sub

Információk, érdekességek

Anyák Napi Köszöntés

2018. május 06.

A földi szeretet és születés örök és megújuló körforgásában élve, álljunk most meg egy pillanatra, egy igen fontos ünnepet köszöntve, hiszen most májusban sem feledkezhetünk meg azokról a végtelen áldozatokat hozó, szerető, gondoskodó és oltalmazó emberekről, akik olykor az életüket adják értünk, fájdalmat, fáradtságot és energiát nem kímélve gondoskodnak rólunk,, és akiknek köszönhetően és által mi most itt lehetünk.

A Szeretet, a Szerelem, a Kivirágzás, a Megújulás és a Fény Ébredésének gyönyörű havába, májusba léptünk halkan, hangtalanul és nesztelenül.
A Nap áldást hozó melege, a lágy tavaszi szellő gyöngéd érintése és a minket körülölelő élő-eleven természet végtelen tiszta ereje nap mint nap itt van, itt él, itt létezik velünk együtt. A Földanya méhéből születtünk és táplálkozik testünk, gyöngéd földi fényszálakon át. A csillagok láthatatlan szellemi birodalmának fényéből ered és épül a Lelkünk és Létünk, így teljesedünk ki és tesszük valóságossá az energiák kozmikus égi-földi birodalmát.


Sonkakisokos húsvétra

2018. április 02.

Az éves hazai sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el: a sonkafogyasztás hagyománya az ünnepen egyre inkább kiterjed a pulykára, amelynek húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején. Összegyűjtöttük, hogy mire figyeljünk az ünnepi bevásárláskor.

A húsvéti sonka válogatásakor egyre több magyar család keresgél a pulykából készült variációk között. Gyakran a nehéz sertéstermékek mellé tálalják fel az ünnepi asztalon a könnyebb ízek és omlósabb állag okán, amelyek miatt sok gyerek is szívesebben fogyasztja ezt. Legtöbben az alacsonyabb kalóriák és a gyorsabb emésztés miatt döntenek a pulykasonka mellett.

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (ilyen a sertéssonka is) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe – mondja Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, aki szerint a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.

Jelölés

Bármelyik sonkára is esik a választásunk, vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A Nébih útmutatója szerint a címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka" vagy „sült sonka" megnevezést olvashatjuk.


Mire figyeljünk a húsvéti édességek beszerzése során?

2018. április 02.

pixabayDöbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak a gyerekek a húsvéti ünnepek alatt. Egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és 1kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában, és többnyire a teljes ajándékba kapott édesség készlet el is fogy a tavaszi szünet végére. Rajcsik Enikő, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével annak jártunk utána, mire figyeljünk, ha ételallergiás gyermek részére vásárolunk, milyen és mennyi édességet egyenek a gyerekek az ünnep alatt?

Nem az allergén összetevő hizlal

Ami allergénmentes, az nem feltétlenül egészségesebb különösen, ha édességekről van szó, hiszen cukrot mind a mentes, mind pedig a nem mentes élelmiszer is tartalmazhat. Ha például valaki tejmentes diétát tart, étcsokoládékat többnyire fogyaszthat – de itt is mindig el kell olvasni az összetevők listáját – ám étcsokoládén belül is létezik cukorral és cukormentesen készült termék. A gluténmentesség is könnyen becsapós lehet. „Felnőttek is sokan esnek abba a tévedésbe, hogy a fogyás reményében választják a gluténmentes étkezést, ám a gluténmentes lisztek sokszor épp a magas keményítőtartalmuknál fogva hizlalóbbak a normál lisztekből készült társaiknál, tehát a lisztérzékeny gyermek étkezése sem lesz egészségesebb csupán attól, mert kerülnie kell a glutént.”


Gyógyulás és megelőzés a víz erejével – Ma van a víz világnapja!

2018. március 23.

MartfűSzakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarország első Európában a mozgásszervi megbetegedések tekintetében. A kopásos gerinc és ízületi betegségek mellett az ízületi elváltozásokkal járó immunbetegségek és az állandó fájdalomérzet jelentik a legnagyobb problémát. A fájdalmat és az állapotromlást azonban nem muszáj tétlenül tűrni. Mit tehetünk ellene? A megelőzésre és a gyógyulásra is kiváló lehetőség a gyógyvíz.

A leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegségek hazánkban

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a súlyfelesleg és az anyagcsere betegségek következtében egyre gyakoribb a lakosság körében a gerinc és az ízületek idült kopásos megbetegedése, az ízületi gyulladás, a köszvény, az ideggyulladás, a porckorongsérv, az ízületek és a gerinc statikai rendellenességei (pl.: gerincferdülés, csípőficam) valamint a végtagi keringési rendellenességek.

A gyógyvíz ereje

Orvosi vizsgálatok bizonyították, hogy a gyógyvizekkel és termálvizekkel végzett kezeléseknek kedvező hatásai vannak a mozgásszervi betegségekre. Egyszerre fejtenek ki fizikai és kémiai hatást. A melegnek köszönhetően ellazulnak az izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. A víz felhajtó erejének köszönhetően könnyebben lehet mozgatni végtagjainkat, ami sérült, kopott, beteg ízületek esetében különösen fontos. A vízben oldott magas ásványi anyag tartalom egy része a bőrön keresztül felszívódva bekerül a vérkeringésbe, ezáltal erősíti az immunrendszert, pótolja az izmok, ízületek számára nélkülözhetetlen anyagokat, segíti az öngyógyító folyamatokat. A kezeléseket kúraszerűen célszerű igénybe venni. A kezelések típusát, mennyiségét, a gyógyvíz hőmérsékletét és a gyógyvízben tartózkodás idejét a szakorvos rendeli el. Ne érjen senkit váratlanul a kúra 4-8. napján jelentkező fáradékonyság, bágyadtság, sőt az ízületi fájdalmak fokozódása, mely a fürdőreakció megnyilvánulása. Ez rövid időn belül spontán elmúlik.


Nőnek lenni a 21.században

2018. március 08.

Exkluzív nőnapi videóüzenettel ünnepeli 1 éves indulását a „21 Nő az egészségügyért” alapítvány. A civil szervezetet a Hungaropharma Zrt. alapította azzal a céllal, hogy híd legyen az egészségügy és az edukáció között, fejlessze, illetve bővítse a lakosság egészségtudatosságát, a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőjének közreműködésével. A videóüzenetben megszólal dr. Feller Antal alapító, Béres Klára és dr. Nagy Anikó az alapítvány tagjai – mindannyian egyetértenek abban, hogy: hagyományok, hitelesség, becsületesség, jövőkép nélkül nem élhetünk és megérett az idő arra, hogy a 21. század végre használja, és éljen is a hölgyek erejével, tudásával. Ennek adnak hangot a közös üzenetükben, az alapítvány 21 tagja nevében.

  • Béres Klára: minden tudás, minden elköteleződés, minden jó csak önmagáért való lenne, ha megtartanánk magunknak.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...42