sub

Információk, érdekességek

Kialvatlan, enervált? A reflux is okozhatja!

2018. október 10.

A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux, ám csak kevesen vannak tisztában a két jelenség közötti összefüggéssel. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna neurológus , a JóAlvás Központ szomnológus főorvosa tájékoztatja olvasóinkat.

Miért baj, ha sok a mikroébredés?

Az alvás összetett folyamat, amely során az ébrenléti állapottól eltérő agyi tevékenység zajlik. Az alvás megfelelő időtartama, felépítettsége nappali teljesítményünk, koncentrációképességünk és kiegyensúlyozott érzelmi életünk záloga.

Alvásunk mélysége az éjszaka folyamán változik,  a különböző alvásstádiumok  – mélyülő, majd ismét felületesebbé váló periódusok, illetve az ún. REM-fázis (gyors szemmozgásokkal jellemzett alvásszakasz) - meghatározott sorrendben követik egymást. Az alvásstádiumok elrendeződése, megfelelő időtartama és aránya nemcsak memóriánk, hanem mindennapi hangulatunk, jó közérzetünk és intellektuális működésünk meghatározója is.

Az alvás alatt természetesen eltérő módon reagálunk a külső vagy belső, azaz a szervezetünkből  érkező ingerekre is. Igaz ez az alvás alatti légzésre is, mely összetett idegrendszeri szabályozás alatt áll. Alvás alatt a légzésszabályozás lassabban képes reagálnia a változásokra, nem utolsó sorban arra a légutakat érintő irritációra is, amit a savas gyomortartalom regurgitációja okozhat, és amely problémát köznapi szóhasználttal a „sok a savam”, „feljön a savam” kifejezésekkel fogalmazzák meg a betegek.

Az ebben az állapotban reflexszerűen megjelenő köhögést alvás alatt ún. mikroébredések, rövid ideig tartó, csak az agyi elektromos tevékenység vizsgálata során regisztrálható ébredések előzik meg. Az ismétlődő savas regurgitáció és köhögés gyakori mikroébredésekhez vezet, nem alakul ki megfelelő mennyiségű mélyalvás, ami napközbeni fáradtsághoz, álmossághoz vezet.


Erős szívdobogás? Számos oka lehet!

2018. október 08.

A palpitációnak nevezett jelenség, vagyis az erős, esetleg szabálytalan szívdobogásérzés meglehetősen ijesztő lehet. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa a háttérben meghúzódó okok egy részére, valamint a kivizsgálás lehetőségeire hívja fel olvasóink figyelmét.

Palpitáció, avagy heves szívdobogás

A palpitáció egy orvosi fogalom a heves szívdobogás jelölésére. Az érintett rövid ideig gyors és szabálytalan szívdobogást észlel, esetleg egy-egy nagyobb bedobbanással vagy kimaradással. Mások inkább repkedő érzésként írják le a jelenséget, egyeseket a szívdobogásuk erőssége, másokat inkább gyorsasága ijeszthet meg. Vannak, akik rendszeresen tapasztalják ezt az érzést, másoknál csak nagyon ritkán jelentkezik. Érdemes tisztában lenni azokkal a viszonylag gyakoribb okokkal, amelyek palpitációhoz vezethetnek: 
- dohányzás,
- droghasználat,
- túl sok koffein fogyasztása,
- alacsony vércukorszint,
- várandósság,
- néhány stimuláló hatású gyógyszer,
- az elektrolit-egyensúly felbomlása, például alacsony káliumszint,
- valamilyen akut betegség,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- reflux,
- egyes szívbetegségek, mint például a tachycardia különböző formái, pitvarlebegés, pitvarfibrilláció, kamrai tachycardia.

Amennyiben a szívdobogásérzés mellé olyan tünetek is társulnak, mint a mellkasi fájdalom (amely esetleg kisugárzik az állkapocsba, a vállba, a nyakba), légzési nehézség, hideg verejtékezés, zavartság, ájulás, mindenképpen mentőt kell hívni!


Ősszel fokozódhatnak a reflux tünetei

2018. október 06.

A légúti megbetegedések időszakában a kezeletlen refluxbetegség további panaszokat, köhögést és torokfájást is okozhat.

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a refluxbetegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszkodnak gyomorégésre, arra, hogy úgy érzik, „mintha gombóc lenen a torkukban”, de a szájszárazság, a böfögés és kellemetlen lehelet is megnehezítheti a mindennapokat. A panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

Gyomorsav és légutak

A nyelőcsövön át a gyomorba kerülő táplálék útját a gyomorszáj zárja el, ez akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását. Ha ez a záróizom nem jól működik, a savas hatású gyomornedv a nyelőcsőbe visszakerülve az érzékeny nyálkahártyát irritálja – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A betegeknél ezt a szegycsont mögötti területen okoz panaszt, vagy akár a torokban jelentkező, égő fájdalmat él meg a beteg a gyomorsav visszaáramlása. A betegség neve is erre a folyamatra utal, mivel a jelenséget refluxnak – magyarul  visszafolyásnak – nevezzük.


Nem is olyan ártalmatlan jelenség a puffadás?

2018. október 04.

A rossz emésztésre elsősorban puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, fokozott gázképződés, korai teltségérzés hívja fel a figyelmet. A kontamináltvékonybél-szindróma, vagy mozaikszóval SIBO hosszabb fennállása esetén a nem kielégítő felszívódás miatt a B12 vitamin hiánya, vérszegénység, fogyás és csontritkulás is jelentkezhet.

A gyomor után kezdődő vékonybélben történik a tápanyagok legnagyobb részének emésztése és felszívódása. A vékonybél után következő vastagbélben emésztés már nem, csak felszívódás történik, fő feladata a víz, a különböző ionok és ásványi anyagok felszívása – magyarázza dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Eltérő funkciója miatt a két bélszakasz bélflóra összetétele sem azonos, a vékonybél bélflóráját más típusú baktériumok alkotják, és itt sokkal kevesebb baktérium is él, mint a vastagbélben. Ha az eltérő bélflóra valamilyen okból keveredik, és a vékonybélbe vastagbél-baktériumok kerülnek, az érintetteknél kellemetlen tünetek jelentkeznek.


Porckopás esetén is van segítség!

2018. szeptember 16.

Tudta, hogy a mozgási fájdalmak a felnőttek kétharmadánál jelentkeznek, ráadásul minél idősebbek leszünk, ez annál gyakoribb? A mozgásszervi megbetegedések közül a porckopás ma már népbetegségnek számít, ami ellen helyileg ható krémekkel, gyógytornával, életmód-váltással sokat tehetünk. Dr. Füri Judit reumatológus főorvos segít eloszlatni a mozgásszervi betegségeket érintő tévhiteket és tippeket ad mindazoknak, akik szeretnék elkerülni vagy kezelni ezeket a problémákat!  
A porckopás már népbetegség

Három felnőttből ketten már biztosan találkoztak valamilyen mozgásszervi megbetegedéssel: legelterjedtebb a derékfájás és a csontritkulás, ezt követi a ma már népbetegségnek számító porckopás (artrosis)*. „Míg a fiatalabb korban a gyulladásos betegségek a gyakoribbak, az idősebb korosztály a kopásos megbetegedésektől szenved. Magyarországon becslések szerint mintegy 1-1,5 millió embert érint a porckopás valamelyik formája. A probléma a 65 év felettiek nagy részénél kimutatható röntgenvizsgálattal. A túlsúlyosak különösen veszélyeztetettek, közülük minden második ember érintett.” . – mondta dr. Füri Judit.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...154