sub

Információk, érdekességek

Itt a nyár, más dózisra lehet szükségük a pajzsmirigybetegeknek

2018. június 27.

Végre elérkezett a nyár, a meleg idő, a napsütés és ezzel együtt egy sor olyan változtatni való is, melyre gyakran nem is gondol az ember. A nyári hőség ugyanis befolyásolja a szervezetünk működését is, többek között a pajzsmirigyfunkciókat, így az alulműködésére használt terápia módosítására lehet szükség, máskülönben túlműködésbe csaphat át a probléma. A témáról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Télen, nyáron pajzsmirigy

A pajzsmirigy hormonjai, a T3, T4 szinte mindenre hatással vannak a szervezetben, kezdve az anyagcserétől, a szexuális funkciókon és a növekedésen keresztül egészen az agyi működésig. A pajzsmirigy problémái jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: vagy túlműködéssel vagy alulműködéssel állunk szemben (a golyván, gyulladáson és a göbökön kívül, melyek szintén okozhatják ezeket a zavarokat).

  • Pajzsmirigy alulműködés esetén a betegnek általában élete végéig gyógyszert kell szednie, mellyel az orvosok képesek pótolni a szervezetből hiányzó hormonmennyiséget. Fontos, hogy megfelelő dózisban alkalmazza az illető az adott készítményt, máskülönben továbbra sem lesz elegendő hormon a szervezetben, de akár túlkezelés is jelentkezhet, ha túl sokat vesz be a páciens.

Az évszakok váltakozása természetesen hatással van a szervezet működésére is. Ez nem is lehet kérdés, hiszen nyáron sokaknál pl. alacsonyabbá válik a vérnyomás, illetve más lesz az anyagcsere is.

Ennek oka többek között az a tény, hogy a testünk a hideg és a meleg időben másképpen viselkedik jó néhány részletben. Ilyenek a pajzsmirigy funkciók is. Jellemzően elmondható, hogy míg nyáron az átlagos TSH szint 9.37±5.53 μUI/ml, télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.


Gyógyszeres körömlakkok

2018. május 23.

Tűzpiros, ultramarin, magenta… ma már a szivárvány összes színében kaphatók körömlakkok. A körmöket azonban nem csak esztétikai célból lehet lakkozni! Vannak patikai körömlakkok is – jellemzően diszkrét, színtelen kivitelben.

Elsősorban gyermekeknél alkalmazhatók azok a kellemetlen ízű körömlakkok, amelyek a körömrágás rossz szokásáról való leszoktatásban segíthetnek. Ezek a száradást követően színtelen és a körmön észrevétlen maradó lakkok keserű ízű anyagokat, esetleg paprikakivonatot tartalmaznak, ami miatt elmegy a kisebb vagy nagyobb gyermekek kedve a köröm rágásától.

Gombásodás kezelésére

A gyógyszeres körömlakkok alkalmazásának a legfőbb oka a kéz- vagy lábujjkörmök gombás megbetegedése. A gombás fertőzések ritkán gyógyulnak meg gyógyszeres kezelés nélkül, a körömlakkos terápia 6-9 hónapig is tarthat, és ez alatt az idő alatt heti 1-7 alkalommal kell az érintett körmö(ke)t lakkozni.

A körmök betegségeinek a kezelése nagy kihívás, ugyanis a vastag körmök sok esetben a hatóanyagok számára is nehezen átjárhatók. Ezt az akadályt segíthet leküzdeni a köröm hidratáltságának növelése (pl. a kezelést megelőzően vízben áztatás), de egyszerűen kivitelezhető megoldás a köröm lereszelése, lekaparása is, ennek során szintén csökkenthető a köröm vastagsága, így a hatóanyag jobban hozzáférhet a gombás körömrészekhez.


Jönnek a biztonsági elemmel ellátott gyógyszerek

2018. május 01.

Európa egyik legszerteágazóbb, legsokrétűbb informatikai adattárháza épül – évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatai rögzítik jövő évtől abba az EU-s adatbázisba, melynek célja, hogy megakadályozza a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését. A gyógyszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjét ­­érinti az az új uniós rendelkezés.

A gyógyszerhamisítás, a hamis gyógyszerek határokon átnyúló forgalmazása és kereskedelme súlyos közegészségügyi kockázatot hordoz, a hamisított gyógyszerek esetében fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent az betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, mely a gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében két biztonsági elemet vezet be. A gyógyszeres dobozokon lesz egy kétdimenziós vonalkód, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszköz is.

A rendelet pontosan meghatározza azt, hogy kinek és hogyan kell ellenőriznie a gyógyszerek eredetiségét. Ez tulajdonképpen egy „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzést jelent majd, a gyógyszerészeknek a kód alapján minden egyes doboz kiadása előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott készítmény adatait a gyártó korábban rögzítette-e az adattárházban. Értékesítést követően a gyógyszerészek a kódot deaktiválják, így biztos, hogy a hamis termék fennakad a hálón, nem kerül a betegekhez.


Bőrre tapasztott gyógyszerek

2018. április 21.

Ha például valaki egy erős fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmazó tapaszt ragaszt a háta közepére, az képes lesz csillapítani a legkülönfélébb intenzív fájdalmait, akár a vállban, akár a lábban...

A tapaszok nem csak ott képesek kifejteni a hatásukat, ahová ragasztják őket, ugyanis a fájdalomcsillapító hatóanyag a bőrön keresztül felszívódik, és a véráram útján a szervezet legtávolabbi pontjaira is eljut, hogy ott kifejthesse hatását. Nem is akármilyen módon szabadul fel a hatóanyag! A gyógyszeres tapaszok fejlesztését végző kutatók számszerűsítik azt, hogy mekkora időtartamon belül (pl. 24 óra), mekkora sebességgel szabadul fel a hatóanyag (pl. mennyi milligramm óránként) a tapaszból.

Milyen hatóanyagú tapaszok vannak?

A tapaszba zárt hatóanyagok változatosak lehetnek: a fájdalomcsillapítókon túl a szív anginás rohamainak, az Alzheimer- vagy a Parkinson-kórnak a kezelésére szolgáló hatóanyagok éppúgy megtalálhatók közöttük, mint a nőknél a változókort követő hormonpótláshoz szükséges hatóanyagok vagy a dohányzásról való leszokást elősegítő nikotin.

A tapaszok nevében sok esetben az angol nómenklatúra szerinti rövidítés, a TTS (transzdermális terápiás rendszer) vagy a TDDS (transzdermális gyógyszerszállító rendszer) szerepel.


Mit kell tudni az antibiotikumokról?

2018. április 18.

Némelyik elnyomhatja a fogamzásgátló tabletta hatását, más fényérzékenységet is okozhat, míg bizonyos antibiotikumokat csak vízzel szabad bevenni. Az antibiotikumok pusztíthatnak szervezetet védő, bélben található jótékony baktériumokat is.

Az antibiotikumok olyan hatóanyagok, amelyek az emberi szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják, vagy azok szaporodását gátolják. Amennyiben (csak) a baktériumok szaporodását gádulják a gyógyszerek, az immunrendszerre is feladat hárul, a meglévő kórokozókat a szervezetnek kell elpusztítania.

Szigorúan véve a definíciót, csak az élő szervezetek (pl. gombák) által termelt anyagok nevezhetők antibiotikumnak, ilyen a penicillin is, az első – 1928-ban Fleming által felfedezett – antibiotikum. Napjainkban azonban a kategóriák már összemosódnak, és antibiotikumnak nevezik a szintetikusan előállított baktériumellenes szereket is.

Az antibiotikum a baktériumok ellen hat

Az antibiotikumok a baktériumok egy bizonyos csoportjára/típusára hatnak. Attól függően, hogy hányféle baktérium ellen képesek hatékonyan fellépni, különböző spektrumszélességű antibiotikumok léteznek. Minden esetben szükséges meghatározni, hogy feltételezhetően vagy ténylegesen milyen baktérium okozta az adott fertőzést, és ennek megfelelően kell kiválasztani a leghatékonyabb gyógyszert. Ez a kezelőorvos feladata, és ennek fényében érthetővé válik, hogy baktérium okozta fertőzések esetén miért szükséges minden esetben orvoshoz fordulni, és miért csak receptre lehet antibiotikumokat kapni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...58