sub

Információk, érdekességek

Készítsen karácsonyra cukormentes szaloncukrot

2019. december 23.

A karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke a szaloncukor, mely legtöbbször nem csupán a fa díszítésére szolgál, hanem nassolnivalónak is kiváló. Hogy a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedőknek se kelljen lemondaniuk erről a finomságról, Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa egy cukormentes szaloncukor recepttel kedveskedett.

Nassolni egészségesen is lehet
Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen az otthonában is elkészítheti ezt az ízletes édességet, csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá. A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használjon hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.)- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.


Ajándékok a konyhából

2019. december 21.

Néhány tipp arra, hogy miket tölthettek kis üvegekbe ajándékként!  

Mézes-magos üvegcse

Hozzávalók: kis üvegek (bébiételes, fűszerkrémes, stb.) dió, mogyoró, mandula, mazsola, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, vegyes virágméz

Az üvegeket alaposan kimosom, kiöblítem és megszárítom. Ezután megtöltöm az üveget rétegenkét a magokkal, aszalt gyümölcsökkel, úgy ahogy kedvünk tartja. Ezután egy kanállal rácsurgatjuk a mézet, 3-4 kanalanként hagyjuk végigcsorogni, utána folytatjuk a töltögetést. Hűvös helyen hagyom öszeállni, lecsorogni.

Tipp: A tetejére karácsonyi mintás anyagból kis sipkát vágok rá és lekötöm hozzá illő szalaggal!

Fahéjas almalekvár

Hozzávalók: 2 kg alma, 50 dkg cukor, ízlés szerint cukor, citromlé, 1 cs. dzsemfix

Az almát meghámozom, kockákra vágom. Egy nagy tálba vizet teszek és egy kis citromlevet, ebbe teszem bele a az almát,hogy ne barnuljon meg. Amikor mindegyik kész átszedem egy lábasba, felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje. Ezután felteszem főni, ízesítem cukorral, fahéjjal és addig főzöm míg meg nem puhul. Ezután leveszem a tűzről és óvatosan botmixerrel pürésítem. Ha kell még utánaízesítem, visszateszema tűzre és belekeverem a dzemfixet. Ezzel néhány percig főzöm aztán elzárom és óvatosan az üvegekbe töltöm. Mindegyikbe teszek néhány kanálnyit, megvárom míg átveszik a melegét és csak akkor folytatom. Így biztosan nem pattannak szét! Mindegyiket lekötöm egy kis darab celofánnal és ráteszem a kupakját,majd fejreállítom. Így tartósítódik is!

Néhány nap állás után már fogyasztható de tovább is! Szépen csomagolva ajándékozhatjuk ismerősöknek, barátoknak, rokonoknak!

Mutatós és dekoratív konyhai díszt készíthetsz úgy is,hogy egy üvegbe-akár nagy, akár kicsi- több féle otthon fellelhető dolgot rétegezel! Például lehetne ezek hüvelyesek mint bab, lencse, sárgaborsó, vagy só, cukor, kávé, kakaó, zsemlemorzsa! A rétegeket óvatosan szórd egymásra és vigyázva tekerd rá a kupakját!


Hosszú hétvégék, munkaszüneti napok 2020-ban

2019. december 21.

Tervezzük meg előre a jövő évet! Kigyűjtöttük, mikor lesznek 2020-ban ünnepnapok, hosszú hétvégék, munkanap-áthelyezések.  

Összesen hat hosszú hétvége lesz 2020-ban, három háromnapos és három négynapos. Az elsőre egészen áprilisig (húsvétig) kell várnunk, hiszen március 15. jövőre vasárnapra esik. Áthelyezett munkanap kétszer lesz 2020-ban.

január 1., szerda Újév pihenőnap
március 15., vasárnap Nemzeti ünnep hétvége
április 10., péntek Nagypéntek pihenőnap (4 napos hétvége)
április 13., hétfő Húsvét pihenőnap (4 napos hétvége)
május 1., péntek Munka ünnepe pihenőnap (3 napos hétvége)
június 1., hétfő Pünkösd pihenőnap (3 napos hétvége)
augusztus 20., csütörtök Államalapítás ünnepe pihenőnap (4 napos hétvége)
augusztus 21., péntek pihenőnap pihenőnap (4 napos hétvége)
augusztus 29., szombat munkanap áthelyezett munkanap
október 23. péntek 56-os forradalom ünnepe pihenőnap (4 napos hétvége)
november 1., vasárnap Mindenszentek hétvége
december 12., szombat munkanap áthelyezett munkanap
december 24., csütörtök Szenteste pihenőnap (4 napos hétvége)
december 25., péntek Karácsony pihenőnap (4 napos hétvége)
december 26., szombat Karácsony pihenőnap (4 napos hétvége)
2021. január 1., péntek Újév pihenőnap (3 napos hétvége)

Boldog ünnepeket? Boldogságot neked!

2019. december 18.

Miért szoktunk boldog egyetlen napot vagy ünnepet kívánni? Ha valóban csak egy alkalomra szól a jókívánságunk, illendőségből, lehet, hogy jobb, ha semmit nem is kívánunk. Én inkább boldogságot kívánok neked!  

Kép: freepik.esBoldog ünnepek helyett boldogságot kívánok neked, az évnek nem csak erre a néhány napjára, hanem mind a 365-re, és annak sok-sok percére.

Formulák, sémák, hagyományok, amiket megtanultunk, és ismétlünk, anélkül, hogy észrevennénk a bennük rejlő sok-sok lehetőséget, és könnyedén alkotnánk kreatív, szívhez szóló, kedves kívánságokat és üzeneteket.

Vegyük csak a névnapot vagy a születésnapot. Jellemzően boldog névnapot, születésnapot kívánunk – pedig micsoda különleges kívánság lehetne, ha nem korlátoznánk kizárólag erre az egyetlen napra, és helyette kívánnánk valami mást. Olyasmit, ami senkinek nem lehet ellenére, és amiben bárkinek korlátlanul lehet része. Kívánhatunk például bőséget, békét, áldást, szeretetet. Ezeknek a dolgoknak nem jár le a szavatossága, és rendszerint nem korlátozódnak arra a bizonyos 24 órára.

Vajon miért kívánunk boldog egyetlen napot? Ha valóban egy napra szól a jókívánságunk, illendőségből, lehet, hogy jobb, ha semmit nem is kívánunk.

Ha kicsit is közelebbről ismerjük az ünnepeltet, kívánhatunk neki valami egyedit, különlegeset, amitől még meghatóbb lehet az üzenet, mert van benne plusz figyelmesség, és ez bizony rosszul senkinek nem eshet.

Az ünnepi fény, a díszek, az ajándék, a szívet melengető dallamok így decemberben mindannyiunkban emelkedettebbé teszik a hangulatot. Ha engedjük, persze, és nem válunk áldozatává a tömegnek, a vásárlási láz rémségeinek, a tolongásnak az utakon és a bevásárlóközpontokban. Ám ez is csak tőlünk függ. A döntéseinket mi magunk hozzuk meg, és az ünnepi készülődésben, az ünnepben sincsenek kötelező elemek! Mindent meg lehet oldani újszerűen, találékonyan, gazdaságosan, mégis az ünnephez méltóan.


Gyönyörűek, de mérgeznek! A karácsony szobadíszei

2019. december 16.

A karácsonyi ünnepkör jellegzetes szobadíszei a mikulásvirág és a fagyöngy. Ahol azonban kisgyerek is van a családban, nem árt odafigyelni ezekre a növényekre, ugyanis mérgezőek!  

Főleg a kisebb gyerekek szívesen fognak, kóstolnak illetve nyelnek le bármit, ami érdeklődésüket felkelti, ezért kell résen lenni ilyenkor is.

Mikulásvirág
Karácsony körüli virágzása miatt gyakran kerül az asztalra díszként ez a gyönyörű virág, melynek a piros szín mellett léteznek krémfehér, sárgabarack, rózsaszín és krémfehér-rózsaszín csíkozású fajtái is. Európában sok helyen a karácsony jelképeként is ismert.

Mire figyeljünk?
Ha letörik egy levél vagy szár, rögtön megláthatjuk a fehér tejnedvet, mely mérgező, bőrirritáló hatású, ezért semmiképp ne nyúljunk hozzá. A növény gondozását követően pedig mindig mossunk alaposan kezet!

Ha ez a tejnedv a gyomorba kerül, hányást okoz. Tegyük ezért olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el!

Fehér fagyöngy
Ez az örökzöld a fák koronájában él, termése jellegzetes borsó nagyságú, áttetsző fehér bogyó. Egyes néphitek szerint a fagyöngy az új életet és a termékenységet jelképezi, de ismert még a gazdagság jelképeként, a középkorban pedig boszorkányűzőként használták. Karácsonykor szívesen csókolózunk alatta. A karácsonyi fagyöngyhöz fűződő hagyományok a kelta fagyöngykultuszból eredeztethetőek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...46