sub

Információk, érdekességek

Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele

2017. július 27.

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen

Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek.

A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.

Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.


7+1 tény az ásványi anyagokról - a sikeres diéta titka

2017. július 26.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energiaszázaléknyi fehérje-zsír-szénhidrát arány alapvető fontosságú, de ez önmagában nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez megfelelő mennyiségű mikrotápanyagokra is szükség van.  

 

1. A tápanyagok

Táplálkozásunk során a szervezetünkbe jutó tápanyagokat makro- és mikrotápanyagokra oszthatjuk. A makrotápanyagokat a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok alkotják, míg a mikrotápanyagok legjelentősebb képviselői az ásványi anyagok (mineráliák) és a vitaminok. Ez utóbbiakból néhány g, mg, illetve egyes esetekben csak pár µg (mikrogramm) szükséges, de ebben a mennyiségben nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok biológiailag fontosak a szervezet működéséhez. 

2. Az ásványi anyagok

Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található. A megfelelő mennyiség betartása azért nagyon fontos, mert nem csak a hiány, de a túlzott bevitel is káros az egészségre. A modern táplálkozástudományi kutatások eredményei is igazolják a régi mondást, mely szerint „Minden méreg és semmi se méreg, a dózis határozza meg azt, hogy mi a méreg”(Paracelsus).  

Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Az egészség megőrzéséhez szükséges ásványi anyagok mennyiségét az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetekben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg. 

A napi ásványi anyag szükséglet meghatározás 7-10 nap átlagában értendő, mivel vannak olyan élelmiszerek (pl. máj, száraz hüvelyesek, halak, tojás), amelyeket nem fogyasztunk minden nap, így azok az ásványi anyagok, amelyeknek ezek az élelmiszerek a fő forrásai, csak 10 napos átlagban biztosíthatóak maradéktalanul.


Így tárold az ételeket és az alapanyagokat

2017. június 23.

Itt a nyár, jönnek a meleg napok, úgyhogy ilyenkor még jobban oda kell figyelnünk, hogyan tároljuk a kicsik ételeit! Íme, néhány alapszabály Dr. Kerekes Judit gyermekorvostól!

Az elkészült ételek kezelésére és tárolására különösen nagy gondot kell fordítani.

  • Mindig tiszta kézzel és tiszta konyhai eszközökkel dolgozzunk.
  • A hűtőszekrényből kivett ételt azonnal készítsük el, az ételmaradékot pedig tegyük vissza. A feldolgozás alatti pihentetések idején a hűtőszekrénybe tett tálat gondosan takarjuk le.
  • A boltban vásárolt csomagolt alapanyagokat és a dobozos bébiételeket még a kibontás előtt mossuk le. A bébiételt ne az üvegből kínáljuk, hanem a baba etetőedényébe adagoljuk a megfelelő mennyiséget. Inkább többször rakjunk a tányérjára, mert amibe beleevett, az már az ételromlás beszélye miatt nem tehető el későbbre. A tisztán maradt babaétel lezárva a hűtőben három napig tárolható.
  • Ha nagyobb mennyiségű ételt készítünk, akkor az étel tárolására legbiztonságosabb megoldás a fagyasztás. A mélyhűtő szekrény hőfoka eléri a mínusz 18 °C-ot. Ebben gyorsfagyasztással hosszabb ideig is tárolhatjuk a húst, készételt, vagy házilag is biztosíthatunk télire friss zöldséget, gyümölcsöt.  

Az 5 legfionomabb túrókrém recept a nyárra!

2017. június 17.

Kipróbált receptek, rangsorolva. Olcsó, finom, gyorsan elkészül, sőt 2 óra alatt fagyivá lényegül a mélyhűtőbe téve! Kóstold meg bármelyiket!  

 

Elkészítése kb. 5-10 percet vesz igénybe. Látványos, ízes, kellemes. Hűtve és fagyasztva is nagyszerű édesség. Viszonylag kevés kalóriát tartalmaz, nem szükséges túlcukroznod, magokkal, gyümölcsökkel pedig, rendkívül tápláló. Erőt ad a gyerkőcöknek futkározáshoz, strandoláshoz, s kikeverni még egy nyaraláson sem fáradtság! Arról nem is beszélve, hogy jóval olcsóbb, mint a boltban kapható kész verziók.  

Kedvenc nyári menünk a túrókrém. Gyorsan elkészíthető, nem veszi el az időt a napfényes sétáktól, a parton való olvasástól, fagyasztóba téve 2 óra alatt fagyi is lehet belőle! Nagyon könnyű édesség, nem nehezít el, ami fontos a melegben! Számtalan módon variálató, de fontos persze az arányokra figyelni, hoyg ne egy émelyítő kutyvalékot kapjunk, hanem megtaláljuk az ízharmóniát.

Csupa kipróbált receptet osztunk meg veletek. A kedvenceink - rangsorolva!


A jojó-effektus veszélyes lehet a szívbetegekre

2017. június 09.

A folyamatos fogyással és hízással járó jojó-effektus, amely a helytelen fogyókúra velejárója lehet, jobban megviseli a szervezetet, mint gondoltuk. Egy új kutatás szerint a szívbetegek különösen nagy veszélynek teszik ki magukat, ha beleesnek a jojó csapdájába. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakértője a szív-érrendszert veszélyeztető hatásokról beszélt. 

Veszélyben a szívkoszorúér-betegek

Egy, a New England Journal of Medicine c. szaklapban publikált friss tanulmány szerint a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél különösen súlyos egészségkárosodást okozhat a jojó-effektus. Az amerikai tudósok úgy találták, hogy az olyan betegeknek, akik átlagosan 4,7 évig kitették magukat a nagy súlyváltozásoknak, jóval nagyobb esélyük volt a szívinfarktusra, a stroke-ra, és akár a végzetes kimenetelre, mint azoknak, akiknek a súlya csak csekélyebb mértékben változott.

  • Mi az a jojó-effektus?

A káros, rohamszerű fogyókúrák és „csodadiéták” velejárójaként ismert jojó-effektus káros hatásairól már eddig is sokat lehetett hallani. A viszonylag gyors és nagy tömegű fogyás, majd az utána jelentkező visszahízás nem csak a bőrt viseli meg, hanem a szív-és érrendszert is.

  • Mi a szívkoszorúér-betegség?

A szívkoszorúér-betegség a leggyakoribb szívbetegség az Egyesült Államokban, évente mintegy 370 ezer ember haláláért tehető felelőssé. Ezt a betegséget az atherosclerosis jellemzi, vagyis az a folyamat, amely során a szívet vérrel tápláló koszorúérben plakkok rakódnak le. Ezek a plakkok felhalmozódva aztán akadályozhatják a szív vérellátását, amely végső soron akár szívinfarktushoz is vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...154