sub

Információk, érdekességek

Hathónapos kisbabákra hatással van a kétnyelvű környezet

2019. március 20.

A fotó illusztráció: pixbay.comA kétnyelvű családi környezet előnyei már a hathónapos kisbabáknál megmutatkoznak: egy új kutatás szerint kitartóbb a figyelmük, mint az egynyelvű családba született babáknak.

A kanadai Yorki Egyetem Egészségügyi Karának kutatói megállapították, hogy a kétnyelvű környezetnek jelentős hatása van a gyermekek figyelmének korai fejlődésében és ennek kognitív előnyei egész életükre kihatnak.

A Developmental Science folyóiratban publikált tanulmány szerint az egyetem tudósai két különálló kutatás végeztek, amelyekben a kisbabák szemmozgásán mérték le figyelmüket és tanulási képességüket, a picik egy kamerával felszerelt bölcsőben feküdtek és képeket mutattak nekik. A figyelemmel kísért babák egyik csoportja egynyelvű környezetben nevelkedett, míg a másik csoportban minden kicsi egyenlő időarányban két nyelvet hallott.

A kísérlet rávilágított arra, hogy a figyelem fejlődésére komoly hatással van a kétnyelvű környezet: máshogy alakul ki és fejlődik a figyelem az ilyen családban felnövő babáknál. Ez azért fontos, mivel a figyelem minden megértés alapja – hangsúlyozták a kutatók.

Az első kutatásban a kisbabák előtt egy képernyő jelent meg, amelynek középpontjában két kép közül hol az egyik, hol a másik tűnt fel. Attól függően, hogy melyik kép volt a központban, a képernyő jobb vagy bal szelén tűnt fel a tekintetet vonzó következő célkép. Tehát amikor a középpontban egy rózsaszín-fehér kép volt, azt a baloldalon követte egy másik kép, ha egy kék-sárga kép volt a középpontban, azt a jobboldalon követte a látnivaló. Ezt a szabályt minden gyerek megtanulta.


A baba a szavak azonosításának képességével jön világra

2019. március 19.

A fotók illusztrációk: pixabay.comA szavak beszédből való kiválasztásához szükséges képességekkel együtt jön világra az újszülött – állapította meg egy európai kutatás.

Mielőtt egy csecsemő szavakat tanulna meg, először a folyamatos beszédből kell kiválasztania őket. A beszédben azonban nincsenek egyértelmű szóhatárok – ismertette a Developmental Science című szaklapban megjelent tanulmányt a ScienceDaily.com.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az első életév közepére a csecsemők megoldják ezt a problémát, azt azonban eddig nem tudták, hogy a szegmentálási készségek velünk születnek, vagy a beszédhallással és az agy fejlődésével alakulnak ki.

Egy európai kutatócsoport – a Liverpooli Egyetem, a Manchesteri Egyetem és az olasz SISSA kutatóintézet és a francia Neurospin központ tudósai – újszülötteknek játszottak le hangfelvételeket, amelyeknek szótagfolyamában négy értelmetlen szó rejtőzött. A közeli infravörös spektroszkópia eljárását használva megállapították, hogy az agy melyik részei aktiválódtak a felvétel hallgatása közben.

A háromnapos babáknál két mechanizmust fedeztek fel, amelyek lehetővé teszik, hogy a hangfolyamból kiválasszák a szavakat. Az egyik a prozódia, vagyis a beszéd dallama, ez segít megállapítani, hogyan kezdődik és végződik a szó. A másik a nyelv statisztikája, amivel kiszámoljuk, hogy egy szóban milyen gyakorisággal kerülnek egymás mellé a hangok.


Megérkezett a gólya, de hogyan tovább?

2019. március 13.

5 gyakori kérdés a babagondozásról

A legtöbb elsőgyermekes párra jellemző, hogy amint fellélegezhetnének a szülést követően és megismerhetnék az új családtagot, máris számos új kérdés kínozza őket. Biztosan jól alszik, jól eszik, jól sír a pici? A Születés Hete rendezvénysorozat apropóján Bartos Rita szülésznő, a Czeizel Intézet babagondozás tanfolyamainak szakértője gyűjtötte össze az újdonsült szülőket leginkább foglalkoztató kérdéseket és válaszokat.

Biztosan eleget eszik a baba?

A táplálkozásra is igaz, hogy ahány baba, annyiféle igény. Előfordulhat, hogy a világra jövetel után nehezen vagy keveset szopik a kicsi: a 10%-os súlyesés még nem feltétlenül jelent problémát, e feletti súlyvesztésnél viszont pótolni kell donortejjel vagy tápszerrel, ha az anyukának nincs elegendő teje. A születést követő második héttől napi 5-6 pisis pelenka jelzi, hogy eleget evett a pici. A székletből is következtethetünk a táplálkozás minőségére: az első napokban fekete, a negyedik naptól lazább, sárgásbarnás lesz az ideális pelustartalom.

Fel kell-e időnként ébreszteni a picit?

Ha nem koraszülött a baba, nem szenved sárgaságban, és az orvos sem rendelkezett másképp, nyugodtan rábízhatjuk, hogy jelezze, amikor éhes. Éjszaka nem muszáj erőszakkal felébreszteni, viszont fontos tudni, hogy a tejtermelést befolyásolhatja, ha 5-6 óra kimarad két szoptatás között. Nappal nem érdemes négy órás időszakoknál hosszabban aludni hagyni: így biztosíthatjuk a csöppség és a szülők nyugodtabb éjszakai pihenését.


A 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés

2019. március 10.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.

A fotó illusztráció: pixabay.com

HPV

HPV, vagyis a humán papillómavírus szót sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe- nem is alaptalanul, hiszen a súlyos probléma mögött gyakran HPV fertőzés húzódik meg, mely összefüggésben van a rendellenes sejtburjánzással.. Ám azt érdemes tudni, hogy ha valakinél elszaporodott a kórokozó, még nem jelenti azt, hogy rákos sejtek is jelen vannak.

Általában szexuális úton fertőződik meg a beteg, ám ez nem törvényszerű, egyéb módokon – pld. közös borotva használat – is létrejöhet a fertőzés. A HPV-nek több típusa is létezik, melyek közül vannak olyanok, amik magasabb és alacsonyabb daganatkeltő tulajdonsággal bírnak, jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok létrejöttét okozva. Megjelenési formái igen változatosak lehetnek, hiszen vannak esetek, amikor teljesen tünetmentes a fertőzés, de előfordulhat, hogy gyulladás, folyás, esetleg szemölcsök jelennek meg.

Ma már létezik HPV-elleni védőoltás, mely három injekciós kezelésből áll, és több HPV vírus ellen védi meg a szervezetet, így sok rosszindulatú daganat létrejöttét akadályozza meg. Bár egészséges esetben az immunrendszer sokszor legyőzi a fertőzést.  Súlyosabb esetben, ha a cytologiai vizsgálat kóros eredménye vagy a méhszáj képe alapján az orvos úgy ítéli meg, a méhszáj kúp alakú kimetszése és annak szövettani megítélése indokolt. Magas rizikójú HPV fertőzés esetén nagyon fontos a rendszeres nyomonkövetés!


Még mindig bepisil a gyerek éjjel...

2019. március 09.

Gyermekünk elmúlt már 5 éves, és rendszeresen bepisil az ágyba éjjel… Mi pedig egyre inkább kezdünk nyugtalankodni? Ez normális reakció – de akkor járunk el helyesen, ha megfelelő megoldást keresünk erre a problémára. Íme néhány jó tanács, amely segíthet.

A fotók illuszrációk: pixabay.comAz bizonyos, hogy ilyen esetekben nem a mi gyermekünk az egyetlen, aki még ebben a korban is éjjelente bepisil az ágyba… Az 5 éves gyerekek kb. 15%-ánál rendszeresen előfordul, hogy reggelre nedves lesz a lepedő. De az esetek többségében nincs ok pánikra, noha 5 éves korig általában kialakul a vizeletürítés akaratlagos kontrollja. Amikor viszont ez az éjszakai „baleset” visszatérően fennáll 5 évesnél idősebb gyereknél, tanácsos orvoshoz fordulni. Ilyenkor elszigetelt enuresis nocturna (alvás közben történő akaratlan bevizelés) a diagnózis, mely gyakori gyermekbetegség. Kialakulásában környezeti, örökletes tényezők, de rendkívül gyakran pszichés okok játszhatnak közre.

Megnyugtatás és a javulás regisztrálása

Az első dolog, amit tisztázni kell: nem történt-e egy olyan esemény a közelmúltban, amely megzavarhatta a gyermek lelki egyensúlyát. Ilyen lehet egy költözés, válás, kistestvér születése, nagyszülő elhalálozása, iskolai csetepaté stb. Az ilyen, a gyermeket nyugtalanító epizódok könnyen okozhatják az éjszakai bevizelést 5 éven túl is. De mit tehetünk a helyzet javítása érdekében?

Minden esetben fontos, hogy ne dramatizáljuk a történteket, helyette nyugtassuk meg a gyermeket. Maradjunk mi is nyugodtak, miközben magyarázzuk el, hogy nem nagy dolog, csak egy kis „baleset” történt. És ösztönözzük a megnyugtató magatartásra a család többi tagját is.  Természetesen rendkívül fontos az is, hogy kerüljük a megalázó, sértő szavakat az esettel kapcsolatban.

Egy másik hasznos megoldás: bíztassuk a gyereket, hogy másnap reggel vegyen részt a takarításban, az ágyneműcserében. Ha viszont az éjszaka közepén történt a bepisilés, egyszerűen cseréljük ki a lepedőt, és öltöztessük át a gyereket az ágy végébe kikészített, tiszta pizsamába.  Így pl. másnap reggel ő maga viheti a szennyest a mosógépbe.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...177