sub

Információk, érdekességek

Az asztma sajnos nem megy vakációra

2018. július 09.

Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma. A Children’s Hospital Colorado orvosai arra figyelmeztetnek, hogy a felírt gyógyszereket akkor is az előírtaknak megfelelően kell szedni, ha a gyermek jól van, hiszen a tünetmentesség csak így tartható fenn.

Ne változtassunk saját döntésünk alapján!

A kórház orvosai szerint az asztmás gyermeket nevelő szülők többsége pontosan tudja, hogy a felírt gyógyszerelés betartása pollenszezonban még fontosabb, hiszen a levegőben keringő allergének sok asztmásnál okoznak tüneteket, akár asztmás rohamot is kiválthatnak. Néhányan azonban úgy érzik, hogy a vakáció idejére szívesen szabadulnának a napi gyógyszerszedéstől és inhalátorok használatától. Ilyen esetben pusztán szerencse kérdése, ha a gyerek állapota nem fordul rosszabbra – figyelmeztet dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kezelőorvos által felírt gyógyszereken csakis az orvos módosíthat, a gyermek állapotának, tüneteinek függvényében és a vizsgálatok eredménye alapján.

Teljes élet asztmával

Az asztma krónikus betegség, mely a légutak gyulladásával jár. Ez okozza a betegeknél jelentkező köhögési rohamokat, nehézlégzést, fulladást. A jól beállított kezelés és a rendszeres gyógyszerszedés ezeket a tüneteket kezeli, segítségével az asztmás gyerekeknek sem kell kimaradni semmiből, nyugodtan sportolhatnak, táborokba mehetnek, ha az előírtaknak megfelelően használják a gyógyszereiket, inhalátoraikat. Ha azonban ez elmarad, vagy rendszertelenné válik, akkor a tünetek visszatérnek, súlyos esetben pedig kórházi kezelést igénylő asztmás roham is jelentkezhet.


Tudta? Lehet 1-es típusú cukorbeteg felnőttként is

2018. július 08.

Az 1-es típus cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabetes-nek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és hogy miként lehet kezelni, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

Inzulinhiány a szervezetben

Az 1-es típusú cukorbetegség másik neve az inzulin-függő diabetes, melyet általában gyermek-és fiatal felnőttkorban diagnosztizálnak, ám nem ritka, amikor felnőtteknél derül rá fény.  Hátterében kóros autoimmun folyamat húzódik, melynek során a szervezet (autoantitestek) megtámadja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta sejtjeit. Ez lehet genetikai hajlam is, de előfordulhat, hogy külső tényező (pl. bizonyos vírusfertőzések) provokálja a kóros folyamatot. Mivel ekkor nem, vagy csak igen kevés inzulin termelődik, így nincs, ami normalizálná a vércukor szintjét, így annak mennyisége megugrik.

Az 1-es típusú cukorbetegség fázisai

  • Megjelenik az első autoantitest: ekkor stagnálhat a folyamat, nem feltételen alakul ki a diabetes
  • Több autoantitest található a vérben
  • Csökkenő inzulin-elválasztás figyelhető meg
  • Kialakul az 1-es típusú diabetes

Kiderült! Ez okozza a PCOS-t!

2018. július 03.

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségnek számít. Nőgyógyászati, valamint endokrin eltérések és tünetek mellett a nehezített teherbeesés egyik vezető okának is tekinthető, így nem csoda, hogy számos kutatás irányul az okok felderítésére. Egy nemrégiben megjelent közlemény jelentős lépést jelent a folyamatok megértésében.

Ezzel kapcsolatban kérdeztük dr. Lőrincz Ildikót, a Budai Endokrinközpont nőgyógyász-endokrinológusát.

Már magzati korban eldől

Senki számára nem újdonság, miszerint a várandósság alatti 9 hónap mennyire fontos a születendő gyermek egészsége szempontjából. Éppen ezért a kismamának nagy figyelmet kell fordítania életvitelére, táplálkozására és esetleges betegségeire, ugyanis mindez komoly befolyást gyakorol a magzatra is.

Kutatók nemrégiben megállapították, hogy a PCOS kialakulásának oka már az anyaméhben eltöltött időre tehető, mivel az anya PCOS szindrómája nagy mértékben hozzájárul a nőnemű magzat hormonzavarához. Az állapot során ugyanis magas az LH, GnRh, valamint az AMH szintje is, és mindez pedig komoly befolyást gyakorol a magzat méhen belüli egészségére, fejlődésére.

Mindehhez érdemes tudni, hogy az AMH szintje egészséges esetben terhesség során csökken-ezzel szemben PCOS fennállása esetén még ekkor is nagyobb mennyiségben van jelen. Egérkísérletek alapján a kutatók megállapították, hogy magas AMH esetén megnőtt a várandós állatok vérében a tesztoszteron szint, valamint csökkent a placenta tesztoszteronátalakító képessége. Ennek hatására a nőnemű magzatok esetén csökkent az ösztradiol szint, megnőtt a tesztoszteron mennyisége, így később PCOS alakul ki náluk, mivel a zavar fokozott működésre készteti a GnRh -termelő neuronokat. Ez azonban GnRh-antagonista kezeléssel megszüntethető és így a PCOS-szerű tünetek is megszűnnek- így tehát lehetséges, hogy a jövőben GnRh-antagonista kezeléssel kezelhetővé válik a PCOS.


Hüvelyi folyás - Ezek állhatnak a hátterében!

2018. június 23.

A hüvelyi folyás időről időre sok nőnél igen zavaró problémákat okoz, mely rendszerint valamilyen fertőzésre hívja fel a figyelmet. A panasz gyakran kellemetlen szagokkal is jár, még tovább rontva a beteg közérzetét. Hogy mi minden okozhat bűzös hüvelyi folyást, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

A hüvelyben egészséges körülmények közt is van némi váladék, mely a menstruációs ciklus során folyamatosan változik (ovuláció táján pl. megnő a mennyisége és áttetszővé válik). A hüvelyben  lévő mirigyek által termelt váladék szerepe a hüvely falának nedvesen tartása, a kórokozókkal szembeni védekezés, valamint a hüvely egészségének megőrzése. Probléma meglétére az adhat gyanút, ha a folyás mennyisége megnő, szaga és állaga is megváltozik, és mindezt viszketés, csípő égő érzés is kísérhet. Ilyen esetekben célszerű mihamarabb orvoshoz fordulni, ugyanis az elhanyagolt fertőzés súlyosabb gondokat is generálhat (pl. petefészek gyulladás, meddőség, terhesség során vetélés, koraszülés).

Mi okozhatja a kellemetlen szagokat?

A normál hüvely váladék szagtalan vagy enyhén savanykás szagú, így gyakran a kellemetlen szagok hívják fel a figyelmet a problémára. Ez általában valamilyen fertőzés, de akár daganat jelenlétére is utalhat- természetesen a nem megfelelő intim higiénia mellett.


Tévhitek helyett: 10 pont a sclerosis multiplexről

2018. június 12.

A Magyar Sclerosis Multiplex (SM) Betegekért Alapítvány összegyűjtötte a legfontosabb tényeket a betegségről – ma van az SM világnapja!

1. Nem tudni kinél alakul ki a sclerosis multiplex: az SM a fiatal felnőttek leggyakoribb, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegsége, okát ma sem ismerjük, 8 ezer sorstársról tudunk idehaza.

2. A jövő nem tervezhető: betegtársaink egy része évtizedeken át együtt élhet kevés panasszal a betegséggel, mások néhány év alatt kiszolgáltatott emberekké válnak.

3. SM-ben a gerincvelőnket szigetelő mielinhüvely károsodik, ezért romlik az idegek ingerületvezető képessége. Hogy melyik szakaszon? Ez csak szerencse kérdése.

4. Az agyban is gyulladásos gócok alakulhatnak ki, tüneteink attól is függnek, hogy ez hol és milyen intenzíven történik meg.
 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...153