sub

Információk, érdekességek

Horror és lelki terror a nyári szünetben

2017. június 24.

A nyári szünet legnagyobb részét a sok hiperaktív gyermek felügyelet nélkül kényszerül eltölteni, fokozott veszélyt jelentve önmagukra és környezetükre nézve. Mi a szülő feladata a nyár előtt?

Okkal aggódnak a szülők?

A hiperaktív-figyelemzavaros (ADHD) gyermekek napi 24 órás menedzsmentet igényelnek a családban. Örökös ellenőrzés mellett is jóval magasabb a baleset kockázatuk, az impulzív viselkedésük miatt a klasszikus táborokból lemorzsolódnak, kirekesztődnek. A nyári 10 hét, 70 napjuk fokozott baleset és konfliktusforrás.

A szülő és a gyermek kálváriája

Szüleik már májusban egyre tanácstalanabbak és stresszesebbek, mert nem vehetnek ki 10 hét szabadságot. Ha beíratták nyári napközibe őket, akkor a munkahelyükön aggódva dolgoznak, mikor szenvednek balesetet, mikor zavarják haza gyermeküket, így gyermekeik „kulcsos gyermekekké” válnak. Mi több, a lakókörnyezetük, a rokonok fokozott visszautasításával is számolniuk kell. 70 napig bajban van mind a gyermek, mind a szülő.

Van segítség

Az Eleven Team szakértői olyan gyűjteményt állítottak össze, mely valós ötleteket, tanácsokat ad és nyári túlélő megoldásokat tartalmaz a hiperaktív gyermekek szülei, családjai számára. A „Nyári túlélő kalauz” ingyen elérhető az érintett szülőknek május 29-től, csak kérniük kell e-mailben.


Gyermekorvosok: ajánlatos védekezni a rotavírus ellen

2017. június 23.

Gyermekorvosok szerint ajánlatos minél kisebb korban védekezni a rotavírus ellen, hiszen ezzel nemcsak a kisgyermeket, de a többi családtagot is meg lehet védeni a súlyos lefolyású betegségtől.

Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag idézi Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, aki felhívta a figyelmet, hogy a szúrás nélkül, szájon át adható oltás már 6 hetes kortól alkalmazható.

A rotafertőzés gyakorlatilag elkerülhetetlen

Világszerte szinte minden kisgyerek átesik rajta különböző súlyossággal, a családtagokat, idős, beteg nagyszülőket is a bébik immunizálásával lehet megvédeni, hiszen a rotavírus ellen nincs hatékony gyógyszer.

Súlyos kiszáradással fenyeget

Póta György kiemelte: a súlyos kiszáradással fenyegető fertőzésről van szó, a tünetek a kisgyermekek, csecsemők esetében olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet. Magyarországon a rotavírus-fertőzéssel kórházba kerülő kisgyermekek több mint 60 százaléka 24 hónapnál fiatalabb, és 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra.


Van-e „szükséges mennyiségű kosz”?

2017. június 12.

„Amikor kicsi volt a gyerekem, folyamatosan hipóval takarítottam mindent, nem volt piszkos a lakás. A kutyát már a fiam megszületése előtt elajándékoztam, nehogy ártson a kis drágámnak a kutyaszőr –meséli egy idős nő a buszon. Sosem hagytam, hogy a fiam állatokat simogasson, cumizzon vagy az ujját szopja. Mégis allergiás lett iskoláskorára. Nem értem én ezeket a dolgokat… „

Mára már többet tudunk arról, hogy mik azok a tényezők, amik növelik az allergia kockázatát. Napról napra bizonyosodik be, hogy a „búra alatt nevelt” gyerekek gyakrabban lesznek allergiásak, mint az egészséges mennyiségű koszt is tartalmazó környezetben felnőtt társaik.

Nem arról van szó, hogy nem kell takarítani!

Sokkal inkább arra kell figyelni, hogy mindezt az egészséges mérték szerint végezzük. Egy kisgyermeket nevelő anyának nem a fertőtlenítőszeres, takarítószeres flakonnal a kezében kell fel-alá szaladgálnia, és egyenként tüntetni el a foltokat, nyomokat, amik egy kisgyermekes családban elkerülhetetlenül keletkeznek – százával naponta. Nem kell a porszívózás rabságába sem esni, különösen, ha (még) nem poratka-allergiás valaki a családban. Egy kutatás rámutat arra, hogy a szinte tökéletesen poratka-mentes környezetben nevelt gyermekeknél három éves korban több allergiás reakció fordul elő, mint a nem poratka-mentes környezetben nevelkedett kortársaiknál.
Tudományos vizsgálatok sora támasztja alá, hogy nem ördögtől való háziállatokat tartani a csecsemőt vagy kisgyermekeket nevelő családokban. Attól, hogy valakinek a háztartásában kutya vagy macska is él, még nem lesz kutya- vagy macskaszőr allergiás.

Sőt, úgy tűnik, hogy az állatszőrös környezet egyfajta védelmet nyújt az allergiával szemben. Azoknál a gyermekeknél, akik családjában kettő vagy több háziállatot tartottak, az allergia gyakorisága kisebb volt, mint a háziállatot nem tartók gyermekeinél.


Öreg lélek lakozik a gyermekemben?

2017. június 08.

Vannak olyan emberek, akiknek a teste csupán hozzá öregszik a lelkükhöz. A buddhisták erre azt mondják, öreg lélek költözött hozzánk. Az ilyen gyermekeket az ezoterikus "trendirodalom" időnként a kristály gyermek névvel illeti, időnként holmi kiválasztottakról elmélkedik, ám valójában ezek az öreg lelkek időről időre megszületnek közénk, hogy elhozzák a Világ Kulcsait.  

 

Öreg lelkű gyermekeink

Néha maguk, a gyermektársak is furcsának, valahogy másnak érzik ezeket a kicsiket. A legyakoribb, hogy az ilyen "öreg lelkű" gyermekek vagy vezető szerepben, közkedvelt irányítójaként vannak jelen a csoportnak, vagy kissé koravén módon - általában idős szülők egykéi ők - a csoport perifériáján, meg nem értett különcként vegetálnak, míg ki nem bonthatják szárnyaikat valamilyen tudomány, vagy művészet területén. Az ilyen gyermekekre azt mondják, olyan az eszük, mint a szivacs, minden ragad rájuk "a kosszal", ahogy azt mondani szokás. Nagyon könnyen tanulnak, de nem csak a csupa pozitív dolgokat, hanem a környezet fonákságait is ugyanolyan könnyedén átlátják.


6 hatásos hiszti ellenes tanács, gyakorló szülőknek

2017. június 08.

Hisztizik! Másféléves. Hároméves. Ötéves. Hétéves. 37 éves ... és hisztis! A hisztit egyik- másik gyermek ugyan kinövi; ám van, akinél életforma marad, mert a hiszti alapmagatartásként rögzül. Egy jól irányzott saller elég kézenfekvő megoldásnak látszik, hiszen a hisztiző ilyenkor a többiek idegrendszerének érzékeny húrjain bendzsózik.  

 

Ám a jól irányzott fültövön sederintés, mint hiszti ellenes gyógymód, hosszú távon nem válik be. Egyszer azonban –szerintem – mindenki kipróbálja. És akkor rájön, hogy rövidtávon sem válik be. Ha ilyenkor taknyán tenyereljük a hisztizőt, azzal ugyanazt érjük el, mintha egy villámoktól hevesen csapkodott hegytetőn állva a legnagyobb viharban azt ordítanánk, hogy minden isten hülye, egyszóval csak olaj a tűzre.

Mi is az a hiszti?

A hisztit a pszichológiai tankönyvek szerint a rövid távú frusztráció okozza, s a kudarc élményéből fakad. A gyerek (vagy éppen a hisztis felnőtt- de erre a momentumra most nem térek ki külön, mert olvasóim zömét felnőtt nők teszik ki és kényelmesebb, ha nem haragítom őket végleg magamra!) na szóval a gyerek ilyenkor átéli, hogy valamit nem kaphat meg rögvest és azonnal.

Ettől rettenetes belső feszültséget él át, és a feszültség úgy jelentkezik, mintha egy USA szabvány szerinti kézi hajszárítót a trafóházba dugnák be. Először nagy durranást hallanánk, aztán egy nagy villanás jön, végül az egész kiveri a biztosítékot, és arra eszmélünk, hogy egy feketére égett műanyag darabkát tartunk a kezünkben, és égnek áll a hajunk. Na ez a hajszárító a hisztis gyerek, akit elfelejtettek felkészíteni a környezeti hatásokra; a kudarc élménye, amikor bedugjuk a hajszárítót; s a hiszti, amikor megérkezik a villanás. A kivert biztosíték a hiszti utóélete, amikor a hisztis személy lelke egy szénné égett zsebhajszárítóra hajadzik, s már a legnagyobb jóindulattal sem lehet többé rendeltetésszerűen használni. És hogy égnek áll a hajunk? Nos mi a fenét is akartunk tulajdonképpen ezzel a képtelen hajszárítós ötlettel?!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...132