sub

Információk, érdekességek

Megint felkúsztak a kilók!

2025. június 17.

Orvosi tanácsok fogyókúrázóknak

Roskadásig tele van a média és az internet gyors fogyást ígérő, tuti tippekkel, fogyókúrás ajánlásokkal. Sokan a tavasz közeledtével „kapnak észbe”, hogy eljött az idő a beach-body projekt megvalósításához.

Fotó: liudmilachernetska © 123RF.comValójában nincsen olyan gyors fogyás, mely hosszú távon tartható lenne, és ráadásul az egészségre nézve is káros hatással lehet egy hetekig tartó hiánydiéta. Mindig újabb trendek és hullámok adnak reményt a felesleges kilók leadására. Kívülről fújjuk az „Egyél kevesebbet, kerüld a cukrozott ételeket, italokat, és mozogj többet!” jó tanácsot. De mégis, hogyan valósítsuk meg ezt a mindennapjainkban?

Ahhoz, hogy sikeres és hosszú távon fenntartható legyen a testsúlyvesztés, az életmódbeli szokásaink sokaságán szükséges változtatni. Ennek csak az egyik komponense a diéta.

Ó, azok a kalóriák!

Könnyen belátható, ha tartósan kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, testsúlyvesztés lesz az eredménye. Egy átlagos, aktív, normál súlyú fiatal nőnek napi 1800–2000 kalóriára van szüksége a súlytartáshoz.

Ennél legalább 500 kalóriával kevesebbre van szüksége, vagyis maximum 1500 kalóriára a heti félkilós fogyáshoz.

Azonban a fogyókúra matematikája nem ilyen egyszerű. Az étrend kialakításánál figyelembe kell venni a

  • társbetegségeket,
  • ételallergiákat,
  • mindennapi aktivitást,
  • életvitelt.

Ha magunktól nem boldogulunk és a kalóriaszámláló applikációkban is elvesztünk, érdemes dietetikai tanácsadást igénybe venni, amely személyre szabott étrend kialakításában segíthet.

200 kalória = 20 perc mozgás


Összefügghet-e az elhízás a merevedési zavarral?

2025. június 16.

A kutatások szerint az elhízás és az ezzel összefüggésben kialakuló betegségek, állapotok okozhat merevedési zavart is. De vajon elégséges „csak” lefogyni ahhoz, hogy rendeződjön ez a helyzet vagy orvosi kezelés is szükséges lehet? Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa válaszolt a kérdésre.

Fotó: www.freepik.com | stockkingMi a kapcsolat az elhízás és a merevedési zavar közt?

Az összefüggések megértéséhez érdemes tudni, hogy az elhízás fenntart a szervezetben egy állandó alacsony szintű gyulladást, valamint növeli az oxidatív stressz mértékét a sejtekben, szövetekben. Ennek következtében alakulhat ki olyan állapotok, amelyek jelentős rizikófaktorai a merevedési zavarnak. Ilyen például:
Leptin rezisztencia: ennél az állapotnál az agy nem adekvát módon reagál a leptin hormonra, ami a zsírszövetekből „származik” és befolyásolja az éhségérzetet és a táplálékfelvételt. Leptin rezisztencia esetén gyakori tünet a túlevés, a túlsúly és az alacsony tesztoszteronszint. Ez utóbbi a szexuális vágy csökkenéséhez is vezethet.  
Inzulin rezisztencia: az IR szintén egy állapot, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin hormonra, ami miatt kevésbé hatékonyan tudják a vérben található cukrot energiává alakítani. Ennek következtében a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni, idővel pedig kialakulhat a cukorbetegség, ami az egyik legjelentősebb kockázati tényező az erektilis diszfunkció szempontjából.
Cukorbetegség: mivel ez a kórkép az erek, így a pénisz ereinek állapotára is negatívan hat, nem ritka a két probléma együttes jelenléte. Az is előfordulhat azonban, hogy éppen a cukorbetegség kezelésére rendelt gyógyszer okozza vagy tartja fent a merevedési zavart.
– Mindezeken felül az elhízás talaján kialakuló magas vérnyomás, magas koleszterin- és triglicerid szintek szintén hozzájárulhatnak a merevedési zavar meglétéhez.


Konyhatechnológiai szempontok az ételek elkészítésében

2025. június 16.

Fotó: www.freepik.com | rawpixel

 

A konyhatechnológia is kulcsszerepet játszik abban, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök bőregészség szempontjából hasznos tápanyagait.

A legjobb módszerek közé tartozik a gőzölés, a párolás, és a fermentálás, amelyek segítenek a vitaminok és ásványi anyagok megőrzésében. Új lehetőség még az air fryer is, hogy a zsírbevitel kedvezőbb legyen (1. sz táblázat).

  Technológia Előnyök Nyersanyagok
Gőzölés Vitaminok és ásványi anyagok megőrzése brokkoli, zöldbab, zöld leveles zöldségek
Zsírtakarékos sütési módok (sütőzacskó, air fryer használata) Jobban megőrzi a tápanyagokat, kevesebb zsírfelhasználás húsok, zöldségek
Fermentálás Probiotikus hatás, támogatja a bélflórát savanyú káposzta, kimchi, kefir, joghurt
Párolás Megőrzi az ízeket és tápanyagokat gyökérzöldségek, édesburgonya

Táplálkozással a bőr rugalmasságáért

2025. június 15.

Fotó: freepikA bőr szerkezeti egységei, mint a kollagén és az elasztin, fehérjék így megfelelő mennyiségű és jó minőségű fehérje fogyasztása (pl. tojás, hal, hüvelyesek) alapfeltétele az ép bőrszövet fenntartásának. Emellett fontos szerepet kapnak a bőr vízmegkötő képességét fokozó zsírsavak – különösen az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak, melyek a sejtmembránok rugalmasságát és védelmét segítik elő. (1) Ezek legjobb forrásai a tengeri halak, diófélék, lenmag és repceolaj.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban tehát a vitaminok és ásványi anyagok mellett, a makrotápanyagok aránya és minősége is számít.

A megfelelő vízfogyasztás nemcsak az anyagcserét támogatja, hanem a bőr hidratáltságát is. Bár a vízfogyasztás és a bőr állapota közti kapcsolat nem minden esetben egyértelműen bizonyított, számos tanulmány szerint a megfelelő hidratáltság hozzájárulhat a bőr rugalmasságának fenntartásához (2) Fokozott fizikai aktivitás vagy melegebb időjárás esetén ajánlott a napi folyadékbevitelt arányosan növelni. A tiszta víz mellett a frissítő, antioxidáns hatású gyógynövényes teák (pl. zöld tea, hibiszkusz) is támogathatják a bőrápolást.


Milyen az egészséges fogyás?

2025. június 12.

Magyarország lakosságának több mint fele súlyproblémákkal küzd. Enyhébb formában ez lehet néhány kilogrammos, csupán esztétikai gondot jelentő többlet, de bizonyos esetekben a 30–40 kg-ot meghaladó is. Az ilyen felesleg már komoly egészségi kockázatokkal jár rövid és hosszú távon egyaránt.

Fotó: Clark Douglas | UnsplashA hízás folyamata lehet drasztikusan gyors, de szinte észrevétlen is: az évente csupán egy kiló plusz – gondoljon bele – 5–10 év alatt mennyit jelent. A hízás alapvetően attól következik be, hogy a testben található lebontási és felépítő folyamatok egyensúlya felborul. Ennek számos oka lehet, mint például hormonális változás, gyógyszermellékhatás, egyes betegségek, de leggyakrabban arról van szó, hogy feleslegesen sok energiát visz be valaki a szervezetébe – tehát sokat eszik –, mellette pedig nem mozog eleget. Eleget, vagyis annyit, amennyi segít elégetni a napi felvett kalóriát. A genetika is közrejátszik a folyamatban, így például vannak hízékonyabb adottsággal rendelkezők. Azt azonban nem lehet pontosan eldönteni, hogy vajon a megváltozott génállományt, vagy a szülők rossz étkezési szokásait vitte-e tovább az utód.

Biztosan hallotta már, hogy valaki a genetikára, illetve anyagcsere-problémákra hivatkozik, ha szóba kerül a fogyókúra. Sajnos kijelenthető: a bizonyítottan ilyen eredetű hízás nagyon ritka, százból talán egy embert érint.

A megoldás az előbb említett energiamérlegben rejlik. Ezen múlik, vagy bukik az egész folyamat, hiszen az energialeadás, azaz a mozgás oldalát növelve, vagy a felvételt (evést) csökkentve, a végeredmény fogyás lesz.

Mikor egészséges a fogyás? 
A fogyás akkor egészséges, ha megfelelő gyorsasággal éri el a reális célt, de közben a szervezet nem szenved hiányt a létfontosságú tápanyagokból, nem merülnek ki a raktárak, az immunrendszer védekezőképessége nem csökken, a bőr és az alatta található kötőszövet feszessége megmarad. Továbbá talán a legfontosabb: hogy közben kellemesen érezze magát a diétázó, és hiánytalanul el tudja végezni mindennapi feladatait. 

Mindkét irányból megközelítve, a szervezet arra lesz kényszerítve, hogy tartalékaihoz nyúljon, és elkezdje felhasználni az évek során a zsírszövetben felhalmozódott felesleget.

Ezzel azonban a probléma nem ér véget, hiszen ebben a pillanatban merül fel a nagy kérdés: mindezt hogyan?

A „hogyan” kérdés megválaszolására nem elég néhány felületes információszerzés, hiszen az egészségről van szó.

Sok diéta nem azt tartja szem előtt, hogy hosszú távon optimális legyen a testtömeg, és az egészség egyre jobb legyen, hanem gyors és látványos eredményt ígér. Ezekkel a drasztikus kúrákkal bizony néha többet árt magának a fogyókúrázó, mint a súlyfelesleggel.

Az egészséges fogyás azt a személyre szabott, egyedi segítséget jelenti, ami csak önnek szól, abban az ütemben, ahogy biológiai órája megkívánja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...297