sub

Információk, érdekességek

Ultrahangon, várandósan

2018. augusztus 10.

A gyakori ultrahangvizsgálatok a várandósság természetes velejárói, azonban egyes kismamákban felmerül a kérdés: nem ártanak-e ezzel a magzatnak? Cikkünkben Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász szakorvos tájékoztatja olvasóinkat az ultrahangvizsgálattal kapcsolatos tudnivalókról.

Az előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahangvizsgálaton részt venni a kismamának. Ezeken kívül is bármikor, biztonságban és fájdalommentesen megnézhető a fejlődő baba, nem született még olyan tanulmány, ami egyértelműen kimutatott volna ultrahang okozta károsodást – mondja Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász.

Az orvosi protokoll menete

A szakorvos három-négy alkalommal nézi meg kötelezően a fejlődő magzatot:  először a 12-13. héten, utána a terhesség 18-21. hetében, valamint a 29-32.hét környékén, de ezeken az alkalmakon túl is van lehetőség ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a babával.

Az ultrahangos vizsgálat teljesen veszélytelen, fájdalommentes, és akárhányszor megismételhető a terhesség alatt. A vizsgálatoknak köszönhetően pontosan meghatározható a magzat fogantatásának időpontja, időben kiszűrhető a rendellenességek legnagyobb része, és nyomon követhető a kicsi fejlődése. A terhességi ultrahang-vizsgálatok nagy része hasi ultrahanggal történik, gyakorlatilag a 2. és 3. trimeszter alatt csak hasi ultrahangra kerül sor.


Tökéletes fejlesztés gyermekednek: programok a szabadban

2018. augusztus 10.

A gyerekek nem csak szeretnek mozogni, de fejlődésükhöz nélkülözhetetlen is a mozgás. Mozogni lehet és kell is a családdal, barátokkal, közösséggel. A jó idő nagyszerű alkalom, hogy a számítógép, a kütyük és a tévé elől kicsalogassa a gyerekeket, s közös kalandokra csábítson!  

A kirándulást, a sétákat, a természet megkedvelését kisgyermekkorban kell elkezdeni. Már a 3-4 éves gyerekeket elvihetjük kisebb túrára, sétákra. (Az ennél kisebbek számára speciális babakocsik, vagy erős apukák szükségesek, mert ők bizony hamar elfáradnak, ölbe kérik magukat.) 

Az óvodás korú gyerek fő tevékenysége a játék. Neki minden könnyedén válik játékká, ha ügyesen bánunk a környezetünkkel. Ha apuka tejesíteni akar egy távot, a család gyerekei számára egy rémes rohanás lehet az egész túra, de ha a felfedezés, a természet élvezete a cél, akkor ugyanez csodás kirándulás lehet.

Örömteli kirándulás

A gyerek akkor örül, ha sikerélménye van, ha nincsenek elvárások, hanem csak megtapasztalt sikerek. Ehhez sajnos nem elég kiszabadulni és őrjöngeni egyet a téren, hanem a szülőtől (nevelőtől) előzetes készülődést is igényelhet a túra. A szokásos dolgokra gondolni szoktunk - ilyen a zsebkendő, az ital, étel, gyümölcs, valamint a sebtapasz. De a túra útvonalának megtervezése legalább ennyi előkészületet igényel. A kicsi gyerekek számára és a nagyobbaknak is más az érdekes, olyan programot célszerű kitűzni, ami mindenki számára elég vonzó.


Nyaralás pelenkással – nem ördöngösség!

2018. augusztus 06.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a nyaralás során olyan váratlan problémák adódhatnak a kisbaba körül, amelyeket otthon, védett körülmények között ki lehetne küszöbölni. Azonban az aggodalom felesleges, amennyiben okosan és körültekintően készülünk fel a nyaralásra, szem előtt tartva a kisbaba különleges szükségleteit, illetve a család megváltozott igényeit is. 

pelenkás_strand_nyaralásA fél lakást persze nem cipelhetjük magunkkal, ám ha otthon felejtünk valami fontos dolgot, valóban könnyen káoszba fulladhat a vágyott utazás. Összegyűjtöttünk pár praktikus tanácsot, amelyek segítségével biztonsággal készülhetünk az első közös vakációra. 

Mit viszünk az útra, kapitány uram?

Az egyik legfontosabb egy megfelelően összeállított gyógyszeres doboz. Mindenképp legyen benne láz- és fájdalomcsillapító, hasmenés elleni szer, lázmérő, orrcsepp, kézi orrszívó, ragtapasz, és persze fertőtlenítőt tartalmazó kézmosó. Természetesen a rendszeresen szedett gyógyszerekről se feledkezzünk meg, illetve azokról az étrend-kiegészítőkről, amelyeket rendszeresen szedünk.

Nyűglődés helyett egy kis szórakoztatás

Ne felejtsük otthon a  gyermek kedvenc rágókáját, játékát, plüssállatát, mesekönyvét. Ezek leginkább hosszabb távra tervezett utazások alkalmával jönnek jól, amikor a nyűgösködő csöppség figyelmét már nem tudjuk mással lekötni. Autós kiruccanáshoz jól jöhet egy nyugtató  ‘babamuzsika’ is – érdemes előre letölteni valamelyik oldalról, vagy boltban megvásárolni a zenei válogatást.

Becsapós lehet az időjárás

Érdemes a klasszikus nyári darabok mellett kicsit vastagabb, melegebb ruhákat is bepakolni. Mert hiába olvastuk az időjárás-előrejelzésben, hogy a nyaralás alatt végig napsütés és kánikula várható, ez bizony egyik pillanatról a másikra könnyen megváltozhat!


Nyári melegben, várandósan

2018. augusztus 05.

Nyárban kismamaként a meleg mellett szembe kell nézni a fokozott izzadás problémájával. A várandósság alatt a kismamákra egyébként is fokozott izzadékonyság jellemző, ami nyáron csak még intenzívebbé válik. Ez a jelenség viszont gondokat is okozhat, mivel az izzadsággal a kismama teste nemcsak vizet, hanem fontos ásványi anyagokat is veszít. A problémát a ratkotunde.hu kérésére dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász szakorvos segített körüljárni . 

Az izzadás a test egy védelmi mechanizmusa a túlmelegedés ellen. Ha nem lennénk képesek izzadni, akkor a testünk hűtését igencsak bajosan lehetne megoldani. Azzal ugyanis, hogy a bőrünk nedvességet választ ki, párologtatásra képes, így pedig hűteni tudja a testet. Az izzadás ennek megfelelően kiemelten fontos.

Kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, réz és nátrium

Azt szinte mindenki tudja, hogy az izzadság sót is tartalmaz. Emellett azonban még egy sor más értékes ásványi anyag és nyomelem is megtalálható benne. Többek között kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, réz és nátrium. A sportolók figyelmét ugyanezért rendszeresen felhívják arra, hogy pótolják az izzadással elvesztett ásványi anyagokat.  Ugyanígy fontos az ásványi anyagok pótlása  a kismamák számára a kánikula idején, amikor is a fokozott verejtékezés a mindennapok velejárója. 

A kismamák többet izzadnak?

A terhesség során a hormonrendszer működése megváltozik, így természetesen átalakul a hőháztartás is. A kismamák számára ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bár mások akár még pulóverben mászkálnak, a várandós nő még egy pólóban is izzad. Verejtékezik este az ágyban és napközben is –  szinte mindig. Nyáron pedig, amikor kint 30°C van, az erős izzadás még tovább fokozódik.

Az izzadással a test ásványi anyagokat és nyomelemeket veszít, melyeket tanácsos pótolni. Míg azzal,  hogy nyáron fokozottan kell figyelni a folyadékfogyasztásra, a legtöbben tisztában vannak,  arról  már kevesebb szó esik,  hogy bizonyos esetekben – mint az például a várandósság – az ásványi anyagok visszapótlása is kiemelten fontos, hiszen az olyan értékes anyagok, mint a magnézium, mely a méhösszehúzódás gátolja, továbbá a réz és a cink, melyek antibakteriális hatása segít elkerülni a felszálló fertőzéseket, vagy éppen a kalcium jelentős szerepet játszanak mind az anya egészségében és a magzat megfelelő fejlődésében.


Mellfeszülés? Terhességben nagyon gyakori!

2018. augusztus 03.

Természetes, hogy fáj a mellem a terhesség alatt? Vagy valami gond van? – nagyon sok nő teszi fel magának ugyan ezt a kérdés. A probléma tisztásában  Ratkó Tünde szülésznő van segítségünkre.

mellTerhesség esetén a mell fájdalma természetes, bár nem mindenkinél jelentkezik, illetve ha mégis, annak mértéke egyénenként eltérő mértékű.  A mellek duzzadása, feszülése vagy fájdalma az egyik első jele a várandósságnak. Amikor a beágyazódás megtörténik, akkor a test hozzálát, hogy felkészüljön a baba táplálására, legyen szó a testen belüli folyamatokról vagy a szoptatásról. Ehhez hozzátartozik egy sor hormonális változás beindulása, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a a beágyazódás létrejöjjön, a terhesség pedig  megmaradjon és zökkenőmentes lehessen. Ezek a változások azonban egy sor kellemetlen mellékhatással is járnak. Ilyenek a hányinger, az émelygés, a fáradékonyság, a hangulatingadozások vagy éppen a mellfeszülés.

A szervezet számára a várandósság hatalmas kihívást jelent. Nem csak a működési mechanizmusát kell részben átalakítania, hanem gondoskodnia kell egy olyan kis lényről is, mely egy aprócska sejtcsomóból hízik 3-4 kilós babává a kilenc hónap leforgása alatt. Ez elképesztő ütemű fejlődés, hiszen nem csak a súlya nő, hanem kifejlődnek a belső szervei, az ideg- és érhálózata, ugyanígy  hormonrendszere, csontjai –  minden apró kis funkció, amire az életben szüksége lesz. Ez a folyamat elképesztő tápanyagigénnyel párosul, amit a kismamának kizárólag táplálkozásból fedezni nagyon nehéz, illetve nem is mindig lehet. A folsav a terhesség első szakaszában a magzat komoly fejlődési rendellenességének megelőzésében játszik szerepet, míg a  várandósvitamin a terhesség teljes szakaszában támogatja nemcsak a magzat ,hanem az édesanya egészségét is. Fontos a terheseknek a vitaminok megfelelő tagoltság is, hiszen a három trimeszterben nem teljesen azonos sem a magzat, sem az édesanya ásványianyag- és vitaminigénye.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...164