sub

Információk, érdekességek

Boldog ünnepeket? Boldogságot neked!

2019. december 18.

Miért szoktunk boldog egyetlen napot vagy ünnepet kívánni? Ha valóban csak egy alkalomra szól a jókívánságunk, illendőségből, lehet, hogy jobb, ha semmit nem is kívánunk. Én inkább boldogságot kívánok neked!  

Kép: freepik.esBoldog ünnepek helyett boldogságot kívánok neked, az évnek nem csak erre a néhány napjára, hanem mind a 365-re, és annak sok-sok percére.

Formulák, sémák, hagyományok, amiket megtanultunk, és ismétlünk, anélkül, hogy észrevennénk a bennük rejlő sok-sok lehetőséget, és könnyedén alkotnánk kreatív, szívhez szóló, kedves kívánságokat és üzeneteket.

Vegyük csak a névnapot vagy a születésnapot. Jellemzően boldog névnapot, születésnapot kívánunk – pedig micsoda különleges kívánság lehetne, ha nem korlátoznánk kizárólag erre az egyetlen napra, és helyette kívánnánk valami mást. Olyasmit, ami senkinek nem lehet ellenére, és amiben bárkinek korlátlanul lehet része. Kívánhatunk például bőséget, békét, áldást, szeretetet. Ezeknek a dolgoknak nem jár le a szavatossága, és rendszerint nem korlátozódnak arra a bizonyos 24 órára.

Vajon miért kívánunk boldog egyetlen napot? Ha valóban egy napra szól a jókívánságunk, illendőségből, lehet, hogy jobb, ha semmit nem is kívánunk.

Ha kicsit is közelebbről ismerjük az ünnepeltet, kívánhatunk neki valami egyedit, különlegeset, amitől még meghatóbb lehet az üzenet, mert van benne plusz figyelmesség, és ez bizony rosszul senkinek nem eshet.

Az ünnepi fény, a díszek, az ajándék, a szívet melengető dallamok így decemberben mindannyiunkban emelkedettebbé teszik a hangulatot. Ha engedjük, persze, és nem válunk áldozatává a tömegnek, a vásárlási láz rémségeinek, a tolongásnak az utakon és a bevásárlóközpontokban. Ám ez is csak tőlünk függ. A döntéseinket mi magunk hozzuk meg, és az ünnepi készülődésben, az ünnepben sincsenek kötelező elemek! Mindent meg lehet oldani újszerűen, találékonyan, gazdaságosan, mégis az ünnephez méltóan.


Gyönyörűek, de mérgeznek! A karácsony szobadíszei

2019. december 16.

A karácsonyi ünnepkör jellegzetes szobadíszei a mikulásvirág és a fagyöngy. Ahol azonban kisgyerek is van a családban, nem árt odafigyelni ezekre a növényekre, ugyanis mérgezőek!  

Főleg a kisebb gyerekek szívesen fognak, kóstolnak illetve nyelnek le bármit, ami érdeklődésüket felkelti, ezért kell résen lenni ilyenkor is.

Mikulásvirág
Karácsony körüli virágzása miatt gyakran kerül az asztalra díszként ez a gyönyörű virág, melynek a piros szín mellett léteznek krémfehér, sárgabarack, rózsaszín és krémfehér-rózsaszín csíkozású fajtái is. Európában sok helyen a karácsony jelképeként is ismert.

Mire figyeljünk?
Ha letörik egy levél vagy szár, rögtön megláthatjuk a fehér tejnedvet, mely mérgező, bőrirritáló hatású, ezért semmiképp ne nyúljunk hozzá. A növény gondozását követően pedig mindig mossunk alaposan kezet!

Ha ez a tejnedv a gyomorba kerül, hányást okoz. Tegyük ezért olyan helyre, ahol a gyermek nem éri el!

Fehér fagyöngy
Ez az örökzöld a fák koronájában él, termése jellegzetes borsó nagyságú, áttetsző fehér bogyó. Egyes néphitek szerint a fagyöngy az új életet és a termékenységet jelképezi, de ismert még a gazdagság jelképeként, a középkorban pedig boszorkányűzőként használták. Karácsonykor szívesen csókolózunk alatta. A karácsonyi fagyöngyhöz fűződő hagyományok a kelta fagyöngykultuszból eredeztethetőek.


Szeretetcseppek karácsonyra

2019. december 11.

Fotó: pixabay.com

Rászorulók tízezrein segít idén is a Béres

Az idén 30 éves jubileumát köszöntő Béres Részvénytársaság életében a másokra való odafigyelés és segítő szándék a cég alapítása óta alapértékeik közé tartozik. A vállalat karitatív szolgálatát immáron 26 éve a Béres Alapítvány végzi, melynek legfontosabb feladatai közé tartozik az egészség védelméért való munkálkodás, a betegek gyógyulásának elősegítése, és támaszt jelenteni a rászorulóknak. Segítséget nyújtani anyagi javakkal és a vállalat gyógytermékeivel. 

Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke 2019. december 4-én igazi ünnepi hangulatban, az Advent Bazilika karácsonyfája közelében adta át alapítványuk karácsonyi adományát. A 84 millió forint értékű Béres Cseppet az ország 11 legjelentősebb karitatív és daganatos betegeket segítő szervezetek vezetői vették át. A Béres Alapítvány hosszú évek óta áll kapcsolatban ezekkel a szervezetekkel. Meggyőződésük, hogy ők ismerik a legjobban, hogy hol van a leginkább szükség az egészség védelmére, és bizonyosak abban is, hogy az immunrendszer működését támogató adományuk az ő közreműködésével megbízhatóan jut el a rászorulók tízezreihez. Béresék idei adománya már karácsonyra eljut a támogatottakhoz. Az ünnepélyes pillanatokat a Szent István Bazilika harangjainak odahallatszó hangjai csodálatosan meghitté varázsolták.

„Advent idején különösen fontos az elesettekre, a betegekre való odafigyelés. Sokan vannak köztük, akiknek nincs támaszuk, akiknek sokat segít már az is, ha egy cseppnyi figyelmet, törődést, szeretetet érezhetnek. Ilyenkor karácsony táján a Béres Alapítvány hosszú évek óta nagy mennyiségű Béres Cseppel ajándékozza meg a rászorulókat – mondta Béres Klára. – Ebben a munkánkban óriási segítségünkre vannak az országos szervezetek, akikkel régi, megbízható együttműködés köt össze bennünket. Közreműködésükkel most is sok-sok segítő kéz viszi majd el gyógyító „szeretet-cseppjeink” a nélkülöző, beteg embereknek.”


A Télapó a Mikulás szomszédja?

2019. december 06.

Annak a Mikulásnak a lakhelyét, akinek eljövetelét nagy izgalommal várja napjaink sok millió kisgyereke, különböző korok és kultúrák egyvelege teremtette meg.

Az eredeti Szent Miklós legendához kapcsolódó szokásokat ( Sinter Klaas, Saint Nik-klaas) az Új-Amszterdamba (New-York) bevándorló holland telepesek honosították meg az Újvilágban a XVII. században.
Az amerikai Mikulás-image (Santa Claus) azonban csak később, egy vers illusztrációjának nyomán született meg. Clement Clarke Moore 1823-ban íródott, "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper’s magazinba 1860 és 1880 között. Nast fantáziájának köszönhetően olyan titkos részletek kerültek a köztudatba a Mikulás életéről, mint hogy a műhelye az Északi-sarkon található. Moore verséből pedig az ajándékszállításban segédkező rénszarvasok nevei is ismeretessé váltak. Egészen 1925-ig senkinek nem tűnt fel, hogy az Északi-sarkon nemigen akad fű, amiből a hűséges szánhúzók legelészhetnének. Igazándiból erre még az sem lehet mentség, hogy ezt a pólust csak 1909-ben fedezték fel.

 


Alternatív adventi szomszédolások

2019. november 18.

A karácsonyi vásárokon túl: alternatív programok forralt bor mellé. November közepétől kezdve ünnepi fényekbe öltöznek Európa városai, és lassan megkezdődik az adventi készülődés időszaka. Érdemes a szomszédos országokban is szétnézni a következő hetekben, hiszen a vásárokat néhány alternatív programmal kombinálva maradandó emlékekkel zárulhat az év.  

Fehér karácsony – Poprád 

Akik a karácsonyi időszak környékén az igazi telet keresik, a környező hegységekben járhatnak a legkönnyebben sikerrel. Poprád átlagos napi középhőmérséklete decemberben -3 fok körül alakul, a Tátra csúcsairól pedig idén már októberben is jelentettek havazást, így kis szerencsével egy karácsony előtti hógolyózás is az ünnepi készülődés részévé válhat. A Poprádi-tó és a Csorba-tó is könnyen megközelíthető a városból, a kellemes téli séta után pedig még jobban esik egy meleg ital.

Bár a karácsonyi dekoráció már december elején kikerül a városban, a tradicionális vásári napok itt rövidebbek, így a hónap közepén érdemes Poprádra utaznia annak, aki ezt is ki szeretné élvezni. Menetrend szerinti busszal a téli időszakban is közvetlenül megközelíthető a város, Budapestről éjszakai és nappali járatok közül is választhatnak az érdeklődők.

Kulturális kikapcsolódás – Belgrád

Belgrád az év bármely időszakában kulturálisan pezsgő hely, mégis ritka lehetőséget hagy ki az, aki ezen a télen nem látogatja meg a várost, hiszen a világhírű performanszművész, Marina Abramović Tisztító című életműkiállítása január 20-ig látogatható a Kortárs Művészeti Múzeumban.

A kulturális program akár még jövő év elején is kombinálható egy kis ünnepi városnézéssel, hiszen Szerbia nagy többsége ortodox vallású, így a karácsonyt később, január 7-én ünneplik. Ennek köszönhetően azok is teljes pompájában élvezhetik a feldíszített város fényeit és a tematikus piacokat, akiknek csak a két ünnep között vagy után lesz szabadideje kimozdulni. Jó hír a szerb fővárosba indulóknak, hogy idén ősszel sűrűsödött a közösségi közlekedési összeköttetés Budapest és Belgrád között, így autó nélkül is rugalmasan elérhető a város.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...46