sub

Információk, érdekességek

Segítség, ronda pettyek jelentek meg a bőrömön!

2022. augusztus 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Öregségi foltok? De még nem is vagyok ANNYI éves! Na ne! És most mit tehetek? Egyre több nő veszi észre magán ezeket a jegyeket - mivel az UV sugárzásban bővelkedő napfény előszeretettel csalogatja ki ezeket a foltocskákat az arcunkra, karunkra, dekoltázsunkra, vagy más testrészeinkre. A jó hír - a foltokat el lehet tűntetni!  

Vannak barna és vannak fehér foltok

A barnás foltok számtalan színben előfordulhatnak, a sárgástól egészen a sötét barnáig. Leggyakrabban 35-40 éves kor felett szoktak kijönni, és a gonosz népnyelv „öregségi foltoknak” nevezi őket, noha egy 40 körüli nő még messze nem öreg.

A foltok nem csak az arcon, hanem a két kéz fején, a karok külső oldalán jelennek meg, és nem kímélik a férfiakat sem, bár ők nem szoktak annyira kétségbeesni miatta, mint a nők.

A kismamák kloazmái, májfoltjai utóbb maguktól felszívódnak, ebben a bőrgyógyász, de a tapasztalt nőgyógyász is hatékony segítséget nyújthat.

Fiatalon megjelent foltok – a gond nem csak bőrgyógyászati!

Előfordul, hogy fiatalabb korban jönnek elő ilyen foltok – ezek hátterében szinte kivétel nélkül valamilyen altesti megbetegedés áll. Ha az alap betegség elmúlik, akkor a kis foltok is eltűnnek, tehát nem kell aggódni, csak orvoshoz kell fordulni. A kozmetikus bőrgyógyász gyakran tovább irányít a megfelelő szakorvoshoz.

Vigyázzunk a napozással!

A magas UV sugárzás hatására sok nő arcán megjelennek ezek a kis foltok, és nagyon zavarónak találják őket. A nem megfelelő UV fényvédő szemüveg, a fényvédő faktor nélküli arckrém használata súlyosabbá teheti a helyzetet, ám megnyugtatásul közöljük, hogy van megoldás, nem kell hogy örökké így maradjon bőrünk. A legelső szabály, hogy a kezelés ideje alatt egyáltalán ne menjünk a napra, de később is tartsunk mértéket és legyünk elővigyázatosak.

Az A vitaminos krémek használata hatékony segítséget nyújt, segít megóvni a hámréteget. Ha a foltok komolyabbak, kérjük bőrgyógyász, kozmetikus tanácsát, vagy használjunk fényterápiás lámpát.


Használjuk ki a kempingezés előnyeit

2022. július 26.

Itt a szép, napos idő, szeretnénk többet kint lenni a szabad levegőn, a természetben, de próbálnánk valami újat? Fedezzük fel a kempingezés egészségre gyakorolt jótékony hatásait és mindazt, amit tudnunk érdemes róla, mielőtt nekivágnánk a kalandnak…

Fotó: gettyimages.comSzámos tanulmány szerint az emberek életük kb. 90 %-át bent töltik – még a Covid19járvány előtti felmérések szerint is! De napjainkban, miután több mint egy év eltelt a bezártság óta, sokunk szeretne tenni az újbóli szabadság kihasználásáért. És semmi nem vesz le nagyobb súlyt egy járvány miatt túlterhelt lélekről, mint a kilépés a mindennapi rutinból az „ismeretlen vadonba”.

Amire bizonyára vágyik testünk-lelkünk, az a természet csodálatos világa, gyengéd zsongása – és egy táborozás, kempingezés a „menetjegy” lehet hozzá. Különösen akkor, ha a külföldi utazások még bizonytalanok, ajánlott felfedeznünk, milyen, egészségünkkel kapcsolatos jótéteményei vannak az itthoni kempingezésnek..

Nagyszerű a szabadban

Függetlenül attól, hogy némi regenerálódásra vágyunk, vagy azt reméljük, hogy erősítjük kapcsolatainkat barátainkkal, családtagjainkkal, a kempingezés az egyik legjobb választás egészségünkre nézve is. És nemcsak az esetleges jelenlegi korlátozások mellett, hanem bármikor…. Lehet, hogy nem jelent olyan luxust, mint pl. egy wellness kiruccanás, de az „alapokhoz való visszatérés” izgalmasabb, és új lendületet ad.

A kempingezés során, akár sátorral, akár lakókocsival vágunk neki, több időnk marad a természet befogadására.  Segítségével számos tevékenységet tervezhetünk az egészségünk vonatkozásában tapasztalható előnyök kihasználására a természetben, friss lendületünk és gondolkodásmódunk szerint. Hiszen nagyszerű dolog kint a szabadban lenni, nagy túrákat tenni…

A kempingezés 5 előnye a jó egészség előmozdítására  

1. Séta, gyaloglás a testi-lelki egészség védelmében

A kempingezés és a gyaloglás kéz a kézben jár. A séta, a gyaloglás sokunk egyik kedvelt időtöltése, és jó okkal! Nemcsak fizikai, hanem mentális állapotunkon is javít, felfrissülünk tőle, és szinte meditatív hangulatba kerülhetünk lépegetés közben. Amikor kempingezés során elhatározzuk, hogy hosszú sétát teszünk a természetben, felfedezzük a körülöttünk lévő világot, és élvezzük a magunk számára biztosított idő ajándékát…

Ami lehetőséget nyújt arra is, hogy megismerjük környezetünk eddig rejtett szépségeit  Ha kalandvágyónak érezzük magunkat, pakoljuk össze a kempingfelszerelésünket, és induljunk napokig tartó túrára, távolabbi vidékekre, A legtöbbet kihozhatjuk a túrából, ha  útitervet készítünk és mindenekelőtt megfelelő lábbelivel felszerelkezve még dokumentáljuk is, amit látunk és tapasztalunk. Pl. fotózzunk sokat, jegyzeteljünk, írjunk naplót, vagy vigyünk magunkkal akár valamilyen festő vagy rajzeszközt (ha úgy véljük, hogy van kreatív vénánk ezen a téren).


Pattanásos arcbőr? Kezelhető probléma!

2022. július 12.

Az arcon megjelenő pattanások akár az önbizalmat is csökkenthetik, hiszen azonnal szembetűnnek. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza az okokat, a kezelés és a megelőzés lehetőségeit összegezte.

Fotó: 123rf.comMilyen formái vannak?

A pattanásnak (aknénak) több megjelenési formája is ismert, hiszen a tünetek súlyossága szerint több típust különböztethetünk meg.
– Az acne comedonica enyhe forma, amely fekete- és fehérfejű mitesszerek, valamint esetenként papulák (göbcse) megjelenését jelenti. Ezek elsősorban az arcon jelentkeznek, leggyakrabban tinédzserkorban.
– A közepesen súlyos pattanásosságot acne papulopustulosának nevezik, és szintén az arcon, homlokon, ritkán a háton tűnik fel, a papulák és pusztulák (gennyes pattanás) általában vegyesen jelennek meg. A bőr kivörösödött és gyulladt.
– Az acne conglobata egy ritkábban kialakuló, súlyosabb probléma, az arcon, a nyakon, a háton. A pattanások egy csoportban helyezkedhetnek el, és nodulákat (csomókat), valamint cisztákat alkothatnak, és igen fájdalmasak lehetnek.
– Igen súlyos és szerencsére ritka állapot az acne fulminans, ami főként a 13-22 év közötti fiúkat-férfiakat érinti. Kiválthatja például az izotretinoin, ami egy súlyos akne esetén adható hatékony gyógyszer. (Nem tévesztendő össze a „dopping aknéval”, melyet a szteroidok túlzott szedése idézhet elő sportolóknál.) Többek közt ezért is ajánlatos a pattanások kezelését bőrgyógyászra bízni.

Miért alakulhatnak ki pattanások?

A pattanások akkor jelennek meg, amikor a bőr felszínén található faggyúmirigyek valamiért blokkolódnak. Ezek a mirigyek termelik a sebumot, mely felelős a bőr savköpenyének kialakításáért. Amennyiben túl nagy mennyiségű sebum termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat és megjelenik az akne. Bizonyos tényezők fokozhatják a sebum termelődést és ezáltal a pattanások valószínűségét.
Hormonális változások – éppen a hormonszintek változásai miatt gyakoribb az aknék megjelenése kamaszkorban.
Gyógyszer mellékhatás – néhány gyógyszernek ez lehet a mellékhatása, például szteroidoknak, barbiturátoknak, görcsoldóknak.
Stressz – bár az összefüggés nem tisztázott, a stressz is összefügghet az arcbőr állapotával.
Higiéniai problémák – a túl ritka vagy nem alapos arc- és hajmosás utat nyithat a kórokozóknak.
Irritáció – bizonyos sminktermékek, sőt akár haj waxok, gélek, olajok is irritálhatják a bőrt és pattanásokat okozhatnak.


Ápolt lábbal nyáridőben (Gyógyító receptekkel a fájós lábra!)

2022. július 09.

A divatos nyári cipők – melyek többnyire műanyagból készültek és műanyag talpúak – gyakran nagyon mutatósak, ám nem biztos, hogy kellemes napi viseletnek bizonyulnak. A legtöbbünknél a szandálviselős évszak visszatérő gondja a sarkak bőrének megvastagodása, kirepedezése.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mivel a lábfej bőrrétege nem termel zsírt, ezért nekünk kell megvédenünk a kiszáradástól. Az ápolt lábak az egészségünk védelme szempontjából sem elhanyagolhatóak.

A megvastagodott, kirepedezett sarkon, talppárnákon, ujjak alatti vastag bőrfelületeken ugyanis könnyebben megtelepedhetnek a kórokozók, de a testsúly is máshová nehezedik, ezért a járás is nehézkessé, sőt kifejezetten fájdalmassá válhat. A napi lábápolással elejét vehetjük a bőrkeményedések kialakulásának, az alkalmankénti lábfürdővel pedig a napi fáradtságtól szabadulhatunk meg.

Lábfürdő készítése:

Készítsünk tehát hetente legalább két alkalommal lábfürdőt – kézmeleg, 30-35 C°-nál nem melegebb vízben áztassuk a lábunkat, amíg a víz hűlni nem kezd (körülbelül 10 perc). A lábfejek fürdetéséhez ne használjunk semmilyen alkoholtartalmú sampont, fürdőszert. Lábmosás, -áztatás után alaposan töröljük szárazra a lábfejünket, az ujjaink közét, majd az ujjakat és a körmöket is.

3 népi recept lábfürdőhöz: 

  1. A lábfürdő vizéhez adjunk hozzá legalább 2 liter burgonya főzővizet (Amiben előzőleg megfőztük a krumplit) - a láb dagadását, vizesedését, fájdalmát csökkenti. A lábra tehetünk megtört és leforrázott képosztaleveleket is, melyek szintén a gyulladt, dagadt, vizes lábra adnak nyugtató pakolást. 

  2. A lábfürdőhöz adjunk hozzá egy dl. ecetet. Az ecet, vagy citromlevet ami segít felpuhítani a sarok bőrét és a körmöket, hogy könnyebben vághassuk őket. A citrommal átdörzsölés segít szebbé tenni a lábunkat. Ehhez használjuk a már kicsavartcitrom megmaradt héját és belsejét! 
     
  3. A lábfürdő során, az áztatás végén a talp és a sarok bőrét átdörzsölhetjük durva cukorral, vagy sóval, ami segít az elhalt sejteket lesúrolni a lábról. A sós vizes lábfürdő erősen szárít, szóval utána mindenképp pótoljuk vissza a zsírt és a nedvességet - a vadgesztenye, árnika tartalmú, zsírosabb krémek használata jót tesz a lábunknak! 

Repedtsarkúak, sorakozó! Szandálszezon és a sarok bőrének ápolása

2022. július 08.

Pocsék cipőben - esetleg a lábujjak közt pántos flip-flopban várni a nyarat? Ennek semmi értelme! A sarokrepesztő divatcsukák helyett a jó cipő, az érzékeny lábfejekre pedig a megelőzés a megoldás. Szakértői tanácsok a töredezett sarok ellen.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem vagy egyedül! Nem csak Te nem tudod hordani a flip-flop papucsot!

Az emberek normális többsége nem szereti, ha a két lába ujja közt izgatja valami a bőrét. Egy-egy vízhólyagnál nagyobb bajt is tud okozni az ilyen papucs, mivel a lábujjak között kialakuló sebek könnyen elfertőződhetnek nehezen gyógyuló orbáncot okozó baktériumokkal. Az efféle fertőzések a lábujjak közötti repedések, sebek körül gyakoribbak, mint a saroktájékon. A lábujjak közt kialakulhat sipoly, bőrkeményedés is. Aki tehát úgy érzi, hogy ez nem az ő divatja, helyesen gondolkodik!

Öröklött tényező

Az, hogy kinek mennyire szarusodik a bőr a sarkán, részben öröklés kérdése, s csak másodsorban az ápolásé. Aki erre hajlamos, jobban oda kell figyelnie. Fokozott szarusodás észlelhető elsősorban azokon a helyeken, ahol a bőr nagyobb mechanikai igénybevételnek van kitéve, pl., ahol a cipő nyom. Ugyanígy, ha a lábnak statikai problémái vannak, csontkinövés, bütyök vagy lúdtalp, akkor a terhelés nem az egészséges egyenletességgel oszlik meg a talpon, ami szintén hozzájárul a vérrel rosszabbul ellátott, szarusodásra hajlamosabb bőrfelületek elkülönüléséhez.

A jó cipő fél siker!

Természetesen a bőrkeményedések kialakulásában közrejátszik az is, milyen cipőt hordunk. Az érzékeny bőrűek cipője legyen különösen puha bőrből készült, párnázott talpú. Még alapvetőbb követelmény, hogy sehol se nyomjon. A betétes cipő csak akkor jó, ha teljesen a talphoz van szabva. A sarkat teljesen szabadon hagyó, pántos szandálokba biztosan nem izzad bele a láb, viszont könnyebben kiszárad, amit csak tetéz az a por és piszok, ami így akadálytalanul tapad rá a sarokra, tovább szárít, ezért aztán nagyon sokaknál elkerülhetetlen, hogy véresre repedjen a bőr. Aki örökölte a sarok kirepedezésére való hajlamot, legjobb, ha nem hord csúszda-szerű cipőket, kerüli a túl magas sarkokat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...96