sub

Információk, érdekességek

Filmtabletták – mire ügyeljünk!

2021. június 04.

Manapság a tabletták jelentős része speciális, bélben oldódó filmbevonattal – vagy más néven gyomorsavnak ellenálló bevonattal ellátott – tabletta.

Fotó: pixabay.comMi a cél ezekkel a különleges tablettákkal?

A cél kettős:

1. Egyes hatóanyagok a gyomrot irritálhatják, ezért célszerű olyan tablettákat fejleszteni, amelyek csak a gyomor elhagyása után, a vékonybélben engedik szabadon hatóanyag-tartalmukat, így a gyomorirritáció kiküszöbölhető.

2. Vannak olyan hatóanyagok, amelyek a gyomor erősen savas pH-jú közegében elbomlanak és hatásukat vesztik. Ezeket a gyógyszermolekulákat egy speciális filmbevonattal lehet megvédeni a lebomlástól, és elérni azt, hogy csak a bélbe jutva váljon szabaddá a hatóanyag-tartalom.

Mire kell ügyelni a bélben oldódó bevonattal rendelkező gyógyszerek szedésekor?

 • A (film)tabletta a lenyelési nehézségek és a félrenyelés veszélye miatt nem tipikusan gyermekeknek szánt gyógyszerforma.
 • A filmtablettákat csak bizonyos életkor fölött lehet alkalmazni – akkor, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy a félrenyelés veszélye nélkül le tudja azt nyelni. Ez legalább 4-5 éves kort jelent.
 • A bélben oldódó bevonattal ellátott tablettákat egy nagy pohár vízzel kell bevenni, és egészben lenyelni.
 • A víz helyett egyéb, esetleg lúgos kémhatású italokkal, tejtermékekkel (pl. kakaó, joghurtital) való gyógyszerbevétel a védőbevonatot idő előtt leoldja.
 • A filmtablettákat nem szabad kettétörni, aprítani vagy lenyelés előtt megrágni. A filmbevonat sérülésének többféle következménye lehet, megeshet, hogy a gyomorban elbomlik a hatóanyag, és a várt terápiás hatás elmarad vagy nem a kívánt erősségű lesz. Előfordulhat továbbá az is, hogy a tápcsatorna nem megfelelő pontján felszabaduló hatóanyag károsíthatja a vele érintkező nyálkahártyákat, és pl. nyelőcső-felmaródást okozhat.
 • Sokszor a szülők jó szándéka vezet a bajhoz. Előfordul, hogy ők elaprítják a tablettát, és azt kellemes ízű ételbe vagy italba keverik, hogy a gyermek könnyebben le tudja nyelni. Ezzel többet árthatnak a gyermeknek, mint gondolnák.
 • A gyógyszerbevételi időpontot (étkezés előtt, közben vagy után) illetően a betegtájékoztatóban írtaknak megfelelően kell eljárni.
 • A gyógyszert fénytől védett, száraz, hűvös helyen kell tárolni.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


A hűtés nélkül tárolt inzulin is megőrzi hatásosságát

2021. május 23.

Fotó: gettyimages.com

A hűtés nélkül tárolt inzulin is megőrzi hatásosságát egy új kutatás szerint.

A svájci Genfi Egyetem és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet kutatócsoportja megállapította, hogy nyitott inzulinampullák több mint 30 Celsius-fokos hőmérsékleten négy héten át tárolva is megőrzik hatásosságukat. Ez különösen a szegényebb országokban és a meleg éghajlaton élők számára lehet fontos.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők vérének nagyon magas a cukortartalma, aminek súlyos következményei lehetnek (többek közt kóma, vakság, végtagamputálás). A betegeknek ezért naponta kell inzulininjekciót kapniuk.

“Az aktuális irányelvek szerint az ampullákat folyamatosan két és nyolc fok között kell tárolni” – idézte a két szervezet közös közleménye Philippa Boulle-t, az Orvosok Határok Nélkül krónikus betegségekkel foglalkozó szakértőjét.

Egyes vidékeken, köztük Afrika Szaharától délre eső régióiban ez szinte lehetetlen, ezért a cukorbeteg minden injekcióért kénytelen egy ellátóhelyet vagy kórházat felkeresni. Eddig úgy vélték, hogy ha melegebb hőmérsékleten tárolják, az inzulinban pelyhek csapódhatnak ki, állaga változhat, így nem lehet beinjekciózni.

A friss tanulmány szerzői ezért megvizsgálták olyan kinyitott ampullák inzulinfehérjéit, amelyeket négy héten át az előírás szerint hűtve tároltak, valamint olyan ampullákét, amelyeket ugyanennyi ideig éjszaka 25, nappal 37 fok körüli hőmérsékleten tartottak.

Az eredmények szerint az inzulinkészítmények mindkét esetben ugyanolyan hatásosnak bizonyultak – írták a kutatók a PLOS One szaklap szerdán publikált friss számában.


Egyedi méltányosság alapján kapható meg az egyik SMA-gyógyszer

2021. április 29.

Áprilistól egyedi méltányosság alapján válik elérhetővé az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszer – közölte az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós bejegyzésében az olvasható: a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedő betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, így már egyedi méltányosság alapján elérhető a Zolgensma készítmény.

“A rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon, ilyen módon viszont az érintett kisgyermekekért formálódott összefogás erejét mutató, felemelő és megható történeteket ismerhettünk meg az utóbbi években” – fogalmazott a miniszter.

Az új megállapodás értelmében a gerincvelő-eredetű izomsorvadásban szenvedők hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá a nélkülözhetetlen kezeléshez.

A spinális izomatrófia vagy gerincvelő-eredetű izomsorvadás (Spinal Muscular Atrophy, SMA) egy ritka öröklődő betegség, amelyet az SMN1 gén hibája okoz.


Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

2021. április 25.

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

 

 • Fotó: gettyimages.comAggódom, mert a kétéves lányomnak antibiotikumot írt fel az orvos. Igaz, hogy csúnyán köhög már egy ideje és láza is van. Biztos, hogy kell az antibiotikum? Annyi rosszat hallottam róla…

Ne aggodalmaskodjon feleslegesen! Az orvos megvizsgálta a gyermeket, látta az állapotát, mérlegelt, és biztosan helyen döntött, amikor felírta az antibiotikumot. Napjainkban kicsit visszafogottabbak az orvosok az antibiotikumok felírását illetően, mint évekkel ezelőtt; általában csak akkor rendelnek antibiotikumokat, ha arra valóban szükség van. Vannak olyan betegségek, amelyek hatásos kezelésére csak a megfelelően megválasztott antibiotikumok alkalmasak.

 • Meddig kell szednie a gyógyszert a gyereknek?

Hatóanyagtól és készítménytől függően ez eltérő lehet. Az önnek felírt „kanalast”, ami egy penicillin-származékot tartalmaz, például hét napon keresztül napi kétszer kell bevenni a gyógyulás érdekében.

 • Lehet, hogy rossz ötlet, de mi lenne, ha kicsit kevesebbet adnék csak belőle a lányomnak? Kapná hét napon keresztül, csak mindig kicsit kevesebbet…

Ne tegye! Ezzel csak árthat a gyereknek! Erre szokták azt mondani, hogy a „pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Ha kisebb dózisban adja a gyógyszert azzal éppúgy bajt okozhat, mintha túladagolja! Ugyanis, ha a szükségesnél kevesebb antibiotikum jut be a gyermek szervezetébe, akkor lehetséges, hogy az nem lesz elegendő a kórokozó baktériumok elpusztításához. Ellenben, ahhoz már elég lehet a kisebb mennyiség is, hogy a baktériumok különböző módszereket fejlesszenek ki, amikkel visszaverhetik az antibiotikum támadását, azaz ellenállóvá, rezisztenssé válhatnak a szerrel szemben. Ha aluladagolja az antibiotikumot, vagy az előírtnál hamarabb abbahagyja annak a szedését, akkor ez akár a készítmény hatástalanná válásához is vezethet.

 • Ezek szerint akkor is hét napon keresztül adjam a lányomnak a gyógyszert, ha már mondjuk a negyedik napon jól érzi magát?

Igen, abban az esetben is be kell szednie az előírt mennyiséget.


Mit érdemes tudni a szemcseppekről?

2021. április 11.

A szem bakteriális eredetű betegségeinek, így például a viszonylag gyakran előforduló kötőhártyagyulladásnak a kezelése antibiotikum tartalmú szemcseppekkel történik. Szemcseppek csepegtetésekor a szemkönnyezéssel és vörösödéssel járó allergiás tünetek enyhítése, vagy a zöldhályog okozta magas szembelnyomás csökkentése is lehet a cél. Egyes esetekben szemészeti vizsgálatok teszik szükségessé a diagnosztikai beavatkozás előtti szemcsepp-alkalmazást; erre a célra gyakran a pupillatágító hatású atropin-tartalmú szemcseppeket rendeli a szemész.

Fotó: gettyimages.comA szemészeti gyógyszerkészítmények legnagyobb részét képviselő szemcseppeket (latinul: Oculogutta) számos betegség miatt rendelhetnek az orvosok.

Fontos a sterilitás

A szemcseppek a gyógyszerek speciális csoportját képezik, amiket különös gonddal kell előállítani. A gyulladt, beteg szem különösen érzékeny a felülfertőződés szempontjából, emiatt a szem kezelésére szánt készítményeknek minden esetben sterileknek kell lenniük, azaz baktériumokat, vírusokat, gombákat nem tartalmazhatnak. Ennek megfelelően mind gyógyszergyári, mind pedig gyógyszertári laboratóriumi körülmények között szigorú szabályok szerint történik a szemcseppek előállítása.

Szemcsepp alkalmazásakor ezekre kell különösen ügyelni

Annak érdekében, hogy a szemcseppek a terápiás hatásukat optimálisan kifejthessék, és mikrobiológiai tisztaságukat megőrizzék, számos aprónak tűnő dologra kell odafigyelni a szemcseppek alkalmazásakor.

 • Ügyelni kell az előírt helyen, megfelelő hőmérsékleten történő tárolásra. Nem minden szemcseppet kell hűtőszekrényben tartani! – vannak olyanok, amiknél ez kifejezetten kerülendő.
 • Egyes, szemészeti készítményekben használt antibiotikumok annyira bomlékonyak, hogy a belőlük készített szemcseppek hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolhatók. Ezeket a szemcseppeket a gyógyszertárak laboratóriumában – mindig „frissen” – készítik el a gyógyszerészek az orvos által felírt recept alapján.
 • A felhasználhatósági időn belül történő alkalmazáson túl figyelni kell arra is, hogy a felbontástól számítva hány napig/hétig használható a szemcsepp. Felbontáskor célszerű ráírni a szemcseppes flakonra a felbontás dátumát.
 • Az ún. szuszpenziós típusú szemcseppeket, amiknek a hatóanyagtartalma tárolás során ülepedhet, a használat előtt fel kell rázni.
 • A gyógyszertárból történő gyógyszerkiváltást követően a tárolás és használat során különös gondot kell fordítani arra, hogy a készítmények ne szennyeződjenek.
 • Csak meleg vízzel és szappannal megmosott tiszta kézzel, az adagolóflakont a szemhez, szempillákhoz nem érintve szabad a szemcseppet a szembe juttatni.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...70