


Információk, érdekességek
Ünnepek utáni zsírpárnák: ötvenszeresére nőtt sejtek
2024. január 05.
„Le kell adnom, amit felszedtem az ünnepek alatt” – mondjuk gyakran még január végén is. Hogy nehezen megy? A válaszunk viszont: mi sem könnyebb ennél, ha betartunk néhány óvó rendszabályt és a megfelelő diétát. Tíz nap is elegendő lehet hozzá, de persze csak akkor, ha utána sem eszünk meggondolatlanul, és folytatjuk a rendszeres mozgást is…
A karácsony és szilveszter közötti időszakban megevett finomságok nem túl mértékletes fogyasztásának az év elején látjuk a kárát. De vajon ezek a súlyfeleslegek miért oda rakódnak le, ahová nem kellene? Egyszerűen azért, mert a szervezet energiaraktározásra szakosodott, speciális sejtekkel rendelkezik, amelyek a nőknél főleg a comb-, fenék- és gyomortájékon találhatók. Mindegyik ilyen sejt akár ötvenszeresére is nőhet – ha nem vigyázunk. Emiatt jelennek meg aztán a zsírpárnák, amelyektől mielőbb szeretnénk megszabadulni. De hogyan?
Jól válogassuk meg, mit eszünk!
Az év ünnepi időszakaiban hajlamosak vagyunk túl sokat és kiegyensúlyozatlan módon enni. Fehér kenyér, sütemények, cukorban gazdag egyéb ételek – minden jöhet. No meg az egész évben alig fogyasztott alkoholból is bőven fogy ilyenkor, ami erősen megemeli a szervezet inzulintermelését. Ennek hatására a szervezet azonnal raktároz az említett sejtekbe. Meg kell tehát állítani ezt a tendenciát azzal, hogy gondosan ügyelünk a táplálkozásunkra. Együnk kevesebbet, és különösen jól megválasztott étrenddel, amelyről tudjuk, hogy felveszik a harcot a zsírpárnákkal.
A jótékony pektinek
Törekedjünk arra, hogy főképpen értékes rostokban legyen gazdag az étrendünk. Ilyenek a pektinek, amelyek a növényekben, elsősorban a gyümölcsökben gyakori, nem cukorszerű, óriásmolekulájú szénhidrátok, és tulajdonságaik jelentősen eltérnek a cukrokétól. Kettős szerepkört töltenek be: egyfelől „elkapják” a zsírok egy részét, mielőtt lebomlanának, másfelől késleltetik a cukrok felszívódását, ami megelőzi az azonnali elraktározódást.
Az étkezések elején lehetőleg mintegy 10 g-ot fogyasszunk belőlük naponta, így a pektinek leköthetnek akár 100 kalóriát is. Szerepeltessük tehát minél többet az étrendünkben az olyan zöldségeket, mint a zöldbab, a zöldpaprika, a padlizsán, a tök vagy a gyümölcsök közül a narancs, az alma, a birsalma (kompót formájában). Nem mellékes az sem, hogy a zöldségek-gyümölcsök pektintartalmukon kívül a legtöbb esetben C-vitaminban is gazdagok. Ezzel közvetve segítik a szervezetet abban, hogy kisebb mértékben raktározzon a zsírsejtekben.
A hasznos kalcium és az izomerősítő proteinek
A zsírpárnák elleni harc egy másik kitűnő eszköze a kalcium. Ha nem jut belőle megfelelő mennyiség a szervezetbe, az fékezi a zsírtartalékok természetes csökkenését. Ezért jó, ha bőven fogyasztunk például kalciumban gazdag tejtermékeket. És ne hagyjuk ki a proteineket (egyszerű fehérjéket) sem! Ha valaki fogyni akar, gyakran mellőzi a húst és a halat. Pedig amikor a szervezet proteinben szegény diétát „észlel”, az energiát először az izmokban és nem a zsírtartalékokban keresi. Ezért a súlyvesztés ilyenkor az izomtömeg csökkenéséből ered. Ezért az izomtömeg megőrzése érdekében feltétlenül gondoskodni kell az elegendő protein-bevitelről (ami naponta legalább egy grammot jelent a testsúly minden kilogrammja után). Egy 55 kg-os személy például hamar hozzájut a napi „kvótához” fehér sajt, két joghurt és 150 g hús vagy hal segítségével naponta.
Kínai horoszkóp: 2024 a Sárkány éve
2024. január 04.
2024 a Fa Sárkány éve a kínai asztrológia szerint. 2024. február 10-én, a kínai újév napjával kezdődik és 2025. január 28-ig tart.
A sárkány a hatalmat, a nemességet, a becsületet, a szerencsét és a sikert szimbolizálja a hagyományos kínai kultúrában. A kínai sárkány az egyetlen fiktív lény a 12 állatöv jegy közül.
A sárkány nagyon jó hírnévnek örvend, és ősidők óta képviseli a jóindulatot és a birodalmi hatalmat. A tekintély, a méltóság, a becsület, a siker, a szerencse és a tehetség jelképe – nem véletlen, hogy a hajdani kínai császárok saját magukat is Sárkánynak tartották.
A Sárkány évei közé tartozik 2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964, 1952… és így tovább, 12 évenként. A Fa Sárkány év a kínai újévvel veszi kezdetét, azaz 2024. február 10-én, és az azt követő „kínai szilveszterig” tart, 2025. január 28-áig.
Mi fenyegetheti az újévi fogadalom betartását?
2024. január 04.
Az évet a legtöbben úgy kezdtük, hogy valamilyen újévi fogadalmat tettünk: megfogadtuk, hogy lemondunk bizonyos káros szenvedélyeinkről, vagy épp elhatároztuk, hogy új, hasznos szokásokat teszünk magunkévá. De mi kell ahhoz, hogy sikerüljön betartani?
A célunk ilyenkor az, hogy életünket ezt követően új keretek között élhessük.
Az újévi fogadalmakat tehát megtölti és áthatja a változás, a változtatás iránti vágy. Egy vágy, mely legtöbbször valami miatt mégsem teljesül.
Új év, új lehetőségek, új élet
Természetes vágyunk a megújulásra, az újrakezdésre, a tiszta lappal történő indulásra mindig sokkal erősebb naptári fordulópontok idején. Nincs ez másként újév napján sem.
Ekkor hajlamosak vagyunk új fényben látni a jövőnket, s olyan célokat megfogalmazni, melyek elérésére már régóta vágyunk.
Az újév az újrakezdés lehetőségével csábít, az újévi fogadalom pedig ezt a vágyat segíti célként kitűzni. Attól azonban, hogy valamit kimondunk, még nem válik valósággá. Az újrakezdéshez ugyanis tartós változásra van szükség, mely legtöbbünket idővel megadásra késztet.
Mitől állandó a változás?
A változás az élet természetes velejárója. El kell fogadnunk, hogy körülöttünk semmi sem állandó, semmi nem szól örökre. Mi magunk is csupán meghatározott időt töltünk el a világban, melyet ismerünk.
A változás tehát áthatja az életünket és folyamatosan alakítja életterünket. Ennél fogva jobb azt nemmegadóan elszenvedni, hanem aktívan a képünkre formálva inkább előnyként megélni.
Rugalmassággal, és nyitottsággal jobb eséllyel tudunk alkalmazkodni az életünket végigkísérő változásokhoz. Ehhez azonban az kell, hogy a változásban mindig a lehetőséget lássuk, és ne a félelmet keltő ismeretlent.
31 ma is működő újévi babona kipróbálásra
2024. január 03.
Összegyűjtöttük azokat a bölcs szilveszteri-újévi varázslatokat, amit a régiségben már tudtak őseink. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok akarunk lenni a ebben az esztendőben. Az újkeletű babonákból is válogattunk néhányat.
A Szilveszter története
Az a nap, amelyen a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Az ünnep a nyugati kultúrkörben sokáig ide-oda tolódott. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult, hogy előrecsúszott vízkereszt, illetve a Háromkirályok napjára, január 6-ára, és csak néhány évszázada, 1691-ben XII. Ince pápai döntésével rögzült január elsejére.
Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai
2023. december 31.
Hogy készülhet pezsgőből erotikus koktél? A polcokon számos pezsgős palack kelleti magát, mindenféle színekben, szárazak, édesek és félszárazak, elegáns vagy cifra cimkével. Mi a különbség pezsgő és habzóbor között? Hogyan fogyasszuk? Melyiket válasszuk az éjféli koccintáshoz?
A laikus vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgőspalackban hoznak forgalomba, hagyományos formába zárnak és elegendő szénsavtartalma van. Érdemes ennél egy kicsit körültekintőbbnek lenni és valódi minőségi pezsgőt választani a kínálatból.
Pezsgő és habzóbor
A kettő abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban levő vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik. Ezzel szemben a habzóborban mesterségesen adagolt, szaturálással elnyeletett szénsav található.
Történeti visszapillantás
Legelőször Don Perignon készített pezsgőt Champagne-ban. Felfedezői érdeme abban áll, hogy bevezette a parafa kérgéből, a parafából készült dugó használatát. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat kora tavasszal palackozta, és a palackokat parafa dugóval szorosan bezárta. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.
A pezsgőgyártásról
A pezsgő szénsavtartalma a hozzáadott cukorból zárt erjedés közben képződik. A pezsgőgyártás későbbi szakaszában a technológiailag kész pezsgő édesítésére is használnak cukrot. Előzőleg ebből is oldatot, likőrt készítenek. A kétféle likőrrendeltetése és összetétele nem azonos,ezért nevükben is megkülönböztetikegymástól.
Az előbbit tirázslikőrnek, utóbbit pedig expedíciós likőrnek nevezik.
Mikor fogyasszunk pezsgőt? - Egyszerűen: bármikor!
Fontos, hogy aperitifként mindig száraz pezsgőt igyunk, 6–8 fokra hűtve. Édesség és gyümölcs után félszáraz, édes pezsgőket kínáljunk. Kávét pezsgő után már ne szolgáljunk fel! Napjainkban a gasztronómiai tabuk döntögetése is megfigyelhető: a palackból formatervezett kiöntőedénybe töltött pezsgőt - mindig szárazat - szinte minden fogáshoz ajánlják.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...61