sub

Információk, érdekességek

20 tipp, ha unja a gyerek a szünidőt - nem csak gyerekeknek!

2018. augusztus 02.

A gyerekek alig várják már a nyári szünetet, mégis előfordul, hogy azt mondják "unatkozom". A nagy szabadságukban is jól jön egy kis szülői segítség, hogy lehetőleg ne a képernyők előtt kössenek ki hosszú órákra.  

Ha tehetjük, mindenképpen csatlakozzunk hozzájuk és töltsünk velük hasznos, értékes időt. Némelyik elfoglaltsághoz mindenképpen ajánlott a szülői felügyelet!

A következő ötletekkel kreativitásra is bíztathatjuk őket. A számozás nem sorrendiséget jelöl. Ami a gyereknek is tetszik, ami meglódítja a fantáziáját, máris alkalmazható. A lista az általános iskolai korosztályra lett szabva, de nagyobbak is élvezhetik.

Az is lehet, hogy felnőttként is kedvet kapunk, hogy szabadságunk alatt végigjátsszuk a lenti listát - akkor is, ha esetleg még nincs is saját gyermekünk.

Jó mulatást!


Mákszemből görögdinnye – hogyan fejlődik a magzat?

2018. július 30.

A legintenzívebb változások az első trimeszterben történnek, a tizedik hétre már a kicsi szinte összes szerve kifejlődik…

Hogyan lesz a mákszemnyi embrióból mindössze kilenc hónap alatt kisbaba? A várandósság alatt a babád hihetetlen fejlődésen és növekedésen megy keresztül. Tudtad, hogy a terhesség első heteiben még csak a megtermékenyülés zajlik, a hatodik héten viszont már a szíve is megdobban?

A várandósság negyven hetes időszakát az utolsó menstruációtól számítjuk, az első hetekben pedig tulajdonképpen még csak a terhességre való felkészülés és a petesejt megtermékenyülése történik.

A legintenzívebb változások mégis az első trimeszterben történnek, hiszen a tizedik hétre már a kicsi szinte összes szerve kifejlődik. Nem véletlen, hogy ebben a mozgalmas időszakban tapasztaljuk a kellemetlen tünetek többségét és a kismamákra jellemző fáradtságot.

A negyedik hétre befejeződik a beágyazódás folyamata, ekkorra eldől, hogy egyetlen mákszem nagyságú embriót, vagy esetleg ikreket rejt a pocakunk. Az ötödik héttől már hüvelyi ultrahangon keresztül is láthatóvá válik a lencse méretű embrió. Kialakul a pici gerince, agya, csontozata, a hatodik héten pedig már a szíve is dobogni kezd. Az embrionális szakasz végén megvan az összes belső szerve, a szemei, felső ajkai és orrhegye is. Az ekkor babszem méretű pici – bár még nem érezhető – mocorog is.

A kilencedik héttől egy vérvétellel járó genetikai vizsgálattal  már az is kideríthető, kislányt vagy kisfiút hordunk a szívünk alatt – jóval azelőtt, hogy a kötelező ultrahangvizsgálat biztos eredményt adna a pici neméről. Azonban, a magyar genetikai törvényvényeknek megfelelően erről csak a 12. héttől tájékoztathatja orvosa a kismamát. Ezzel a kockázatmentes genetikai szűrővizsgálattal a leggyakoribb genetikai rendellenességek is kiszűrhetők.


A szülés előtti hetekben tanácsosabb elhagyni a magnéziumpótlást

2018. július 28.

A magnézium az egyik legfontosabb elem, mely segítségünkre lehet a nyugodt babavárásban. Ennek a fémnek azonban hátulütője is lehet, így a várható szülés időpontja előtt három héttel érdemes befejezni a szedését.

A terhesség alatt a szervezet különleges vitaminpótlást igényel. Azt, hogy a folsav szerepe a terhesség első szakaszában milyen kiemeltem fontos, sosem lehet elégszer hangsúlyozni, azonban sok más vegyelem, vitamin és ásványi anyag is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a várandósság idején a magzat és a kismama egészsége is egyaránt kielégítő legyen.  Cikkünkben Ratkó Tünde szülésznő most a magnéziumpótlás terhesség során játszott szerepére hívja fel olvasóink figyelmét.

Mire szolgálhat a magnézium a várandósság idején?

A magnézium talán legfontosabb szerepe, hogy gátolja az izmok, így méhizomzat összehúzódását – nagyon leegyszerűsítve a keményedést, és a görcsöket. A várandósság során az első, és második trimeszterben ennek a hatásnak nagy szerepe van a nyugalom megőrzésében. A keményedések, a méhizomzat összehúzódásai rossz esetben ugyanis sajnos kiválthatnak akár vetélést vagy koraszülést is, mely hatások a magnézium segítségével kikerülhetőek.

A magnézium ezen felül részt vesz a normál energiatermelő-anyagcsere folyamatokban is, az idegrendszer és az izmok normál működésének elősegítésében, valamint a normál csontozat és a fogak fenntartásában. Ezen túl jelentős szerepe van a normál pszichológiai funkciók fenntartásában és a normál sejtosztódásban is.


Terhesség negyven felett? Nem lehetetlen!

2018. július 27.

Az orvostudomány mai állása szerint szerint negyven felett is érdemes gyermeket vállalni – az, hogy ki minként dönt,  inkább a környezet és a saját elképzelések befolyásolják, sem mint az életkor…

Lehet 40 évesen gyermeket vállalni? És ha igen, akkor nem lesz sokkal nehezebb? Nem kell tartani a betegségektől, komplikációktól? Ezeket a kérdéseket segít megválaszolni dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvost is, hogy tisztább képet kaphassunk a késői terhességekről és azok rizikóiról.

A 40 körüli várandósságnak mások az orvosi értelemben vett kockázatai, mint a korábban létrejött terhességeknek. Illetve nem is annyira mások, inkább megnövekedettek. Ilyenkor a Down-szindróma és más kromoszómarendellenességek kialakulása is valószínűbb, ezeket azonban szűréssel ellenőrizni lehet.
Fontos megemlíteni, hogy nem csak a terhesség nehezebb, hanem a teherbe esés is. Ekkorra a szervezet már nem annyira fitt, sokkal könnyebben találjuk szemben magunkat a különböző problémákkal, amik hátráltatják, vagy akár lehetetlenné teszik a gyermekvállalást. A 40 körüli terhességeknél lényegesen magasabb az úgynevezett gesztációs, vagyis a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, de gyakrabban jelentkezik terhességi magasvérnyomás, koraszülés és vetélés is.

Azért nem kell az álmokról, csak lényegesen több odafigyeléssel kell kezelni a helyzetet. A 40 körüli várandósságnál, illetve a babatervezésnél kiemelten fontos, hogy a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal ellássuk, a raktárait feltöltsük. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthető minden rizikó, és növelhető annak esélye, hogy a nő teherbe essen .Ehhez a várandósvitamin jelenthet jó megoldást, de az is csak akkor, ha megfelelően tagolt, a 3 trimeszter igényeinek megfelelően összeállított készítményről beszélünk. Fontos, hogy komplexitása mellett a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így azok felszívódása akár 80%-kal is jobb, ami nagyon nem elhanyagolható tény!


Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt: mikor kötelező, mikor ajánlott?

2018. július 25.

A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése. Az előírások szerint Magyarországon háromszor kötelező megnézni a fejlődő babát a terhesség alatt, azonban a „nulladik”, úgynevezett terhesség-megállapító UH is kiemelten fontos. A mai kor lehetőséget ad arra, hogy fájdalommentesen, veszélyek nélkül, pontos képet kapjunk a magzatról, és időben kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket – mondja Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász, magzati genetikai ultrahang specialista.

Magyarországon az előírások szerint három alkalommal nézi meg szülész-nőgyógyász szakorvos a fejlődő magzatot,

  • először a 12-13. héten, majd
  • a terhesség 18-21. hetében, és
  • a harmadik trimeszterben, a 29-32.hét környékén.

„Ez a három vizsgálat lényegében a legfontosabb, hisz ezek eredményével tudjuk biztonságban a kismamát és a babát. Az első genetikai ultrahangot a köznyelvben Down-szűrésnek is hívják, de nem csak a Down-kórról szól, ekkor végezhető el az első, csaknem teljes körű anatómiai vizsgálat, valamint a szív- és érrendszeri szűrés. A második trimeszteri ultrahang a 19-21. hét környékén a legrészletesebb anatómiai ultrahang: az ekkor esetlegesen felfedezett rendellenességek kapcsán van még idő olyan vizsgálatokra, amelyek cáfolhatják vagy alátámaszthatják azt a gyanút, amelyet az ultrahangon látni vélünk, illetve a későbbi kontrollok szempontjából is fontos. A harmadik, kicsit más jellegű ultrahang, a 28-31. hét környékén javasolt. Magzati állapot-diagnosztikának lenne helyes hívni, hiszen ott azt figyeljük, hogy a magzat a megfelelő ütemben fejlődik-e a méhen belül. Ez a vizsgálat hivatott arra, hogy észrevegye, ha a magzat esetleg lemarad a növekedésben” – mondja Molnár doktor.

A nőgyógyász szerint a terhesség megállapításának idején végzett „nulladik” ultrahangos vizsgálat a kismama gondozásba vétele szempontjából ugyancsak rendkívül fontos.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...164