sub

Információk, érdekességek

Sebek, zúzódások, ficamok, törések kezelése homeopátiával

2017. július 12.

Homeopátiával a különböző sérülések gyógyulási idejét le tudjuk rövidíteni, csökkentjük a fájdalmakat és szövődménymentesen tud gyógyulni a beteg. 

A kórházak, rendelők legforgalmasabb osztályai a baleseti sebészetek, sajnos a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján. Az utakon, játszótéren, munkahelyen történnek gyakran esések, törések, zúzódások és egyéb sérülések. A segítségadás jó, ha gyors, hatékony és emellett fontos az is, hogy a beavatkozás, segítségnyújtás semmiképp ne ártson a betegnek, mellékhatásmentes legyen. 

Az Arnica montana 9-15-30 CH golyót minden típusú sérülésnél alkalmazhatjuk, alapszer, sebgyógyító, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító hatása miatt. Védi az ereket, a sebnél a kapilláris hálózat kialakulását elősegíti, ezzel is gyorsítva a gyógyulást. 

Horzsolásos sebeknél az Arnica mellé adjunk a Calendula officinalisból, mely segít a sebtisztulásban, csökkenti a vastag hegek képződését. 

Vágott, metszett sebeknél az Arnica mellett a Delphinium staphysagria szedése ajánlott, mely a sebszélek gyógyulását segíti elő. 

Ha a sérülés kapcsán az idegek is sérültek és az ideg lefutása mentén is fájdalom lép fel, akkor a Hypericum perforatum golyót is érdemes szedni fájdalomcsillapításra. 

Hirtelen baleseteknél az ijedtség, pánik, sokk csillapítására az Aconitum napellust javasolt szedni. 

Csonttörés esetén a fájdalom csökkentésére a Symphytum officinale alkalmas, a csontvégek összeforradását segíti a calcium phosphoricum használata. 

Izomrándulásnál az Arnica mellett jó hatású a Rhus toxicodendron és a Ruta graveolens is. 


Meddig kell szednem?

2017. május 01.

Magas vérnyomás esetén a terápia több fázisból áll, ugyanis javulás leginkább megfelelő étkezéssel, rendszeres, személyre szabott testmozgással, valamint gyógyszeres kezeléssel érhető el. 

Felvetődhet azonban a kérdés, hogy ha a vérnyomás értékei 140/90 Hgmm alá szorultak, szükség van-e még gyógyszerek szedésére.

Mikor kell gyógyszert szedni?

Olykor mindenkivel előfordul, hogy megemelkedik a vérnyomása – ezt leggyakrabban stressz, valamint mozgás váltja ki, ám ha rövid időn belül visszaállnak a normál tartományba az értékek, úgy nincs különösebb teendő vele. Ellenben ha valakinél sokszor ingadozik a vérnyomás, illetve ha gyakran mér 140/90 Hgmm feletti értékeket, úgy szakemberhez kell fordulni, aki eldönti, milyen terápia szükséges. Amennyiben csupán minimálisan haladja meg az optimális tartományt, akkor általában elég az életmódváltás, ami diétát, valamint olyan testmozgást foglal magában, mely nem emeli meg hirtelen nagymértékben a vérnyomást. Ezeket ha a beteg betartja, akkor a vérnyomás a gyógyszerek nélkül is csökken.

Viszont gyakran megesik, hogy az orvos tabletta szedését javasolja a páciensnek. Ekkor egy alapos állapotfelmérés után a szakember meghatározza az alkalmazandó dózist. Bizonyos időközönként kontroll szükséges, hogy kell-e változtatni az alkalmazott terápián, mivel meglehet, hogy több vagy akár kevesebb gyógyszerre kell áttérni.


A rettegés foka – avagy mit tegyünk a mellékhatásokkal?

2017. március 27.

„Nem merem bevenni a gyógyszeremet, miután elolvastam a betegtájékoztatót.” „Hogy engedélyezhetik azt a gyógyszert, ami ilyen súlyos mellékhatást okoz?” „Mire végigolvasom a mellékhatások listáját, meggyógyulok.” Ilyen és ezekhez hasonló mondatokat lehet hallani vagy olvasni sok betegtől. Első pillantásra a kérdés jogosnak is tűnhet, de ne hamarkodjuk el a választ!

Miért jelentkezhet mellékhatás?

Egy régi mondás úgy tartja, hogy aminek nincs mellékhatása, annak hatása sincs. Ez valóban így is van, hiszen a gyógyszer egy olyan anyag, amely a szervezetre hatva (farmakológiai-gyógyszertani, immunológiai vagy metabolikus hatás révén) alkalmas az ember valamely élettani működésének helyreállítására vagy javítására. Ugyanakkor, ha a gyógyszer hatása nem annyira célzott, hogy csak a rosszul működő részt befolyásolja, akkor a más, nem beteg szervekben kiváltott hatást mellékhatásnak éljük meg.

Az alábbi példa ezt mutatja be: a szívben és a hörgőben is úgynevezett béta receptor van. A túl szapora szívverés lassítható a béta receptor gátlásával – ez egy előnyös hatás, csökken a szívdobogás. Ugyanakkor a hörgőben lévő béta receptor gátlása hörgőszűkületet, légzési nehézséget okoz. Ezt a hatást már nem kívánjuk, mellékhatásként kezeljük.

Az allergia kissé más. Gyakorlatilag a világon mindenre ismerünk allergiát, így a gyógyszerekre is.

Már azt is tudjuk, hogy egyes gének jelenléte gyakrabban vezet bizonyos mellékhatásokhoz.

Nagyon vegyes a kép: egyes mellékhatások elkerülhetetlenek, mások csak bizonyos embereknél jelentkeznek, megint másokat megelőzhetünk vagy lényegesen csökkenthetünk.


A recept nélküli készítményeknek is lehet mellékhatása?

2017. március 24.

A tél utolsó heteire többnyire kiürülnek szervezetünk vitamin raktárai, immunrendszerünk kimerült és ráadásul még javában tart az influenzaszezon is. Ebben az időszakban sokan ágynak dőlnek, torokfájás, orrdugulás, fülfájás a leggyakoribb panasz. Az első tünetekkel rendszerint még nem rohanunk orvoshoz, recept nélküli készítményekkel igyekszünk helyre jönni, ám fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. A betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, ezek a készítmények is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Nem csak az antibiotikumok jelentenek veszélyt!

Az elmúlt időszakban egyre több felhívás figyelmeztet a rezisztens baktériumok megjelenésére és terjedésére, arra a tényre, hogy ehhez a szükségtelenül és nem az előírás szerinti antibiotikum szedés is nagymértékben hozzájárul. Az tehát egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban, hogy az antibiotikumok szedését nem szabad túlzásba vinni, ám ezzel párhuzamosan a recept nélkül kapható készítményekre mintha kezdenénk ártalmatlan, kevesebb kockázattal járó alternatívára tekinteni. Valójában akár receptre, akár recept nélkül szedett gyógyszerről legyen szó, a készítményeket csakis az orvos előírása szerint, vagy a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig szabad alkalmazni.

 


Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

2017. március 10.

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

  • Aggódom, mert a kétéves lányomnak antibiotikumot írt fel az orvos. Igaz, hogy csúnyán köhög már egy ideje és láza is van. Biztos, hogy kell az antibiotikum? Annyi rosszat hallottam róla…

Ne aggodalmaskodjon feleslegesen! Az orvos megvizsgálta a gyermeket, látta az állapotát, mérlegelt, és biztosan helyen döntött, amikor felírta az antibiotikumot. Napjainkban kicsit visszafogottabbak az orvosok az antibiotikumok felírását illetően, mint évekkel ezelőtt; általában csak akkor rendelnek antibiotikumokat, ha arra valóban szükség van. Vannak olyan betegségek, amelyek hatásos kezelésére csak a megfelelően megválasztott antibiotikumok alkalmasak.

  • Meddig kell szednie a gyógyszert a gyereknek?

Hatóanyagtól és készítménytől függően ez eltérő lehet. Az önnek felírt „kanalast”, ami egy penicillin-származékot tartalmaz, például hét napon keresztül napi kétszer kell bevenni a gyógyulás érdekében.

  • Lehet, hogy rossz ötlet, de mi lenne, ha kicsit kevesebbet adnék csak belőle a lányomnak? Kapná hét napon keresztül, csak mindig kicsit kevesebbet…

Ne tegye! Ezzel csak árthat a gyereknek! Erre szokták azt mondani, hogy a „pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Ha kisebb dózisban adja a gyógyszert azzal éppúgy bajt okozhat, mintha túladagolja! Ugyanis, ha a szükségesnél kevesebb antibiotikum jut be a gyermek szervezetébe, akkor lehetséges, hogy az nem lesz elegendő a kórokozó baktériumok elpusztításához. Ellenben, ahhoz már elég lehet a kisebb mennyiség is, hogy a baktériumok különböző módszereket fejlesszenek ki, amikkel visszaverhetik az antibiotikum támadását, azaz ellenállóvá, rezisztenssé válhatnak a szerrel szemben. Ha aluladagolja az antibiotikumot, vagy az előírtnál hamarabb abbahagyja annak a szedését, akkor ez akár a készítmény hatástalanná válásához is vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...54