sub

Információk, érdekességek

Gyermekeknek szánt vitaminok reklámozását vizsgálják

2019. május 23.

Gyermekeknek szánt vitaminkészítmények reklámozását vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az eljárást a Béres Gyógyszergyár Zrt., a WALMARK Kft., valamint a Bayer Hungária Kft.-nél indították a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A hatóság MTI-nek küldött közleménye szerint a három versenyfelügyeleti eljárás során azt vizsgálják, hogy a vállalkozások a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően jártak-e el gyermekeknek szánt, ajándékokkal összecsomagolt vitaminkészítményeik népszerűsítésekor.

A jogszabály alapján jogsértőnek minősül ugyanis a gyermekek közvetlen felszólítása a reklámozott áru megvételére vagy arra, hogy győzzék meg szüleiket vagy más felnőttet a termék megvásárlásáról. Az ilyen kereskedelmi gyakorlat úgynevezett feketelistás tilalom alá esik, vagyis tisztességtelennek számít az egyéb körülményektől függetlenül is.

A GVH jelezte: az eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben meghosszabbítható. (MTI)


Gyereke világra jötte után 26 nappal ikreket szült

2019. május 22.

A fotó illusztráció: 123rf.com

Koraszülött kisfia világra jötte után egy hónappal ikreket szült egy bangladesi nő – írta a BBC hírportálja.

A 20 éves Arifa Szultana február végén szült Kulna város egyetemi klinikáján. Huszonhat nappal később hasi fájdalmakra panaszkodott, ezért Dzsesszor város Addin kórházába vitték – mesélte a BBC-nek Sila Poddar szülész-nőgyógyász. “Ahogy a beteg megérkezett, ultrahangvizsgálattal megállapítottuk, hogy ikreket vár. Megdöbbentünk, sosem láttunk ilyet addig. A páciensnek egy második méhe is volt“.

Császármetszést végeztek rajta, az ikrek szövődmények nélkül jöttek a világra. Négy nappal később egészségesen mehettek haza.

Az orvos szerint Szultana és a férje “nagyon szegények, a nő sosem volt korábban ultrahangvizsgálaton”. Christopher Ng, a szigapúri GynaeMD Clinic nőgyógyásza szerint az uterus didelphys – vagyis az a szindróma, amikor egy nőnek két méhe van – “nem olyan ritka, mint gondolnánk”. “Ha az első szülés előtt végeztek volna ultrahangvizsgálatot, látták volna, hogy a kismamának két méhe van. Valószínű, hogy három petesejt is megérett nagyjából egy időszakban, meg is lettek termékenyítve, így jött létre a három embrió” – mondta el a BBC-nek.


Nincs ok halogatni a várandósságot

2019. május 19.

Nincs ok halogatni a várandósságot halva született magzat után – állapította meg egy nagyszabású új kutatás, melyről a BBC hírportálja számolt be.

 

A fotó illusztráció: 123rf.comNoha gyakran mondják a nőknek, hogy várjanak egy évet az újabb terhességgel, nincs sok alapja ennek a tanácsnak. A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent nemzetközi kutatás több mint 14 ezer szülést vizsgált meg és azt találták, hogy a kockázat nem növekszik, ha a fogamzás egy éven belül történik. Nagy-Britanniában 225 szülésből egy végződik halvaszüléssel. Ebben a tanulmányban ez utóbbi azt jelentette, hogy a magzat a várandósság 22. hete után halt el.

Sok országban nincs iránymutatás arról, mikorra tervezhető a következő várandósság – állapította meg a tanulmány.

Alex Heazell professzor, a brit szülész-nőgyógyászok kollégiumának és egy halvaszületett babák szüleit segítő alapítványnak a szóvivője elmondta, hogy nincs ok az aggodalomra. “Ahogy megkaptak minden információt arról, miért halt meg a babájuk, már a saját döntésük, hogy lelkileg mikor állnak készen a következő várandósságra” – magyarázta.

Pszichológiai szempontból sincs indoka annak, hogy egy évnél többet várjanak – tette hozzá.

A kutatók 14 452 nyugat-ausztráliai, finn és norvég kismama adatait vizsgálták meg, mindannyiuknak volt már halvaszülése. Az adatok 37 évet öleltek fel.
A halvaszülést követő várandósságok két százaléka végződött újabb halvaszüléssel, 18 százaléka koraszüléssel, az újszülöttek 9 százaléka volt kisebb a korához képest. A kutatók megállapították, hogy a magzatok 63 százaléka (9109) fogant a halvaszülés utáni egy éven belül.


A terhesség visszafogja az immunrendszert

2019. május 17.

A fotó illusztráció: pixabay.comSzomorú tény, hogy a világviszonylatban is egyre és egyre több a koraszülés és a vetélés. Ezek a kockázatok egyes esetekben betegségek következményei, ám sokkal gyakoribb, hogy olyasmi váltja ki őket, amit igazából el lehetne kerülni, és ehhez nem is kell olyan sokat tenni. A témában Ratkó Tünde szülésznő árult el néhány érdekes dolgot.

Lactobacillusok
A hölgyek számára valószínűleg nem ismeretlen a lactobacillus szó. A hüvely természetes flórájának részét képező bacilusok természetes savas közeget hoznak létre. Ennek a közegnek pedig kiemelt szerepe van az egészség megőrzésében. A hüvely egy igen érzékeny terület, ha fertőzésveszélyről van szó. Ennek oka csak részben a szexualitás. Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, a bakteriális vaginosis ugyanis akár akkor is kialakulhat, ha valaki tangát visel, nyilvános wc-re ül le, vagy shortban szennyezett területen foglal helyet. Vagyis igazából bárhonnan össze lehet szedni a kórokozókat, így a védekezés kiemelt fontosságú!

A savas közeg lehetővé teszi, hogy a szervezet kívül tartsa a betegségeket, hiszen sok baktérium és a gombák sem képesek életben maradni ebben a közegben. Érdekesség, hogy még a hímivarsejteknek is szükségük van a védelemre, ellenkező esetben nem élnék túl az utazást a hüvelyben a petesejt felé. Ezért az ondó enyhén lúgos, így kiegyenlítve a PH-t és biztosítva a spermiumok túlélését.


Ha túl szoros a kötődés szülő és gyermek között

2019. május 16.

Veszélyes lehet, ha a családi egyensúly felbomlása esetén a szülő nem külső segítséghez fordul, hanem a gyerek bevonásával próbálja megoldani a problémákat. Az így kialakuló helyzet szélsőséges esetben akár családon belüli erőszakhoz is vezethet.

 

Fotó: 123rf.comVan az a pont, amikor az egészséges szülő-gyermek kapcsolat átfordul valami másba, és a szülő például olyan dolgokat tesz vagy oszt meg a gyerekkel, ami nem rá tartozik, és ami később komolyan kihathat a párkapcsolataira is. Te például éreztél arra kényszert gyerekként, hogy kielégítsd a szüleid szükségleteit? Előfordult esetleg, hogy túl szorosan vagy túl sokáig öleltek? Érezted már, hogy választanod kellene a párkapcsolatod és valamelyik szülőd között? Netalán túl gyakran tettek megjegyzéseket a testedre? Akkor elképzelhető, hogy a családon belüli erőszak egy nehezen meghatározható formájának az áldozata vagy – derül ki a Psychology Today cikkéből.

Túl közel
A rejtett érzelmi incesztus nem feltétlenül jár nemi erőszakkal, de mégis van egy burkolt szexuális töltete. A család egyensúlyában mindenkinek megvan a megfelelő szerepe, ám a párkapcsolati problémák, a függőségek, a mentális betegségek, vagy pusztán az, hogy csak egy szülő van jelen a családban, mind megborítja ezt az egyensúlyt. Ilyenkor normális esetben a szülők külső segítséghez fordulnak, ám előfordulhat az is, hogy családon belül próbálják ezeket megoldani.

Például, ha a szülők nem hajlandóak egymással kommunikálni, előfordul, hogy a gyereket használják közvetítőként vagy bizalmasként. Az is megesik, hogy megfordul a gondozó-gondozott szerep, és a gyerek lesz az, aki kielégíti a szülő igényeit, és nem fordítva. És olyan eset is van, amikor a gyerek a házastárs pótléka lesz, ami egy szexuális szerep, szexuális energiákkal, függetlenül attól, hogy ténylegesen létesül-e szexuális kapcsolat.

Lehet ilyenkor, hogy a gyerek tárgyiasul, nem veszik figyelembe az érzéseit, és akár szexuális célokra is használhatják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...181