sub

Információk, érdekességek

A kismamák öt leggyakoribb félelme

2021. június 15.

Vajon jót teszek a babának? Ezt megehetem? Jó anya leszek? A babavárás örömei mellett a kismamák többségét rengeteg félelem és kétség gyötri a pici egészségével és fejlődésével kapcsolatban. Szerencsére, ami az anyukán múlik, ahhoz csak egy kis odafigyelés szükséges: hiszen ha a mama kiegyensúlyozott és vigyáz magára, azt a baba is meghálálja.

Nagyon el fogok hízni? Teljesen természetes, hogy a várandósság súlygyarapodással jár, ami normál testalkatú kismama esetében optimálisan 11-16 kg mozog. A plusz kilóktól való félelem semmiképpen se sarkalljon bennünket fogyókúrára, elegendő, ha figyelünk a kiegyensúlyozott étkezésre és a testmozgásra. Az egészségesen táplálkozó és aktív kismamák szülés után sokkal gyorsabban nyerik vissza alakjukat, mint azok, akik „kettő helyett” esznek.

A sporttal ártok a babának? A testmozgás kifejezetten ajánlott a várandósság alatt: nem csak a felszaladó kilókat tarthatjuk ellenőrzés alatt, de a baba egészségéért is sokat teszünk, ha nem engedünk a lustaság csábításának. Csak a nagyon megerőltető és intenzív mozgásformákat kell pár hónapig hanyagolnunk, a sétát, könnyed kirándulást és a kifejezetten a babavárás időszakára kitalált kismamajógát, vagy kismamatornát akár minden nap beiktathatjuk.

Egészséges lesz a baba? Az első kívánság, amit a pozitív terhességi teszttel a kezünkben megfogalmazunk: csak egészséges legyen! A várandósgondozás részeként elvégezhető kombinált teszt egy nagyon fontos vizsgálat, amely a kromoszóma-rendellenesség előfordulásának valószínűségére, kockázatára mutat rá, biztos eredményt azonban nem ad. Amennyiben ez a kockázati érték magas, úgy további vizsgálatokat javasolnak a kismama számára. Erről a magzati kromoszóma-vizsgálatról a legtöbb kismama a pocakhoz közelítő tűre és az 1%-os vetélési kockázatra asszociál. Jó hír, hogy a leggyakoribb genetikai rendellenességeket az egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető, teljesen biztonságos non-invazív genetikai vizsgálattal, a PrenaTest-tel is kiszűrhetjük, ami több mint 99%-os pontossággal tájékoztat bennünket a pici egészségéről.


Meddőség az első gyermek után

2021. június 14.

Fotó: unsplash.comA meddőség kifejezés igen furcsa. Nem csak azért, mert nem egészen azt jelenti, mint amit elsőre gondolnánk róla, hanem mert nem feltétlenül gyermektelen párokra vonatkozik. Mi is az a meddőség, és hogyan érinthet családos embereket?
 
A meddőség orvosi értelemben nem egészen azt jelenti, mint a köznyelvi használatban. Ha az utcán találkozunk ezzel a kifejezéssel, akkor arra gondolunk, hogy olyan emberekre mondják ezt, akiknek nem lehet gyerekük. Ez azonban messze nem így van.
A meddőség egy olyan állapot, mely azt jelenti, hogy az adott pár egy éve, vagy régebben próbálkozik családalapítással, és ez természetes úton nem sikerül. E mögött állhat betegség, vagy egyszerűen csak a szervezet tápanyagraktárainak kimerülése, de fontos tudni, hogy az esetek nagy részében nem jelent végleges diagnózist, vagyis a párnak igenis lehet gyereke, csak ehhez segítségre van szüksége.
A meddőség kifejezés sohasem kerül elő akkor, ha olyan emberekről van szó, akiknek már van gyermeke. Ez persze logikus, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy előfordul, méghozzá nem is ritkán, hogy a testvér érkezése nem sikerül egy éven belül, természetes úton, hiába próbálkozik a pár. Ilyenkor már nem beszélhetünk meddőségről, hiszen gyermeket szült a nő, és termékeny a férfi is, ennek ellenére a probléma nagyon is valós!
Mi lehet az akadály?
Minden szervezet más, így általánosítani nem lehet. Betegségek sajnos szinte bármikor kialakulhatnak, de ha ezzel nem is kell számolni, a kimerültséggel biztosan!
Amikor már van egy lurkó a családban, akkor bizony az élet gyökeresen megváltozik. Sokszor nincs idő enni, a munka utána maradék energiát szívesebben szánjuk a gyerekünkre, mint magunkra, így a sport, az egészséges étkezés elmarad. Ez pedig a szervezetünkre is rányomja bélyegét. Tény, hogy az egészséges életmód fenntartása nem egyszerű, hát még ha egy gyerek után is rohangálhat az ember. Arról már nem is beszélve, hogy sokszor az étkezés nem is fedezi a tápanyagszükségletünket, hiszen az ételek beltartalma jelentősen csökkent az elmúlt 50 évben.


Igaz/hamis állítások a várandós kismamák táplálkozásáról

2021. június 13.

A babát váró kismamák rendszerint „nem menekülnek” az állapotukkal összefüggő jó tanácsoktól, melyek gyakran ellentmondásosak. Nagyrészt a táplálkozásra vonatkoznak, és a terhes anyukáknak fontos lenne az olykor káoszt jelentő „intelmek” sokaságában tisztán látniuk. Összegyűjtöttünk közülük néhány IGAZ/HAMIS állítást, hogy igazságtartalmuk felfedhető legyen.

Fotó: 123rf.comA terhes anyukának kettő helyett kell ennie

HAMIS. 
Egyáltalán nem kell kettő helyett ennie, csak kétszer jobban! Mindamellett a várandós kismamák energiaigénye bizonyos fokig növekszik a terhesség alatt. Mégpedig plusz 70 kalóriával naponta az első trimeszter alatt, ami egyenlő lehet egy gyümölcs vagy joghurt fogyasztásával; plusz 260 kalóriával a második trimeszter alatt, amit fedezhet egy gyümölcs, egy joghurt és egy szelet kenyér; továbbá 500 kalóriával a harmadik trimeszterben, ami egy plusz kisebb étkezésnek felel meg. Ez problémamentes terhesség esetére igaz, és nem vonatkozik pl. a veszélyeztetett terhes vagy az elhízott nőkre.

Egy pohár bor időnként megengedhető

HAMIS.
Nincs olyan tanulmány, mely meghatározná a küszöböt, amelytől kezdve az alkohol veszélyes ebben az állapotban. Ezért világos az üzenet: semmi alkohol a terhesség alatt! Hiszen az alkohol méreg, amely bejut a mama és a baba vérébe is. Ez a születendő gyermeknél a nem genetikai eredetű mentális visszamaradottság egyik fő oka lehet. Így egy pohár alkoholt sem szabad inni a kismamának, legyen az sör, bor vagy erős alkohol… Szoptatás alatt is kerülni kell bármilyen alkohol fogyasztását, mert az alkohol bejut az anyatejbe.

Hal rendszeresen szerepeljen az étrendben

IGAZ.
A hal egyfelől bővelkedik hasznos tápanyagokban, melyek közé tartoznak a proteinek, a vas, a jód, az omega 3 zsírsav…  Másfelől nem mindegy, melyik fajta halra esik a választás: pl. a zsíros halak szennyezőanyagot tartalmazhatnak (többek közt higanyt), ezért mértékkel fogyasztandók. Ezen belül is inkább a kis fajtájú zsíros halak ajánlottak. De hetente egy-két doboz szardínia vagy hering valószínűleg biztosítja a kellő mennyiségű omega 3 zsírsavat, amely fontos a születendő baba agyi idegfejlődése szempontjából.

A gyümölcsöt-zöldséget még gondosabban meg kell mosni

IGAZ. 
Az esetleges vegyszer-maradványok miatt rendkívül alaposan kell megmosni a zöldséget-gyümölcsöt, vagy tanácsos meghámozni, illetve a legjobb ilyenkor is bioterményeket fogyasztani. De pl. a zöldségeken esetlegesen fellelhető földmaradványok is veszélyesek lehetnek a kismamákra nézve (szerencsére ritkán). Többek közt a földben található, Toxoplasma gondii nevű egysejtű paraziták ugyanis súlyos fertőzést okozhatnak (szerencsére ritkán). Terhesség esetén a méhlepényen átjutva magzati agyvelő-gyulladás léphet fel, ha az anya megfertőződik. Amellett ezt a parazitát a házimacskától és más macskaféléktől eredeztetik, de a fertőzés más állatok székletének szóródásával is bekövetkezhet. Ezért fokozottan ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására, és ilyenkor a háziállatot, főképpen a cicát is távol kell tartani…


Mit tegyünk, ha rágja a körmét a gyerek?

2021. június 06.

Fotó: gettyimages.com

A körömrágás mindennapos problémának mondható, mégis nagyon zavaró lehet. Mit tehetünk ellene?   
Ha kisebb-nagyobb gyermekünk rágja a körmét, nem kell túlságosan aggódnunk, mert valószínűleg egy idő után túljut rajta (ami kicsi korban gyakran az ujjszopás következménye). Amennyiben, ahogy nő a gyerek, mégsem hagyja abba, komolyabb a gond: feltétlenül fel kell tárni az okokat.

Mi okozhatja  a körömrágást?

A leggyakoribb indítékként a szorongás, félelem merülhet fel. Ezért fontos, hogy kerüljük az állandó szemrehányásokat és szidalmakat. Hiszen az állandó rendreutasítás azzal a kockázattal jár, hogy csak fokozza a stresszt a gyermekben, ami elmélyíti ezt a kényszeres tevékenységet. Inkább ösztönözzük csemeténket arra, hogy törődjön a körmeivel, (és amennyire ügyes korához képest), ápolja őket. Magyarázzuk el neki, hogy ez a rossz szokása egészségére nézve sem veszélytelen. Ugyanis a körömrágásból eredő apró sérülések melegágyai a fertőzéseket okozó mikrobáknak. Végezetül az állandó rágás miatt a köröm deformálódhat, elvékonyodhat.

Van, akiben felmerül, hogy valamilyen keserű folyadékkal (pld. ecsetelővel) kenje be a gyerek körmét – de ez a módszer semmiképp sem ajánlott, mert nem célravezető. Hiszen ha keserű a körme, akkor mást kezd rágni magán! (Pld. a kis bőröket a körme körül, vagy akár a haja végét…). Sokkal többre jutunk, ha megfigyeljük, milyen történésekhez vagy emberekhez köthető a körömrágás rossz szokása nála.


A vizesedés kezelése a várandósság alatt

2021. június 05.

Fotó: gettyimages.com

A babavárás időszakában sok nő tapasztalja meg testének vizesedését. Sajnos ezzel a kellemetlen tünettel kapcsolatban több tévhit is kialakult, ami helytelen kezelést és további problémákat eredményezhet. Pedig ha jobban megismerjük a vizesedés kialakulásának okait, egyszerű odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük annak mértékét.

Nagyon sokan azt gondolják, hogy az ödéma kizárólag a várandósság utolsó harmadában jelenhet meg, kialakulásának okait pedig az évszakok, a változó éghajlat, vagy a túlzott folyadék-fogyasztásban látják. Éppen ezért bízva a javulásban, csökkentik a folyadék beviteli mennyiségét, amivel súlyos károkat is okozhatnak. Leszögezhetjük, a fent leírtaknak semmi köze a valósághoz.

Miért vizesedik a kismama?

A vizesedés egy hormonális reakció. Elnőiesedésnek is nevezhetnénk, egyfajta befogadó készségnek, hiszen amikor egy nőből kismama lesz, teste és tudata befogadásra és megtartásra törekszik. Egész szervezete azon dolgozik, hogy befogadja és megtartsa a magzatot. A női hormonok is azonnal működésbe lépnek és elkezdik befogadni és megtartani a vizet, lelassítják a nyirokkeringést, amivel megváltozik a kismama vízháztartása.

Miért? Mert jóval több vízre van szüksége egy kismamának a baba egészséges fejlődéséhez. Többek között vizet kell termelni a baba szervezetéhez (amelynek 70%-a víz), a magzatvízhez, a nagyobb vérmennyiséghez, a baba agyműködéséhez. Tehát a kismama szervezete elkezdi a szövetekben tárolni a vizet, hogy bármikor hozzájuthasson, amikor szükség van rá. Így a vizesedés esélye már a várandósság első hónapjaitól fennáll.

Milyen mértékű lehet a vizesedés?

Az, hogy az ödéma milyen mértékű lehet, az genetikai kódok alapján dől el. Van, aki hajlamosabb nagyobb mértékű vizesedésre, van, aki nem.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...227