sub

Információk, érdekességek

Az ünnepekben számomra a zselés szaloncukor a legcsábítóbb

2020. december 29.

Fotó: Komáromi Annamária

Kislányként Marton Adrienn mindig nagyon várta a karácsonyt, ami az év legcsodásabb ünnepét jelentette a számára.

 „Nem voltunk egy jómódú család, egyik napról a másikra éltünk. A karácsony azért is volt olyan különleges és fontos nekem, mert ilyenkor kaptam meg azt, amit szerettem volna. – emlékezett vissza mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Hét éves lehettem, amikor láttam egy olyan játékbabát, aminek a hajára flittereket lehetett tenni. Annyira vágytam rá, hogy el nem tudom mondani. Amikor megtaláltam a fa alatt, a világ legboldogabb gyerekének éreztem magamat! Az volt a legszebb karácsonyom.”

Adri arról is mesélt, hogy a Jézuska hozta meg a fenyőt, amit a családdal közösen díszítettek fel, szenteste délutánján pedig már az ajándékok is ott voltak a fa alatt. „Ezt a hagyományt tovább vittem, a férjemmel és a fiainkkal is így csináljuk.” Ugyan a kétgyermekes anyuka nem édesszájú, van valami, aminek karácsonykor egyszerűen nem tud ellenállni. Ez pedig nem más, mint a szaloncukor, méghozzá annak is a zselés változata. „Előfordul, hogy hazafele veszek harminc darabot belőle és mire megérkezem, azt veszem észre, hogy megettem az egészet” – nevetett fel Adri, majd hozzátette, számára ez a legcsábítóbb finomság az ünnepek alatt.

A gyönyörű gasztroműsorvezető karácsonykor természetesen mindenféle finomsággal meglepi szeretteit, de azt mondja, nem kezd el hetekkel korábban készülődni, mert nem akar idegroncs anyuka lenni. „Mindig csak aznap sütök-főzök, könnyen és egymással párhuzamosan elkészíthető ételeket.”

Adri most három izgalmas receptet is elárul, amik nem csak, hogy nagyon finomak, hanem a karácsonyi asztal díszei is lehetnek.

Panettone

A Panettone egy szuper jó karácsonyi desszert. Nem csak finom, hanem teljesen lenyűgözhetjük vele az asztaltársaságot. Akár ehető ajándékként is adhatjuk a szeretteinknek, barátainknak. Az elkészítése pici gyakorlást igényel, de mindenképpen megéri a belé fektetett munka és idő.

Cukormentes isler

Ha valaki bűntudat nélkül szeretne karácsonykor valamilyen édességet enni, akkor a cukormentes linzer tökéletes választás a számára. Az íze pedig pont olyan, mint a hagyományos süteménynek.

Málnazselés szaloncukor

A klasszikus ízvilág rajongóinak jó szívvel ajánlom, mert felidézi az emlékeket, ugyanakkor könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, nincs szükség komoly előkészületekre. Összecsomagolása valódi közösségépítő program lehet, ami valljuk be, újabb alkalom a szaloncukor ízlelésére.


Jézus a biciklin

2020. december 29.

Kedvenc karácsonyi történetemet egy lelkipásztortól hallottam a rádióban, sok-sok évvel ezelőtt. Minden karácsonykor eszembe jut ez a kedves kis történet, fogadd hát te is szeretettel és derűvel, mit is csinált jézus a biciklin!  

A karácsonyi gyermek történetek közül számomra a legkedvesebb és legtanulságosabb, amit egy lelkipásztor mesélt el a rádióban.

Kis falusi parókián szolgálta híveit. A gyermekekkel kis Betlehemet építettek fel, papírmasé Máriát festettek, bárányokat jászlat, Királyokat, és persze a jászolba a gyermek Jézust.

Karácsony másnapján, a reggeli mise előtt bemegy az atya a templomba, s nagy megdöbbenéssel látja: - bizony üres a jászol! Kimegy az utcára, s látja az egyik kisfiút kipirult arccal száguldani a biciklijén, s a csomagtartóhoz csíptetve ott a jászolból hiányzó Jézus.
Ráförmed a pap:
- Mit keres a gyermek Jézus a csomagtartón?
- Tudja Atya, egész Ádventben azért imádkoztam, hogy hozza el nekem ezt a biciklit és megígértem neki, hogy ha tényleg elhozza, elviszem őt egy körre! Most álltam a szavamat.

Ennyi az én legkedvesebb történetem.


A jó karácsony, ahol szabad sírni - gyászban ünnepelni

2020. december 27.

2020 sok családtól vette el a szeretteit. Vannak, akikben még friss a gyász. Ők nem is tudnak néha mit kezdeni a karácsonnyal, de sokszor ott a család, a gyerekek, a szokások, és persze a vágy, hogy mégis jó lenne díszben látni a fát, és együtt örülni, még ha gyász van is. A kettős érzés feloldható!  

Kép: PixabayAz ünnepek közeledte mindig jobban felerősíti az elvesztett szerettünk hiányát. Akkor is, ha már régóta nincs köztünk, de akkor egész biztosan, amikor a veszteség sebe még friss.

Már félünk előre attól, hogy milyen érzések fognak belőlünk kiszakadni, amikor majd ránézünk a karácsonyfára, vagy éppen terítjük az ünnepi asztalt. Ezek mind-mind olyan pillanatok, melyek eszünkbe juttatnak rengeteg emléket, amikor még ő is ott volt velünk. Amikor együtt készültünk a karácsonyra, amikor vártuk a nagyszülőket, szülőket, a testéveinket, amikor a párunk mellettünk volt, vagy éppen, amikor a gyerek még itt játszott mellettünk. Emlékek, amik fájdalmas könnyeket csalnak a szemünkbe, különösen az ünnepekkor és azok közeledtével. Emlékek, amik már nem tudják sosem visszahozni fizikai valójukban elvesztett szerettünket, de lelkünk szemüvegén keresztül újra láthatóvá teszik számunkra őket.

Az első karácsony nélküle

Már ezt kimondani is olyan fájó és véglges. Első - és mostantól már mindig - nélküle. Minden ünnep és Karácsony nagyon nehéz az elvesztett szerettünk nélkül, de talán mégis a legnehezebb ezek közül az első olyan Karácsony, amit nélküle töltünk. Hiszen ekkor még minden rá emlékeztet. Arra, amikor még tavaly ő is itt volt velünk. Ezért sokan, akiknek friss gyászuk van, azaz most töltik az első Karácsonyt szerettük nélkül, egyszerűen csak kitörölnék az idei Karácsonyt a naptárból és átugornák az egész ünnepkört erre az évre. Hiszen mit és hogyan lehet ilyenkor megélni az ünnepből? 
 
A fájdalom és a veszteség ellenére a közelgő Karácsony mégis méltó ünnep lehet. Ünnep az emlékezésre, hiszen az emlékezis is ünnepélyes. Egyfajta lehetőség számunkra, gyászolók számára, hogy kicsit lecsendesedjünk és emlékezzünk. Emlékezzünk a szép pillanatokra, közös élményekre és próbáljuk megtalálni magunkban mindazt, amit az elvesztett szerettünktől kaptuk az eddigi kapcsolatunk során. Megtalálni mindazt, ami a halála után is itt maradt velünk egy mozzanatban, gondolatban, emlékben és bennünk.

Az elfeledett szépség dicsérete

2020. december 27.

Amikor ünnepre készülünk, feldíszítjük a környezetünket. Az otthont, az asztalt, önmagunkat. Mégis gyakran felejtkezünk meg arról, hogy a díszek legbelül vannak elrejtve, s onnan érdemes az ajándékokat előhívni azok számára, akiket érdemesnek tartunk rá.  

Zötykölődik alattam a busz. Minden egyes macskakő jól érezhetően meg-megdobálja az utasokat, akik a megszokott budapesti közlekedéshez hűségesen rosszkedvűen és mélabúsan néznek ki az ablakokon. Nem néznek egymásra, ha igen, akkor is rövid ideig, s lopva teszik. Néhány külföldi harsány jókedve inkább rosszallást von maga után, a vidámság láthatóan nem ragályos. A hideg idő csak ront a helyzeten, mintha a vacogó fogak a lelkeket is zúzmarával vonnák homályosra.

Ahogy nézelődöm megpihen a tekintetem egy nőn. Talán asszonyon? Anyán? Lehetetlen kitalálnom. Szeretem nézni az embereket. Sokat elárul a közérzetükről az arckifejezésük, a fizikai hátterükről a testtartásuk, s lelki életük nagyon jól tükröződik a szemükben. A meghatározhatatlan korú nő tekintete kapcsolódik az enyémbe s riadtan tovasiklik. Meg-megrebbenő mozdulatai félelemről és bizonytalanságról árulkodnak. A terápiás munka hátrányaihoz tartozik, hogy nem könnyű civilnek maradni, és néha akkor is láthatóvá válik egy téma, ha az nem egy rendelő falain belül szólít meg.

Az említett helyzet azonban inkább inspiráló volt. Felkeltette az érdeklődésemet a lány. Igen, első pillanatban fiatal lánynak tűnt - ez tükröződött a testén. A szeme egy megfáradt, kiszipolyozott öregasszonyé volt, aki nem az élményekben gazdag múltra emlékezik, hanem várja az elmúlást. Az arca volt a legelgondolkoztatóbb: egyszerre volt ártatlanul szépséges és megfogalmazhatatlanul tartózkodó, szinte sütött róla a szégyen.

Ez volt az a pont, amikor elkezdtem kérdezni. Kérdezni és figyelni, hogy hogyan hatnak rám a saját válaszaim, hogyan alakítanak a kimondatlan kommunikációra adott reakcióink.


Vigyázzon családjára az ünnepek alatt is!

2020. december 26.

Milyen veszélyeket rejtenek az év végi ünnepek a család testi épségére? Vigyázni kell a karácsonyfával, az égőkkel, a csúszós utakkal, az ünnepi menüvel és a szilveszteri petárdákkal is!

Fotó: 123rf.comA következő két hétben a szokottnál is több balesetveszélyes helyzet adódhat, melyeket el lehet kerülni az alábbi tanácsok betartásával.

Karácsonyfa

A fenyő megvásárláskor, szállításakor figyeljünk oda az éles tüskékre, a letört, hegyes ágakra, amelyek felsértik a bőrt. Ha seb keletkezik, akkor alaposan fertőtlenítsük le azt, mivel a fenyőfa gyakran földdel szennyezett, ez pedig fertőzést okozhat. Veszélyforrás lehet a karácsonyfa végének befaragása a talpba: vigyázzunk az éles szerszámokkal. Ha mélyebb sérülést szerünk, akkor szükség lehet orvosi ellátásra is: a legközelebbi baleseti ambulanciát érdemes felkeresni, ugyanis ilyenkor tetanusz oltás szükséges a fertőtlenítésen kívül. Az esetlegesen fellépő heves artériás vérzés esetében azonnali nyomókötést kell felhelyezni, és egyidejűleg értesíteni kell a mentőket.

A karácsonyfán hagyott égő gyertyák tüzet okozhatnak, mint ahogy a nem megfelelő, zárlatos égők, illetve a csillagszórók is. Soha ne hagyjunk kisgyermeket a karácsonyfa mellett felügyelet nélkül!

Néha előfordulhat áramütés a karácsonyfa izzókészlet rossz szigetelése miatt. Áramütés esetén mindig kerüljön orvoshoz a sérült, akkor is, ha nincsenek komoly panaszai!

Csúszós utak

Bár most még nem fenyeget ez a veszély, de nem lehet tudni, milyen idő lesz a következő két hétben. Ebben az időszakban gyakoribbak a közlekedési jármű- és gyalogos balesetek (láb- és kéztörések, esések). Igen gyakori a fejsérülés és a comb-, illetve csípősérülés az időseknél. Minden ilyen esetben értesítsük a mentőket. Ha valakit kültéren baleset ér, jelentős veszélyforrás a fizikális sérüléseken kívül a kihűlés, amelyhez arra sincs szükség, hogy fagypont alá essen a hőmérséklet. Ha valaki szerencsétlenül esik, és kieső útvonalon érte a baleset, akkor akár meg is halhat, mire néhány óra múlva rátalálnak. Jó, ha az idősebbek nem egyedül indulnak útnak, illetve ha van nálunk mobiltelefon. Ha egy ideje nem kapunk hírt otthonról elment rokonunkról, akkor próbáljuk felhívni, megkeresni őt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...50