sub

Információk, érdekességek

A rémálom: pecsételő vérzés terhesség alatt

2017. augusztus 17.

A pecsételő vérzés valószínűleg minden nő rémálma, amikor éppen babát vár. Ezen sajnos nem is lehet csodálkozni, hiszen például a vetélés egyik előjele is lehet ez a folyamat. De hogy pontosan mi is állhat a pecsételő vérzés hátterében terhesség alatt, arról Ratkó Tünde szülésznő beszélt. 

Terhesség és vérzés

Fontos tisztázni, hogy a terhességgel egyes esetekben együtt járhat vérzés is. Azonban az is igaz, hogy ez a leggyakrabban inkább a harmadik trimeszterben jelentkezik, és a szülés közeledtére hívja fel a figyelmet.

A vérzés, legyen bármilyen apró is, a várandósság alatt kivizsgálást igényel. Nagyon megijedni nem kell, hiszen ma már fejlett az orvostudomány, azonban ilyenkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. Számolni kell azzal a ténnyel, hogy a méh, a méhnyak és a vagina is ilyenkor sokkal nagyobb vérmennyiséggel működik, és természetesen érzékenyebb is. ez pedig azt jelenti, hogy a szex is okozhat pecsételő vérzést a kismamánál, ami szerencsére nem jelent gondot, de hogy valóban csak ártalmatlan pecsételésről van-e szó, azt mindenképpen az orvos dönti el.


Fesztiválozol a kicsivel? Akkor ezt ne hagyd otthon!

2017. augusztus 15.

Nyakunkon a fesztiválszezon, ahol a neonszínű napszemüvegek és vicces kiegészítők mellett az utóbbi években egy új kedvenc jelent meg. Ma már rengeteg szülő osztja meg a koncertélményt kiskorú gyerekével és csápol gyerkőccel a nyakában, a legkisebbek hallásának védelmére pedig egyre többen választanak hallásvédőt, ami nemcsak hatékony, de trendi is.

Ahogy a fogszabályzóra vagy a napszemüvegre sem szükséges rosszként tekintünk ma már, a hallásvédő is több egyszerű orvosi eszköznél. Az egyedi designmegoldásoknak köszönhetően sokkal inkább különleges divatkiegészítőként kezd bevonulni a köztudatba, ezzel együtt persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy segít megvédeni fülünket a sokdecibeles hangerőtől, amely komoly kockázatokat rejt magában. Éppen ezért a felnőttek mellett már a gyerekeknek is fejlesztenek hallásvédőket.

A zenei fesztiválok hangereje a gyári zajhoz hasonlítható

A szakértők egyre gyakrabban találkoznak romló hallással a fiatalok esetében: a harmincasok körében sem ritka a halláskárosodás. Ehhez az is hozzájárul, hogy kedvenc zenekarainkat előszeretettel hallgatjuk élőben, például a legnagyobb fesztiválokon, ahol a szervezők nem spórolnak a decibelekkel.

„A zenei fesztiválokon tapasztalható hangnyomásszint gyakran egy zajos gyáréval vetekszik. A különbség csak annyi, hogy az ipari alkalmazottak hallásvédőt használnak” – érzékelteti a minket érő hanghatás erősségét Rádóczki Zoltán, a 3M alkalmazásfejlesztő munkavédelmi szakmérnöke. Az ehhez társuló kockázatok meglehetősen riasztóak: a túlzott zaj akár olyan további egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például a maradandó halláskárosodás, a magas vérnyomás, a gyomorfekély, vagy éppen a szívinfarktus.

El lehet képzelni, hogy ha nagy hangerő esetében már a felnőtteknél is ilyen kockázatok lépnek fel, milyen hatással lehet a gyerekekre. Természetesen, semmi baj nincs azzal, ha a legkisebbeket is elvisszük egy koncertre, de a túl hangos zene veszélyeit szülőként mindenképp szem előtt kell tartanunk. Egy esetleges hallásprobléma a beszédértésre is hatással lehet, ami gondokat okozhat az iskolában, emellett gyermekünk visszahúzódóvá válhat, ami beilleszkedését is akadályozhatja.


Így vészeld át a forróságot, ha babát vársz vagy kicsi a gyereked!

2017. augusztus 14.

A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat.

Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!

A túlhevülés megelőzése

  • Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10.00 és 16.00 óra között.

Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyas, szellős helyet pl. park, kert, kerüljük a zsúfolt tereket.

  • A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal zárjuk az ablakokat.
  • A klímaberendezésre sokan érzékenyek – különösen vigyázni kell a csecsemőkre. A készülékeket ezért mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva.
  • Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal. Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtést 30%-kal növelhetjük.

5 hasznos tipp, ha gyereke táborozni megy

2017. augusztus 07.

Manapság már szinte minden témában szerveznek nyári táborokat, így talán nem jelent nehézséget megtalálni a gyermekünkhöz leginkább illőt. A kicsik felkészítése, a csomagolás viszont okozhat némi fejfájást a szülőknek, pedig csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk, hogy a táborozás valóban pozitív élmény legyen.

A K&H gyógyvarázs program a kisgyermekek testi és lelki egészségének elkötelezett támogatójaként összegyűjtötte az öt leghasznosabb tippet, amik segítik a szülőket a felkészülésben.

1. Játsszunk táborosat!

Ha gyermekünk korábban nem volt távol, előfordulhat, hogy szorongani kezd az idegen környezettől. Készítsük fel őt játékkal, imitáljuk a táborozást! Szervezzünk pizsamapartit a barátokkal, vagy akár sátrat is állíthatunk a kertben, hogy átadjuk neki a különleges tábori hangulatot. Hangsúlyozzuk a pozitívumait, meséljünk neki akár saját tapasztalatainkról is, motiváljuk azzal, hogy új barátok és maradandó élmények várják.


Érzékeny a babánk bőre?

2017. július 31.

Minden baba bőre érzékeny. Többek között azért, mert jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. Azonban épp úgy, mint a felnőtteknél, a kicsiknél is vannak különböző bőrtípusok, vannak, akiknek kevésbé, és vannak, akiknek jóval érzékenyebb a bőrük.

A „normál” bőrű babáknál is tapasztalhatunk időszakos extra érzékenységet, amikor hajlamosabb a bőrük a kipirosodásra vagy az irritációra. Hogy mi állhat ennek a hátterében, mikor érdemes extra védelmet fordítani a babák bőrére, és mi lehet a megoldás?

Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász és dr. Makleit László belgyógyász – aki a táplálkozás és a bőr összefüggéseire világított rá – adott hasznos tippeket.

A bőr nyújtja a legnagyobb védelmet a szervezetnek, viszont csupán hároméves korra alakul ki a megfelelő vastagságú hámréteg.

Kezdetben a bőr kevesebb pigmenttel rendelkezik, pH-értéke viszont magasabb, mint az idősebb gyerekek esetében, így hajlamosabb az irritációra.

„Egy érett újszülött babának is mintegy hétszer vékonyabb bőre van, mint egy felnőttnek. Így alapvetően már anatómialiag is adott tény, hogy minden baba bőre sérülékeny. Illetve az is igaz, hogy bőrtípustól függően vannak érzékenyebb bőrű csecsemők” – mondta el dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász szakértő, aki hozzátette, a környezeti behatások mellett a genetika is közrejátszhat ennek kialakulásában.

„Az olyan picik életében is vannak fokozott odafigyelést igénylő időszakok, akik normál bababőrrel rendelkeznek” – hívta fel a szülők figyelmét dr. Csitos Ágnes.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...136