sub

Információk, érdekességek

Öt tény az anyatejről

2018. szeptember 17.

A szoptatással a kicsik több olyan, más úton nem  fedezhető tápanyaghoz jutnak, amelyek biztosítják az egészséges és kiegyensúlyozott fejlődést. Többek közt ez az oka annak, hogy a csecsemők szoptatása a mai napig nem veszített jelentőségéből, és hogy a szoptatás a mai napig a korai táplálás legideálisabb módja.

  A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Cikkünkben dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermek gasztroenterológusa ad tájékoztatást a szoptatás jelentőségéről.

Nincs gyenge vagy túl erős anyatej

Az anyatej összetétele és mennyisége alkalmazkodik a baba igényeihez. Nincs „gyenge”, „híg” vagy „túl erős” anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig más folyadékra vagy táplálék kiegészítésre nincs szüksége. Az anyatej összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, a gyermek fél éves kora körül, a mászás, a „mindent megkóstolás” időszakában megnő az immunfehérjék koncentrációja, és egészen a szoptatás végéig igen magas marad.

Igény szerint

A baba igénye szerinti szoptatásával biztosítható a folyadék- és táplálékigény fedezése. Az anyatej termelését a gyermek étvágya szabályozza. Igény szerinti szoptatás mellett működik a kereslet-kínálat elve, vagyis ha kevés az anyatej mennyisége, még több szoptatással tudjuk serkenteni a termelődését, míg egy idő után pontosan annyi anyatej termelődik, amennyire a babánknak szüksége van.


Miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?

2018. szeptember 15.

A játék a kreativitás, az alkotó fantázia kialakulásához és gyakorlásához is nagyon fontos, szülőként azonban sokszor éppen ezek ellen dolgozunk –  még ha a legjobb szándékkal is tesszük.

Egy kisautó a nagyitól, mert ma benézett hozzánk. Egy építőjáték a nagynénitől, mert „ügyes voltál a doktor néninél”. Egy újabb darab a kedvenc mesefigurádból, mert annyira kérted (bár csak a főzés miatt ugrottunk be a boltba néhány apróságért). Most pedig jó lenne egy sárga autó, mert a Bencének is olyan van? Kacatok koraként is definiálják a napjainkban gyakori jelenséget: a gyerekszoba polcai roskadoznak, ám a gyerekek hamar ráunnak a játékokra, miközben a reklámokban máris felbukkan egy újabb – vélhetően tiszavirág életű – legújabb kedvenc. Folyamatosan selejtezünk, de játékból mintha mégis egyre több lenne, és a gyerekszoba mindig zsúfolásig tele. Hogyan változtassunk ezen?

A kevesebb több

A sok játék egyszerűen túlterheli a gyerek érzékelő képességét, a túl sok inger, választási lehetőség épp ellenkező hatást fejt ki, mint szeretnénk: a gyerekek nyűgössé, türelmetlenné, síróssá válhatnak, a rengeteg játék mellett is unatkoznak. A bőség zavarában nem tudják átadni magukat a felfedezés örömének, nem tudják kihasználni a játékokban rejlő lehetőségeket. Az elmélyülés, a játékba való belefeledkezés gyakran elmarad, a gyermek nem tudja mozgósítani saját belső világát, így a játékidő gyakran nem az elmélyült, önfeledt kikapcsolódás ideje lesz, hanem a játékgarmada frusztrált pakolgatásával telik.

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint a mennyiség helyett inkább a minőséget érdemes előtérbe helyezni, ha játékvásárlás előtt állunk. Nem egyszerűen csak azért lesz minőségi, mert jól bírja a strapát, hanem azért, mert hosszú távon is játéklehetőséget biztosít a gyerek számára: nem válik unalmassá, mert jól variálható…


Kismamajóga a mamáért és a babáért

2018. szeptember 12.

Beszéljünk akár testi-lelki prevencióról vagy rehabilitációról, bátran állítható, hogy a jógagyakorlat-sorok megtanulása és rendszeres alkalmazása felfogható egyfajta gyógyító-erősítő terápiának… Olyan terápiának, amelyre bizonyos élethelyzetekben különösen nagy szükségünk lehet…

A várandósság, a szülés és a babagondozás időszaka minden babára vágyó nő életében egy nagyon konkrét, nehézségekkel teli időszakot jelent. Akik már átélték, tudják, hogy igen nagy lelki erőre és fizikai felkészültségre van szükségük ahhoz, hogy könnyedén vegyék az elkerülhetetlen akadályokat. Olyan élettani, fizikai és pszichés változásokon megy keresztül a kismama 9 hónap alatt (majd az utána következő legalább egy évben), amire sokan életük legnagyobb erőpróbájaként emlékeznek vissza.
Fel lehet egyáltalán készülni erre a nehéz útra? Van lehetőség könnyebben szembenézni a kihívásokkal? És ha igen, hogyan működik a módszer?


Gyerek mellett is van élet!

2018. szeptember 11.

A gyerek megszületésével egy új életszakasz kezdődik a szülők életében. Mint minden életszakasznak, ennek is megvan a maga szépsége és nehézsége.

Az, hogy hogyan lehet a nehézségeket átvészelni, milyen megoldások vannak, sok mindentől függ. Sokan keresnek fel olyan h

ázaspárok, akiknek megromlott a házasságuk, de mindketten rendbe szeretnék hozni.

Átkapcsol anyaüzemmódra

Ezekben az esetekben gyakori jelenség, hogy szülés után az asszony teljes átalakuláson megy keresztül; csak anyaüzemmódban él, és elvész belőle a Nő. Gyakorlatilag csak a gyerek körül forog a világ, az ő jólléte a legfontosabb. Az anya sok esetben nem engedi ki kezei közül sem a babát, sem a körülötte elvégzendő teendőket. Ha ezt megtenné, halálra aggódná magát azon, hogy a nagyinál való tartózkodást túléli-e a gyerek. Vajon elég tiszta a lakás, a ruhácska; megfelelő az ebéd stb. Az is megfordulhat a fejében, hogy ő nem jó anya, ha nem a gyerekkel tölt minden pillanatot. Lelkiismeret-furdalása van, ha néha-néha egy kis időt „ellop” tőle.
Sokan panaszkodnak arra, hogy a férjük nem segít semmit.

Mit lát ebből a férfi?

Azt, hogy az ő édes kis felesége átváltozott egy sárkánnyá. Aki csak kritizálja, akivel már nincs se beszélgetés, se intimitás, se szex. Már nem érzi, hogy fontos, szükség van rá, és szerethető. A gyerekkel való foglalatosságokból is kirekesztették.


Kisgyermekkorban gyakori az átmeneti fruktózintolerancia

2018. szeptember 08.

A bőséges gyümölcsfogyasztás után jelentkező gyomorpanaszokat tanácsos komolyan venni.

 A nyári hőségben jól esik a hűvös, lédús gyümölcs, ám sokan már egyetlen szelet görögdinnye elfogyasztása után is kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket tapasztalnak. Ennek oka lehet az is, hogy a szervezetükben csökkent a cukrok lebontását végző enzim, a szacharáz mennyisége.  A fruktózfelszívódási zavarról dr. Polgár Marianne  gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa tájékoztatja olvasóinkat.

Enyhétől a súlyosabb tünetekig

Fruktózfelszívódási zavar esetén, az elfogyasztott fruktóz mennyiségétől és attól függően, hogy kinél milyen mennyiségben csökkent a lebontást végző enzim mennyisége, jelentkezhetnek enyhébb panaszok  – puffadás, korai teltségérzet, fokozott bélmozgás, hasfájás –,  de akár komolyabb hasmenés is felléphet, ami a nyári melegben, különösen kisgyermekek esetében akár kiszáradáshoz is vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...166