sub

Információk, érdekességek

Szentiván-éj a Mágia és a Varázslatok éjszakája

2017. június 22.

Szent Iván éjjelén van a nyári napforduló ünnepe, ezen a napon van a föld legrövidebb éjszakája. Ezen az éjszakán minden kívánság teljesül,minden varázslat hamarabb hat a szokásos hatóidönél.    

Június 24-e, a nyári napforduló az összes kultúrában a Nap és a fény diadalának ünnepe, amely a fény és a sötétség állandó harcát jelképezi. A kereszténység előtt az emberek tűzgyújtással idézték meg a Napot,hogy a sötétséggel harcoljon, a tűz fényével pedig a negatív energiákat,ártó szellemeket űzték el.
A sötétség és a negaítv energiák ekkor elvesztik hatalmukat az ember felett.

A kereszténység elterjedése után a Nap és a Fény diadalának ünnepe homályba veszett,teljesen háttérbe szorult,de manapság egyretöbben kezdik el újra ünnepelni a tűzünnepét.

A kelták, a szlávok ,a germánok ,az Északi népek a kezdetektől ünneplik ezt,a Papok, a Druidáik , a " Föld és az Ég nászának" nevezték ezt a mágikus napot.
A pogányok meggyőzödése, hogy ezen az éjjelen képesek arra, hogy testüket elhagyva eljussanak a holtak birodalmába, azaz a Túlvilágba.Az elhunyt lelkekkel érintkezve útmutatást kapnak, a jövőről.


Nőnapon a női egészségéről se feledkezzünk meg!

2017. március 08.

A nőnap több mint ötven éve Magyarországon is a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepe. Március 8-án a férfiak virággal, édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket. Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.

Iktassunk be nőknek való mozgásformákat

A rendszeres mozgás nem csupán a formás alak megőrzésében játszik nagy szerepet, hanem kiváló szabadidős program is lehet, illetve segít a stresszkezelésben is. Akár a hetente beiktatott kocogás a friss levegőn, egy kiadós úszás, biciklizés vagy családi kirándulás is hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Vannak azonban kifejezetten nőknek ajánlott mozgásformák is: a pilatessel és a jógával a nőies hajlékonyságot lehet elérni úgy, hogy mindeközben az izomzat is szálkásodik. Egy pezsgő hangulatú zenés zumbaóra pedig forró latin ritmusaival az egész testet megmozgatja és a hangulatunkat is javítja.

Járjunk évente szűrővizsgálatokra

A magyar nők körében a leggyakrabban előforduló daganatfajta a mellrák: évente 5000 – 6000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség elsősorban az 50 év felettieket veszélyezteti, de sajnos egyre több fiatalnál is kialakul. „Az ultrahanggal végzett mellvizsgálat során az emlők állományát, a hónaljárok ereit és nyirokcsomóit térképezzük fel. Azonban a méhnyakrák szűrésről sem szabad elfeledkezni: a betegséget főként a nemi úton terjedő fertőzések, elsősorban a HPV vírusok váltják ki. A vizsgálat során felmérjük a hüvely állapotát, gyulladások, fertőzések jeleit keressük és citológiai kenetvizsgálattal kiszűrjük a HPV-t is” – mondta el Dr. Pohl Ákos, a Czeizel Intézet nőgyógyász szakorvosa, aki mindkét szűrővizsgálatot ajánlatosnak tartja évente elvégeztetni, mivel a korai felismerés kulcsfontosságú a gyógyulás szempontjából.


Januári fogadalom helyett újévi önbecsülés

2017. január 27.

Januártól olyan elválaszthatatlan az újévi fogadalom, mint a karácsonytól a beigli. Sokan pont úgy vannak a fogadalommal, mint a beiglivel. "Csak meg ne ártson!" "A nagymama beiglije utánozhatatlan, inkább én sem sütök." "Bárcsak lehetne kapni a boltban olyan finomat, amit én szeretek, akkor nem kéne nekem megsütnöm!"

Idén tilos az újévi fogadalom!
Valaki megkérdezte tőlem tegnap, hogy tettem-e újévi fogadalmat.

- Mindig szoktam, de idén nem.
- Hogyhogy?
- A fogadalomnak az a lényege, hogy önmagadnak állítasz egy célt, amihez abban az évben tartod magad. Mindig, amikor leirod az új év dátumát, eszedbe jut, hogy tartozol magadnak valamivel. Így megvan az emlékeztető is egész évben arra a bizonyos önmagadnak tett ígéretre. Az utóbbi pár évben még nem voltam olyan fegyelmezett, hogy újév nélkül is tudtam célt állítani magamnak. 


Tökéletes szerda
Lehet az egy sima, átlagos szerdai nap is, amikor megígérsz önmagadnak valamit és tudatosan figyelsz arra, hogy be is tartsd. Az újév csak emlékeztetőül szolgál számodra. Miért ne készíthetnél te magad emlékeztetőket a lakásod különböző pontjaira, vagy a határidőnaplódba, vagy a kocsidba? Az olyan emlékeztető, bátorító, amit csak te tudsz, hogy mit jelent. Az újévi fogadalom nem más, mint önmagadnak tett ígéret, cél, döntés a változtatásra. 

- Igen, de sokan nem tesznek újévi fogadalmat, mert tudják, hogy úgyse tartják be.
- Igen, és erről sokat írtam a Férfi a férfi? c. könyvemben.  

 


Ajándékcsere - indul!

2016. december 29.

Karácsony után elindul a roham a nem megfelelő ajándékok cseréje miatt, összesített adat vagy felmérés ugyanakkor nincs arról, hogy a megvásárolt termékek hány százalékát viszik vissza ilyenkor az üzletekbe - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

A szakember hangsúlyozta: nem kötelezi jogszabály a kereskedőket, hogy kicseréljék azokat a termékeket, amelyek nem tetszenek a megajándékozottaknak, vagy megengedjék azok árának levásárlását. Kialakult azonban az a gyakorlat, hogy az üzletek az ünnepek után néhány napig megteszik ezt.

  • A csere feltétele a nyugta megléte, illetve az ajándék sértetlensége.
  • Más a helyzet, ha az ajándék hibás, minőségi reklamációk esetén ugyanúgy érvényesek a fogyasztóvédelmi szabályok, mint máskor - emelte ki Vámos György.
  • A Budapesti Békéltető Testület arra hívta fel a figyelmet, hogy internetes vásárlásnál az átvétel után tizennégy napon belül még vissza lehet küldeni mindenféle indokolás vagy magyarázat nélkül a terméket, és visszajár az ára. Ugyanakkor több, a fogyasztók körében közkedvelt terméknél bizonyos feltételek esetén már nem gondolhatja meg magát a vevő, például ha a CD vagy DVD csomagolását már kibontották. Kivételként említették azt az esetet, amikor a megrendelés számítógépre, laptopra szólt, és a telepítő CD-t bontották fel. Azoknál a zárt csomagolású terméknél sem gondolhatja meg magát a fogyasztó, amelyek felbontás után már egészségvédelmi vagy higiéniai okokból nem küldhetők vissza, de csak akkor hivatkozhat a kereskedő egészségvédelmi vagy higiéniai okra, ha előtte meghatározta, melyik termék tartozik ide. A vállalkozásoknak ezekről a kivételekről is tájékoztatást kell nyújtaniuk már előzetesen a webáruház honlapján. Az átvételtől számított tizennégy napon túl viszont csak akkor lehet már reklamálni, ha hibás a termék.

Népek karácsonya

2016. december 26.

Hogyan ünneplik a karácsonyt az európai országokban? Mit tesznek a fa alá, milyen ételeket esznek és milyen hagyományaik vannak a körülöttünk lakóknak? Cikkünkben erre adjuk meg a választ.

Hogyan ünneplik a karácsonyt az európai országokban? Mit tesznek a fa alá, milyen ételeket esznek és milyen hagyományaik vannak a körülöttünk lakóknak? Cikkünkben erre adjuk meg a választ. 

Anglia 
Nagy Britanniában Christmas, azaz Karácsony az év legfontosabb ünnepe. Az utcák, terek fényárban úsznak, turistalátványosság a Harrods áruház kirakata, amelyet több ezer világító gömbbel díszítenek. A Trafalgar Square- en megcsodálható a hatalmas, díszes fenyőfa, mely a norvég nép ajándéka a briteknek, II. világháborús segítségükért. 

A Christmas Eve (24-e) munkanap, de rövidebb, általában ilyenkor tartják a nagy munkahelyi évbúcsúztató partikat. Ezen az estén otthon barátokat fogadnak, isznak egy jót, pl. behűtött citromlikőrt, sherryt, a gyerekek pedig készülnek a másnapra, amikor a Father Christmas (tképp. a Mikulás, szó szerint Karácsony Apó) telerakja ajándékkal a stocking-ot. Ez a zoknira emlékeztető képződmény az utóbbi években nálunk is kapható, bár Magyarországon december 6-án játszik fontos szerepet. Father Christmas egyébként a kéményen keresztül érkezik, hagyományosan egyenesen a kandallóba pottyan. A gyerekek ajándékkérő leveleket írnak neki, amit a kandalló tüzébe dobnak, hogy így jusson el az Északi- sarkra. Katolikus hatásra egyébként Angliában is elterjedt az éjféli mise, de az igazán vallásos anglikánok inkább a másnap reggeli protestáns istentiszteletet látogatják. 

December 25-e a Christmas Day, ez az ajándékozás napja (reggel bontják ki a csomagokat), ilyenkor jön össze a család is, és ekkor eszik a hagyományos karácsonyi ebédet, a Christmas dinner-t. A karácsonyi ebéd sült, töltött pulykából vagy valamilyen szárnyasból sült krumplival, kelbimbóval, Christmas pudingból, aprósüteményből áll. A pudingot brandyvel flambírozva tálalják. A pudingba kerülő, alkoholba áztatott gyümölcsöket már hónapokkal karácsony előtt elkészítik, és így érlelik. Elmaradhatatlan eseménye még ennek a napnak a királynő hagyományos karácsonyi beszéde, melyet a televízió közvetít, s mely az angolok szerint meglehetősen unalmas, mégis mindenki megnézi. 

A családi körben eltöltött karácsony, illetve a faállítás szokása Viktória királynő idején (XIX. század közepe) terjedt el a britteknél német mintára. Ezzel (na meg az angolok hagyomány-imádatával) magyarázható, hogy a viktoriánus figuráknak, mintáknak, díszeknek nagy a keresletje manapság is. 
December 26-a a Boxing Day, Karácsony másnapja, ilyenkor hagyományosan a személyzetet ajándékozták meg. Neve arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, tartalmát a szegények között osztották szét. 

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...37