sub

Információk, érdekességek

Kisded, első osztályos és tinédzser korban dőlhet el, hogy elhízunk-e

2018. október 03.

Már a kismama táplálkozási szokásai is befolyásolhatják, hogy a születendő baba felnőttként túlsúlyos lesz-e. A csecsemőkorban anyatejjel vagy alacsony fehérjetartalmú tápszerrel táplált babák fiatal és felnőtt korban kisebb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak. A legújabb felmérések arra is rámutattak, hogy a kisgyermekkori elhízás, a gyermekkori alvászavarok, a korai kamaszodás további rizikófaktorok a felnőttkori túlsúly kialakulásában.  

Az OECD felmérése szerint a magyar Európa legkövérebb nemzete: a lakosság 30 százaléka túlsúlyos. Az adatok szerint már gyermekkorban sem állunk túl jól ezen a téren, hiszen a életkortól függően a gyermekeink 20-25 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. A magyarok nem állnak egyedül a problémával. Világviszonylatban manapság 110 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek (2-19 évesek) számát, ráadásul ma már kétszer annyian vannak, mint 1980-ban voltak. Az orvosok, dietetikusok figyelme ezért irányult az elhízás okainak kutatása felé.


Szülés után is kialakulhatnak véralvadási rendellenességek!

2018. október 03.

Nagyon fontos, hogy az esetleges alvadási faktorok csökkent működése még a gyermekvállalás előtt kiderüljön, hogy később ne alakuljon ki vérzéses szövődmény. Olvasóinknak a problémáról Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa ad tájékoztatást.

Vérzékenységről akkor beszélünk, amikor a véralvadás nem a megfelelő ütemben következik be, így a vérzés tovább tart. A véralvadás többszörösen kontrollált fehérjék együttműködésének eredménye. Ezek a fehérjék folyamatosan hatnak egymásra, beindítják, fokozzák egymás aktivitását, és ezzel egy időben hatnak a működésüket gátló faktorok is. Ily módon alakul ki az az egyensúly, hogy vérzés esetén a vér megalvad, azonban véralvadás az érpályán belül nem következik be. Ezen fehérjék (alvadási faktorok és a véralvadást leállító faktorok) valamelyikének hiánya, csökkent mennyisége vagy aktivitása vérzékenységet eredményez. Megkülönböztetünk veleszületett, továbbá az élet folyamán kialakult (szerzett) vérzékenységet, ezeken belül is súlyos, középsúlyos és enyhe formákat.

A szülés utáni vérzékenység okai

Szüléskor átlagosan 300 ml körüli vér elvesztését normálisnak tekinthetjük, ugyanis maga a folyamat vérzéssel jár. Amennyiben azonban a vérzés meghaladja az 500 ml-t, akkor postpartum, azaz szülés utáni vérzésről beszélünk, amelynek lehet szülészeti oka – például nem tud összehúzódni a méh izomzata, esetleges méhlepényrészletek nem válnak le stb…

Amennyiben veleszületetten enyhe vérzékenysége van a kismamának, az a terhesség során nem okoz problémát, mivel terhességben bizonyos alvadási faktorok aktivitása megemelkedik, így a véralvadása normális lesz, viszont a szülés után néhány nappal már fokozódhat a hüvelyi vérzés, mivel a kismamánál visszaáll az eredeti, alacsonyabb véralvadásifaktor – aktivitás.  Sajnos az is előfordulhat, hogy a terhesség alatt, illetve a szülés után alakulnak ki véralvadási rendellenességek, és a vérzéses tünetek esetleg csak hetek elteltével otthon jelentkeznek. Többek közt ezért is fontos a szakorvosi kontroll!


Segítség, hogy jól menjen az olvasás

2018. szeptember 28.

Minden tanulás alapja az információ megszerzése, mely manapság olvasás útján a leggyakoribb. A tudásanyagok már nem szájról szájra terjednek, mint régen, hanem könyvekből, legújabban pedig internetről szerezzük meg őket. Alapvető fontosságú azoknak a részterületeknek a jó fejlődése, melyek azért felelősek, hogy megértsük amit olvasunk. Ahhoz, hogy a szöveget magáévá tegye egy gyermek, nagyon fontos folyamaton megy keresztül. Először is kell egy jó olvasási készség. Majd a szöveget értelmeznie kell, végül megjegyezni.  

Ahhoz, hogy pontosan olvasson, először is elengedhetetlen a betűk ismerete, azaz, hogy nem keveri őket, nem téveszti össze őket egymással, hiszen vannak szavak, melyek félreérthetővé teszik a szöveget, ha azt máshogy olvassuk. (pl. a szimmetrikus betűk esetében. Nem mindegy, hogy a papa megetette a babát, vagy a baba megetette a papát)

Ha jól elolvasta a gyermek a szöveget, akkor még nem biztos, hogy érti is amit olvas.
A megfelelő értelmezéshez az alapot a lehető legszélesebb szókincs nyújtja.
Ennek kialakulásához nagyon fontos a lehető legtöbb mondókázás, éneklés, mese hallgatása, beszélgetés. De ezen túl az is, hogy a gyermek képzelete jól működjön.
Ezért nagyon fontos, hogy ugyanazt a mesét sokszor megismételjük, hiszen minden egyes mesélés során egyre részletgazdagabban tudja elképzelni a történet apró részleteit is, nem csak a cselekményt nagy vonalakban.


Segítsünk a kis elsősnek!

2018. szeptember 28.

Az iskolakezdés mindig komoly, kihívásokkal teli időszakot jelent a gyermekek életében, bár a szülőknek is kijut az aggodalomból. A nehézségek persze nem az első, izgalommal teli napokban, hanem pár hét után mutatkoznak csak meg igazán. Az első osztályosok között is különbség van: a hétévesek sokszor jobban veszik az akadályokat, a hatéves apróságoknak életkorukból adódóan sokszor nagyobb hátrányokat kell leküzdeniük – ebben az életkorban ugyanis az egy év korkülönbség még nagyon sokat számít. Akárhány éves is elsősünk, szerencsére a család szerető támogatása sokat segíthet a kezdeti  akadályok leküzdésében…

A szülők gyakran jobban aggódnak, mint maguk a gyerekek, hiszen látják, hogy gyermeküknek bizony napról napra új, komoly akadályokat kell leküzdeniük. Az aggodalom azonban “ragadós” – nem jó, ha a gyermek azt látja, a szülő esetleg jobban stresszel, mint ő maga. Baky Ildikó, a Rózsakert Medical Center gyermekpszichológusának néhány tanácsa segíthet a nyugodt iskolakezdésben, és  későbbi kiegyensúlyozott, harmonikus családi mindennapokban. Lássuk, mire érdemes mindenképp gondot fordítanunk!


Gyereksarok - A rejtélyes kólika

2018. szeptember 26.

3x3-as rejtély a csecsemő életében! És persze a szülőében is: miért sír a baba? Egészséges, jól táplált és mégis szívet szaggatóan sír naponta több mint 3 órát, hetente min. 3 napon át, legalább 3 hétig! Ez az un. kólika!  

Megszületik életünk értelme, akit a világon a legjobban szeretünk. Vártuk hosszú időn keresztül, és amikor a kezünkbe tartottuk alig pár percesen, nem is sejtettük, hogy milyen új dolgokat fog hozni életünkbe. Vannak szakirodalmak arra, hogyan válhatunk anyává és apává, elláttak a már tapasztaltabb barátok is tanácsokkal, de amikor egyedül vagyunk otthon és nem tudjuk, hogy miért sír ez a pici Csoda, akkor joggal keseredik el minden szülő!
Ilyenkor kipróbálunk sok mindent, amiről hallottunk vagy olvastunk, bevetjük az összes praktikát, de vannak pillanatok, amikor semmi nem használ.
Elkeseredve és fáradtan nézzük, ahogy gyermekünk keservesen sír.
Nem szégyen ha ilyenkor feltesszük magunkban azt a kérdést : Mi folyik itt? Hogyan lehet ezt elviselni? Meddig tart még?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...169