sub

Információk, érdekességek

Az alma hatalma - 6 gyógyhatás, amiről nem tudtál

2017. augusztus 18.

A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel.  

 

Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenhova, ahol ember él. 

Tápértéke

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását. 

Gyógyhatása

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztő rendszerre gyakorolnak gyógyító hatást. Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. 

Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglevekhez is keverhetjük, amelynek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok, enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben. 


Mentás zöldborsó-krémleves

2017. augusztus 12.

Tudom, hogy a fagyasztott zöldborsót sokkal egyszerűbb kezelni, de nekem a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor unokatesókkal borsót fejtettünk az ebédhez. Közben pedig csemegéztünk belőle.  

 

Szóval a friss borsó mehet a húslevesbe, zöldséglevesbe, de nekem most ez az új kedvencem. Egy pár éve a BBC Good Food magazinjában találtuk, nekem kicsit sok benne a 1/2 csokor menta, amit ír, de ízlések és pofonok, érdemes tálalás előtt megkóstolni és ha kell akkor még tenni bele.

Hozzávalók:

  • 1/2 csokor újhagyma
  • 2 kisebb burgonya
  • 7,5 dl zöldségleves lé (vagy leveskockát feloldani forró vízben)
  • 400 g zöldborsó (frissen fejtett vagy fagyasztott)
  • 5-6 nagyobb levél menta

Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy lábasban, beletesszük az újhagymát és a krumplit és pár percig pirítjuk. Majd felöntjük az alaplével. A krumplit kb. 10 perc alatt megfőzzük, majd beleöntjük a zöldborsót és összeforraljuk. Még 3-5 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről és a mentaleveleket hozzáadva összeturmixoljuk. Amíg egy picit hűl, a leveshez készítünk egy kis levesbetétet. Pár szelet kenyeret felkockázunk, és nagyon levés zsiradékon állandó kevergetés mellett megpirítjuk.


Spenót főzelék

2017. augusztus 10.

Amikor kisgyerek voltam nem igazán kedveltem a főzelékeket. Lehetett ez annak köszönhető, hogy régebben és sokszor ma is sok helyen liszttel sűrítik, amiből sokat használnak és ettől elveszik a zöldség íze. Habár nem panaszkodom, mert nálunk gyerekként az iskolai menzán egész jól főztek, és mivel az iskolában a legjobb barátnőm anyukája a konyhán dolgozott így nekünk mindig finom falatok jutottak, de valahogy a spenótfőzelék nem tartozott a kedvenceim közé.  

 

Aztán teltek múltak az évek, és valahogy megszerettem, igazából nem tudom mihez kötni, inkább valahogy az ízlésem változott és egycsapásra nagy kedvenc lett a spenót. Most pedig, ha már szezonja van, akkor uccu neki és csináljuk friss sprótból (mélyhűtöttből is lehet). Tükörtojással az igazi, de ha vegán vagy akkor lehet falafellel enni, ha viszont húsimádó akkor pedig fasírttal.

Hozzávalók (2-3 adag):

  • 500 g spenót (friss vagy fagyasztott)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín vagy tejföl (vegánoknak növényi tejszín)
  • só, bors
Ha friss spenótot használunk, akkor először megmossuk, majd nagyobb darabokra tépjük/vágjuk. Az olajon egy picit megfuttatom a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk amíg a leve majdnem teljesen elmegy. Hozzáönjük a tejszínt, és összeforraljuk. Ha túl nagyoknak tűnnének a spenót levelek akkor összeturmixoljuk. Ha nem tűnik elég sűrűnek akkor tehetünk bele édesburgonya kockákat, vagy zsemle kockát, vagy egy kanál liszttel megszórhatjuk amikor elfőztük a spenót levét. Egy vagy két tükörtojást készítünk hozzá és tálaljuk is.

Mitől lesz reform a konyha? Helyettesítő étrenddel, változatosan

2017. augusztus 10.

Az a gondolat foglalkoztat, hogyan tehetnéd egészségesebbé táplálkozásodat? A megszokás mindig erős, a változtatáshoz bátorság és kreativitás szükséges, ám nélkülöznöd továbbra sem kell. Mit mivel helyettesíthetsz? Segítségünkkel eligazodhatsz a vegetáriánus termékek világában.  

 

Sok táplálék nehezebben emészthető a szervezet számára, így főleg azok elhagyásával, illetve kerülésével érhetünk el eredményt. Ilyen jellegű ételek a húsok, húskészítmények, a tojás, a fehér lisztből és fehér cukorból készült táplálékok, valamint az erősen fűszeres, sós ételek. Az emberi szervezet számára a fehérjetartalmú ételek a legnehezebben emészthetők, így az ilyen jellegű táplálékok távoznak legkésőbb a testünkből.

A húsok megemésztése nagy erőket igényel szervezetünktől, rengeteg energia fecsérlődik el, amíg elbánunk velük. A fehér lisztből készült ételek hízlalnak, ugyanakkor nem tartalmazzák a gabonák hasznos ásványi anyag és rosttartalmát. A só nagyon megterheli a vesét és a vizet is megköti.

Ha megszületik benned a bátor döntés, hogy lemondasz a fenti élelmiszerekről, akkor nagy lépést teszel a változás felé, és egyben a fogyókúráknak is örökre búcsút mondhatsz!


A könnyen tartható dinnye diéta - 5 nap alatt 5 kg!

2017. augusztus 02.

Drasztikusnak gondolnánk, ahol éhezünk. A megfelelő gyümölcsökkel természetesen erről szó sincs, az éhezéstől ugyanis felhalmozna szervezeted ijedtében. Gyors és könnyed méregtelenítés a nyár kedvencének segítségével. Fokozatos visszaállás, harmonikus, kiegyensúlyozott étkezés. Mi már teszteltük. Próbáld ki Te is!  

 

Gyümölcs, gyümölcscukor. Vajon miért is fogyaszt?

Mind a sárga, mind a görögdinnye legnagyobb részt, azaz 90%, vízből áll, emellett értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, vas, nikkel, fluor (!) található benne, ezek által gyorsítja az anyagcserét, és még a fogazatnak, az ínynek is jót tesz.

A dinnye a zsírbontó hormonoknak segít a szervezetedben, erős vízhajtó hatása is van. A görögdinnyében található a citrulin. Ez a fehérjeépítő anyagok alkotórésze, ezért elengedhetetlen a mozgászservek helyes működéséhez. Izom és zsírszövetek felépítéséért felelős. Felelős a kötőszövetekért is, és befolyásolja az izom és zsírszövetek felépítését, feszes kötőszövetet hoz létre.

A dinnye ezért egészséges, tápláló, segíti a növekedést, erősödést, de nem ad felesleges anyagokat a szervezetnek, így kiválóan fogyaszt.

Ez a dinnyediéta 5 napos, amelynek reggelije mindig állandó, mindig ugyanazt a dinnyés müzlit fogyasztjuk. Először a lényeg a dinnye a főétkezésekben, azután mást is ehetünk már a sok nasis, édes gyümölcs mellé! A dinnyéket váltogatjuk kezdetben, egyik nap görög, másik nap sárgadinnyével folytassuk a diétát. A reggeli müzli az adott nap dinnyéjével kombinálva fogyasztandó.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...154