sub

Információk, érdekességek

Így tároljuk a gyógyszereinket!

2017. február 17.

Az utóbbi években egyre több és több gyártó egyre több és több gyógyszere jelent meg a patikákban. A különböző gyártók saját országuk vagy térségük szabályozásának megfelelően sajátos tárolási utasításokat tüntethetnek fel a gyógyszerek dobozain. A különböző utasítások, tárolási útmutatók elbizonytalaníthatják a betegeket, a felhasználókat. Dr. Sánta Zsuzsa segít az eligazodásban!

Tárolási módok:
15–25 °C szobahőmérsékleten tárolandó 
5–15 °C hűvös helyen tárolandó
2–8 °C hűtve tárolandó

  • Gyakori, hogy nincs megjelölés, vagy idegen nyelven „ambient”, vagy magyar nyelven „különleges tárolást nem igényel” felirattal találkozunk. Az ilyen feliratú gyógyszereket szobahőmérsékleten, 15 °C és 25 °C között a dobozon feltüntetett lejárati idő végéig tárolhatjuk.
  • Előfordul, hogy „25 °C alatt tartandó” vagy „legfeljebb 30 °C-on tartható” felirattal találkozunk. Ilyenkor is nyugodtan maradjunk a szobahőmérsékletnél, és 15 °C és 25 °C között, a lejárati idő végéig tárolhatjuk a készítményeket.
  • A hűtve, 2–8 °C között tárolandó gyógyszerekre mindig rá van írva a hűtőszekrényben való tárolás. Erről a patikában is tájékoztatja a gyógyszert kiadó szakember a vásárlót, a beteget. Esetleg azt is láthatjuk, ha a szakember nem a polcról, hanem a patikai hűtőszekrényből veszi elő a kért gyógyszert. A 2–8 °C közötti tárolás a hűtőszekrényben való tárolást jelenti, nem a mélyhűtőhöz legközelebbi, legfelső vagy legalsó polcon. Érdemes arra is figyelni, hogy a doboz ne érjen a hűtőszekrény falához, mert a gyógyszer így könnyen megfagyhat, és ezzel elveszítheti hatékonyságát. A hűtőszekrény ajtajában sem tanácsos gyógyszert tárolni, még rövid időre, egy-két napra sem, mert a kinyitások miatt itt a legkevésbé egyenletes a hőmérséklet, itt fordulhat elő leghamarabb a hőmérséklet emelkedése.

Ahányféle köhögés, annyiféle gyógyszer

2017. január 06.

Elkapott valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzést, és köhög? Annyira kínozza a köhögés, hogy aludni is alig tud tőle? A gyógyszertárakban a kanalasoktól a tablettákon át a forróital-porokig válogathat a köhögés kezelésére alkalmas készítmények között. Nem mindegy azonban, hogy milyen jellegű a köhögése, ugyanis csak annak ismeretében választható ki a megfelelő készítmény.

A köhögés típusai megfázás alkalmával

száraz köhögés kínzó, ugyanakkor nem hoz megkönnyebbülést, mivel nincs jelen felszakítható váladék a légutakban. Mivel a száraz köhögés heteken át tarthat, a köhögési inger csillapítására alkalmazott készítmények szedése sokat javíthat a panaszokon: a száraz köhögés enyhítésére köhögéscsillapítók, pl. dextrometorfán hatóanyagú szerek javasolhatók.

hurutos vagy produktív köhögés szörtyögő hanggal és az alsó légutakban felhalmozódott váladékkal társul. Amellett, hogy a lerakódott váladék a kórokozók melegágya, a beszűkült légutak következtében kevesebb oxigénhez jutnak csak a sejtek. A köhögés ebben az esetben hasznosnak bizonyul, hiszen a váladék garatba való feljutását, távozását segíti elő. Köptető és hurutoldó hatóanyagokkal a felköhögés elősegíthető.

A köhögésnek ennél a fajtájánál a váladék mennyiségét növelő köptetők (pl. kakukkfű kivonata, terpén-hidrát), valamint a váladékot elfolyósító, „felszakító” hurutoldó készítmények (pl. acetil-cisztein, karbocisztein hatóanyaggal) alkalmazása javasolható. Ez utóbbi esetben a bőséges folyadékbevitel mellett a levegő megfelelő (40-60%) páratartalmának a biztosítása is javíthat az állapoton.


Patikai körkérdés: a védőoltás utáni lázról

2016. augusztus 12.

Ha a védőoltás után belázasodik a gyermek, akkor mindig megijednek a szülők. Mit tegyünk ilyenkor? 
védőoltás– Kötelező védőoltás előtt állok a kisfiammal, és kicsit tartok tőle, mert a három hónapos korában kapott injekció után is belázasodott. Tudom, hogy meg kell kapnia az oltást, de szeretném megelőzni azt, hogy újra lázas legyen. Tudna valamilyen gyógyszert ajánlani, amivel ez sikerülne?

– Védőoltást követően nem lép fel szükségszerűen hőemelkedés vagy láz. Még abban az esetben sem biztos, hogy lázas lesz a gyermeke, ha korábban történt már hasonló.

Megelőzési céllal sosem szabad adni lázcsillapító gyógyszert a csecsemőknek vagy a gyermekeknek.

Helytelen az, ha a védőoltást követően már azonnal kapja a gyermek a lázcsillapító szert, mielőtt még a láza egyáltalán kialakulhatott volna. Lázcsillapításról csak kialakult láz esetén kell gondoskodni. Akkor viszont lényeges az, hogy csillapítsa a lázat.

– Várjam tétlenül, hogy hátha belázasodik a kisfiam?

– Tétlen azért ne legyen! Ellenőrizze folyamatosan a gyermek testhőmérsékletét. Lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 °C feletti, ami 38,0 °C feletti hónaljban mért hőmérsékletnek felel meg. Lázcsillapításra csak ekkor van szükség, az említettnél alacsonyabb testhőmérsékleteknél nem kell gyógyszert adni a gyermeknek.
Arra figyelni kell, hogy a négyhónapos korban kapott DTPa + IPV + Hib védőoltás után – ha egyáltalán kialakul – általában két napon belül fellép a láz. Egyéb oltásoknál, például az egy éves kor fölött kapott MMR-védőoltásnál a beadás után 7-10 nappal alakulhat ki.


Mi mindenre lehet jó a probiotikum?

2016. augusztus 02.

A legújabb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a probiotikumoknak szerepe lehet a kólikás, a bukós, illetve a székrekedéses csecsemők problémáinak orvoslásában. A jótékony bélbaktériumok ugyanis nem csak a sírós időszak lerövidítésében, de akár a kiváltó okok megszüntetésében is segítségére lehetnek a babáknak és a mamáknak.

A kólika, a refluxbetegség (=bukás) és a székrekedés a csecsemők első hat hónapjának leggyakoribb, gyakran orvoshoz forduláshoz is vezető tünetei közé tartoznak. Bár néhány hónap elteltével a panaszok jellemzően maguktól is rendeződnek, a problémát – mellékhatásoktól mentesen – kezelő gyógymódok szerepe lényeges.

Egy olaszországi vizsgálat alapján a jótékony bélbaktériumok, azaz a probiotikumok adagolása jelentősen javíthat a tüneteken. Egy 589 csecsemő bevonásával végzett vizsgálat bebizonyította azt, hogy a Lactobacillus reuteri DSM 17938 nevű bélbaktérium napi 5 olajos cseppben történő adagolása hozzájárul ahhoz, hogy tapasztalhatóan kevesebbet sírjanak a csecsemők. Míg a probiotikummal kezelt csoportban csak átlagosan napi 38 percet sírtak a csecsemők, addig a jótékony bélbaktériumot nem kapó babáknál napi 71 perc sírást tapasztaltak. Emellett, a probiotikum-kezelésre visszavezethetően ritkábban történt bukás a csecsemőknél (mindössze napi átlag 2,9 esetben, míg a nem-kezelt csecsemőknél ez átlagosan 4,6 alkalom volt). Továbbá, gyakrabban jelentkezett széklet is a Lactobacillust kapó kicsiknél; a probiotikummal kezelteknél átlagosan napi 4,2, míg a Lactobacillust nem kapóknál csak átlag napi 3,6 székletet tapasztaltak.


Házi patika – Gyógyszerek tárolása otthon

2016. június 10.

Szinte minden családban található egy gyógyszeres láda, amiben a legfontosabb, leggyakrabban alkalmazott patikaszerek találhatók. Ennek az otthoni mini patikának a rendben tartása, rendszeres felülvizsgálata a patikanapon is lehetséges lesz! 

GyógyszerBetegség, rosszullét bármikor bekövetkezhet, ezért kell, hogy mindig legyenek kéznél alapvető gyógyszerek, amiket szükséges esetekben alkalmazni lehet.  Ennek megfelelően szinte minden családban található is egy gyógyszeres láda, amiben a legfontosabb, leggyakrabban alkalmazott patikaszerek találhatók. Ennek az otthoni mini patikának a rendben tartása, rendszeres felülvizsgálata lényeges.

A házi gyógyszeres láda összeállításának szabályai

A házi patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy milyen betegségek, tünetek orvoslására alkalmas gyógyszert kell otthon tartani, és ki(k)nek lehet szüksége arra a gyógyszerre. Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed, netán várandós kismama-e a házi patikát használó családtag. Mindenkinek lehet szüksége fájdalomcsillapítóra, de a kisgyermekkor, a várandósság, a meglévő gyomorfekély vagy refluxbetegség, máj vagy vesebetegség okán, esetleges gyógyszerérzékenység alapján mindenkinek más-más hatóanyag, más-más erősségben szükséges. Ebből következik, hogy a házi patika összeállításában a háziorvosra és a gyógyszerészre kell támaszkodni, a velük történő egyeztetést követően kell megtölteni az otthoni gyógyszeres ládát. Tudni kell, hogy melyik gyógyszer kinek, milyen problémájára, milyen dózisokban (mennyi tabletta, napi hány alkalommal stb.) alkalmazható.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...54