sub

Információk, érdekességek

Fogmosás és COVID? Nem is gondolnád, hogy mennyire összefügg!

2021. május 28.

A fogágybetegségben (parodontitis) szenvedők gyakrabban halnak bele a COVID-19 betegségbe, kerülnek intenzív osztályra vagy légeztetőgépre, mint azok, akiknek egészségesek a fogaik és nem gyulladt az ínyük.  

A COVID-19 betegség egyelőre nem tűnt el az életünkből. hiszen a gyerekeket jelenleg még nem is oltják. Pont emiatt fontos a higiéniai szabályok betartása továbbra is, így a maszkhasználat, a gyakori kézmosás, a rendszeres fertőtlenítés és a hatékony fogmosás, a megfelelő szájhigiénia.

A Curaprox svájci fogápolási márka segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fogmosás és a COVID-19 kapcsolatáról. Bár home office idején mi magunk is hajlamosak vagyunk a szokásos testápolási rutinokat elhanyagolni. A fogmosást nem szabad elhagyni, míg egy zuhany vagy hajmosás elmaradása maximum csak esztétikai probléma, addig a fogmosás hiányával a fertőzés szövődményeit kockáztatjuk.

A folyamat hátterében az áll, hogy a fogágybetegség nyitott kapuként szolgál a különböző kórokozók és toxinok számára, amelyek a szervezetbe jutva fokozzák a gyulladásos reakciókat, így hozzájárulhatnak az úgynevezett citokin vihar kialakulásához is. Tehát a világjárvány is rámutatott arra, hogy a szájüreg és a fogak egészsége nemcsak a fogak megőrzése, de az egész szervezet védelme szempontjából fontos.


Mit kell tudniuk a kamaszoknak a védekezésről?

2021. május 23.

Fotó: pixabay.com

Nyugi anya, mindent tudok! Zárja rövidre sok kamasz a kínos beszélgetést, pedig korántsem biztos, hogy igazuk van, és ne hagyjuk ennyiben a dolgot! A szexuális védekezés igen összetett kérdés, a tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! program immáron ebben is segítséget nyújt a szülőknek, hogy a fiatalok mihamarabb elsajátíthassák a felelősségteljes gondolkodást a szexualitás terén is. Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakorvos most elmagyarázza, mit és miért érdemes elmondanunk gyermekeinknek, hogy valóban mindent tudjanak a fogamzásgátlásról.   

Milyen védekezési lehetőségekről beszélgessünk?

A legtöbben talán a hormonális fogamzásgátlást ismerik. Ide tartoznak a fogamzásgátló tabletták, tapaszok, hüvelygyűrűk, implantátumok, injekciók és méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek. Léteznek olyan, a méh üregébe felhelyezhető eszközök is (műanyag, réz vagy nemesfém ötvözetű réz spirálok), amelyek hormonmentes megoldást nyújtanak alkalmazóiknak. Vannak az ún. barrier-módszerek, mint például az óvszer, pesszárium, méhszájsapka és spermicidek.


A kézmosás is járhat veszélyekkel

2021. május 19.

Fotó: pixabay.com

A civilizált ember számára evidens, hogy a vécé használata után kezet mos, hacsak nem akar betegségeket kockáztatni. Egy friss kutatás azonban azt állítja, ha gépi kézszárítót használ az ember, az olyan, mintha egyáltalán nem is tisztálkodott volna. A nyilvános mosdókban használt, meleg levegős készülékek ugyanis, a fekáliából származó kórokozókkal fújják tele a tiszta kezeket – írja a tanulmány, amiről a Newsweek számolt be.

A kutatók szerint, a nyilvános vécékben sokkal több az olyan, emberi ürülékből származó baktérium, amik a lehúzáskor kerülnek a levegőbe, mint az otthoni illemhelyeken. A kézszárítók pedig nem csinálnak mást, mint az egyik oldalon magukba szívják a mosdó levegőjét, hogy a másikon felmelegítve, nagy sebességgel fújják ki magukból.

A kutatók egy egyetem 36 illemhelyét vizsgálva arra jutottak, hogy a kézszárítók használata után messze több kórokozó kelül a kezekre a normálisnál. Tesztelték azt is, hogy megúszható-e a szennyezés, ha részecskeszűrőkkel szerelik fel a gépeket, de arra jutottak, hogy ezek is, csak a kórokozók mintegy 75 százalékát képesek megállítani.


Vajon megbízhatsz egyetlen Covid gyorstesztben?

2021. május 07.

A koronavírus pillanatok alatt felforgatta az eddig megszokott életünket. Ismerőseink többségével a személyes találkozásokat mellőzve az interneten beszélgetünk, sokkal több időt töltünk a négy fal között, és próbálunk odafigyelni a garantáltan megfelelő higiéniai körülmények biztosítására is.  

Az is mindennapos kérdés, hogy COVID-19 fertőzöttek vagyunk-e vagy sem, illetve átestünk-e már a betegségen. Ebben a cikkben a koronavírussal és a tesztekkel, gyorstesztekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be.

Mik a COVID tünetei?

 • Láz. Akárcsak az influenza, úgy a COVID esetében is a 37.8 °C feletti testhőmérséklet a leggyakoribb panaszok listáján szerepel.
 • Fáradékonyság. Gyengeséget és rossz közérzetet a tüdőgyulladás miatti gyengeség is okozhat. Azonban az immunrendszer munkája a betegség tüneteinek enyhülése után is kimerítheti a szervezeted.
 • Száraz köhögés. Az erős és szűnni nem akaró, a torkot szinte égető száraz köhögés szintén intő jel lehet a gyorsteszt elvégzésére és a szükséges kezelés megkezdésére.
 • Szaglásvesztés. A koronavírus legkorábban észlelhetői tünetei közé tartozik a szaglásvesztés, amely általában hamarabb jelentkezik, mint a köhögés vagy a hőemelkedés és lázasodás.
 • Ízvesztés. Ha az illatok mellett az ételek ízét sem érzed, fokozottan érdemes koronavírusra gyanakodnod.
 • Egyes betegeknél a koronavírus alábbi tünetei is előfordulhatnak:
 • Torokfájás
 • Orrfolyás
 • Orrdugulás
 • Légszom
 • Nehézlégzés
 • Izomfájdalom
 • Hasmenés

A COVID elleni védekezés eszközei

Oltás

Az oltás a leghatékonyabb védekezési mód a koronavírus ellen. Oltással jelentősen csökkented az esélyét, hogy a koronavírus súlyos szövődményekhez, akár halálos betegségekhez vezessen. Habár az oltások fokozott védelmet nyújtanak, az első vagy második oltás utáni hetekben sem szabad még lazítani a maszkhasználaton vagy a higiéniai óvintézkedéseken.

Kézmosás

Hazaérkezéskor moss kezet legalább 62%-os alkoholos kézmosóval kb. 30 másodpercig, majd használj szappant is. Az egyfázisú tisztító- és fertőtlenítőszerek többsége hatásos a koronavírus ellen.

Otthoni fertőtlenítés

Amikor hazaérsz, az újonnan behozott tárgyakat is alaposan mosd el, illetve fertőtlenítsd. Emellett a gyakran használatos tárgyaidat naponta tisztítsd vírusölő fertőtlenítőszerrel. Töröld le minden nap a billentyűzetet és a mobiltelefonod, továbbá a csapokat és a kilincset is.

Szájmaszk

Maszk fel- és levétele előtt mindig moss kezet. A maszk a szádat és orrodat egyaránt takarja el. Viselése közben ne nyúlj az arcodhoz, tehát ne vakard meg a szemed vagy dörzsöld meg az orrod, hiszen a koronavírus leggyakrabban a kezekről kerül a nyálkahártyákra.

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal is csalnak

2021. április 30.

Fotó: pixabay.com

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a gyanútlan internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban – figyelmeztet az ESET biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalat legfrissebb jelentésében.

A pénzveszteségen túl a potenciális vásárlók több veszélynek is kiteszik magukat, ideértve az egészségi kockázatokat, valamint a személyazonosság-lopást.

Az egyik gyakran alkalmazott taktika a COVID-19 vakcinákra, vagy az előállításukra és tárolásukra használt technológiára fókuszál. Példaként említik, amikor a kiberbűnözők az egyik brit gyógyszergyártó cég alkalmazottjaként üzleti ajánlatot tesznek a vakcinával kapcsolatban. Egy másik népszerű taktikával a csalók ismert egészségügyi hatóság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hamis alkalmazásokat vagy fontos információnak beállított álhíreket terjesztve.

Az elemzés szerint a koronavírus-helyzet lehetőség az olyan e-mailek terjesztésére is, amelyek azt állítják, hogy a linkre kattintva megtudhatjuk az “eltitkolt igazságot”. Gyakori módszer a valóban elhangzott állítások szándékos félreértelmezése és manipulatív átszerkesztése. Mindennek célja, hogy az embereket rávegye a mellékelt linkre való kattintásra – figyelmeztetnek a szakértők.

A szakértők a csalások ellen ezért azt javasolják, hogy senki ne kattintson olyan linkekre és ne töltsön le olyan fájlokat, amelyeket ismeretlen vagy nem hitelesíthető címről érkező e-mailben kapott. Ha az e-mail állítólag egy hivatalos szervezettől érkezett, látogassanak el a weboldalukra, majd vegyék fel velük a kapcsolatot a hivatalos elérhetőségeiken, hogy kiderüljön, valóban tőlük származik-e a levél. Vigyázni kell az olyan üzleti ajánlatokkal, amelyek túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...151