


Információk, érdekességek
Szilveszteri ételek
2023. december 31.
Szilveszter ünnepe I. Szent Szilveszter pápáról kapta elnevezését, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, éppen december 31-én hunyt el Rómában. Sok ismert hiedelem épült be az elmúlt időszakban a köztudatba az év utolsó napjával kapcsolatban, melyek alapjaiban meghatározhatják az előttünk álló esztendőt. De hogy került a virsli a szilveszteri asztalra?
Baromfit nem, malacot és lencsét igen
Régi magyar hiedelem szerint Szilveszter napján nem szabad baromfihúst enni, mert elkaparja a szerencsénket, azonban a sertéshús fogyasztása elengedhetetlen a sikeres újévhez, ugyanis a babona szerint a malac orrával kitúrja a pénzt és a jó szerencsét.
A hallal már érdekesebb a helyzet, mivel a babona szerint a folyó menti vidékeken (Budapest, Szeged) jót jelent, más városokban azonban úgy vélik, hogy elúszik vele a szerencse.
Rétest is eszünk, hiszen a hosszúra nyújtott tészta a hosszú élet titka és minél bővebb a töltelék, annál nagyobb lesz a boldogság.
Mindközül talán a legismertebb hiedelem, hogy a hagyományos ételek fogyasztása bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol, ezért készítünk gyakran január elsején lencsét, babot, illetve más apró szemű hüvelyeseket tartalmazó ételeket.
De miért eszünk virslit Szilveszterkor?
A szilveszteri ünnepségek, házibulik szervezésekor szinte biztos, hogy felkerül a bevásárló listánkra a virsli. De miért?
A virsli evésnek az előzőleg felsorolt szokásokkal ellentétben nincsen régre visszanyúló történelmi hagyománya, első sorban a német étkezési kultúra hatása.
Mégis Szilveszterkor a két hét alatt fogy el két-háromszor annyi virsli, mint a havi átlag. Tavaly megközelítőleg 30 ezer tonna virslit fogyasztottunk összesen. Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény.
Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsban kapható a termék, amelyből a sertés és baromfi a legkelendőbb. A virslihez hagyományosan a sertéshús jellegzetes ízét társítják a fogyasztók, emellett olyan különlegességek is megtalálhatóak a boltokban, mint a mangalica virsli.
Búcsúzzunk könnyed parti falatkákkal az évtől
2023. december 30.
A szilveszter a téli ünnepek azon fejezete, amikor már a legtöbben megteltünk jobbnál jobb falatokkal, bőséggel fogyasztottunk alkoholos és alkoholmentes italokat, így kevésbé vágyunk a nehéz ételekre vagy bármire, ami még jobban megterheli szervezetet. Pedig a hagyományos magyar óévbúcsúztatás még rátesz erre egy lapáttal: malacsültek, csülkök, virsli mustárral, lencsefőzelék és hozzá persze bor, sör, pezsgő.
Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.
Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.
Gabi ezért több receptet is összeállított, amelyek teljesen megújíthatják a szilveszteri éjszaka gasztronómiáját. Bőségesen találunk itt olyan gyors fogásokat, mint a pikáns pulykahúsgolyók, a sonkás vendégváró tekercs, a pulykahúsos bruschetta, több tortillás falat vagy olyan ötleteket, amelyek némi kézügyességgel elvarázsolják a vendégeket. Több variáció kínálkozik például leveles tészta segítségével kialakítható rózsafalatkákra vagy ilyen az olívás pulykamellrolád is. De akad itt több saláta (céklasaláta, tésztasaláta pulykamellkockákkal) is, amelyek nagy tálakban az asztalra téve az egészségtudatos vendégeket is örömmel töltik el.
7 dolog, ami allergiás tüneteket okozhat karácsonykor
2023. december 26.
A karácsonyfa, az illatos gyertyák, az ünnepi menü és a készülődéssel járó stressz is felerősítheti a panaszokat. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát kérdeztük, mire érdemes figyelni, ha valaki allergiától vagy intoleranciától szenved.
A hagyományos ünnepi menü
A hagyományosan összeállított ünnepi menüsor több olyan élelmiszert is tartalmaz, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Az ilyen típusú ételek fogyasztása, az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. A hisztamin intolerancia tüneteinek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző, de előfordulhat, hogy csak néhány nap elteltével jelentkeznek. Erősségük függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino-oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani. Az ünnepi menüben is előforduló, gyakoribb hisztamint tartalmazó, vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek a halak, az érett, penészes és füstölt sajtok, alkoholok közül a vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör. Füstölt húskészítmények, savanyú káposzta, mák, dió, mogyoró, csokoládé, tojásfehérje és fahéj.
Alma
Keresztallergia a nyírfaallergiás betegek egy részénél csak pollenszezonban jelentkezik, de sokan egész évben szenvednek tőle. A panaszokat az egyes fehérjék szerkezeti hasonlósága okozza, melynek következtében az allergiás szervezet nem tesz különbséget köztük, és mindkettőre tünetekkel reagál. A nyírfapollenre allergiás betegek esetében leggyakrabban az alma fogyasztása jár kellemetlen tünetekkel: okozhat bizsergő, égő érzést a szájban, viszkető érzést a torokban. A betegek jellemzően a csonthéjasokat sem tudják fogyasztani, van, aki sülve, főve sem.
Adalékanyagok és ízfokozók a készételekben
A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák. Előfordulhat az is, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoz. Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén, vagy a felsőtesten bőrpír, vagy csalánkiütés formájában.
Így éljük túl a karácsonyt: baleseti kisokos az ünnepekre
2023. december 25.
Beigli az asztalon, pislákoló fények, fahéj és süteményillat a levegőben – a legtöbbünk számára ilyen az ideális karácsony, addig azonban el is kell jutni, és az ajándékvásárláson, faállításon és sütés-főzésen át vezető út olykor rögös is lehet. Dr. Sebő Zsuzsa mentőorvos-homeopata elárulta, melyek a legjellemzőbb karácsonyi balesetek az előkészületek és a nagy ünneplés közepette, és mit tehetünk, ha már megvan a baj.
Ha megszalad a kés
Mindegy, hogy mekkora családra főzünk, az ünnepi menünek tökéletesnek kell lennie, a legtöbben ezért bármilyen áldozatot hajlandóak vagyunk hozni, legyen szó hajnali kelésről, egész napos konyhában álldogálásról vagy akár a tizedik fajta süti elkészítéséről. Ilyenkor persze gyakrabban fordulnak elő balesetek, ezért érdemes lehet bekészíteni pár természetes szert arra az esetre, ha megégetjük magunkat, vagy esetleg megszalad a kés.
A hólyagos égési sérülésekre a szakértő szerint gyógyír a kőrisbogár (cantharis vesicatoria) alapú homeopátiás szer. A kerti szarkaláb (staphysagria) alapanyag pedig a késsel vágott sebek szép gyógyulását segíti.
A legjobb szerek másnaposságra
Ha sikerrel elkészült a menü és a bókokat is bezsebeltük, akkor felszabadultan hátradőlhetünk és átadhatjuk magunkat az élvezeteknek. Persze fontos a mértékletesség ilyenkor is: a túlevésnél ugyanis csak az a rosszabb, ha túlságosan felöntöttünk a garatra.
Az alapszabály persze, ha mégsem voltunk mértéktartóak, a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés, de dr. Sebő Zsuzsa szerint emellett a farkasmaszlag magjából (nux vomica) készült homeopátiás szer is sokat segíthet: javíthat ugyanis az ébredés utáni rossz közérzeten, megszüntetheti a mozgás okozta kellemetlen érzéseket, sőt, még fel is pörget, hogy újult erővel folytatódhasson az ünneplés.
Ünnep egyedül?
2023. december 25.

A pszichológusok azt javasolják azoknak, akiknek bármilyen okból nincs családjuk, vagy netán az élet úgy hozta, hogy elszakadtak tőle, és magukra maradtak, előre szervezzék meg, hol és kivel töltik az ünnepeket. Elkerülhető az előzetes szorongás, ha célokat tűznek ki maguk élé az ünnepi időszak eltöltése kapcsán, és azokat meg is valósítják.
A karácsony is lehet például az a pillanat, amikor elgondolkodnak egy új élet kezdetéről a rákövetkező évben, és terveket szőnek a jövőre nézve. A lényeg az, hogy a család tekintetében az egész év folyamán elhagyatottan élők ilyenkor lehetőleg vegyék körül magukat emberekkel. Ha kevés baráttal rendelkeznek, és azok családjukkal töltik az ünnepet, a magányosok akkor se törődjenek bele eltérő, szomorú helyzetükbe, hanem forduljanak klubokhoz, vagy akár ünnepi alkalmak programjait szervező társaságokhoz. Egy jó ünnepi ebéden vagy vacsorán a finom ételek és italok társaságban történő elfogyasztása közben sokkal könnyebb feloldódni, feledni a magányt – így számukra is örömteli lesz az ünnep.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...567...61