sub

Információk, érdekességek

Karácsonyi nagytakarítás – ízületkímélő módon

2023. december 24.

A házimunka nem csupán fárasztó, de az ízületeket is rendkívül megterheli. Fokozottan így van ez az év végi nagytakarításkor. Akinek porckopása vagy ízületi fájdalmai vannak, különösen megterhelőnek érezheti a decemberi teendőket. Szomorú tény, hogy attól még, hogy fáj a térdünk vagy a hátunk, a házimunkát a legtöbb esetben senki nem fogja elvégezni helyettünk. Íme néhány praktikus tipp a karácsony előtti takarításhoz.21

Fotó: 123rf.comA 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben. A fájdalom leggyakoribb oka lehet a porckopás, amely már a 35 és 50 év közöttiek egynegyedét érinti – derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának 2014-es felméréséből.

Jó tudni

A kopásos ízületi gyulladás, vagy egyszerűbben a porckopás az egyik leggyakoribb ízületi betegség. Oka az ízületeket párnázó kemény, de rugalmas szövet, a porc kopása: ilyenkor a sérült porcfelület dörzsölődik, gyulladás jöhet létre, ami fájdalmat, merevséget és mozgási nehézségeket okoz.

Okosan kíméljük magunkat

  • Nem kell a karácsonyi nagytakarítást egy nap alatt elvégezni. Osszuk be a feladatokat úgy, hogy ne erőltessük túl magunkat. Különösen az olyan munkákat osszuk be hosszabb időre, akár több napra vagy hétre, amelyek egy mozgássorra épülnek, így egyes tagjainkat, ízületeinket különösen terhelik.
  • Legyünk tekintettel erőlétünkre és korlátainkra. Ha egy teli kosár szennyes ruha túl nehéz, osszuk fel kisebb adagokra.
  • Takarítás közben sose mászkáljunk üres kézzel, használjunk ki minden alkalmat arra, hogy valamit a helyére vigyünk. Legyen a kezünk ügyében például egy szatyor vagy kis szemetes, ebbe gyűjthetjük, amit ki akarunk dobni. Legyen nálunk több törlőrongy is, hogy ne kelljen állandóan kiöblíteni a rongyot.
  • Pihenjünk. Ne végezzünk egy fajta munkát túl sokáig, szünet nélkül. Pihenjünk vagy váltogassuk az elvégzendő feladatokat.

Vendégeket vársz karácsonykor? 3 gyakori hiba, amit jobb, ha elkerülsz!

2023. december 23.

Fotó: Gettyimages.com

Idén karácsonykor te vagy a házigazda? Íme néhány tipp segítségül, hogy semmi ne ronthassa el az ünnepi hangulatot. A karácsonyi készülődés mindig nagy hűhóval jár. Olyan sok dologra kell figyelni, hogy gyakran az apróságokra már nem is marad időnk. Cikkünkből kiderül, mik azok, amikre mégis érdemes időt szánnod, hogy minden flottul mehessen az ünnepekkor. 

Az est egyik fénypontja: a közös vacsora

A legnagyobb fejtörést bizonyosan számodra is a menü kiválasztása okozza. Hagyománykövető vagy, esetleg valami újat próbálnál ki? Mielőtt döntenél, gondold végig, hogy vendégeid étrendjébe mi fér bele. Manapság szerencsére rengeteg olyan receptet találsz, amik kompatibilisek a legtöbb ételérzékenységgel, legyen az glutén, laktóz, vagy cukorbetegség. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ne ijedj meg, nem kell felforgatnod az egész konyhát: egy-két alapanyag megváltoztatásával már kivitelezhető a legtöbb főétel. Ha tudod, hogy vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytató vendéged is lesz, számukra is könnyen elkészíthető alternatívákat találsz a receptek között.


Készüljünk okosan a közelgő ünnepre! Öröm és szomorúság?

2023. december 23.

A karácsonyi időszak legtöbbünk számára a lázas készülődésről, az ajándékok beszerzéséről szól, mintha folyamatosan versenyt futnánk az idővel, de közben megfeledkezünk a legfontosabb dologról: a pihenésről és az együtt töltött minőségi időről.

Ünnepre hangolódás testileg és lelkileg

Bármennyire is azt sulykolják belénk a tévéreklámok, hogy igyekezzünk a tökéletes ajándékot megszerezni, amíg még lehet, a szeretet ünnepe ennél jóval többről szól.

Először is meg kell tanulnunk egy kicsit lassítani, ugyanis egész évben rohanunk, túlterheljük magunkat, s ebből a felgyorsult, túlfeszített állapotból egyáltalán nem könnyű átváltani egy nyugalmasabb, pihenő üzemmódba. Hasonlóan érezzük magunkat, amikor nyaralni megyünk, hosszasan készülünk rá, nagyon várjuk, s amikor elérkezik, mégis szinte nehéznek tűnik a gondtalan semmittevés. A legokosabb tehát, ha megpróbálunk fokozatosan átállni, vagyis már hetekkel korábban elkezdünk lefaragni a teendőinkből.

Kizárólag azokat a feladatokat végezzük el, amelyek feltétlenül fontosak, emellett azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy nyugodtan eloszthatjuk az elvégzendő munkát kisebb részekre, nem kell egy nap alatt mindent megoldani. Ugyanez igaz a vendéglátásra is, tízféle süti helyett háromféle finomság is bőven elegendő. Tudatosítani kell magunkban, nem az a fontos, hogy mindenhol makulátlan tisztaság uralkodjon, hanem az, hogy együtt tölthessünk egy kis időt, teljes figyelemmel, miközben kikapcsolódhatunk, jókat beszélgethetünk.

Talán még a fizikai ráhangolódásnál, a lelassulásnál is nehezebb lelkileg felkészülni a közelgő ünnepre, különösen akkor, ha nemrég veszítettük el egy szerettünket. Ez az időszak minden olyan érzelmet felhoz, amelyet egész évben igyekeztünk elrejteni.

Mi segíthet a karácsonyi időszakban?

Azokban a napokban, amikor minden trauma ismét felszínre kerül, tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül a fájdalmunkkal, természetes, hogy kavarognak az érzelmek, hogy bizonyos dolgokat megváltoztatnánk, ha tehetnénk. Jogunk van egy picit elmerülni ezekben és teret engedni a szomorúságnak.

A szeretet ünnepe ugyanis emlékeztető is, amely lehetőséget teremt arra, hogy számot vessünk, átgondoljuk, hogy milyen szomorú és örömteli események történtek az elmúlt évben.


Megfigyelés az ünnepek alatt

2023. december 22.

Az ünnep eltérő viszonyaira, fény- és hanghatásaira esetleg másként, furcsán, meglepően reagál a gyermek? Érdemes ezekre odafigyelni, mert lehet, hogy az idegrendszerem még nem érett meg ezekre a hatásokra. Nem baj, van rá megoldás!

Most, hogy a karácsony és az ünnepek alatt együtt van a család, talán jobban lehet figyelni egymásra és észrevenni, ha esetleg olyan viselkedése van a gyermeknek, ami szerintünk nem tipikus. Itt van pár példa, amikre érdemes figyelni.

– A gyermek kényelmetlenül érzi magát erős vagy vibráló fények közelében, pl. a villanófények vagy a diszkógömb hatására. Hosszú ideig tartózkodik a karácsonyfa közelében, és szinte hipnotizálva nézi a fényeket. Egyfajta transzba esik, és nehéz elvonni a figyelmét a fényekről.

– Zavaróan reagál a hangos vagy éles hangokra, pl. a tűzijátékra vagy a petárdákra. Ez a reakció lehet sírás, rettegés vagy szorongás. Esetleg sokat van a keze a fülén, ezzel csillapítva a hangos környezetet. De az is lehet, hogy nagyobb érdeklődéssel közeledik a hanghatásokhoz.

– Lassabban vagy kevésbé intenzíven reagál az ingerekre, pl. egy meglepetésre vagy hirtelen fény- vagy hanghatásra. Az ünnepek alkalmával előfordulhatnak hangos összejövetelek a nagy társasággal. Reakciója változhat, visszahúzódik vagy éppen intenzíven reagál a sokféle hangra.

– A gyermek érzékeny a ruházat vagy a díszek textúrájára, és elkerüli az olyan anyagokat, amelyek zavarhatják. Még az is lehet, hogy kiborul, amikor egy bizonyos ruhadarabot kell viselnie. Kerüli a durva vagy műanyag díszeket, inkább a puha, szövetből készült dekorációkhoz nyúl.

– Határozottan reagál az ételek ízére és textúrájára, esetleg elutasít bizonyos ételeket vagy ételcsoportokat.

– Aktívan meg akarja érinteni a díszeket, hogy megismerje azok textúráját és felépítését.

– Hosszú ideig tartózkodik a feldíszített szobában, majd hirtelen fáradt, ideges vagy nyugtalan lesz. Családi vagy baráti összejövetelkor túlzottan kerüli a társaságot, inkább elvonultan játszik. Ellentétes esetben azt látjuk, hogy folyton ott van körülöttünk, mindenkire felmászik, oda megy, mindenkihez hozzáér.

– Amikor az ünnepi illatok, pl. a fenyő vagy a mézeskalács erősek, a gyermek viselkedése megváltozik. Lehet, hogy nehezebben veszi a levegőt, vagy kerüli az olyan helyeket, ahol az illatok koncentráltan érezhetőek.

– Érzékeny lehet az extrém hőmérsékleti változásokra. A hideg ingerlékenységet vagy feszültséget okozhat számára.

– Az ünnepi menü kiválasztása kihívást jelenthet. Lehet, hogy egyes ételek íze vagy textúrája túl intenzív vagy zavaró lehet a gyereknek.


A karácsonyi ajándékozás buktatói

2023. december 22.

Általában ők kérik, sírnak érte a (webes) játékboltban, vagy mi találjuk ki, és van, amelyik a család többi tagjának az ötlete… Játékok, amelyek az év végén megtöltik a gyerekszobát. Később nehezen emlékszünk rájuk? Valószínűleg a gyermekek is…

Fotó: pixabay.comHa nálunk is évről évre ez a helyzet, a karácsonyi vásárlási időszak közepette álljunk meg egy pillanatra, hogy számba vegyük e játék-bőségnek a hatásait gyermekeinkre. És amennyiben hasznosnak gondoljuk, tanácsos megkeresnünk a módját, hogy határt szabjunk a lehetőségeknek. Íme a pszichológusok tanácsai hozzá.

Karácsony ünnepének része az ajándékozás: a csomagok kézről kézre járnak, sóhajok keveredhetnek igazi örömujjongással – kicsiknek és nagyoknak öröm adni és kapni ebben az év végi időszakban. Hagyomány, amelytől nem térünk el, bármilyen, megváltozott világban élünk is. Külön probléma, hogy mit vegyünk a gyereknek: ha tudjuk, ha nem, hogy az általunk vett ajándékra vágyott-e, végül izgatottan várjuk a reakcióját. És persze kíváncsiak vagyunk arra is, hogy nem vittük-e túlzásba az ajándékozást…

Ami vásárlásra késztet

De miért van rajtunk ilyen „nyomás” pl. a Jézuskának írt levél, vagy a játékkatalógusok láttán, a boltok polcai és kirakatai előtt, főleg, ha velünk van a gyerek? Aki sokszor már a webáruházak játékkínálatát is tanulmányozza… És a végén úgy látjuk, túl sok ajándék került neki a karácsonyfa alá.

A pszichológusok szerint a szülőknek gyakran bűntudatuk van, mert időhiányban szenvednek, és úgy vélik, nem foglalkoznak eleget a gyerekükkel. Emiatt rossz apának/anyának tartják magukat, és a túlzásba vitt ajándékozással próbálják az ebből adódó hiányérzetüket megszüntetni. Tudatosan vagy öntudatlanul, de igényük van arra, hogy vásárlással „igazolják” szeretetüket. Közben az az érzés is ott rejtőzködik bennük, hogy ha a gyermeknek nincs meg mindene, amire vágyik, akkor nem fogja elhinni, hogy mennyire szeretik a szülők.

Eközben a gyermek maga is „szociális nyomásnak” van kitéve (pl. amikor a barátai vagy mások a környezetében megkérdezik, mit kapott ajándékba a szüleitől), és a játékreklámok is hatnak rá. Nehéz tehát megtalálni a középutat, és minden fajta igényt kielégíteni – tiszteletben tartva anyagi lehetőségeinket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345...59