sub

Információk, érdekességek

Erre ügyeljen, ha antibiotikumot szed a gyermeke!

2020. február 11.

Az antibiotikumok hatásos fegyverek a legkülönfélébb baktériumok okozta fertőzésekkel szemben, de csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket. A helytelen antibiotikum-alkalmazás számos esetben a várt terápiás hatás elmaradásához vezethet.

 

AFotó: gettyimages.com nem ésszerű alkalmazás további súlyos következménye lehet az – mint az már több antibiotikumnál be is következett -, hogy a kórokozók gyógyszerrel szembeni érzékenysége csökken. Bekövetkezhet, hogy egyes hatóanyagok hatástalanná válnak, azaz kialakul és terjed a rezisztencia,- ennek pedig igen komoly következményei lehetnek a jövőre nézve. Előfordulhat, hogy néhány év elteltével számos baktériummal már nem tudjuk felvenni a harcot, tehetetlenül állunk velük szemben, mert nem lesz hatásos gyógyszer a kezünkben.

Mire kell ügyelni antibiotikum szedésekor?

  • Az antibiotikumok csak és kizárólag baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgálnak

Ebből következik, hogy vírusok és gombák ellen hatástalanok. Fölösleges, sőt – a rezisztencia veszélye miatt – veszélyes gyakorlat a legenyhébb nátha esetén is antibiotikum szedésére gondolni, vagy arra kérni az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Az influenzát is vírusok okozzák, az antibiotikumoktól nem gyógyul meg az influenzás beteg.

Attól függően, hogy melyik baktérium okozza az adott megbetegedést, más-más típusú antibiotikumot rendelnek az orvosok. Ritkán egyértelmű azonban, hogy melyik baktérium támadta meg a szervezetet. Emiatt a súlyos, makacs, kiújuló megbetegedések esetén mikrobiológiai laboratóriumban történő tenyésztéssel történik a kórokozó pontos meghatározása, és a legalkalmasabb antibiotikum kiválasztása.

  • Mennyi ideig tart az antibiotikumos kezelés?

A kezelendő kórképtől és az antibiotikum fajtájától függően különböző ideig tarthat egy terápia, lehet például 5 nap vagy 7 nap is. Általában ennek megfelelő számú tabletta (pl. 10 vagy 14 darab) található a csomagolásokban, illetve a folyékony gyógyszerformák esetén is ennek megfelelő mennyiséget tesznek egyetlen kiszerelésbe.


Orrcseppet, vagy orrspray-t használjunk?

2020. február 06.

A jól ismert, régóta bevált orrcseppek mellett ma már a legtöbb gyártó orrspray formában is forgalmazza termékeit. Milyen szempontok alapján érdemes választani, van-e különbség a csepegtetős és a befúvós módszer közt?

Fotó: 123rf.comHa nem szelel az orr

A kiváltó októl függetlenül – mely lehet allergia, nátha, vagy irritáló tényező – az orrdugulás során az orrnyálkahártya megduzzad, az itt található gazdag érhálózat erei kitágulnak, az orrnyálkahártya vizenyőssé, ödémássá válik. Ezt az állapotot az ún. lohasztó, vagy dekongesztív hatóanyagot tartalmazó orrcseppek, orrspray-k képesek kezelni. A készítmények az orrnyálkahártyában futó ereket összehúzzák, ezáltal a kialakult duzzanat is csökken, az orrjárat szabaddá válik, a beteg újra kap levegőt.

Azonos hatás, más csomagolás

Ha két megegyező hatóanyagot, vagy hatóanyagokat tartalmazó készítményről beszélünk, akkor többnyire csak egyéni szimpátia kérdése, hogy az orrcsepp, vagy az orrspray mellett dönt-e a beteg – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Felnőtteket, de főként gyerekeket irritálhat a garatba lecsorgó orrcsepp, számukra felüdülést jelenthet az ilyen „kellemetlen mellékhatás nélkül”, közvetlenül az orrnyálkahártyára juttatható orrspray. Egyszerűbb és könnyebb alkalmazhatóságuk mellett az orrspray-k előnye, hogy a bennük lévő hatóanyagok porlasztva az orrnyálkahártya nagyobb felületén terülnek szét, míg az orrcseppek által bejuttatott hatóanyag csak a közvetlen érintkezés helyén tudja kifejteni a hatását.

Ne essen túlzásba!

A modern készítmények alacsony hatóanyag szinttel is biztosítani tudják a kívánt hatás elérését, de bizonyos szabályokat így is mindenképp be kell tartani a használatukkal kapcsolatban. A készítményeket a tájékoztatóban leírt határidőn, de két hétnél semmiképp se alkalmazzuk tovább, mert nem tesz jót, ha ezeket az ereket túlságosan hosszú ideig összehúzott állapotban tartjuk – figyelmeztet a Fül-orr-gége Központ orvosa. A megfelelő vérellátottság biztosítására ugyanis a nyálkahártya szöveti szabályozó rendszere az ereket tágulásra készteti, így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az orrcseppek használata még nagyobb elzáródást eredményez.


Gyors enyhülés orrdugulásnál

2020. február 06.

Fotó: 123rf.com

Az orrdugulás és orrfolyás gyakori panaszok. Télen a náthaszerű megbetegedések, tavasztól pedig az allergia miatt nehezíti meg a betegek mindennapjait.

Támadnak a pollenek, és ezzel egyidejűleg jelentkeznek a tipikus allergiás panaszok, köztük a különösen zavaró orrfolyás és orrdugulás. Mindez rányomja a bélyegét a napi rutin szerint végzett tevékenységekre éppen úgy, mint az alvás nyugalmára.

Az orrdugulással, nehézkes légzéssel járó panaszok enyhítésére a betegek gyakran érösszehúzó hatóanyagú (pl. fenilefrin, oximetazolin, xilometazolin, nafazolin, illetve tramazolin), úgynevezett dekongesztáns orrspray-ket alkalmaznak. Ezek a patikaszerek gyors segítséget nyújtanak, ugyanis jellemzően néhány perc alatt kialakul a hatásuk, ami bizonyos készítményeknél akár 10-12 órán át fennmaradhat. Ennek megfelelően a készítményeknek napi 1–3 alkalommal való használata javasolható. Ügyelni kell azonban arra, hogy a dekongesztánsok nem tartós alkalmazásra szántak, és mint az a betegtájékoztatókból is kiderül, az egyhuzamban való adagolásuk nem szabad, hogy 5-7 napnál tovább tartson; ellenkező esetben gyógyszerfüggő orrdugulásos panaszokkal lehet számolni.

Az érösszehúzó hatóanyag mellett egyes készítmények összetevői között megtalálható a friss, hűs érzetet adó mentol is. A (levo)mentol az érzőidegeken található receptorok izgatásával olyan módon okoz hűs érzetet a nyálkahártyán, hogy annak a hőmérséklete ténylegesen nem csökken. Nem más ez, mint egy „érzéki csalódás”, amelyet a betegek kedvelnek.


A diabetes nem gyógyítható, de nem kell örökre a gyógyszer

2020. január 30.

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájához nagyban hozzájárul a gyógyszeres és/vagy az inzulinos kezelés. Sokan úgy gondolják, hogy életük végéig szükségük lesz rájuk, ám dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint nem ritka, amikor ezen készítmények elhagyhatóak.

Fotó: 123rf.comGyógyítható a cukorbetegség?

Először is fontos leszögezni, miszerint a tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható – ám megfelelő kezeléssel a normál vércukorértékek hosszútávon szinten tarthatóak. Ehhez azonban az orvos és a páciens közös munkájára, aktív közreműködésére van szükség.

A 2-es típusú diabetes terápiája két fő részből áll: az elsőszámú kezelési mód az életmódterápia. Ez személyre szabott CH diétát és rendszeres testmozgást foglal magában. Amennyiben a vércukorértékek megengedik, úgy emellé nincs feltétlenül szükség egyéb kezelésre, hiszen az életmódváltással a megemelkedett glükóz értékek kordában tarthatóak. 

Amennyiben a vércukorértékek túlzottan magasak, illetve, ha a diéta és a mozgás nem vezet kellő eredményre, úgy gyógyszeres kezelésre és/vagy inzulinos terápiára van szükség (természetesen az előírt életmódon kívül).

A gyógyszer/inzulin egy idő után akár el is hagyható

Ha valaki kézhez kapja a cukorbetegség diagnózisát, úgy gondolhatja, már élete végéig gyógyszereken fog élni. Pedig kitartással, az orvos, a dietetikus, illetve egy edző utasításainak betartásával a gyógyszer/inzulin dózisa csökkenthető, majd egy idő után akár el is hagyható. Ugyanis a megfelelő táplálkozással, a túlsúly leadásával a vércukor értékek mérséklőnek, ráadásul mozgással javul a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a HbA1c érték, valamint  az izommozgás során, az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa. (Sőt, az izomszövet cukorfelvétele izommozgást követően 72 órán át megmarad).


Megfázáskor milyen gyógyszert szedhet véralvadásgátló mellett

2020. január 23.

A téli időszakban igen gyakoriak a megfázásos, influenzás megbetegedések, melyeket a legtöbben igyekeznek sok gyümölccsel, gyógyszerekkel kúrálni. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája azonban fokozott óvatosságra inti a véralvadásgátlót szedőket, ugyanis vannak olyan készítmények, melyek befolyásolják a terápia hatását!

Fotó: 123rf.comA kumarin származékok esetén legyen körültekintőbb

A véralvadásgátlóknak több típusuk is létezik: ilyenek a heparinok/LMWH, az új típusú véralvadáságátlók (NOAC), valamint a kumarin-származékok. Ez utóbbiak alkalmazása bár igen elerjedt, ám fontos néhány szabállyal tisztában lenni szedésük során. Az egyik legfontosabb a rendszeres INR ellenőrzés (ez általában 2-3 közti), mivel, ha a megadott tartományon kívül esik, akkor vagy hatástalan a készítmény, vagy pedig vérzékeny állapotba került az érintett.

Hogy a véralvadásgátló megfelelően fejtse ki hatását, oda kell figyelni az esetleges étel- és gyógyszerkölcsönhatásokra!

Megfázásos időszakban mit lehet és mit nem?

A téli, megfázásokkal teli időszakban előkerülnek bizonyos gyógyszerek, gyümölcsök, házi praktikák, hogy hamarabb véget lehessen vetni a kellemetlen állapotnak. Azonban nem árt odafigyelni pár dologra!

Narancs, tőzegáfonya

A narancs és a tőzegáfonya elmaradhatatlan gyümölcsei a télnek, hiszen nem csak finomak, de egészségesek is, hiszen tele vannak immunerősítő vitaminokkal. Viszont fontos tudni, hogy az értékes C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint is, ami valójában igen fontos szerepet tölt be a véralvadás folyamatában. Amennyiben valaki kumarin-származékot szed, oda kell figyelnie arra, hogy naponta közel azonos mennyiségű K-vitamint fogyasszon! Ezért bármennyire is csábító immunrendszer turbózásnak a narancsokat egymás után elfogyasztani, ne egyen belőle többet, mint szokott! Szerencsére helyette sok más olyan gyümölcs van, melyek nem bővelkednek nagy mennyiségű K-vitaminban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...64