sub

Információk, érdekességek

Tartalék ajándék, amit szívesen megtartasz magadnak

2023. december 21.

Előfordult már, hogy valaki lemaradt a karácsonyi ajándéklistádról? Egy családtag, munkatárs, vagy egy váratlanul betoppanó vendég? Ez a rémálom megoldásért kiált: válassz magadnak egyet a Waterdrop elegáns kulacsai és finom Microdrinkjei közül, melyeket - ha úgy alakul - megtarthatsz magadnak. Praktikus, környezetbarát, egészségtudatos és elegáns ajándék, amely ráadásul személyre szabható.  

Kívánságlista híján felnőttkorú szeretteinket nem könnyű évről évre valódi örömöt okozó ajándékkal megörvendeztetni. A felesleges, jelképes ajándékok helyett a Waterdrop kulacsai olyan elegáns és hasznos kiegészítők, amelyek finoman hozzásegíthetik tulajdonosaikat az egészségesebb és környezettudatosabb mindennapokhoz az új évben. A prémium minőségű üveg- és nemesacél kulacsok közül mindenki talál az életmódjához és a személyiségéhez leginkább passzoló méretű és kialakítású modellt, legyen szó a reggeli tejeskávé elkortyolásáról vagy egy hosszú túra alatti folyadékpótlásról.


5 + 5 tipp a karácsonyi pluszkilók ellen

2023. december 20.

Fotó: 123rf.com

A karácsony a szeretetről, a családról és az ajándékozásról szól. Na meg persze a finom ételekről. Ha nem vigyázunk, az ünnepek alatt könnyen megugorhat a ruhaméretünk, és a következő évet kezdhetjük azzal, hogy kemény munkával próbálunk megszabadulni a pluszkilóktól. De semmi vész, idén sem kell lemondani a nagyi töltött káposztájáról, vagy anyukánk mennyei bejglijéről. Kis odafigyeléssel reális cél, hogy szilveszterkor is beleférjünk az álomruhába.

A www.foodpanda.hu ételrendelő oldal legutóbbi felmérése jól mutatja, hogy mi magyarok nem járunk élen a tudatos étkezés terén. Ha ételrendelésről van szó, legtöbbször pizzára, hasábburgonyára vagy somlói galuskára kattintunk, az egészségesebb fogások pedig háttérbe szorulnak. Ezért mutatunk tíz hasznos tippet, hogy az ünnepi szezont is megússzuk pluszkilók nélkül.

Karácsony előtt – készüljünk fel a nagy dőzsölésre

  1. Mozogjunk minden nap a friss levegőn. Ezzel nemcsak jó kondícióba kerülünk, de az emésztésünk is könnyebben megbirkózik a többnapos karácsonyi lakomázással.
  2. Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot. Szomjunk oltására legjobb folyadék a víz, de hidegben a tea is kitűnő választás. Csak a cukrozást ne vigyük túlzásba! Italunkat ízesítsük inkább mézzel és citrommal.
  3. A fahéj igazi csodaszer és ma már tudományosan is bizonyított fogyasztó hatása, hiszen segíti a szénhidrát izmokban – nem pedig a zsírszövetekben – történő felhasználását. Csempésszünk fahéjat a karácsonyi sütikbe és az ízlelőbimbóink mellett a gyomrunk is hálás lesz érte.
  4. Az ünnepek előtt szinte mindenki időhiányban szenved. Ha a karácsonyi rohanásban nem marad időnk főzni, rendeljünk egészséges ételeket. A halak, saláták, zöldséges ételek, vagy a levesek kiváló egészséges alternatívák.
  5. Ne vigyük túlzásba a karácsonyi sütés-főzést! A tízféle sütemény és a hatfogásos karácsonyi vacsora finom, de nem feltétlenül egészséges. Ha az elmúlt években jellemzően az ünnepek után még napokig, hetekig ételmaradékokon éltünk, érdemes elgondolkodni azon mi az, amiből idén elég lesz kevesebbet készíteni.

Mire jó az adventi időszak?

2023. december 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az advent a várakozásról szól. A csodára való várakozásról gyermekként. Az ajándékozásra való várakozásról felnőttként. A szeretett személyek jelenlétére való várakozásról idősebb korban. Várjuk az örömöt, a mosolyt, melyet egymás arcán látunk ilyenkor. Várjuk a derűt, a békés együttlétet, melyet ideális esetben az ünnepek jelentenek. Az advent tehát a várakozás időszaka. A várakozásé, mely előkészíti a lelkünket valami újnak a befogadására. 

A rítusok szerepe
A rítusok fontos szerepet töltenek be az életünkben. A hagyományok, melyekbe ágyazva élnek, strukturálják az időt, és hangsúlyoznak bizonyos fordulópontokat, ezáltal emelve ki, és biztosítva jelentőséget eseményeknek, melyek máskülönben talán belevesznének a szürke hétköznapokba.

A rítusok emlékezetessé teszik és megőrzik ezeket a pillanatokat, így azok életutunk egy-egy meghatározó mérföldkövévé, valamint fontos referenciapontjává válhatnak. Keresztülszövik az életünket, ismétlődnek, áthagyományozódnak, keretet adnak, miközben biztosítják a folytonosság érzését számunkra, valamint az utánunk következő generációnak.

A téli napforduló ideje
A téli napforduló már a természeti népek életében is jeles eseménynek számított. Az időszak, mely után a nappalok egyre hosszabbá válnak, kiemelt jelentőséggel bír, épp ezért a fény visszatérésének megünneplése szükségszerűen más vallási hitvilágban is megjelent.

Arról, hogy ki mit ünnepel ekkor, szerencsére mindenki szabadon dönthet. A fény visszatértét? Krisztus születését? A családi együttlétet? Erre magunknak kell megadni a választ. Egy azonban biztos, az adventa változás bekövetkezésére való várakozásról szól, mind vallási, mind pedig világi értelemben.


Nemzetközi növények napja

2023. július 18.

Az első nemzetközi növények napját (Fascination of Plants Day) 2012. május 18-án tartották, mely napon már Magyarországon is számos programot szerveztek.

De miért is fontos ez a nap? És miért is van májusban a természethez kötődő több jeles nap, mint madarak és fák napja, állat- és növényszeretet napja?

A természet – így a növények – nélkül nem tudunk élni. A növények benépesítették bolygónkat, és ezzel lehetővé tették más fajok elterjedését, és azok életben maradását.

Mit köszönhetünk a növényeknek?

Csak két lényeges dolog a sok közül: a fotoszintézis és a biomassza.

– A fotoszintézis egy kémiailag egyszerű folyamat, de az egész élővilág számára az életben maradásunkat biztosítja. Fény hatására, víz jelenlétében a levegőben lévő szén-dioxidból oxigén és cukor termelődik. Az oxigén minden élőlény számára nélkülözhetetlen az élethez.

– A növényi biomassza az állatok és az ember számára is fontos tápanyagforrást jelent.

Növények a gyógyászatban

Az emberek évezredek óta a megfigyeléseik alapján növényekkel gyógyították magukat. Manapság már a növényekből nagyon sok gyógyszerhatóanyagot állítanak elő. Az utóbbi évtizedekben sok olyan gyógyszer és gyógykészítmény jelent meg, amelynek hatóanyaga maga a növényi kivonat vagy növényi eredetű. Csak egy példa közülük, melyet régóta használ a gyógyászat: a máriatövis hatóanyaga a szilimarin, mely a növények maghéjában található vegyületkeverék, legnagyobb mennyiségben (kb. 50%) szilibinint tartalmaz. A készítményt májbetegségek kiegészítő terápiájára használják. Gombamérgezés (gyilkos galóca) esetén tisztított szilibinint alkalmaznak intravénásan. Hatása azon alapul, hogy meggátolja a méreg bejutását a májba. A kezelés mihamarabbi elkezdése a halálozási eseteket akár ötödére is csökkentheti.

Büszkék lehetünk Szász Kálmánra, az erdélyi születésű, majd a múlt század második felében, a Richter gyógyszergyárban dolgozó magyar gyógyszerészre, akinek munkásságához a télizöld meténg és a rózsameténg növények gyógyszerhatóanyagként való kutatása, azok izolálása, majd gyógyszerként való forgalomba kerülésük kapcsolódik. Mindkét növény hatóanyagából előállított gyógyszer ma is forgalomban van. Az egyik gyógyszer gátolja a daganatsejtek osztódását, míg a másik az agyi vérkeringés zavarával járó betegségek kezelésére szolgál.

Sok gyógynövény „csak” teaként fogyasztva számos panaszunkra adhat enyhülést, mint köhögés, emésztési panaszok, felfázás stb.


Fejezzük ki a szeretetünket!

2023. március 09.

Rózsacsokor, plüssmackó, bonbon, szív alakú édességek mindenütt, utolsó pillanatos asztalfoglalás egy hangulatos étteremben, romantikázás. Sokaknak ezeket juttatja eszébe a Valentin-nap említése.

Fotó: pixabay.comMég alig hevertük ki a karácsonyi időszak ajándékvásárlással kapcsolatos streszszét, máris egy újabb alkalom adódik arra, hogy tárgyi dolgokkal bizonyítsuk a másik számára a szeretetünket. Sokan ezért inkább egyáltalán nem is ünneplik a „Bálint-napot”. Habár fontos, hogy kritikusan álljunk bármilyen olyan alkalomhoz, amikor az üzletek, szolgáltatók további fogyasztásra, költekezésre akarna minket sarkallni, nem szükséges tüntetni az ünnep teljes mivolta ellen.

A Valentin-napra lehet úgy is tekinteni, mint egy kiváló alkalom arra, hogy tudatosítsuk és értékeljük az életünkben a jelentős kapcsolatokat – legyen az szerelmi, baráti vagy családi kötelék. Ehhez természetesen nincs szükség erre az ünnepre – akár mi is kijelölhetünk egy napot párunkkal, szeretteinkkel, amikor dedikálunk időt arra, hogy minőségi időt töltsünk a másikkal. Viszont, ha már itt van nekünk ez a jeles
nap, akár élhetünk is vele úgy, ahogy az nekünk jó.

Hogyan néz ki a kapcsolati hálónk?

Először érdemes átgondolni, hogy kik azok az emberek, akik körbevesznek minket, akik fontosak számunkra. Segít, ha lerajzoljuk a kapcsolati hálónkat a következő módon. Vegyünk egy papírlapot! Rajzoljunk egy kört a lapra, ami minket fog jelképezni. Majd gondoljuk át, hogy milyen jelentős kapcsolatok vannak az életünkben. Fontos, hogy senkit sem kell kötelezően ábrázolni! Ezt most magunknak rajzoljuk: ki az, aki nekünk tényleg jelentős? Minden számunkra fontos személyt ábrázoljunk szintén egy-egy körként. Két fontos szempont van az ábrázolás során: a körök közelsége és nagysága. A másik személy és a mi körünk közti távolság a kapcsolatban levő érzelmi távolságot jelképezi: minél közelebb van a két kör, annál közelebbi a kapcsolat és fordítva. A körök nagysága pedig a kapcsolat jelentőséget jelképezi: minél nagyobb a kör, annál jelentősebb a kapcsolat és fordítva.

Miután ábrázoltunk mindenkit, akit szerettünk volna, nézzünk rá erre a képre!
• Milyen érzéseket, gondolatokat kelt bennünk kapcsolati hálónk szemlélése?
• Elégedettség, hála? Netalán valamiféle hiány?
• Kik állnak hozzánk legközelebb?
• Vajon ők érzik, tudják, hogy ilyen fontosak számunkra?
• Hogyan tudnánk feléjük kifejezni a szeretetünket?

Az ajándékozás nem az egyetlen mód erre. A közösen töltött idő, amikor tényleg csak egymásra figyelünk, vagy elmerülünk egy élvezetes tevékenységben, az érintés, az elismerő szavak, a figyelmes gesztusok – ezek mind módjai a szeretet kifejezésének, azaz szeretetnyelvek. Próbáljuk meg úgy kifejezni a szeretetünket, ahogy az a másiknak jóleshet! Igyekezzünk ráhangolódni a másik személy szeretetnyelvére!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...456...59