sub

Információk, érdekességek

A legszebb ajándék: lélekjelenlét

2016. december 26.

December 18-án gyújtjtottuk meg a negyedik gyertyát a koszorún. Vajon tudjuk-e, hogy a párunk hogyan gondol a karácsonyra? Tudjuk-e, hogy mit jelent neki ez a gyönyörű ünnep? S vajon mit érez az újév közeledtével? A téli napforduló mit jelent neki? Hát nekünk?

Ha eddig még nem tettük meg, itt az ideje, hogy leüljünk egy kicsit szeretteinkkel, párunkkal, és egymásra, saját magunkra irányítsuk a figyelmünket. Hogy vagyunk? Hol tartunk éppen az életünkben? Hogyan, milyen belső világgal várjuk az év újjászületéssel és újrakezdéssel kapcsolatos ünnepeit.

Egy délutáni séta, esti beszélgetés egy pohár bor mellett, csodákra képes. Ebben az időszakban különleges alkalmunk nyílik egy kicsit mélyebbre, távolabbra látni magunkban és egymásban, a közös életünkben. Számba vehetjük eddigi örömeinket, bánatainkat, elmondhatjuk egymásnak céljainkat, vágyainkat. Szőjünk közös álmokat, amelyek még szorosabbá és gazdagabbá teszik a közös jövőt.

 


Sporttáplálkozás az ünnepi asztalról!

2016. december 25.

Töltött káposzta, bejgli és szaloncukor, az ünnepek elmaradhatatlan finomságai, de vajon mit tegyünk, ha nem szeretnénk visszavetni sportteljesítményünket karácsonykor sem?

Szarka Dorottya, a Panhellen táplálkozási szakértője szerint nem szabad azt gondolni, hogy ez a pár hetes időszak nagymértékben visszavetheti a teljesítményünket vagy a több hónapnyi munka, jól felépített étrend kárba vész. Az ünnepeket és a hozzá tartozó finom ételeket, italokat kötelező élvezni, de egy-két dologra nem árt odafigyelni! Az alábbiakban megpróbáljuk körbejárni a karácsonyi időszak „legforróbb” asztali témáit!

Egy pohárkával nem árthat, főleg, ha borról van szó!

Az alkohol energiatartalma igen magas, 1 g alkohol 7 kcal-t tartalmaz, ezen túl számos változatában plusz kalóriát jelent a magas cukor-, és a szénhidráttartalom. Szarka Dorottya ezzel kapcsolatban elmondta: „Bár sokan gondolják, hogy energiatartalmából adódóan az alkohol is képes üzemanyagot biztosítani sportolás során, de az igazság az, hogy az alkohol nem használható közvetlenül az izomban erőforrásként, csak a máj speciális enzimjei tudják lebontani. Azzal, hogy keményebben, többet edzünk, még nem dolgozzuk ki magunkból azt a pár pohár italt. A máj mindig állandó sebességgel végzi a dolgát! Ha alkoholt fogyasztunk, érezhetjük, hogy (átmenetileg) éberebbek leszünk, nő az önbizalmunk, azonban a kezdeti energialöket után negatív mellékhatások is jelentkeznek, úgymint a csökkent koordináció, reakcióidő, állóképesség és egyensúlyzavarok. Vízhajtó hatású, mellyel nő a dehidráció (kiszáradás) veszélye. Az alkohol gyorsan emeli a vércukorszintet, mely a hirtelen emelkedés után gyorsan vissza is zuhan, továbbá a sportolás utáni regenerációs idő is megnyúlik alkoholfogyasztás következtében.”


Áldott boldog karácsonyt!

2016. december 24.

   Kedves Olvasónk!

Boldog egészségben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánunk!

  Jeszenszky Attila és munkatársai


Az advent igazi üzenete: a megbocsátás

2016. december 24.

Unalomig ismételt frázis a karácsony előtti, gyakran hisztériába vagy letargiába hajló készülődés közepette, hogy akkor élnénk igazán helyesen, ha a szeretetet nem csak az ünnepnapokon, hanem az év többi részében is át tudnánk élni, érezni önmagunkkal és embertársainkkal szemben egyaránt.

Vajon mi az a nagy titok, amelynek ha birtokában lennénk, képesek lennénk Jézus igazi örökségét, a valódi szeretetet megteremteni az év bármely napján, életünk bármelyik pillanatában, nemcsak állítólagos születése napján? 

A keresztény advent
A keresztény kultúrkörben a december 25-ét, a hivatalosan Jézus születésnapjának tartott napot megelőző négy hét az adventi időszak. Az advent szó a latin adventus Domini (az Úr eljövetele) kifejezésből származik, jelentése eljövetel. A fogalmat csak a karácsony bevezetésével egyidejűleg kezdték használni a 4. századtól, viszont számos ősi nép hagyományosan a fény újjászületésére készült ebben az időszakban. 

 


A karácsony ma már nem a szeretet ünnepe?! Inkább fizetünk, mint hogy szeressünk?

2016. december 23.

A bevásárló központok parkolóiban tömegével állnak az autók. A feszültség átjár mindent és mindenkit. Az imént történt egy koccanásos baleset. Ez talán az eljövendő ünnep izgalma okozta figyelmetlenségből történhetett? Nem hiszem, mert a két ember igen csak indulatos szóváltásban próbálja bebizonyítani, hogy a másik volt hibás.

Bent sem más az atmoszféra. Emberek százai menetelnek komor tekintettel az áruházi polcok labirintusai között. Türelmetlenül és egyértelmű kényszeredettséggel keresik, hogy mit KELLENE vásárolni a gyereknek, nagypapának, sógornak, barátnak, és mindazoknak akiknek ILLIK ilyenkor ajándékot venni. Persze a választást nagyban befolyásolja, hogy milyen érték volt amit tavaly karácsonykor adott viszonzásul az akkor megajándékozott, mert attól kisebb értéket NEM LEHET idén karácsonykor adni. 

Mi történik itt? Karácsonykor is folytatódnak azok a játszmák amit a hétköznapokban "játszanak" az emberek egymással, azért, hogy befolyásuk alá kényszerítsék a másikat. Ez lenne a szeretet ünnepe? Kényszer és az egyéni játszmák színtere? Kötelesség fojtogató kényszere, aminek hatása alatt tárgyiasult "szeretetet" adnak egymásnak. Az ajándék a másikra való figyelés, a szeretet kifejezésének egy nemes eszköze átváltozott a bűntudat csökkentésének eszközévé. Azt gondolják sokan, hogy az éves szeretetet bepótolhatják egy nagy értékű ajándékkal, sőt előre is dolgoznak a jövő évi szeretetben is. Ez sokkal egyszerűbb mint valóban szeretni. 

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...37