sub

Információk, érdekességek

Cukorbeteg? Erre kell figyelni a nyári hőségben!

2017. augusztus 20.

A cukorbetegség világszerte félmilliárd embert érint. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben megduplázódott a 19 év feletti cukorbetegek száma. A cukorbetegek döntő többsége a mozgásszegény életmóddal és elhízással összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszben szenved, számuk eléri a 727 ezret, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett.

Bár a betegszám folyamatosan növekszik, a betegek életkilátásai jobbak, hiszen egyre korszerűbb és hatékonyabb készítmények állnak rendelkezésre. Ma már több olyan szájon át szedhető készítmény könnyíti meg a cukorbetegek életét, amelyeket elegendő naponta egyszer beszedni, továbbá egyes készítmények alkalmazása nem jár testsúlygyarapodással. A súlyos szövődmények (szív-érrendszeri betegségek, vesefunkció hanyatlás) csökkenése is az új, modern készítményeknek köszönhető.

Ám egy-egy hatékony személyre szabott terápia is veszélybe kerül, ha a beteg nem veszi figyelembe a környezeti tényezők változásait és nem alkalmazkodik azokhoz. Ilyen külső körülménynek számít a nyári kánikula, illetve a nyári szabadság kapcsán a megváltozott napirend vagy külföldi utazás.


Meleg napok gyakori vendége: a hasmenés

2017. augusztus 17.

A hasmenés könnyen felismerhető: a (kis)gyermek a szokásosnál gyakrabban megy WC-re, és a széklete is hígabb, vizesebb az átlagosnál.

  • Leggyakrabban a bélrendszer valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzésre adott válasza a hasmenés.
  • Emellett allergiás eredetű problémák, lisztérzékenység, vagy az emésztőenzimek elválasztásának zavara is okozhat gyakori, híg székletet.
  • A kertben, parkban tébláboló, játszó kisgyermekeknél egyes növényi részek megevése is vezethet hasmenéshez.
  • Antibiotikumok szedése esetén számítani kell arra, hogy egyes hatóanyagok – mellékhatásként – viszonylag gyakran okoznak hasmenéssel, puffadással járó panaszokat.

A hasmenés veszélyes is lehet

Bár banális állapotnak tűnik a hasmenés, de kisgyermekeknél a vizes-nyákos széklet miatt bekövetkező folyadékvesztés a só- és vízháztartás zavarát okozhatja; illetve szélsőséges esetben, esetleg hányással kombinált formában, sokkos állapothoz is vezethet a hasmenés. Erre különösen a 2 évesnél fiatalabbkisgyermekeknél kell figyelni, akik nagyobb társaikkal összehasonlítva sokkal érzékenyebben reagálnak a folyadékveszteségre!

 Mit tehet a szülő, ha hasmenéses az egy évnél idősebb gyermeke?

1.      Legfontosabb a minél hamarabbi só- és folyadékpótlás. Már az első hat órában lényeges az, hogy sókat és cukrot tartalmazó vizes oldatot vegyen magához a gyermek. Erre a célra a gyógyszertárban elérhetők speciális elektrolit-pótló készítmények. Szükséghelyzetben házilag is készíthető elektrolit és cukorpótló folyadék: 4 teáskanál cukrot és 1 teáskanál konyhasót kell 1 liter előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben feloldani. Ezt lassan kortyolgatva, apránként kell meginni. Továbbá javasolható a sós ropi etetése a bőséges folyadékbevitel (víz, tea, hígított gyümölcslé) mellett. A teák közül a gyulladáscsökkentő hatású kamillatea, a borsmentatea, de jótékony lehet az édesköménytea, illetve a bogyósokból (málna, szeder) készült természetes gyümölcsteák is. Ha szívesebben megissza a gyermek, akkor vízzel hígított gyümölcslevet is lehet adni neki.


Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

2017. augusztus 01.

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb gyógymódot kell megtalálni. 

Későn fordulunk orvoshoz

- Megdöbbentő, hogy sokan még mindig természetesnek tekintik a hátfájást. Holott tudnunk kell, hogy egyetlen fájdalom sem természetes! Előfordul, hogy csak olyankor fordulnak hozzánk a szenvedő páciensek, amikor már olyan elváltozások jelentkeztek náluk, amelyek jelentősen túlterhelik a gerincet, így korai ízületi kopáshoz, majd következményes porckorong-károsodáshoz vezethetnek. Ilyenkor a kíméletesebb gyógymódok már nem megfelelőek. Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a fájdalom pontos okának meghatározása, hogy kiválaszthassuk a legoptimálisabb segítő kezelést és életmódváltást, amelynek részét kell, hogy képezze a gyógytornász által betanított, személyre szabott gyógytorna – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista.


Hirtelen eszméletvesztés - nem biztos, hogy a meleg okozza

2017. július 12.

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az eszméletvesztés akár szívprobléma tünete is lehet. 

Előjelek és teendők

Ha hirtelen akadályozottá válik a fej felé tartó véráramlás, és az agyban egy több mint 8 másodpercig tartó vérellátási zavar jelentkezik, rövid ideig elveszíthetjük az eszméletünket, vagyis elájulhatunk. A vérnyomásnak kb. 50 Hgmm alá kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. A kezdeti tünetek már 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavar után jelentkezhetnek, ilyenkor elgyengülünk, ásítozunk, szédülünk, bőrünk nyirkos, hidegverejtékes, sápadt. 
Ha az ájult személy vízszintes helyzetben van, fordítsuk oldalra a fejét. Ha ül, nyomjuk a fejét a térdei közé, így könnyebben áramolhat az agyba a vér. Ne itassunk, etessünk vele semmit, csak ha már teljesen magához tért. Amennyiben más tüneteket is tapasztalunk, vagy nem tér magához, hívjunk orvost! Ha az ájulás többször is megismétlődik, mindenképpen javasolt a kivizsgálás.


Vállficam – Amit helyre kell tenni...

2017. július 09.

Vállficam esetén azonnal kórházi ellátás szükséges, ahol rögtön helyre teszik a sérült ízületet. Műtét – persze a sérülés típusától függően – friss sérülésnél csak ritkán szükséges. 

A vállízület sajátos felépítésének köszönhetően sok irányba és széles határok között képes mozogni, ugyanakkor éppen ezért sérülékeny is.

A vállficam lehet baleseti és nem baleseti eredetű

  • Előbbit külső erőbehatás hozza létre és másodlagos károsodások (a csontos vápa sérülése, az ízületi tok leválása a csontról, a felkarcsont ízületi porcfelszínének benyomódása stb.) is jellemzik.
  • A nem baleseti eredetű, más néven „szokványos” vállficam létrejöttéhez nem szükséges külső erő, egy „ügyetlen”, rossz mozdulat is elegendő hozzá.

Okaként veleszületett fejlődési zavarok – az ízületet stabilizáló tényezők valamilyen gyengesége – említhető.

„Visszatérő” a vállficam, ha az ok egy baleseti eredetű ficam következtében kialakult lazaság.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...141