sub

Információk, érdekességek

Erre figyeljünk, hogy gondtalan legyen a családi pihenés

2017. június 14.

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a kikapcsolódásra szánt idő a négy fal között teljen. A K&H gyógyvarázs a gyermekek egészségének elkötelezett támogatójaként összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, amelyekkel a nyaralás valódi élmény lehet az egész család számára.

Alaposan mérjük fel úti célunk higiéniás viszonyait!

Ha külföldi országot választunk a családi nyaralásra, mindenképp tájékozódjunk a higiéniás körülményekről! Útikönyvekből és utazási blogokból könnyedén feltérképezhetjük, hogy iható-e a csapvíz, melyek az adott ország leggyakoribb egészségügyi panaszai, hol van a legközelebbi ügyeletes orvos és gyógyszertár. Fontos, hogy ha nem javasolt innunk a csapvízből, akkor még a nyaralás előtt tanítsuk ezt meg gyermekünknek, hiszen akár egy korty is súlyos panaszokat okozhat.

Szerezzünk be egészségbiztosítási kártyát és kössünk biztosítást is!

Ha az Európai Unión belül utazunk, érdemes egészségbiztosítási kártyát is igényelnünk az utazási biztosítás mellett. Az EU kártya ingyenes, gyorsan igényelhető, és rendkívül nagy segítséget nyújthat, ha sürgősségi ellátásra van szükség. Ne felejtsük el az utazási biztosítást sem, mely ma már egyszerűen megköthető online is, és védelmünk akár már másnaptól érvénybe léphet.


Szépülj alvás közben!

2017. június 01.

Vajon miért van az, hogyha este megfürdünk, és a tiszta, illatos ágyból kelünk is ki újra, csak egy zuhany után érezzük magunkat frissnek és egésznek? Vajon miért van az, hogy egyes vallások az alvást beszennyezőnek gondolják, noha életünk legértékesebb időszaka? Az alvás kiváló méregtelenítő is lehet. Miért és hogyan? Erről értekezünk! 

 

Ingyenes és a legjobb!
Az alvás a legtökéletesebb méregtelenítés, hiszen alvás közben a szervezetünknek nem szükséges másra figyelnie, végre roborálhat, és kilökheti a méreganyagokat. Alvás közben hihetetlen mértékben megnyugszunk, a légzésünk lelassul, a gondolataink a múlton persze pörögnek, álmodunk, de újabb élmények, ingerek nem érnek. Amíg alszunk, a szervezetnek nem kell annyira résen lennie. Végre foglalkozhat helyreállítással. Ilyenkor a máj, a vese valóban képes kiválasztani. Nem iszunk folyamatosan vizet, és nem terheljük a vizelet kilökésével hólyagunkat, hanem a szervezetünkben lévő vizet valóban meg tudja tölteni testünk méreganyagokkal. A reggeli első pisilésben távozik a legtöbb felesleges anyag, és éppen ezért ez az, amit a laboratóriumokban le kell adnunk. Az alvás során azonban nem csak a máj és a vese tud fokozottan működni, más módon is sikert érhetünk el. 


Hogy be tudjon indulni a reggel

2017. május 26.

Egy átaludt éjszaka után gyakran feszült izmainknak, ízületeinknek fokozatos feloldódásra, lazításra, megmozgatásra van szüksége ahhoz, hogy frissen kezdjük a napot. Íme néhány egyszerű gyakorlat testünk „felébresztésére” ebben a tekintetben is. 

A fej és a nyak átmozgatása

- Az ágy szélén ülve, vagy mellette állva egyenes háttal, lélegezzünk lassan és mélyen háromszor; a belégzést orron keresztül, a kilégzést szájon át végezve.
- Erőlködés nélkül, lassan mozgassuk a nyakat előre-hátra (ötször).

Váll-, könyök- és csuklókörzés

- Álló helyzetben, egyenes háttal, a test mellett lazán leengedett karokkal körözzünk mindkét vállal, nagy köröket leírva, kellő időt hagyva rá. (Ötször az egyik irányban, majd ismételve szintén ötször a másik irányban).
- Ezután tegyük az ujjainkat mindkét vállunkra, majd emeljük fel a könyököt vállmagasságban, és végezzünk könyökkörzést (mindkét irányban ötször egymás után).
- Fejezzük be a gyakorlatot csuklókörzéssel ötször az egyik, majd ötször a másik irányban.


Hogyan szabaduljunk meg a narancsbőrtől?

2017. május 18.

Már most huszonfokok vannak, rövidesen nyár, strandidő. Fürdőruha...a narancsbőrödre gondolva valószínű, felhördülsz, és visszavágyod a téli hideget. De nincs veszve semmi, van még időd. Coco Chanel szavaival élve: "Nincs ronda nő csak lusta". Most valószínűleg felhördülsz, hogy ez nem igaz narancsbőr esetén, mert a genetika alapvetően meghatározza, hogy hajlamos vagy-e narancsbőrre. Ez igaz, viszont biztosan ismered azt a kutatást, amit külön nevelődő, egypetéjű ikerpároknál végeztek- a kutatási eredmények szerint 30% genetika, 70% külső hatások határoznak meg bennünket. Ennek fényében pedig nem reménytelen a helyzet, ugye? 

 

A cellulit kifejezést egy francia táplálkozás-szakértő vezette be, amely kifejezés nem összekeverendő a cellulitisz szóval, mivel a cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladása, míg a cellulit a bőrben lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környezetükből magukhoz vonják a vizet, és egyre nagyobb ún.”gömböcskéket” alakítanak ki. Ez a nedvesség ödémát okoz, amik egymással találkozva csomókká alakulnak, a rostok szerkezetét megszakítják, így a bőr felülete egyenetlenné válik,- narancshéjra hasonlító küllemet vesz fel. Innen a narancsbőr kifejezés.  Elsősorban a csípőtájon és combokon jelentkezik, és fokozatosan alakul ki. 

A cellulit fokozatai:
0. fokozat:a bőr ráncolásával még nem váltható ki, álló és fekvő helyzetben a comb és a far bőre sima. 
1. fokozat: a bőrfelszín sima, de széthúzva már egyenetlen a felszín. 
2 fokozat:felállva látható az egyenetlenség,fekve még nem.
3. fokozat:állva és ülve is látható - sokszor ruhán keresztül is. 

Fáj a vádlija, hideg, száraz a bőre? – Ez lehet az érszűkület jele is

2017. április 30.

érszűkület

Előfordul, hogy sokáig nem okoz panaszt, de járáskor rendszeresen jelentkező vádlifájdalom esetén érdemes megvizsgáltatni, nem érszűkület áll-e a háttérben. Dr. Kósa Éva, a Kardioközpont angiológusa a betegség további tüneteiről és a kezeletlen betegség következményeiről beszélt. 

Az érszűkület tünetei az egyes fázisokban

Az érszűkület leggyakrabban az alsó végtagokat friss vérrel ellátó verőerek, az artériák falában létrejövő meszes lerakódások, majd szűkületek következtében kialakuló betegség, melynek következtében az érintett szövetek oxigénellátása csökken. A betegség más szerveket, például a hasi ereket vagy a vesét is érintheti, illetve fennállása esetén a szív és az agy ereinek érintettségére is számítani lehet. Ez fordítva is igaz, így korábbi szív-vagy agyi infarktus elszenvedése után, valamint dohányzókban, cukorbetegekben, magas vérnyomás és vérzsírok fennállásakor vagy családi halmozódás esetén különös figyelmet kell szentelni az érszűkületnek.  

Az alsó végtagokat érintő érszűkületnek négy, egyre súlyosabb fokot jelző stádiuma van:


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...54