, hogy besűrűsödjön.
Hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
Túrógombóc elkészítése:
A túrót törd össze, keverd hozzá a tojást, a búzadarát, a lisztet, a cukrot, a sót és a citromhéjat.
Pihentesd a masszát 20-30 percig hűtőszekrényben, hogy a búzadara megduzzadjon.
Formázz kis gombócokat.
Lobogó, enyhén sós vízben főzd őket addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 5 perc).
Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos
2025. szeptember 10.
Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
- Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
- A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot.
- Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.
Mit érdemes készíteni hőségben?
A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.
Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?
2025. szeptember 09.
Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!
A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást.
Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.
Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?
„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...302