sub

Információk, érdekességek

Tuti tippek fesztiválozóknak!

2023. augusztus 01.

Még javában dübörög a fesztiválszezon, és ilyenkor, a hosszú nyári estéken azok életében is helyet kapnak a bulik és a lazítás, akik profi sportolók, vagy éppen hobbi szinten járnak edzeni. Ugyan senki nem szeretné elrontani a másnap reggelbe nyúló kikapcsolódással, az alkohollal és gyorsételek fogyasztásával azt a nyári alakot, amelyért kőkeményen megdolgozott, néha azért bele kell, hogy férjen egy kis kikapcsolódás is. Most pár tuti tippel segítünk, hogy készítheted fel a szervezeted, és hogy élheted túl a bulinapot, minimális ˝károkozással˝ az egész évben csiszolt formán.

Fotó: pixabay.comMérték az értéked!

Mindenki megérdemel egy kis lazítást, de ha nem figyelsz a mértékletességre, annak tuti lelkiismeret furdalás lesz a vége. Tehát, nagyon fontos, hogy mértékkel az alkohollal! Az alkoholnak ismerjük számos káros hatását a szervezetre nézve, hosszú ideig tartó fogyasztása esetén. De azt kevesen tudják, hogy kalóriatartalma, közel a zsírokéval megegyező, 7 kcal grammonként, nem is beszélve a legtöbb esetben előforduló hozzáadott cukortartalomról.

Így az alkoholban is keresd a minőséget és inkább egy tisztább, hozzáadott cukormentes verziót kérj, közben pedig folyamatosan hidratálj! Amennyiben az izmaid táplálásáról sem szeretnél megfeledkezni, dobj be egy cukormentes amino italt is közben (vagy a buli végeztével, lefekvés előtt), pl. a Scitec Nutrition BCAA+Glutamine Xpress jó választás, ami nem csak immunerősítő, de kifáradás ellen is tökéletes lehet.

Ha túlzásba vitted az alkoholt…

Ha este sikerült jobban elengedned magad, a másnaposság tüneteinek mérséklése érdekében mindenképpen hidratálj! A napszemüveg mellett tehát ne felejtsd a táskába betenni a shakered/ ivókulacsod, hogy mindig kéznél legyen. Emellett ügyelj arra, hogy inkább sokszor kisebb mennyiségeket egyél, hogy optimális szinten tartsd a vércukrod. A vízben oldódó vitaminokat (C-vitamin és B-vitaminok) is pótolni kell, ezek közül is kiemelten azokat, amelyek szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, pl. B1-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin. Érdemes olyan multivitamint választani, amely ezekből nagy mennyiséget tartalmaz, mint például a Scitec Nutrition Mega Daily One Plus.

A fesztiválkaja ellenség?!

A zsírban úszó, finomított szénhidrátokban bővelkedő gyors ételek nem éppen a kockahas barátai. Ha 1-1 főétkezésre le is csúszik a csalókaja, a nap többi részében érdemes odafigyelni, hogy ne vigyünk be további étkezéssel nagy mennyiségű üres kalóriát. Köztes étkezésként válasszunk egy fehérje italt, amellyel biztosítjuk a megfelelő fehérjebevitelt, az izmok megtartása érdekében. A Scitec Nutrition 100% Whey Protein Professional remek választás lehet, hiszen amellett, hogy hozzájárul az izomtömeg fenntartásához, extra aminosavakat biztosít szervezetünk számára.


5+1 dolog, amit nem tudtál a parlagfűről

2023. július 30.

Viszkető szemek, eldugult orr, folyamatos tüsszögés, gyengeségérzet és számos egyéb kellemetlen tünet – sokunk nyara áll ebből a forgatókönyvből, minden hetedik magyar küzd ugyanis az évente visszatérő allergiás tünetekkel. A nyárvégi szenvedést szinte mindig a parlagfű okozza, melyről sokan nem tudják, hogy eredetileg a tengeren túlról származik, pollenje akár 1000 kilométert is képes megtenni, és megszabadulni ugyan nem lehet tőle, viszont természetes megoldásokkal akár meg is tanulhatunk vele együtt élni. 5+1 érdekesség, amit nem tudtál a parlagfűről.

1.      Észak-Amerikából származik

A sokaknak bosszúságot okozó gyomnövény Észak-Amerikából származik, és több mint 40 fajtája ismert, melyek közül az Ambrosia artemisiifolia okozza a legtöbb allergiás panaszt. Üres telkeken telepszik meg, és könnyedén alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, így a drasztikus időjáráskülönbség sem tud keresztbe tenni neki. Európába a XIX. század végén került be, ahol pedig a Rhone völgye, Észak-Olaszország bizonyos területei, valamint Románia mellett Magyarországon található belőle a legtöbb.

2.      Az indiánokkal kezdődött minden

A parlagfüvet az indiánok használták először. A bennszülött nép a kukorica előtti időkben még fogyasztotta is a növényt, továbbá kötelet készített az erős rostjaiból. A parlagfű magyar elnevezése a művelés alól kivont, parlagon hagyott területekre utal.

3.      Pollenje akár 1000 kilométert is képes utazni

A nagyvárosok levegőjében a parlagfű pollenje a szennyeződéssel összetapadva utazik, és a szél segítségével könnyen eljut az egyik növényről a másikra. A meleg légáramlatoknak köszönhetően 2 kilométer magasra is fel tud szállni, sőt akár 1000 kilométert is képes megtenni. Többek között ez is az oka annak, hogy a világon több mint 13 millió ember nyarát keseríti meg, Magyarországon egyedül körülbelül 100 millió eurót költünk évente a parlagfű elleni védekezésre.

4.      A felső emeletek nagyobb veszélyben vannak

Nappal a meleg levegővel felfelé száll, így, ha toronyház felső emeletén laksz, a meleg nyárin napokon érdemes zárva tartani az ablakodat napközben, hogy csökkentsd a kellemetlen tüneteket. Este, amikor a hűvösebb levegő lefelé áramlik, a földszinti szomszéd ablaka előtt lesz több a pollen.

5.      Megtanulhatunk vele együtt élni

Habár a parlagfüvet egyelőre nem tudjuk kizárni az életünkből, szakemberek szerint az immunrendszerünket megtaníthatjuk arra, hogy ne reagáljon hisztérikusan az allergénre, továbbá egyéni tünetek szerint, homeopátiás szerekkel is  enyhíthetjük az allergiát. Sebő Zsuzsa homeopata orvos szerint az ambrosiaból készült homeopátiás gyógyszer segíthet az immunrendszer érzékenyítésében, ráadásul kiegészíthető a hisztaminból (histaminum) készült homeopátiás szerrel is, mely a gyulladásos reakciókért is felelős hisztamin felszabadulását gátolhatja a hízósejtekből. 


A valódi gondoskodás mit jelent betegség idején?

2023. július 28.

Az egyik legnehezebb élethelyzet, amikor szerettünk megbetegszik és folyamatos gondozásra szorul. Ilyenkor egy részünk igyekszik mindent megadni testi-lelki-mentális szinten egyaránt. Míg egy másik rész bennünk félelemmel tekint a hátralévő percekre, egyre azon töpreng, hogy vajon mit érez, mit ért mindebből a gondoskodásból. Örömmel tölti el, hálás vagy épp fájdalmas a számára?

Mire van valójában szüksége az ápoltnak?

Az otthon gondozottak többsége a kérdésre azt felelné, hogy egy kis társaságra, mély beszélgetésekre, főleg a jövőt illetően. Azonban, ha magunkba tekintünk, rájövünk, hogy a saját szerettünk esetében mégis teljesen vakon tapogatózunk ezzel kapcsolatban. Hiába ismerjük mindenkinél jobban, hiába látjuk reálisan a helyzetet, nem tudjuk helyesen megítélni a szituációt. Éppen ettől olyan nehéz a hozzánk legközelebb álló személy ápolása. Becsapjuk magunkat, úgy hisszük, hogy képesek leszünk a helyzethez mérten látni, de közben az érzelmeink elhomályosítják a mindennapokat. A „szerintünk reális” egyet jelent az érzéseinktől vezérelt döntések sorozatával.

Egy-egy tisztább pillanatban pontosan értjük, hogy csupán meg kellene kérdeznünk és el kellene fogadnunk a kívánságait, meglátásait. A beteg igyekszik tájékoztatni minket a saját módján, a jelek megmutatkoznak, ha nem csukjuk be a szemünket.

A felelősségteljes ápolás többet jelent a fizikai gondozásnál, a gyógyszerek beadásánál, a pohár víz asztalra készítésénél. Mentálisan és érzelmileg is elég stabilnak kell lennünk ahhoz, hogy helytállhassunk, hogy valóban támaszként viselkedhessünk. Gyakran látni, hogy a beteg próbálja megvigasztalni a törött szárnyú hozzátartozóit. Holott legeslegbelül arra lenne szüksége, hogy elfogadják ezt a helyzetet és megéljék a pillanatokat, akár meggyógyul végül ő, akár elveszíti a harcot.

Lehet-e higgadtan, elfogadóan viselkedni egy efféle élethelyzetben? Megadhatjuk a valódi gondoskodást, amely időnként vidám társaságot, máskor enyhülést nyújtó, hűvös borogatást követel? A válaszhoz mélyen magunkba kell tekinteni!

Jelen lenni vigaszként, támaszként, szilárd bázisként

Egyszerre nyújtani biztos menedéket, miközben elég éberek vagyunk, hogy az állandóan változó állapotot figyelemmel kísérjük, mindez nem könnyű feladat. Küzdelmes időszak, de egyben a feltétel nélküli, önfeláldozó szeretetről is tanúskodik. Nincsen gyönyörűbb, mint végigkísérni valakit a legszebb és legnehezebb pillanataiban. Nem csupán a felhőtlen percekben jelen lenni, hanem a fájdalmas magányában is társaként gondoskodni róla.

Megérteni akkor is, ha már egy része feladta a küzdelmet és mellé kuporodni. Ez számára a mindent jelentheti. A valódi gondoskodás gyakran nem tökéletes, hiszen megannyi hibával, rosszul megfogalmazott mondattal van tele, ennek ellenére bővelkedik az empátiában és a szeretetben is. Ennél szebb ajándékot nem adhatunk szerettünk számára.


Szabjunk határt a kütyühasználatnak! Hogyan választhatjuk le a gyereket az okos-eszközökről?

2023. július 27.

Az elhatározás természetesen szinte minden szülőben megvan, hogy gyermekét az egészségesebb képernyőhasználat felé terelgesse, azonban aki tett már erre kísérletet, pontosan tudja, hogy nem egyszerű vállalkozás. Mégis, hogyan tudunk hatni a kicsikre, milyen szabályokat érdemes felállítani a mindennapokban?

1. A jó példa ragadós

Talán már-már banálisan hangzik, de a változások mindig a szülőkkel kezdődnek. Ahhoz, hogy támogassuk gyermekünket a digitális függőség leküzdésében, meg kell mutatnunk saját elkötelezettségünket. Nyúljunk tudatosan kevesebbszer a mobilunkhoz, ne használjuk háttérzajként a televíziót, és a közös családi étkezésekből is zárjunk ki minden okoseszközt.

2. Kell egy kis kikapcs

A szakértők szerint az összesített kütyühasználattal szemben sokkal fontosabb arra figyelni, hogy egyhuzamban mennyit vannak a kicsik a képernyők előtt. Iktassunk be tudatosan szüneteket: 10 év alattiaknak írjunk elő egyórás kikapcsot minden 40 perces okoseszköz-használat után, idősebbekkel pedig egy-másfél óra után tartassunk pihenőt.

3. Alvás előtt szigorúan tilos

Jól ismerjük már az okoseszközökből áradó kék fény káros hatásait az éjszakai regenerációnkra, de minden hiába, mindannyian szeretjük még az ágyban is nyomkodni a mobilunkat. A legjobbat akkor tesszük, ha minden elektronikus eszközt száműzünk a hálószobából, és 60 perccel lefekvés előtt már semennyi képernyőidőt nem engedélyezünk – különösen fontos ez a fejlődésben lévő szervezet számára.

4. Meg kell tanulni unatkozni

A digitális kütyükből soha nem tapasztalt mennyiségű információ és impulzus árad, ennek köszönhetően a mai gyerekek egyszerűen nem is ismerik az unatkozás fogalmát. Higgyük el, hogy ha egy kicsit a stimuláló okoseszközök nélkül hagyjuk a gyerekeket, szépen lassan megtanulják kitölteni a rendelkezésükre álló időt. Jöhetnek a sportok, kártyázás vagy rajzolgatás, bunkerépítés párnákból vagy akár egy az életkoruknak megfelelő olvasmány is.


Miért vagyunk ilyen durvák az interneten?

2023. június 21.

Az internet robbanásszerű terjedése kísérő jelenségeként a blogolás, kommentelés egyre inkább beépül a mindennapi médiahasználatba, a különféle bejegyzések hangvétele pedig sok esetben képet ad a lappangó társadalmi feszültségekről is – állítja a témát kutató Kelen András szociológus, közgazdász.

A fotó illusztráció: pixabay.comAz online oldalakon megjelenő hozzászólások a közösségi érintkezés újszerű színterét jelentik, amely a technika jóvoltából gyakran a hagyományos kocsmai beszélgetések pótlására szolgál – mondta az Általános Vállalkozói Főiskola tanszékvezetője.

Érzelemközvetítés észérvek helyett

„E megnyilvánulások lehetnek termékenyítő jellegűek, a gondolatok cseréje által a résztvevők kreatív képességei erősödhetnek.” Amíg azonban a szakmai jellegű hozzászólások általában a különböző nézőpontok közreadása révén egy-egy feladat megoldására fókuszálva alternatív megoldásokat kínálhatnak fel, bővíthetik az ismereteket, addig a politikához köthető témák körüljárása nyomán az észérvek helyett jellemző módon inkább az érzelmek irányítják ezen interakciókat – tette hozzá.

Ilyenkor az adott témát felvető sajtóorgánum írásának mondanivalója az eredeti gondolattól eltávolodva rövid időn belül önjáróvá válhat. A reagálások „közösség által gondozott tartalomként”, immár mint köztulajdon, önálló életre kelhetnek – magyarázta a szakember. A hozzászóló „civilek” akár újraírhatják az eredeti felvetést, eközben felerősödhet a „kocsma hangja”. A higgadt érvelés elvész, helyette – nem ritkán – a gyalázkodás, a verbális agresszió motiválja az interneten egymással értekező résztvevőket. Mivel pedig az arctalanság megóv a kijelentésekkel járó felelőségtől, az effajta indulatok mindinkább elszabadulhatnak, egyre vaskosabb sértegetésekben merülhetnek ki.

Sok esetben már szóba sem kerül az eredeti téma, a szellemi erőfeszítés a minél durvábbra hangszerelt személyeskedésbe megy át. E jelenség tömeges méreteket öltve jelzést ad nem csupán az adott kommentelők, de a társadalom nagy részének mentális állapotáról, a méltánytalanságok, a kibeszéletlen, szőnyeg alá söpört kérdések tömkelegéről, amelyek mind válaszra várnak – hívta fel a figyelmet a szociológus.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...161