sub

Információk, érdekességek

Pünkösd ünnepéről, és a népszokásokról

2018. május 20.

Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje. Ilyenkor régen enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal.  

Pünkösd a tavaszi időszak és az egyházi év harmadik fő ünnepe.
Az ószövetség idején aratási ünnep és a sínai-hegyi szövetségkötés emléknapja volt. Elnevezése a görög pentekoszté, az ötvenedik szóból származik, mivel húsvét után az ötvenedik napon van a helye a naptárban.

A húsvéthoz alkalmazkodó pünkösd is tehát mozgó ünnep a niceai zsinat (Kr. u. 325) határozata óta.

Jóllehet, az ünnep első, ránk maradt írásos említése csak a II. századból való, egészen bizonyos, hogy ünneplése olyan régi, mint maga az egyház. A középkorban a Szentlélek lejövetelét jelző szélzúgás jelképezésére kürtöket és harsonákat fújtak, a tüzes nyelvek jelképezésére égő kócot, rózsákat és ostyát hullattak a magasból, néhol fehér galambokat eresztettek szét a templomban.

A május 10-e és június 13-a között mozgó ünnep alkalmasnak bizonyult a tavaszi és nyári napforduló azon ősi európai szokásainak és hitvilágának továbbélésére, amelyek a különböző népszokásokban még napjainkban is élnek.


Szuperapák kerestetnek!

2018. május 16.

Idén június 17-én ünnepeljük az Apák napját. Azokat a szülőket köszöntjük ezen a napon, akik a gyermek egészséges testi-lelki fejlődése szempontjából ugyanúgy elengedhetetlenül szükségesek, mint az anyukák.

Magyarországon évtizedek óta ünnepeljük az Anyák napját, ám a nemzetközi gyakorlattal ellentétben az Apák napja nem terjedt el igazán. Miközben az Apa szerepe az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott – nálunk is. Mára nem csupán egy minta, egy távoli alak, amelyet követni kell, hanem egy társ, aki segít megismerni, megérteni a világot, mutatja az utat, aktívan részt vesz a család hétköznapjaiban és már a születés pillanatától támogatja a gyermekek testi-lelki és szellemi fejlődését.

Míg korábban úgy vélték, hogy az apa szerepe akkor alakul ki, amikor a gyermek eléri a 4 éves kort, ma az apa ugyanúgy jelen van segítőként a terhességi időszakban, ott lehet a születésnél, és részt vehet a kisgyermek korai éveinek mindennapjaiban. Ma már tudjuk azt is, hogy az apák szerepe a táplálásban, a biztonság megteremtésében ugyanúgy kulcsfontosságú, mint az anyáké. Sőt, kutatások bizonyítják, hogy azokat a gyerekeket, akiknek az apukájuk is támogatóan jelen van a kisgyerekkori időszakban, több hatás éri, így az agyuk összetettebben fejlődik.


Anyák napja! Az ünnep értéke változik, de „eltörölhetetlen”

2018. május 06.

Pszichológusként egy kérdéssel fordulok önhöz: van-e értéke és van-e jelentősége az anyák napjának az ön és családja életében? Sőt tovább viszem ezt a gondolatot és azt kérdezem, hogy az év többi napján tudatosul-e önben, hogy kifejezze háláját édesanyjának?

A kérdéseket mindenki válaszolja meg saját magában, gondolja végig, hogy neki mit jelent ez az ünnep. Természetesen nincs jó vagy rossz megoldás. Ahogy a pszichoterápiában elfogadjuk az ember saját, önálló véleményét, így ebben a kérdésben is, még ha ellentétes vélemények ütköznek is.

A család nem trendi manapság?

Az anyák napja nem csak itthon, hanem szerte a világon ünnep. Az anyák ünneplése az ókorba vezet vissza minket, majd láthatjuk, miszerint későbbi korokban hol nagyobb, hol kisebb hangsúlyt kapott ez az ünnep. Mára már az ünnep veszített értékéből, aminek hátterében nem a sokszor emlegetett médiát emelném ki, hanem a társadalom erejét. Bizony a társadalom tagjai, az emberek, képesek formálni akár az ünnepekhez, akár egy normához való viszonyunkat. Mindez hosszú idő, de működik. A többség átveszi a normákat, szabályokat és ösztönösen kezdenek ezek alapján élni, gondolkodni. Pszichológusként hiszem, hogy a mai modern felfogás, trend: a szingliség = a család ignorálásával. Ez oda vezet, hogy egyre kevesebb anya lesz, egyre kevesebb gyerek születik családon beül, ahol működne az anya-apa-gyerek szerep.

Egy másik probléma, ami torzíthatja az anyák ünnepét, az a kereskedők által fenntartott propaganda, miszerint venned kell valamit, ajándékozni kell, ellenkező esetben nem szereted az édesanyádat. Mindez érzelmi zsarolás, de hatásos, hiszen az ünnep napján vagy az azt megelőző hetekben a virágok ára duplájára kúszik fel, megtelnek a boltok polcai sajátosan anyáknak szóló ajándékokkal, és egyéb elismerést, hálát kifejező emléktárgyakkal. Az ember hajlamos arra, hogy az ajándék nagyságával fejezze ki szeretetét, háláját. Pszichológiai értelemben ez nem más, mint kompenzáció. Ezek az emberek a bennük lévő, akár bűntudatot próbálják enyhíteni, melynek hátterében az áll, miszerint szembesül a ténnyel: egész évben elhanyagolta édesanyját.


Anyák Napi Köszöntés

2018. május 06.

A földi szeretet és születés örök és megújuló körforgásában élve, álljunk most meg egy pillanatra, egy igen fontos ünnepet köszöntve, hiszen most májusban sem feledkezhetünk meg azokról a végtelen áldozatokat hozó, szerető, gondoskodó és oltalmazó emberekről, akik olykor az életüket adják értünk, fájdalmat, fáradtságot és energiát nem kímélve gondoskodnak rólunk,, és akiknek köszönhetően és által mi most itt lehetünk.

A Szeretet, a Szerelem, a Kivirágzás, a Megújulás és a Fény Ébredésének gyönyörű havába, májusba léptünk halkan, hangtalanul és nesztelenül.
A Nap áldást hozó melege, a lágy tavaszi szellő gyöngéd érintése és a minket körülölelő élő-eleven természet végtelen tiszta ereje nap mint nap itt van, itt él, itt létezik velünk együtt. A Földanya méhéből születtünk és táplálkozik testünk, gyöngéd földi fényszálakon át. A csillagok láthatatlan szellemi birodalmának fényéből ered és épül a Lelkünk és Létünk, így teljesedünk ki és tesszük valóságossá az energiák kozmikus égi-földi birodalmát.


Sonkakisokos húsvétra

2018. április 02.

Az éves hazai sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el: a sonkafogyasztás hagyománya az ünnepen egyre inkább kiterjed a pulykára, amelynek húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején. Összegyűjtöttük, hogy mire figyeljünk az ünnepi bevásárláskor.

A húsvéti sonka válogatásakor egyre több magyar család keresgél a pulykából készült variációk között. Gyakran a nehéz sertéstermékek mellé tálalják fel az ünnepi asztalon a könnyebb ízek és omlósabb állag okán, amelyek miatt sok gyerek is szívesebben fogyasztja ezt. Legtöbben az alacsonyabb kalóriák és a gyorsabb emésztés miatt döntenek a pulykasonka mellett.

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (ilyen a sertéssonka is) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe – mondja Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, aki szerint a pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.

Jelölés

Bármelyik sonkára is esik a választásunk, vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A Nébih útmutatója szerint a címkén a nyers sonkák esetében a „nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka" vagy „sült sonka" megnevezést olvashatjuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...42