sub

Információk, érdekességek

Európai utazástervezés - munkaszüneti napok 2019-ben

2019. március 21.

Az utazások szervezését nem lehet elég korán kezdeni! Nem mindegy ugyanis, hogyan tudunk gazdálkodni szabadnapjainkkal: érdemes figyelembe venni, melyik országban mikor vannak hosszabb-rövidebb szünetek.  

Ha utazásunkat bevásárlókörúttal kötnénk össze, ezeket a napokat kerüljük el, hiszen ilyenkor az üzletek és hivatalok zárva tartanak. Ugyanakkor számos hagyományos nemzeti ünnep a hozzá kapcsolódó látványos rendezvényekkel épp utazásunk célja is lehet.

A szünnapok száma országonként változó. Sokszor függ ez az adott ország vallási, történelmi és kulturális gyökereitől. Európa legtöbb országában tartják a kereszténységhez kötődő ünnepnapokat, de ezek nem feltétlenül munkaszüneti napok. 

Az alábbi táblázatban áttekinthető formában megtaláljátok, mely országokban mely napok számítanak munkaszüneti napnak 2019-ben. Utazás előtt érdemes átböngészni! A képre kattintva megnyílik nagy felbontásban.


Illem és trend Valentin-napra

2019. február 13.

Közeleg a Valentin-nap, mely sokak számára csupán egy szép rózsacsokor vagy egy doboz bonbon ajándékozását jelenti. De honnét ered a szerelmesek ünnepe, és miért pont Valentin?  

A Valentin-nap hagyománya

Az ünnep gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, mai formája pedig csak a 19-20. században alakult ki. A legenda szerint, Valentin az időszámítás előtti 3. században élt római pap volt, aki titokban adott össze párokat a házasságkötést tiltó császári rendelet ellenére. Valentint ezért bebörtönözték és a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak, mint például: „Ne felejtsétek el Valentint” vagy „Szeretlek Benneteket”.

Szokások, trendek

Egy igencsak kedves gesztus is kötődik február 14-hez, amely nem csak a szerelmesek, hanem a jó barátok között is szokássá vált, és ami egyúttal bizonyítja, a Valentin nap megünneplése nem a mai kor divatja.

Bár kevés írásos emlék maradt fent az ünneppel kapcsolatban, de arra vannak bizonyítékok, hogy a középkori Franciaországban és Angliában divatos hagyomány volt. Mégpedig azért, mert a szerelemesek általuk írt versekkel köszöntötték egymást, innen ered a kézműves üdvözlőkártyák ajándékozása.

Kezdetben a Valentinnapi megemlékezés a képeslapküldésre korlátozódott, és csak később terjedtek el a mai közismert és népszerűségnek örvendő egyéb formái, mint egy romantikus vacsora, kisebb utazások ajándékozása.


BUÉK!

2018. december 31.

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT

kívánunk minden kedves olvasónknak!


Karácsonyi körkép

2018. december 26.

Ahány nép, annyi Mikulás és karácsonyi édesség. Habár a hagyomány számos országban különböző, a név mégis mindenhol ugyanazt a személyt rejti: a gyermekek és felnőttek által egyaránt várt Mikulást, akinek érkezése világszerte egybeforrt a finomabbnál finomabb édességek ajándékozásával. 

Az Északi-sarkkörön működik az a postahivatal is, ahová a világ összes gyermekének kívánsággal teli levele érkezik magához a Mikuláshoz.

Habár a keresztény kultúrkör Mikulás legendája Szent Miklósra, a kis-ázsiai Myra városának szegényeit megsegítő püspökre vezethető vissza, a Mikulás alakját és történetét a világ minden népe a saját történelméhez és kultúrájához igazította az évszázadok során.

holland Mikulás, Sinterklaas például fehér lovon érkezik Spanyolországból és mézeskalácsot osztogat, az orosz Fagy Apó és segítője, Hóleányka édes tejjel vagy gyümölcsökkel töltött cukorkát ad a gyerekeknek.

Az amerikai Santa Claus, aki a kéményen át lopózik a házakba, cukorrudacskákat tesz a kandallókra akasztott zoknicskákba. Santa Claus december 25-én reggel érkezik repülve 8 rénszarvas húzta szánján az Északi-sarkról, hogy karácsonyi ajándékait szétossza a gyermekek közt. Táltos, Táncos, Pompás, Csillag, Üstökös, Íjas, Ágas és Villám kíséri útján december 24. éjszakáján, amikor az Amerikai Egyesült Államok összes gyermekét meglátogatja.

finn lappföldi Mikulás, Joulupukki tradicionális finn karácsonyi édességet, fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges kekszet ajándékoz a gyermekeknek. A Mikulás december 5-én éjjel indul szétosztani ajándékait rénszarvas húzta szánján, amelynek a gyermekek december 6-án reggel örülhetnek. Míg Santa Claus szánja tud repülni, addig ez a lappföldi Mikulás járművére nem igaz.

A világ Mikulásainak sorában talán a norvég Pelznickle („Szakállas Miklós”) a legtöbb érdekes jellemzővel bíró Télapó, aki kék ruhában, rongyos kalapban és kenyérrel teli hátizsákkal járja az utcákat, útja során pedig Sleipnir nevű, nyolclábú, repülő lova kíséri. Az ajándékokat Befana, a seprűnyélen érkező csúnya, de jólelkű boszorkány hozza Vízkeresztkor, azaz január 6-án.


Karácsonyi villámvacsi - 2 új recepttel

2018. december 26.

Két féle húsos főétel ami gyorsan elkészül ha elcsúsztál időben vagy változott a karácsonyi vacsora terve! Aszaltszilvás pulykafalatkák és chillis-fűszeres csirkemell! Azúton kívánok mindenkinek boldog, békés karácsonyt!

Aszaltszilvás pulykafalatkák
Hozzávalók: 40 dkg pulykamellfilé, 20 dkg aszalt szilva, olaj, csipet só és bors, fehérbor

A pulykamellet csíkokra vágom, kevés olajon, nagy lángon minden oldalát fehéredésig sütöm. Ezután beledobálom a falatnyi darabokra vágott szilvát és felöntöm egy kis borra. Picit sózom és borsozom majd fedő alatt puhára párolom. Hamar elkészül, ezután fedő nélkül kicsit hagyom párologni a folyadékot! (ha szerentnéd 1-2 ek. étkezési keményítővel sürítheted) 

Chillis-fűszeres csirkemell
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1-2 csípős chilli paprika, só, bors,olaj, 1-1 csapott kk. őrölt koriander és római kömény, ha van 1-2 kaliforniai paprika (zöld vagy piros)

A paprikákat felcsíkozom, a chillit is, kevés olajon átforgatom majd hozzáadom a csíkozott csirkemellet. Megszórom a fűszerekkel, ízlés szerint sózom-borsozom és puhára párolom. A végén még elfőzöm a levét és kicsit hagyom,hogy lesüljön. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...44