sub

Információk, érdekességek

A húsvéti tojásfestés hagyománya

2021. április 03.

Fotó: gettyimages.com

A húsvéti talán az egyik leggazdagabb és legsokrétűbb szimbólumrendszerrel rendelkező ünnepünk. A húsvéti szokások széles tárházában ma már szinte szétválaszthatatlanul kapcsolódnak össze a zsidó és a keresztény hagyományok, valamint a pogány mondavilág szimbólumai, ezek közül talán a legismertebb a húsvéti tojás.

A tojás kultusza és szimbolikája

A tojás a tisztaság, a termékenység és mindenekelőtt az élet szimbóluma, a kereszténységben pedig az újjászületést jelzi. A tojással kapcsolatos szokások és hiedelmek több ezer éve jelen vannak az emberiség hiedelemvilágában. A kőkorban az asszonyok tojást tartottak szülés közben a kezükben, hogy gyermeküket megvédjék a gonosz szellemektől.

A tojásfestés története

A legenda szerint Ostara, a germán istennő birtokolt egy különleges madarat, ami színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat. Ostara ünnepén a germánok egymásnak tojást adtak és megették, más források szerint elásták azokat.

Nem csak nyugati példákat találtak a régészek erről a hagyományról: Magyarországon avarkori sírokban is leltek már festett, mintákkal ellátott tojásokra. Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből, a XIII. századból maradtak ránk.

A húsvéti tojás

Először 1615-ben, Strassburgban említik a húsvéti tojásokat. Ezek eredetileg egyszínűek voltak. Nyugat-Európában a leginkább elterjedt szín a piros, Kelet-Európában pedig az arany volt és csak a 17. században kezdték többszínűvé festeni, illetve különféle mintákkal ellátni a tojásokat.

A tojást tojó húsvéti nyúl képe az 1700-as években az Egyesült Államokban is megjelent. A pennsylvaniai holland telepesek az “Osterhase” vagy “Oschter Haws” (azaz a Húsvéti Nyúl) eljöveteléről meséltek gyerekeiknek. Az ünnepi szokás szerint a jó gyerekek színesre festett tojásokat kaphattak a húsvéti nyúltól gondosan kikészített sapkáikba.


Nagyszombat - amikor újra és újra megöljük Jézust

2021. április 03.

Tudom, tudom, te nem ... Te nem tennél ilyet, te tanítvány lennél, te nem hagytad volna magára, te nem csókoltoad volna meg akkor és ott, te nem futottál volna meg, de adtál volna innia, vitted volna a keresztjét, és különben is jobb PR ügynök lettél volna, és nem engedted volna, hogy Barabást engedjék szabadon ...  

Mennyire szeretjük azt hinni magunkról, hogy mi biztosan máshogy viselkedtünk volna akkor és ott. Mi nem mondtunk volna itéletet arra, aki másként gondolkodik. 
Elhinni magunkról, hogy amit teszünk, az helyes. Azt gondolni, hogy ha Jézus ma itt járna köztünk, elsőként ismernénk fel őt. 

A valóság azonban - csak kukkants bele egy keresztény komment szekcióba bárhol a neten - hogy ma, ha lehet, még sokkal hamarabb rántanánk rá Jézusra a töviskoronát, sőt még meg is mozgatnánk kicsit, hogy jól üljön a fején. Szelfiznénk mellette, mutanánk, hogy jól megadtuk ennek a másként gondolkodónak ami jár. 

Bekövetnénk Barabást Instán, hogy lássuk, merre jár az, akit megszabadítottunk.

Megvennénk a lapokat és még hetekig foglalkoznánk vele, hogy a latrok magánélete milyen volt. Vadul csámcsogva olvasnánk szomszédaik nyilatkozatát, mely szerint mindegyik egész rendes fickónak tűnt, és nem is gondolták volna, hogy ide jutnak - aj de nagy szégyen ez a falunak. Na meg "szegényanyja". 

Máriáról brit tudósok genetikai tesztje kiderítené, hogy ki is az igazi apja ennek a fura Jézus nevű alaknak. József szégyenében külföldön vállalna munkát - furcsa, migránsképű alak, gyanakodnának rá és fél fizetést kapna egész munkáért a hajógyárban. 

Máté, Márk, Lukács és János azonnal leblogolná a sztorit - kicsit mind máshogy emlékezne és ezért Pál mindig megmorogná őket levelekben. 

Péter esszéket írna vezető politikai lapokba, maga mellé állítaná az értelmiséget, Facebook csoportokban tömörülve szerveznék az egyházat.


31 ma is működő újévi babona kipróbálásra

2021. január 03.

Összegyűjtöttük azokat a bölcs szilveszteri-újévi varázslatokat, amit a régiségben már tudtak őseink. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok akarunk lenni a ebben az esztendőben. Az újkeletű babonákból is válogattunk néhányat.  

A Szilveszter története
Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.


Szexis és gógyis játékok a szilveszteri házibulira

2021. január 01.

Összegyûjtöttünk néhány buli-ötletet, amivel nagyszerûen lehet szórakozni. Bátran kikapcsolhatjátok a TV-t, és edzhetitek a nevetõizmaitokat!

Activity – tábla nélkül INGYEN!
Nagyon népszerû az Activity címû játék, de ez az, amit anélkül is lehet játszani, hogy megvennétek. Ti magatok is kitalálhatjátok, hogy mit is kell elmutogatnia, körülírnia vagy lerajzolnia a másik csapat játékosának. Ehhez elegendõ egy-két szótár, vagy lexikon, amibõl akár a szorongatott fél választhat - persze a véletlenre bízva - az oldalszám és a szó, vagy szócikk számának megnevezésével. (például egy használaton kívüli lengyel szótár 57. oldalának 17. szava a lepénylesõ. Ezt a megadott sorrend szerint lehet mutogatni, rajzolni, vagy körülírni.) A Legyen ön is milliomos c. játékot is fel lehet váltani egy olyan könyvvel, amiben mûveltségi kérdéseket és válaszokat találtok.

Alibi
Ez egy amolyan gondolkozós játék. Ketten a társaságból kimennek, és megbeszélnek egy alibit elõzõ estére. Ezalatt a többiek koholnak egy vádat ellenük. Miután ezzel végeztek, az egyikük visszajön. A többiek elõadják a vádat, és kikérdezik az illetõt. Ha viszonylag kevesen vannak a társaságban, akkor mindenki kérdezhet egyet, de nagyobb csoport esetén ez már túl sok lenne, ilyenkor meg kell szabni egy mennyiségi határt. (kb. 15 kérdés optimális). Ezután bejön a másik vádlott, és õt is kikérdezik. Eközben számolni kell, hogy hány esetben nem egyezik a kettejük vallomása. Amennyiben ez több mint a feltett kérdések 1/3-a, a vádlottak bûnösök.


A diabétesz az ünnepek alatt sem megy pihenőre

2020. december 30.

Az ünnepi időszakban a legtöbben felfüggesztik az egészséges életmódjukat, kevesebbet sportolnak és átadják magukat a gasztronómiai élvezeteknek. A cukorbetegek azonban a karácsonyi lakomák alatt sem feledkezhetnek meg a diétáról és a vércukorszintjükről. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár olyan tanácsot, amik megkönnyíthetik a diabétesszel élők ünnepi időszakát.

Fotó: pixabay.comHazánkban is sokakat érint a cukorbetegség, több mint 700 ezer diagnosztizált egyén szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben1. Túlnyomó többségük az utóbbi típusban szenved és sajnos sok a diagnózis nélkül élők száma is. A cukorbetegeknek az ünnepek alatt is kiemelten oda kell figyelniük a betegségükre. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő étkezésre való törekvés fontos része a diabétesz kezelésének és a vércukorszint szabályozásnak. A cukorbetegség karbantartása és kezelése az ünnepek alatt azt jelenti, hogy ugyanúgy vagy még nagyobb figyelemmel kell betartani az étkezési időket és az adott étkezések mennyiségi és minőségi előírásait, mint az év többi napján. Ahhoz, hogy a betegek ne csábuljanak el az ünnepi asztalnál, nagyon fontos a fegyelem és az előre tervezés. Íme néhány tipp, hogy könnyebb legyen az érintetteknek az ünnepi időszak:

  • Étkezésiterv készítése: Könnyű elcsábulni az ünnepek alatt a körülöttünk lévő sok finom étel hatására, azonban az étkezési terv betartása kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott vércukorszint szempontjából. Ahogy vásárolni sem tanácsos éhesen elmenni, úgy az étkezési tervet sem ajánlott éhesen megtervezni, mert könnyen túlzásokba eshetünk. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az alkoholos italok fogyasztását is előre meg kell tervezni és pontosan be kell osztani, mert ezeknek magas lehet a kalória és szénhidrát tartalmuk, ezért megemelhetik a vércukorszintet, de adott esetben szerepük lehet az alacsony vércukorszinttel járó rosszullét kialakulásában is. Az étkezési tervet érdemes megosztani a családtagokkal is, hogy ne kínáljanak olyan ételekkel, amik nem szerepelnek a tervben.
  • Mozgásra ilyenkor is szükség van: Ünnepek alatt még nehezebb rávenni magunkat a mozgásra. Nagyobb a kedv, ha az egész család együtt mozog, menjünk el sétálni vagy játsszunk olyan játékokat, amik fizikai aktivitást igényelnek, például labdajátékok, futás, télisportok.
  • Vércukorszintmérés: Az ünnepi időszak alatt érdemes több vércukorszintmérést beiktatni, hogy még időben észrevegyük a vércukorszint ingadozását.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...50