sub

Információk, érdekességek

Repedtsarkúak, sorakozó! Szandálszezon és a sarok bőrének ápolása

2021. július 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Pocsék cipőben - esetleg a lábujjak közt pántos flip-flopban várni a nyarat? Ennek semmi értelme! A sarokrepesztő divatcsukák helyett a jó cipő, az érzékeny lábfejekre pedig a megelőzés a megoldás. Szakértői tanácsok a töredezett sarok ellen.  

Nem vagy egyedül! Nem csak Te nem tudod hordani a flip-flop papucsot!

Az emberek normális többsége nem szereti, ha a két lába ujja közt izgatja valami a bőrét. Egy-egy vízhólyagnál nagyobb bajt is tud okozni az ilyen papucs, mivel a lábujjak között kialakuló sebek könnyen elfertőződhetnek nehezen gyógyuló orbáncot okozó baktériumokkal. Az efféle fertőzések a lábujjak közötti repedések, sebek körül gyakoribbak, mint a saroktájékon. A lábujjak közt kialakulhat sipoly, bőrkeményedés is. Aki tehát úgy érzi, hogy ez nem az ő divatja, helyesen gondolkodik!

Öröklött tényező

Az, hogy kinek mennyire szarusodik a bőr a sarkán, részben öröklés kérdése, s csak másodsorban az ápolásé. Aki erre hajlamos, jobban oda kell figyelnie. Fokozott szarusodás észlelhető elsősorban azokon a helyeken, ahol a bőr nagyobb mechanikai igénybevételnek van kitéve, pl., ahol a cipő nyom. Ugyanígy, ha a lábnak statikai problémái vannak, csontkinövés, bütyök vagy lúdtalp, akkor a terhelés nem az egészséges egyenletességgel oszlik meg a talpon, ami szintén hozzájárul a vérrel rosszabbul ellátott, szarusodásra hajlamosabb bőrfelületek elkülönüléséhez.

A jó cipő fél siker!

Természetesen a bőrkeményedések kialakulásában közrejátszik az is, milyen cipőt hordunk. Az érzékeny bőrűek cipője legyen különösen puha bőrből készült, párnázott talpú. Még alapvetőbb követelmény, hogy sehol se nyomjon. A betétes cipő csak akkor jó, ha teljesen a talphoz van szabva. A sarkat teljesen szabadon hagyó, pántos szandálokba biztosan nem izzad bele a láb, viszont könnyebben kiszárad, amit csak tetéz az a por és piszok, ami így akadálytalanul tapad rá a sarokra, tovább szárít, ezért aztán nagyon sokaknál elkerülhetetlen, hogy véresre repedjen a bőr. Aki örökölte a sarok kirepedezésére való hajlamot, legjobb, ha nem hord csúszda-szerű cipőket, kerüli a túl magas sarkokat.


Bikinik, minik, popsik és cicik

2021. július 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha nyár, akkor bikini! Igen ám, de mit tegyen az ember lánya, ha dögösen akar kinézni? Ha van itt-ott egy kis banyaháj, vagy ha túl kicsi a cici és túl nagy a hátsó? Esetleg fordítva?Bújjunk el egy fűzfa alá, és ápoljuk régóta meglévő önbizalomhiányunkat? Inkább nézzük a HarmoNet trükkjeit!  

Tavaly nyáron felhívott a barátnőm, mielőtt jött hozzám vendégségbe a nyaralómba. 30 kilót fogyott - még ugyanennyi hátra volt. Azzal a hírrel hívott, hogy: - Képzeld, vettem egy bikinit, és abban jövök! 
Nagyon büszke voltam rá (ö is magára) - és arra, hogy végre elfogadja magát annak, aki valójában. Halad a célja felé, és bár a teste nem egy magazin címlapjára való, de valódi, a korának megfelelő és szép ahogy van.

Nagy cicik – diszkréten csinik!

Aki bővében van kebelnek, ne dugdossa a ciciket, inkább terelje oda a kíváncsi szemek figyelmét egy formás, jól ölelő melltartóval. Kerülje a nagy mintákat, a legjobb, ha a nyár trendszíneiben, például sárgában, de önmagukban mintás, vagy teljesen egyszínű felsőt keres. Ha a popsi is vaskosabb, egyszerűen tekerjen maga köré egy csinos strandkendőt, ha azonban az altájakon van inkább a mutogatni való, legjobb, ha a bugyi ámulatba ejtő, különleges darab. Nem fontos, hogy a bikini két része azonos duó tagja legyen, bátran lehetünk merészebbek is! Szép, ha az alsó mérete kiegyenlíti a felső „terjedelmet”. A mell alatt, középen megköthető felsők nagyon csinosak lehetnek.

Pici a cici – nagy az önbizalom!

A divat trend egyre inkább a kis cicijű, fiús lányokat keresi, így eljött a te időd! A nagy mintás bikini erősít, de a legbiztosabb ha egy kissé tömött felsőt készít magának az akit ez a dolog kifejezetten zavar. A különleges bugyik - masnival, övvel, kötővel megbolondítottak – sokkal izgalmasabbá teszik az egész komplét. A pici cicire a legjobb "gyógyír": a merevítős, push-up bikinifelső.

Fenékben erősebb?

A popsik nem túl vonzóak, ha lóg rajtuk a háj, vagy ha narancsbőrösek. Vegyél inkább starndkendőt, vagy egy mini fazonú, hosszított bikini alsót. Ha a lábaid túl rövidek, akkor pedig a hosszú strandkendő lehet a te megoldásod, és az, ha a melltartóra helyezed a hangsúlyt.


Őrizzük meg a nyár nyugalmát!

2021. július 10.

Fotó: 123rf.comA nyári vakáció alatt addig szorítóan sürgős napi tennivalóink abbamaradtak, „lelassultunk”, kikapcsolódtunk – így szervezetünk endorfint („boldogsághormont”) választott ki. Ahhoz, hogy megőrizzük jó közérzetünket, a feltöltődés pozitív hatásait a vakáció utáni hétköznapokban, alkalmazzunk stresszoldó praktikákat! Íme néhány közülük.

Engedjünk meg magunknak napi 30 perc meditálást!

Ébredés után, a jó napkezdéshez, az ebédidő körüli pihenő idején, a feltöltődéshez vagy lefekvés előtt a könnyebb elalváshoz és a pihentető álomhoz ajánlott.

• Egyenes háttal, de nem mereven tartva, leszegett fejjel, lazán tartott szemhéj mellett nyitott szemmel üljünk le egy székre. Enyhén behajlított lábbal a talpunkat nyugtassuk a talajon, a vállunkat tartsuk lazán. 
• Végezzünk belégzést orron át, majd lassan kilégzést a szájon keresztül.
• Képzeljük el, hogy gondolataink kis, múlékony felhők belsejében rejtőznek. 
• Közömbösen hagyjuk elhaladni őket magunk előtt. Ugyanis gyakran el akarjuk hessegetni egyes gondolatainkat, de nem sikerül, vagy törekszünk megjegyzésükre – és ekkor sokasodnak, megzavarva lelki békénket. A lényeg, hogy az említett „felhőmódszerrel” hagyjuk őket eltávozni, és mindig térjünk vissza a megfelelő légzéshez, hogy koncentrálni tudjunk folyamatosan a jelen pillanatra.


A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

2021. július 07.

Fotó: 123rf.com

A King’s College London kutatása szerint a többség túl vékony rétegben keni magára a napvédő krémet, így a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani a leégés ellen. A bőrpír fájdalmas ugyan, de pár nap alatt elmúlik, az igazi kockázatot az jelenti, hogy minden egyes bőrégés növeli a melanoma kialakulásának veszélyét.

Milyen törődést igényel a leégett bőr?
A bőr égő érzéssel kísért fájdalmas vörösséggel, majd hámlással reagál, ha túlzottan nagy mennyiségben és túl erős napfény éri. A leégés kellemetlen tünetei a megfelelő kezelés mellett pár nap alatt enyhülnek, attól függően, hogy milyen súlyos volt a kiinduló állapot. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondta, hogy napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető.

Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítmények hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a bőr regenerációját és igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt, mivel az újdonképzett bőr nagyon vékony és ismét gyorsan leéghet.

A napégés növeli a melanoma kockázatát

A napfény UVA és UVB sugarai egyaránt befolyásolják a bőrünk kinézetét. Ha túlzásba visszük a napozást, a napégés mellett a bőr ráncosodását, öregségi foltok megjelenését is okozhatjuk. Fontos, hogy a napvédő krém egyaránt védelmet nyújtson mindkét típus ellen.


Fokozottan ügyeljen az intim higiéniára a nyáron

2021. július 07.

Ahogy beköszöntött a kánikula, aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, hogy némileg felfrissüljön a hűsítő vízben. Azonban sok nő számára ez egyet jelent az intim fertőzésekkel, így inkább elkerüli a fürdőket, strandokat. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől megkérdeztük, vajon milyen megelőző intézkedéseket tudunk tenni, illetve milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz.

A fotó illusztráció: pixabay.comA nyári hónapokban a forró és párás környezet sajnos megnöveli a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ilyenkor leggyakrabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő. Lássuk, milyen módszerekkel őrizheti meg intim egészségét a legmelegebb időszakban!

Jól szellőző fehérneműt válasszon!

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása – főleg nyáron-, hiszen a rosszul szellőző ( pl. műszálas ) anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerülje lehetőleg a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását!

A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek is csak fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Ne maradjon nedves fürdőruhában!

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat! Éppen ezért fontos, hogy miután megmártózott, cserélje át a fürdőruháját!

Nem mindegy, mit eszik

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a candida fertőzések, többek között azért, mert többet nyúlnak ilyenkor szénhidrátokhoz, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságunkat lehetőleg vízzel csillapítani.

Lactobacillus kúrára fel!

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobaccilusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotikum kúra után). Amennyiben hajlamos az intim fertőzésekre, érdemes nyáron – főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után- lactobacillus kúrát tartani, mellyel növelni lehet a mennyiségüket, így elkerülhetjük, hogy a kórokozók elszaporodjanak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...90