sub

Információk, érdekességek

Segíthet a Ho’oponopono abban, hogy a diéta könnyebb legyen?

2018. július 14.

Mit érzel, amikor ezt a szót hallod, "diéta"? Arra a fájdalomra koncentrálsz, amit amiatt érzel, hogy nem ehetsz mindent kedvedre? De mi lehet fájdalmasabb, mint túlsúlyosnak, védtelennek lenni és kényelmetlenül érezni magad?  

Milyen történeteket mesélünk magunknak, hogy távol tartsuk a boldogságot és a jóllétet? Arról beszélek, hogy a saját magunk legrosszabb ellenségei vagyunk. A magunkról kialakított negatív érzelmek hatnak a valóságunkra. Láthatod, a tudatalatti elme megteszi a magáét, hogy igaza legyen, ezért van az, hogy mindig olyan helyzeteket vonz be, amelyek azt mutatják, hogy nem vagyunk elég jók vagy nem érdemlünk meg bizonyos dolgokat. El tudod tehát képzelni, amit ezekkel a feltételekkel bevonzunk és megjelenítünk?

A Ho’oponoponoban ezt az emlékek ismétlődésének hívjuk, amelyek rendkívül hatékonyak. Azt hisszük, hogy szabadok vagyunk, holott folyton ezek a gondolatok és programok irányítanak bennünket. Mindig ott játszódnak a mélyben. Fel kell ÉBREDNÜNK és jobb döntéseket hoznunk. A tudatosság gyógyító, elsődleges és a legfontosabb lépés a céljaink felé. Egy választásunk van!

Igen, a diéta erőfeszítés. Azt látod, hogy körülötted folyton esznek az emberek. Nem állunk ellen az evésnek. Hova menjünk enni? Mindig van étel a környezetedben, bármerre mész. Igen, az életedben levő emberek valóban ajándékok, alkalmat adnak neked arra, hogy lásd, milyen változtatásra van szükséged, hogy fejlődj és gondoskodj magadról. Tehát hogy működik ez az egész? Lényegében tudatossá kell válnunk és elengednünk ezeket az emlékeket. Mindez lehetetlen, ha az elménkben akarjuk megvalósítani, mert csupán egy kis százalékban vagyunk tudatában azoknak a gondolatoknak, amelyek folyamatosan jelen vannak a fekünkben. Az „elengedés” legjobb formája a 100%-os felelősségvállalás a valóságunkért, amelyet magunknak teremtünk. Én folyamatosan a Ho’oponopono eszközeit használom ezeknek az emlékeknek és gondolatoknak a „tisztítására”, mind tudatos, mint tudatalatti formában. Az egyik ilyen nagyon jó eszköz a „Köszönöm” és a „Szeretlek” szavak mondogatása ezeknek az emlékeknek, és ily módon való felszabadításuknak. Aminek ellenállunk, az fogva tart.


4 hasznos tipp a fogyáshoz (csapd be az agyadat!)

2018. július 07.

Számos tényező különösen vonzóvá teszi az ételeket: a szín, az illat, a küllem, a tálalás… nehéz ellenállni. Néhány technikával azonban segíthetünk ezen, nem nagy dolgok, és talán nem is gondolunk minderre. Voltaképpen csak agyunkat csapjuk be, de elhiszi – és ha legalább a túlevést legyőztük, már eredményesek lehetünk.

1. Használjunk kisebb tányérokat és evőeszközöket!
A Cornell University vizsgálatában a résztvevőknek különböző méretű edényeket, és kanalakat adtak, és önkiszolgáló módon vehettek a fagylaltokból. Megfigyelték, hogy a nagyobb kanalat használók mintegy 31%-kal több fagylaltot raktak ki maguknak.
Egy másik hasonló vizsgálatban csokoládéfagylaltot helyeztek ki a résztvevőknek, de egy kisebb kanállal lehetett venni belőle. Másnap ezt egy nagyobb kanálra cserélték, és kiderült, hogy 66%-kal többet vettek ki a fagylaltból a résztvevők. Érdemes kipróbálni a kisebb tányérokat és evőeszközöket, agyunkat ugyan egy kicsit megtévesztjük, de kevesebb kalóriát fogyasztunk, az bizonyos.

2. Nassoljunk balkézzel!
(Ez persze csak jobbkezesekre igaz, de meg is lehet fordítani). A tévénézés és mozizás közbeni nassolás, snack-evés szinte "kötelező" rossz szokás. Csak úgy szaladnak fel tőle a felesleges kalóriák. A kutatók szerint ez olyan, mint egy reflexes beidegződés. Ha egy bizonyos ételt egy bizonyos környezetben fogyasztunk csak, agyunk ezt asszociációba hozza, és mindaddig enni fogunk, pontosabban nassolni, amíg az adott helyzet fennáll. Kicsit itt is becsaphatjuk magunkat, ha nem a domináns kezünkkel nassolunk, az ügyetlenebb mozdulatokkal már kevesebb lesz az elfogyasztott kalória.


Gyümölcsrizs nyersen rizs nélkül

2018. július 06.

A nyers élő ételek körébe nem illeszkedik sehogyan sem a főtt rizs, ezért nyers változatában a rizs alternatíváját használjuk Lénárt Gitta nyersétel szakértő tanácsai nyomán!  

Elöljáróban néhány szót arról, hogy miért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk nyers ételt és az ne csak paprika, paradicsom, uborka kombóban merüljön ki!

Nyers élelmiszer alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból álló főzés, vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételt értünk. Fontos, hogy a növények frissek legyenek, a lehető legrövidebb idő teljen el a növények leszedése és fogyasztása között.

A nyers ételek természetes orvosságok, lúgosítanak, magas az ásványi anyag- és nyomelem tartalmuk, energiával töltenek fel, úgy hogy nem telítenek, nem hizlalnak.
A friss nyers étel energiabomba a szervezetnek, mely biztosítja az egész napi aktivitásunkat.

És akkor a recept: 

A rizs cukkíniből van (lehet tökből is), aprítóban lehet morzsás állagúra darabolni, vagy késsel vágva egészen apró kis kockákra. Az aprítógép roncsolja a szerkezetét, vigyázni kell, nehogy pépet csináljon belőle. Így viszont helyes kis ropogós "rizs-szemek" lettek.


Tökéletesen könnyű rizsfelfújt, rizskoch

2018. július 03.

Ki ne ismerné a rizsfelfújtat, avagy a rizskokochot? Szerintem a madártejhez hasonlóan nincs olyan felnőtt vagy gyermek, aki ne szeretné.  

Hozzávalók:
330 gramm rizs
450 ml víz
550 ml tej
1 kanálka vaj
leheletnyi só
150 gramm cukor
5 tojás
3 vaníliás cukor
300 gramm vaj

Elkészítése:

A vizet odateszem melegedni, közben egy kanál vajon megmelegítem a rizst. Amikor már a rizs átmelegedett hozzáadom a meleg vizet. Amint a vizet elfőtte, hozzátöltöm a meleg tejet, egy leheletnyi sót, és gyakori kavargatás mellett krémesre főzöm. Gömbölyű rizst használok, és nem mosom meg. Szerintem, így krémesebb lesz.

A megfőtt rizst hagyom kihűlni. Nem kell, hogy hideg legyen, csak addig, hogy langyossá hűljön. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral kikavarom, éppen csak addig, hogy majdnem habosodni kezdjen. A fehérjét kemény habbá verem. A kikavart sárgáját elkavarom a rizzsel, majd a keményre vert tojás fehérjét is hozzáadom, apránként, óvatosan kevergetve.


Miért nem tudok lefogyni?

2018. július 02.

Szinte minden nő ismeri a helyzetet: gondolatként megfogalmazódik bennünk, bizony itt volna az ideje annak, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. A gondolat hatására aztán teszünk bizonyos lépéseket, a várt fogyás azonban mégsem következik be. A megélt kudarc, vagy a kudarctól való félelem később észrevétlenül fordítja át a változás iránti vágyunkat a csendes belenyugvás állapotába, így mire észbe kapunk, gyakorlatilag már fel is adtuk a folyamatot. Mindez persze elkerülhető volna. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a megoldást, először meg kell értenünk a probléma természetét.  

1. A fogyás önmagában nem lehet cél!
A fogyás szándéka mögött általában megbújik egy mélyebb ok. Valójában ez ösztönöz bennünket arra, hogy leadjuk azokat a bizonyos kilókat aktuális testsúlyunkból, nem magának a fogyásnak a vágya.
Ilyen ok lehet az önbecsülésünk, a női önértékelésünk, vagy az egészségi állapotunk szintjén való javítás szándéka. Ok lehet továbbá az én-ideál hajszolása, a megfelelési vagy bizonyítási vágy megélése. A fogyás okai között akár az önmegvalósítás iránti szükséglet is meghúzódhat. Mindez egyénileg változó.
Mielőtt tehát fogyókúrába kezdünk, meg kell értenünk, tulajdonképpen miért fontos ez számunkra. Mit szeretnénk elérni általa? Mit adna nekünk a vágyott testsúly elérése?
Csak a pontos ok/okok ismeretében érdemes nekivágni a változás folyamatának.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...168