sub

Információk, érdekességek

Rendkívül biztonságosak a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagai

2021. február 24.

Fotó: pixabay.com

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) pénteken közzétett hatástanulmánya szerint rendkívül biztonságos a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két vakcina, a Pfizer és a BioNTech, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű oltóanyaga.

Az Oxfordi Egyetem oltóanyag-fejlesztő csoportjának igazgatója, Andrew Pollard professzor ugyancsak pénteken közzétett tájékoztatásában közölte, hogy az AstraZenecával együttműködésben kifejlesztett vakcina hatékony a koronavírus nemrégiben Angliában azonosított variánsával szemben is.

A MHRA 16 oldalas oltásbiztonsági tanulmánya szerint, amely a január 24-éig beadott 6,9 millió első oltási dózis tapasztalatait veszi figyelembe, 22 820 visszajelzés érkezett enyhe mellékhatásokról.

A felügyeleti hatóság közölte: e jelentések kivizsgálása azt az eredményt hozta, hogy mindkét vakcina esetében hozzávetőleg 3 ezrelék – vagyis ezerből három – a beadott oltások számához mért, a vizsgálatok által kétséget kizáróan igazolt mellékhatások aránya.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a mellékhatásokkal járó esetek elsöprő többségében is mindössze a szúrás helyén érzett izomfájdalom, néha influenzaszerű tünetek, fejfájás, borzongás, fáradtságérzet, hőemelkedés, szédülés jelentkezett.

A gyógyszerfelügyeleti hatóság a vizsgálati jelentésben kiemeli azt is, hogy ezek a mellékhatások az emberi szervezetben kialakuló normál immunreakció velejárói, csaknem minden egyéb oltásfajta beadása esetén jelentkeznek, és rendszerint egy-két nap alatt elmúlnak.

A tanulmány hangsúlyozza: a Pfizer/BioNTech-vakcina esetében korábban jelzett súlyos allergiás tünetek részletes kivizsgálása azt mutatja, hogy az ilyen reakciók rendkívül ritkák, százezer beadott dózisonként egy-két ilyen esetről érkezett bejelentés.

Mindezek alapján egyértelmű, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség és a vele járó súlyos szövődmények kialakulásának megakadályozásával a koronavírus elleni oltások beadásának előnyei messze túlmutatnak bármelyik ismertté vált mellékhatáson – fogalmaz az MHRA pénteken ismertetett oltási hatástanulmánya.


A placebo hatás – tudjunk meg többet róla

2021. február 05.

Fotó: pixabay.com

Valóban tud-e gyógyítani ez az aktív hatóanyagot nem tartalmazó, semleges szer, a placebo? Hallottunk már róla, de mi is ez valójában, és hogyan működik? Biológus és pszichológus szakemberek kutatásai alapján válaszolunk a placebo-hatással kapcsolatos, gyakran felmerülő kérdésekre.

A placebo szó a latin „placere”, tetszeni szóból ered, és olyan „gyógyszert” jelöl, amely inkább a beteg „tetszését”, megnyugvását szolgálja, és nem a gyógyítását. Bár nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot, az ezzel a szerrel (pl. fruktóz kapszulával, sóloldattal) történő kezelés mégis működhet, mert a beteg elvárja, hogy hatása legyen. És ez a biológia és pszichológia kapcsolatán alapuló placebo-hatásnak köszönhető. Az elme testre gyakorolt ​​erejét szemléltetve a placebo-hatás a kezelés fokozott hatékonyságát is elősegítheti, összehasonlítva azzal, amit egyedül a hatóanyag tekintetében vártak. A placebo-hatás a kezelések legkülönbözőbb típusaiban jelentkezhet.

Hogyan működik?

A páciens elvárása a kezeléstől különféle pszichológiai változásokból ered, lehetővé téve az egészség javítását, pl. hormonok vagy agyi anyagok felszabadulása, az immunitás stimulálása vagy akár a vérnyomás változása révén. Így fájdalom esetén pl. a placebo-hatás az agyunk által természetesen termelt fájdalomcsillapító molekulák (endorfinok, enkefalinok) termelődését idézi elő. Vagy megfázáskor csökkenti a stresszhormon felszabadulását (ami gyengíti az immunitást), és ezáltal az immunvédelem fokozódását váltja ki.

Kicsiknél is hat?

Minthogy az egészen kicsi gyermekek képtelenek bármit elvárni a kezeléstől, azt gondolhatnánk, hogy náluk nincs placebo-hatás. Egy amerikai kutatás azonban,  melyet 119  2–47 hónapos csecsemőnél, illetve kisgyermeknél végeztek, azt mutatta, hogy azok, akik placebót kaptak köhögés ellen szüleiktől, jelentős javuláson mentek át. Természetesen ezt meg lehet magyarázni „közvetítővel” jelentkező placebo-hatással, ami nem a kicsi, hanem a szülei elvárásából fakad. Hiszen ha a szülők meg vannak győződve a kezelés hatékonyságáról, kevésbé lesznek szorongók, ami visszahat a gyermekükre. Jótékony pszichológiai és élettani hatásokat válthat ki nála.


Az offline gyógyszerész egy könnyen elérhető szakember

2021. január 08.

Fotó: gettyimages.com

Dr. Dér Péter, a mogyoródi Kígyó Gyógyszertár vezetője évek óta nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra.  Azon gyógyszerészek közé tartozik, akik tapasztalják, hogy a korrekt és empatikus tájékoztatás a betegek/ fogyasztók ismereteit bővíti, támogatja a gyógyszer adherenciát, fejleszti az egészség műveltséget.  

A betegekkel a közösségi médián, sőt zárt csoporton keresztül is tartja a kapcsolatot, munkaidőn túl válaszol a kérdéseikre, segíti őket a tájékozódásban. Gyógyszerészekből álló szakmai csapatot hozott létre, akik vállalták, hogy 24 órán belül elérhetőek lesznek. 

Az utóbbi időszakban sok zavart okozott a receptek kiváltása, kiderült, hogy mind a szakemberek, mind a betegek gyakran szembesülnek az e-receptek használatához kapcsolódó anomáliákkal, dr. Dér Péter gyógyszerész ezért készítette el a https://receptkivaltas.hu/ ingyenesen hozzáférhető weboldalt, amely a hatályos jogszabályi előírásokra támaszkodva, hitelesen és naprakészen vezet végig a gyógyszerkiváltás folyamatán, illetve számos gyakori kérdésre is választ nyújt. Az orvosok és a gyógyszerészek a lakossági tájékoztatás során kiválóan támaszkodhatnak erre a könnyen áttekinthető, pragmatikus weboldalra. 

MIÉRT TARTOD FONTOSNAK AZT, HOGY A BETEGEIDDEL/ A VÁSÁRLÓIDDAL A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁN KERESZTÜL KOMMUNIKÁLJ? 

A mai digitális világban már szinte mindenki jelen van a digitális térben. Persze ezzel sokan nincsenek tisztában, mert amikor megkérdezik, hogy van-e internethozzáférésük, elfelejtik, hogy az okostelefonjuk ott a kezükben. Emellett a digitális térben információs sokk éri az embereket, és bizony sokszor nehéz megítélni a különféle tartalmak hitelességét. Ezért is tartom fontosnak, hogy mint szakember is jelen legyek, legyünk a digitális térben, és ott szakemberként viselkedve hiteles információkat szolgáltassunk. Így válik az offline gyógyszerész egy sokkal könnyebben elérhető szakemberré, ami nagyban növeli az adherenciát.

EZ A KOMMUNIKÁCIÓS MŰFAJ MOST VAN KIALAKULÓBAN. VAN-E AZ ILYEN JELLEGŰ KOMMUNIKÁCIÓNAK SZABÁLYRENDSZERE? 

Írott szabályokról nem tudok, íratlanokról viszont igen. Sajnos a közösségi médiában sokszor szükség lenne írott és be is tartott szabályokra, illetve akár annak a kultúrájának a megteremtődésére, hogy attól, hogy egy adott közösségi hálón vagyunk, nem feltétlenül azonos helyen mozgunk. Erre jó példa a „Kérdezze a gyógyszerészét” csoport a Facebook nagy általánosságtól eltérő és be is tartott szabályrendszere. Offline nem kérdés, hogy amikor belépünk egy patikába, akkor ott tisztelettudóan kell viselkedni. Online térben ez például nem evidens, hogy miként kell viselkedni. A másik nagy probléma, hogy az offline térben a magánélet könnyebben elkülöníthető (főleg, ha az ember más településen lakik), de online térben ez sokszor ütközik nehézségbe. A hitelesség kérdése a harmadik pont, de úgy gondolom, hogy ez offline és online térben is ugyanúgy az egyén szakmai igényességén múlik.


Új magyar gyógyszert engedélyeztek a vírus kezelésére

2021. január 03.

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – közölte az intézet az MTI-vel.

A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az OGYÉI felidézte: az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről.

Az intézet hangsúlyozta, hogy az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. “Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban” – írták.

Az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja.

Az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek.


A gyógyszerészt kérdeztük a lázcsillapítókról

2020. december 23.

Fotó: 123rf.comAz egyik pillanatban még semmi baja, majd egyszer csak hirtelen felszökik a gyerek láza. S mindig a legrosszabbkor, bár ez soha nem lehet jó. Mihez is kapjunk ilyenkor?

Amióta óvodás a kislányom, gyakran megbetegszik, és már többször volt lázas. Szeretnék otthon lázcsillapító gyógyszert tartani, hogy legyen mihez nyúlni, ha ismét lázas lesz. Mit tudna ajánlani?

Az óvodáskorúaknak vény nélkül kapható ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szuszpenziókat javaslok. Mindkét hatóanyag csökkenti a lázat, csillapítja a fájdalmat. Emellett, az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású is. Ezek a készítmények gyümölcsös ízűek, a gyerekek szívesen beveszik. Az adagolásuk egyszerű, a betegtájékoztatóban megtalálható, hogy hányszor és mekkora mennyiségeket lehet adni a gyereknek.

 
  • Ha magasra szökik a láz, akkor adhatok többet az előírtnál vagy inkább adjak másik gyógyszert? Esetleg felváltva kapjon a gyerek kétféle lázcsillapítót?

Ezekről az ötletekről lebeszélem önt. Túladagolni semmi esetre sem szabad a gyógyszereket. Cserélgetni sem tanácsos a készítményeket, egyszer az egyiket adni, rá pár órára pedig a másikat. Ha ezt teszi, akkor a mellékhatások valószínűsége nőni fog, ugyanakkor a lázcsillapító hatás nem lesz jelentősebb. Ha úgy érzi, hogy a lázcsillapító adása nem csökkenti a lázat kellőképpen, és 39 °C vagy a fölötti értékeket mér, akkor fizikális lázcsillapításra van szükség. Ez azt jelenti, hogy vagy a gyermek teljes testét vizes lepedőbe vagy törölközőbe kell csavarni, vagy testhőmérsékletű vízbe kell ültetni a gyermeket, és a fürdővízbe folyamatosan hideg vizet csorgatva, annak a hőmérsékletét addig hűteni, míg 31-32 °C-os nem lesz a víz.

  • Én mindig metamizolos tablettát veszek be, ha lázas leszek. Nekem az vált be. Adhatok esetleg abból a gyereknek?

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...70