sub

Információk, érdekességek

Pompás farsangi fánk receptek

2023. február 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.3 kipróbált, különösen egyszerű, mégis szapora és elronthatatlan fánk recept. Gyerek bulikra, munkahelyi vagy haveri körben rendezett farsangokra, és természetesen farsang után is, csak úgy...  

Mini fánkok

  • ½ dl meleg tej
  • 1 dkg élesztő
  • 15 dkg liszt
  • 1 ek. puha vaj, vagy margarin
  • 2 tojás
  • Citromhéj (kb fél citromé)
  • 2 ek. kristály cukor
  • 2 ek. porcukor  és ½ tk fahéj
  • a formázáshoz liszt

A tejben feloldjuk az élesztőt, a lisztet, tejet, vajat cukrot jól kidolgozzuk, majd letakarva legalább 30 percet pihentetjük. Golyókat készítünk, amiket 15 percig pihentessünk. Olajban süssük ki, egyik felét fedő alatt, másik felét fedő nélkül süssük. Amikor kiszedtük forgassuk fahéjas cukorba. Kb. 24-25 kis fánkhoz elegendő.

Aludttejes fánk

  • 2 dl aludttej
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz (nokedli tészta állagú legyen)

Keverjük el a hozzávalókat. Kanállal szaggassuk az apró fánkocskákat forró olajba. Ezt a tésztát nem kell keleszteni. Kiszedve lekvárral, vagy fahéjas cukorral kenjük-szórjuk meg. Nutellával, vagy mogyorókrémmel is finom, de darált dióval kevert cukorral is meghinthetjük.


Álarcban vagy álarc nélkül élünk? Ki van a maszk mögött…

2023. február 06.

Különös mulatság a farsang, mely az év egyik legnagyobb ünnepe volt ősidők óta, hiszen kivételesen és büntetlenül ki lehetett mondani és meg lehetett tenni dolgokat, amit máskor – vagy álarc nélkül – nem mertek az emberek.

Ha a karneváli időszak elkezdődik, szinte mindenkinek Velence jut az eszébe, és már lelki szemeink előtt megjelennek a csodásan készített jelmezek, álarcok, melyek elrejtik az embert. De vajon ki van a maszk mögött? Milyen izgalmas játék ez? Hiszen nem tudjuk, kit rejt az álarc és a színes öltözék. Ezen a napon mindenki lehet más, mert a jelmez átveszi az uralmat, és azzá válik a beöltözött ember, akivé akar.

De akarunk-e mások lenni, mint akik valójában vagyunk? Vagy őszinték tudunk-e lenni önmagunkkal és a külvilággal?

Az álarc véd és eltakar, ad valami biztonságot, hiszen elfedi a viselője arcát. A döbbenet az, hogy az elmúlt években a járvány időszaka alatt a mai ember is megtapasztalhatta a hétköznapokban ezt a furcsa viseletet. Buszon, üzletekben, színházban maszkban, sapkában, kalapban rejtőzve megváltozott a világ körülöttünk. Vajon mennyi ismerősünk mellett mentünk el köszönés nélkül, mert az „álöltözetben” nem ismertük fel? És vajon mennyien mentek el mellettünk anélkül, hogy ránk köszöntek volna?

Mert a maszk nemcsak a betegségektől védett minket, hanem a külvilág kíváncsiskodó tekintetétől is.

Az emberi természet pszichológiája, miszerint az arcunk eltakarása elég ahhoz, hogy merészebbek legyünk, és elég ahhoz, hogy elhiggyük a szerepet, hiszen a hazug ember is kerüli a tekintetünket, ezáltal rejti az arcát előlünk.

Visszatérve a híres velencei karneválra, mely világhírű és elképesztő tömegeket vonz minden évben, hiszen talán a legnagyobb köztéri előadás, ahol a városlakók a színészek, és néhány napra mindenki azzá válhat, ami vagy aki szeretne lenni. Velencében a káprázatos ruhákba, maszkba öltözött szereplők csónakba szállnak, és szinte egész nap ott esznek, isznak, mulatoznak, miközben mindig szól a zene. A szórakozás minden formája megengedett, milyen vonzó ez a legtöbb ember számára! A hagyomány szerint a hajnalt is a vízen kell megérni, mert az Adria vizével vetett kereszt egész évben megóvja az embert a betegségektől. Dante írta egykor a karneválról, hogy „az egészhez a tengeren úszó furcsa meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet”.

Talán a mi életünk is egy folyamatosan hömpölygő karnevál, és a díszlet az otthonunk, házaink, utcák, terek, munkahelyek, és ebben a nagy álarcosbálban éljük az egész életünket? Hiszen olyan kevés az az ember, aki előtt levehetjük azt a bizonyos maszkot, mely láthatatlanul is ott lapul az arcunkon. Járvány nélkül is rajtunk van egy varázslatos álarc, mely eltakar vagy véd a külvilág tolakodó tekintete elől.


Elegancia, hagyomány, ünnep - a pezsgőzés alapszabályai

2022. december 31.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogy készülhet pezsgőből erotikus koktél? A polcokon számos pezsgős palack kelleti magát, mindenféle színekben, szárazak, édesek és félszárazak, elegáns vagy cifra cimkével. Mi a különbség pezsgő és habzóbor között? Hogyan fogyasszuk? Melyiket válasszuk az éjféli koccintáshoz?  

A laikus vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgőspalackban hoznak forgalomba, hagyományos formába zárnak és elegendő szénsavtartalma van. Érdemes ennél egy kicsit körültekintőbbnek lenni és valódi minőségi pezsgőt választani a kínálatból.

Pezsgő és habzóbor
A kettő abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban levő vagy a borhoz adott cukorból zárt erjedéssel képződik. Ezzel szemben a habzóborban mesterségesen adagolt, szaturálással elnyeletett szénsav található.

Történeti visszapillantás
Legelőször Don Perignon készített pezsgőt Champagne-ban. Felfedezői érdeme abban áll, hogy bevezette a parafa kérgéből, a parafából készült dugó használatát. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat kora tavasszal palackozta, és a palackokat parafa dugóval szorosan bezárta. A borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.

A pezsgőgyártásról
A pezsgő szénsavtartalma a hozzáadott cukorból zárt erjedés közben képződik. A pezsgőgyártás későbbi szakaszában a technológiailag kész pezsgő édesítésére is használnak cukrot. Előzőleg ebből is oldatot, likőrt készítenek. A kétféle likőrrendeltetése és összetétele nem azonos,ezért nevükben is megkülönböztetikegymástól.
Az előbbit tirázslikőrnek, utóbbit pedig expedíciós likőrnek nevezik.

Mikor fogyasszunk pezsgőt? - Egyszerűen: bármikor!
Fontos, hogy aperitifként mindig száraz pezsgőt igyunk, 6–8 fokra hűtve. Édesség és gyümölcs után félszáraz, édes pezsgőket kínáljunk. Kávét pezsgő után már ne szolgáljunk fel! Napjainkban a gasztronómiai tabuk döntögetése is megfigyelhető: a palackból formatervezett kiöntőedénybe töltött pezsgőt - mindig szárazat - szinte minden fogáshoz ajánlják.


Nagy elhatározások az új évben: miben állhat a siker?

2022. december 31.

Az évkezdéskor tett fogadalmak jó alkalmat nyújtanak arra, hogy számba vegyük vágyainkat, és meghatározzuk, milyen változásokat szeretnénk megvalósítani az életünkben. Igaz, a leggyakrabban a nagy elhatározások motivációs ereje az idő előrehaladtával jelentősen csökken. De ha összpontosítunk a bevált gyakorlaton alapuló jó tanácsokra, ebben az évben a fogadkozások könnyebben beteljesülhetnek.

Fotó: gettyimages.com“Idén arra összpontosítok, ami igazán érdekel”, “megtalálom azt a munkát, amelyre vágyom”, „lefogyok, mert diétázom, és nem hagyom abba a testedzést”, „leszokom a dohányzásról” stb. Ilyen és hasonló nagy elhatározások születnek az új esztendő első napjaiban, de megvalósításuk nagy része általában elmarad a későbbiekben. 

Ennek egyik fő oka lehet, hogy gyakran rosszul fogalmazzuk meg magunknak új céljainkat. Pedig ezek (kimondatlan) vágyakat vagy mélyen gyökerező igényeket tükröznek, amelyeket szeretnénk kielégíteni, hogy változást hozzunk az életünkbe. De melyek azok a módszerek, amelyeket érdemes elkerülni, vagy tanácsos előnyben részesíteni, hogy 2022-ben ne lassuljon a lendület, és ne csökkenjen a motiváció? 

Készítsünk cselekvési tervet 

Elhatározásainkat tekintsük ütemtervnek egy globálisabb cél elérése érdekében. Az általunk felállított. adott cél nem eszmény, hanem eszköz az ideálisra való törekvéshez. Ehhez az elhatározásnak elérhetőnek, tervezetten világosnak és pontosnak kell lennie. Ha pl. meghallgatjuk azokat az ismerőseinket, akik megváltoztatták a szakmai életüket, rájövünk, hogy az soha nem kezdődik egy „ugrással a mélybe”, ami miatt egyik napról a másikra otthagynánk a korábbiakat.

Amikor esetleg mi is a szakmai változtatás igényének időszakában vagyunk, és nem feltétlenül tudjuk, melyik úton járunk, tervszerűen haladjunk előre. Határozzunk meg egy kisebb, első lépést, ami elvezet minket a másodikhoz, és így menjünk tovább. Minden egyes kis cél elérése sokkal nagyobb elégedettséggel jár, és lendületet ad az adott irányba való továbblépéshez.

Állítsuk fontossági sorrendbe nagy elhatározásainkat

Az egyik módja annak, hogy betartsuk fogadalmainkat, ha elismerjük, hogy nem vagyunk képesek minden fronton helytállni. Ekkor az elhatározások között prioritásokat kell felállítanunk, és ahhoz igazodnunk, megszabva, mennyire szigorúan betartva kívánjuk azokat elérni, valamint mekkora időt szeretnénk rájuk fordítani. Ugyanis, ha túl sok az új elhatározásunk, és kapkodunk, előfordulhat, hogy a végén egyiket sem sikerül megvalósítanunk.

Ne tiltásokra építsük a tervünket

Egy elhatározás megtartásához elengedhetetlen a motiváció. Kezdetben általában telve vagyunk motivációkkal, amelyek, ahogy haladunk az időben, rendszerint fokozatosan gyengülnek. Amellett, ha egy célt negatív formában fogalmazunk meg, akkor a vele járó szokásváltást megszorítással társítjuk, ami nem célravezető. Hiszen amikor így döntöttünk, jó okunk volt rá, és a pozitív változások útját a legtöbbször nem tiltások szegélyezik.


Itt az újév és a nagy fogadkozások ideje

2022. december 30.

Fotó: 123rf.comKevesebb cigaretta, alkohol és szigorú diéta – legtöbbször ezt fogadják meg az emberek az új év alkalmából. Csakhogy általában a szilveszteri buli után néhány nappal már el is párolog a sok szent elhatározás… Ennek a szakértők szerint a “beépített kudarc”-jelenség az oka, mely akár a sürgősen időszerű változásokat is blokkolhatja.

Birgit Mauler, a münsteri Christoph Dornier Pszichoterápiai Klinika vezető pszichológusa szerint sokan túl nagy fába vágják29 a fejszéjüket újévkor, amikor kemény fogadalmakat tesznek anélkül, hogy megterveznék a változás pontos menetét.

Így hát rövid idő elteltével kénytelenek szembesülni azzal, hogy túl sokat követeltek maguktól, és inkább feladják az egészet.

A szakértők szerint a következő tippek segítenek abban, hogy valóban be is tarthassuk az újévi fogadalmainkat:

  • Ne fogadjunk meg valamit csak azért, mert mindenki más megfogadja, és csak mert éppen szilveszter van.
  • Ne adjuk fel a szokásainkat a családtagok, a barátok kedvéért! Csak akkor fogadjunk meg valamit, ha mi magunk is meg vagyunk győződve a fogadalom helyességéről.
  • Gondoljuk át, írjuk is le, milyen előnyökkel jár, ha a várt eredményt elérjük.
  • Ne vállaljunk túl sokat egyszerre. Ha eddig rendszeresen nassoltunk, ittunk és dohányoztunk, előbb mondjunk le az egyik káros szenvedélyünkről, és ha sikerrel jártunk, az után következhet a második, a harmadik, csak szép sorjában, ha van több is.
  • Pontosan fogalmazzuk meg a fogadalmunkat, és tartsuk magunkat határozottan ahhoz, hogy lépésről-lépésre, a kitervelt úton-módon valósítsuk meg, amit elterveztünk.
  • Tervezzük meg, hogyan reagálunk a kísértésekre.
  • Jutalmazzuk meg magunkat a részsikerekért.
  • Ha mégis elkövetnénk egy-egy kisebb botlást, ne adjuk fel, nem dől össze a világ. Hosszú távon attól még lehetünk sikeresek, a hibából tanulva vágjunk bele újra!

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...567...59