sub

Információk, érdekességek

Búcsúzzunk könnyed parti falatkákkal az évtől

2023. december 30.

Nincsen kőbe vésve, hogy a karácsonyi dínom-dánom után a szilveszter éjjel a nehéz, megterhelő ételekről szóljon. A könnyed, pulykahúsos fogások segítenek gyomrunkon, az ügyesen kitalált és kitálalt falatkák pedig a bulit teszik lazábbá. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ilyen újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl szilveszterre.

70%A szilveszter a téli ünnepek azon fejezete, amikor már a legtöbben megteltünk jobbnál jobb falatokkal, bőséggel fogyasztottunk alkoholos és alkoholmentes italokat, így kevésbé vágyunk a nehéz ételekre vagy bármire, ami még jobban megterheli szervezetet. Pedig a hagyományos magyar óévbúcsúztatás még rátesz erre egy lapáttal: malacsültek, csülkök, virsli mustárral, lencsefőzelék és hozzá persze bor, sör, pezsgő.

Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.

Gabi ezért több receptet is összeállított, amelyek teljesen megújíthatják a szilveszteri éjszaka gasztronómiáját. Bőségesen találunk itt olyan gyors fogásokat, mint a pikáns pulykahúsgolyók, a sonkás vendégváró tekercs, a pulykahúsos bruschetta, több tortillás falat vagy olyan ötleteket, amelyek némi kézügyességgel elvarázsolják a vendégeket. Több variáció kínálkozik például leveles tészta segítségével kialakítható rózsafalatkákra vagy ilyen az olívás pulykamellrolád is. De akad itt több saláta (céklasaláta, tésztasaláta pulykamellkockákkal) is, amelyek nagy tálakban az asztalra téve az egészségtudatos vendégeket is örömmel töltik el.


7 dolog, ami allergiás tüneteket okozhat karácsonykor

2023. december 26.

A karácsonyfa, az illatos gyertyák, az ünnepi menü és a készülődéssel járó stressz is felerősítheti a panaszokat. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát kérdeztük, mire érdemes figyelni, ha valaki allergiától vagy intoleranciától szenved.

Fotó: 123rf.comA hagyományos ünnepi menü

A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A hisztamin intolerancia tüneteinek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. Erősségük függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani. Az ünnepi menüben is előforduló, gyakoribb hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek a halak, az érett, penészes és füstölt sajtok, alkoholok közül a vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör. Füstölt húskészítmények, savanyú káposzta, mák, dió, mogyoró, csokoládé, tojásfehérje és fahéj.

Alma 

Keresztallergia a nyírfaallergiás betegek egy részénél csak pollenszezonban jelentkezik, de sokan egész évben szenvednek tőle. A panaszokat az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága okozza, melynek következtében az allergiás szervezet nem tesz különbséget köztük, és mindkettőre tünetekkel reagál. A nyírfapollenre allergiás betegek esetében leggyakrabban az alma fogyasztása jár kellemetlen tünetekkel: okozhat bizsergő, égő érzést a szájban, viszkető érzést a torokban. A betegek jellemzően a csonthéjasokat sem tudják fogyasztani, van, aki sülve, főve sem.

Adalékanyagok és ízfokozók a készételekben

A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák. Előfordulhat az is, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoz. Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén, vagy a felsőtesten bőrpír, vagy csalánkiütés formájában.


Így éljük túl a karácsonyt: baleseti kisokos az ünnepekre

2023. december 25.

Beigli az asztalon, pislákoló fények, fahéj és süteményillat a levegőben – a legtöbbünk számára ilyen az ideális karácsony, addig azonban el is kell jutni, és az ajándékvásárláson, faállításon és sütés-főzésen át vezető út olykor rögös is lehet. Dr. Sebő Zsuzsa mentőorvos-homeopata elárulta, melyek a legjellemzőbb karácsonyi balesetek az előkészületek és a nagy ünneplés közepette, és mit tehetünk, ha már megvan a baj.

Fotó: gettyimages.comHa megszalad a kés

Mindegy, hogy mekkora családra főzünk, az ünnepi menünek tökéletesnek kell lennie, a legtöbben ezért bármilyen áldozatot hajlandóak vagyunk hozni, legyen szó hajnali kelésről, egész napos konyhában álldogálásról vagy akár a tizedik fajta süti elkészítéséről. Ilyenkor persze gyakrabban fordulnak elő balesetek, ezért érdemes lehet bekészíteni pár természetes szert arra az esetre, ha megégetjük magunkat, vagy esetleg megszalad a kés.

A hólyagos égési sérülésekre a szakértő szerint gyógyír a kőrisbogár (cantharis vesicatoria) alapú homeopátiás szer. A kerti szarkaláb (staphysagria) alapanyag pedig a késsel vágott sebek szép gyógyulását segíti.

A legjobb szerek másnaposságra

Ha sikerrel elkészült a menü és a bókokat is bezsebeltük, akkor felszabadultan hátradőlhetünk és átadhatjuk magunkat az élvezeteknek. Persze fontos a mértékletesség ilyenkor is: a túlevésnél ugyanis csak az a rosszabb, ha túlságosan felöntöttünk a garatra.

Az alapszabály persze, ha mégsem voltunk mértéktartóak, a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés, de dr. Sebő Zsuzsa szerint emellett a farkasmaszlag magjából (nux vomica) készült homeopátiás szer is sokat segíthet: javíthat ugyanis az ébredés utáni rossz közérzeten, megszüntetheti a mozgás okozta kellemetlen érzéseket, sőt, még fel is pörget, hogy újult erővel folytatódhasson az ünneplés.


Ünnep egyedül?

2023. december 25.

Az egyedülállók se töltsék magányosan az ünnepet, csak akkor, ha most kifejezetten erre vágynak.

A pszichológusok azt javasolják azoknak, akiknek bármilyen okból nincs családjuk, vagy netán az élet úgy hozta, hogy elszakadtak tőle, és magukra maradtak, előre szervezzék meg, hol és kivel töltik az ünnepeket. Elkerülhető az előzetes szorongás, ha célokat tűznek ki maguk élé az ünnepi időszak eltöltése kapcsán, és azokat meg is valósítják.

A karácsony is lehet például az a pillanat, amikor elgondolkodnak egy új élet kezdetéről a rákövetkező évben, és terveket szőnek a jövőre nézve. A lényeg az, hogy a család tekintetében az egész év folyamán elhagyatottan élők ilyenkor lehetőleg vegyék körül magukat emberekkel. Ha kevés baráttal rendelkeznek, és azok családjukkal töltik az ünnepet, a magányosok akkor se törődjenek bele eltérő, szomorú helyzetükbe, hanem forduljanak klubokhoz, vagy akár ünnepi alkalmak programjait szervező társaságokhoz. Egy jó ünnepi ebéden vagy vacsorán a finom ételek és italok társaságban történő elfogyasztása közben sokkal könnyebb feloldódni, feledni a magányt – így számukra is örömteli lesz az ünnep.


A cukorbetegek is falatozhatnak jókat karácsonykor

2023. december 24.

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést szokott okozni, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk cukorbetegséggel. Dr. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igen hasznos tanácsokkal szolgált.

Fotó: pixabay.comÓvatosan a kalóriákkal

A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, mely nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok) és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre!

Panírozzon, rántson okosan

Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a különböző rántott ételek. Ha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, akkor viszont érdemes pár dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával késztik el. Igenám, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is.

Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni. Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...59