sub

Információk, érdekességek

Bors – a fűszerek királya

2021. július 22.

Fotó: 123rf.com

A borsot sokfelé a fűszerek királyának tartják. Nem véltelenül, hiszen a bors az egyik legkorábbról ismert és egyben legelterjedtebben használt fűszer. Szinte minden konyhakultúrában alap fűszernek tekinthető, felhasználható egészben, frissen, durvára törve vagy őrölve is.

Már az ókorban is ismerték, mint fűszer, de gyógyászati célból is felhasználták. A bors Indiából származik, de az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is fontos fűszere volt. Az egyiptomiak elsősorban a mumifikáláshoz is felhasználták. Az ókorban gyakran fekete aranynak hívták, mert nehezen beszerezhető volt, kereskedelme lassan fejlődött ki.

A fűszert fizetőeszközként is és az adó megfizetésére is felhasználták. Attila, a hun állítólag egy alkalommal 1 tonna borsot követelt váltságdíj gyanánt a Római Birodalomtól. Már a honfoglaló magyarok is ismerték és használták, mint fűszert. Középkorban tovább nőtt a jelentősége a borsnak, főként az avas, romlott ételek ízét fedték el vele. Kolumbusz Kristóf első felfedezőútjait is az indiai fűszerek iránti igény hajtotta, hiszen az Indiába vezető hajóútvonalat később kereskedelmi célokra szerették volna használni.

Egészben hűvös, zárt helyen akár egy évig is eltartható. Érdemes fénytől védeni, és olyan darálót választani, ami nem áttetsző. A borsszemeket érdemes közvetlenül a felhasználás előtt megőrölni, hogy ne veszítsen az íz intenzitásából. Minél finomabbra őröljük annál jobban érezhető az aromája. Szinte bármilyen ételhez felhasználható, általában a sóval együtt használjunk, mint alapfűszer.

A világos ételekhez, például egy tejszínes csirkemellhez az enyhébb fehér bors illik, amíg a sötétebb színű ételekhez az illatosabb, karakteresebb fekete borsot használjuk fel fűszerezéshez. A halászlében is elengedhetetlen hozzávaló, a halászlé sötét, vöröses színe miatt inkább a fekete borsot célszerű használni. De fűszeresebb süteményekben sem ördögtől való.

A bors népi gyógyászati tapasztalatok alapján étvágyfokozóként, élénkítőszerként, ízületi gyulladások esetén, továbbá vizelet,-és szélhajtóként is alkalmazható. A borsolaj külsőleg helyi vérbőséget okozó hatása miatt enyhítheti az ízületi panaszokat. A bors piperin nevű csípős alkaloid típusú hatóanyaga ígéretes gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatásokat mutatott laboratóriumi (in vitro) tesztekben és in vivoállatkísérletekben.

Fekete bors: Érés előtt szüretelik, majd amikor elkezdenek sárgulni a szemek, akkor minimum egy éjszakára állni hagyják, ez alatt indul meg a fermentáció a termésekben. Ezután viszonylag egyenletes hőmérsékleten szárítják. A szárítás közben a külső része megfeketedik és összezsugorodik.


Mi micsoda? A pekándió

2021. július 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A pekándiót sokan olvastuk már recept leírásokban, de gyakran nem tudjuk mit is takar ez a hozzávaló. Mit készítsünk pekándióval? A pekándió a kismamáknak leginkább ajánlott olajos magvak egyike, nem olcsó, viszont finom és nagyon szép termés.  

Honnan származik?

A nálunk is ismert dióval rokon növény, de nincs az a kemény héja mint ami nálunk megszokott. Közel 50 méteres fákon terem és úgy néz ki mint a makk. Napjainkban az USA-ban, Ausztráliában és Brazíliában terem. Úgy tartják,hogy őshazája Amerika, ott is a Missisipi térsége. Innen terjedt el majdnem egész Amerikában. A texasi Baker barlangban i.e. 6100-ból származó leletek között találtam pekándiót, ez mutatja régi korokra visszatekintő múltját. A  Kolombusz előtti indiánok fontos eledele volt, télire raktározták amikor kevés volt az egyéb élelmük.

Mit tartalmaz?

Koleszterinben szegény, viszont gazdag folsavban. Található még benne kalcium, foszfor, vas, cink, kálium valamint A, B-1, B-2, B-3, B-6, C- és E-vitamin is. Mint az olajos magvak általában ez a dióféle is jó hatással van a szervezetre, ajánlott a fogyasztása mindenki számára. Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is ajánlott!

Mi készüljön belőle?

A pekándió a mi diónknál kicsit édeskésebb, aromásabb ízű, így jól használható süteményekben, péksüteményekbe, kalácsokba, kenyérfélékbe. Emellett mint csemegét és a belőle nyert olajat is fogyasztják. 
Olaját saláták, köretek készítéséhez öntetként, emellett ízesítőként ismerjük.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Jaj nekem, kánikula! Leves, saláta, frissítő gyorsan, főzés nélkül!

2021. július 17.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kánikula van, nincs mese, ilyekor sem enni, sem főzni nincs kedve senkinek! Összegyűjtök néhány receptet amivel átvészelhetitek a forróságot!  

Készíts salátát!

Egy tartalmas saláta kitesz egy főétkezést! Ilyenkor sok friss zöldséget találsz a piacokon, dobd fel sajttal, grillezett hússal, magvakkal, tofuval!
Néhány saláta recept:
Isteni vegyes saláta>>
Niki kedvenc salátája>>
Ínyenc saláta füstölt sajttal>>
Joghurtos-olaszos saláta>>

Turmixolj gyümölcslevest!
Főzés nélkül készíthető gyorsan és egyszerűen finom gyümölcsleves.

Hozzávalók: 50 dkg gyümölcs (lehet bármi-cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye, stb.) , 6 dl tej, 2 dl tejszín, ízlés szerint méz vagy cukor, vanília aroma

A gyümölcsöket megmosom, megtisztítom majd két részre osztom. Az egyiket egy nagy edénybe teszem(ha magos gyümölcs akkor kimagozom), ráöntöm a tejet, tejszínt, mézet és a vanília aromát. Botmixerrel alaposan összenyomom, majd belekeverem a maradék gyümölcsöket. Hűtőben hagyom néhány órát állni, így összeérnek az ízek!

Tipp: Ha savanykásabban szereted önthetsz hozzá egy natúr joghurtot vagy keverhetsz bele müzlit, aszalt gyümölcsöt is!


Strandolós menü - muffin, ahogy még nem gondoltál rá

2021. július 15.

Néhány olyan recept következik, amelyet nyugodtan el tudunk a strandra is vinni, a gyerekek is biztosan megeszik, nem igényel melegítést! Egy hűtőtáskával egyszerűen megoldható!  

Cukkínis-sonkás muffin

Finom és tápláló, a gyerekek is szívesen fogyasztják! A muffinokra egyébként érdemes úgy gondolni, mint komplex ételekre, hiszen megmarkolva bárhová magunkkal vihetjük őket, nem igényelnek túl nagy csomagolást sem, és ehetünk a sós muffinokhoz zöldségeket, paradicsomot, vagy ha nem a strandon esszük, akkor mártogatni is lehet őket.
Ime a recept!>>

Fokhagymás rántott pulykamell

A hűtőtáskában lapulva várhat a sorára. Friss zsemlével, zöldséggel készülhet belőle szendvics ami energiát a gyerkőcöknek a további pancsoláshoz!
Itt találod a receptet!>>

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nassolnivalónak ajánlom ezt az egyszerű és finom sütit, amit bármivel turbózhatunk, ami éppen van otthon. Műanyag dobozban könnyen tudjuk a strandra szállítani!
 

Isteni naracsos-csokis muffin:

Hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 narancs leve, 1 natúr joghurt, fél dl olaj, 20 dkg liszt, 2 tk. szódabikarbóna, 3 kanál sötét kakaópor, 10 dkg kandírozott narancshéj

Tetejére: 1 tábla étcsoki, 1 marék kandírozott narancshéj

A tojást kikeverem a cukorral, a narancs levével, az olajjal és a joghurttal. Egy másik tálban összevegyítem a narancshéjat a liszttel, kakaóporral és kandírozott narancshéjjal. A kettőt összevegyítem és a formában elosztom 12 részre. Amikor kihűlt a csokit megolvasztom és belemártogatom a muffinok tetejét. Ezután megszórom kandírozott narancshéjjal!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

A vitamibomba cékla

2021. július 13.

Fotó: pixabay.com

A cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb téli tápanyagunk, a szervezet számára fontos vitális anyagok tárháza.

 Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak és fito-vegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitami­nokban, béta-karotinban. B-vitaminjai és karotinja fokozzák a bőr természetes anyagcseréjét, bőrvédő, bőrfiatalító hatásúak. Vastartalma nem jelentős, de a cékla az a zöldség, melyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani a vasat.

A vas a folsavval együtt van jelen, és ezért nemcsak jó vérképző, hanem magzatvédő zöldségnek is tekinthető.

Káliumtartalma magas, ennek okán jó vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő. Cholintartalma hat az emésztésre, a gyomor és belek egyenletes működésére. Tisztítóanyaga a májnak és a vesének. C-vitaminja véd a vírusok, a megfázásos betegségek ellen. Kalcium-, magnézium­tartalma okán csonterősítő. Szénhidráttartalma csekély, de ezek azonnal hasznosuló egyszerű cukrok (glukóz, fruktóz, szacharóz), ezért a cékla a sportolók, a fizikai munkát végzők erőforrása is lehet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...229