sub

Információk, érdekességek

Stresszmentes nyaralás

2018. július 27.

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell érte. Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre. Mégis mi minden szolgálhatja jó közérzetünket, egészségünket? Pontokba szedtük.  

Van-e közös a nyaralásban és a karácsonyban? Hogyne! Mindkettő gyakran jár stresszel, ebből adódóan családi perpatvarral és nemegyszer kisebb-nagyobb rosszulléttel, sőt gyengélkedéssel is. Jó közérzetünk, egészségünk érdekében az alábbiakra érdemes figyelni:


BŐRALLERGIA

Akkor alakulhat ki váratlanul, ha egyszerre túl sok napsugárzás ér bennünket, avagy napozószerünk összetevői irritálják érzékeny bőrünket. Ezenkívül természetesen az új, szokatlan környezet is számtalan okot szolgáltathat ahhoz, hogy kellemetlen allergiás reakciónk alakuljon ki.

Segítség: léteznek speciális, az allergiás tüneteket enyhítő gélek és kenőcsök, amelyek a rovarcsípés utáni viszketést is enyhítik. Az allergia elleni tabletták pedig - például a kalcium - "belülről" védenek bennünket a kellemetlen tünetekkel szemben.


Közös nyaralás - hogyan ne menjetek egymás agyára?

2018. július 24.

A nyaralás hosszabb időre összezár két embert. Ez alatt sok minden kiderülhet a másikról, amit esetleg még nem is tudtunk, vagy csak sejtettünk. Ezért az együtt töltött szabadságot egy kapcsolat próbájának is felfoghatjuk, és ez nem csak a legelső alkalomra vonatkozik. Ha kicsit odafigyelünk, és nem siklunk el a jelek felett, a közös nyaralás során évről évre tesztelhetjük kapcsolatunkat, annak hullámzását és pillanatnyi állapotát.  

Az első együtt töltött hét

A legelső nyaralást egy kezdődő kapcsolatban akár mini-összeköltözésnek is felfoghatjuk.

Nem kell, hogy már a hotelben kedvünket szegje kedvesünk szanaszét hagyott alsóneműje vagy éppen a le nem hajtott WC-ülőke, azonban utólag érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyire tolerálhatóak részünkről az itt felfedezett apróságok, és a párunk mennyire volt nyitott az ezekkel kapcsolatos felvetéseinkre. Ugyanis a későbbi, valós összeköltözés során éppen ezek a pici dolgok tudják majd alattomosan megmérgezni a kapcsolatot.


Vasárnap sem érdemes délig durmolni ...

2018. július 17.

Bár azt hisszük, kifejezetten jót tesz a hétvégi henyélés, hétfőn "visszacsap" a kétnapos hosszabb alvás.  

Amennyiben hétfő reggel alig tudunk kikászálódni az ágyból és úgy nézünk ki, mint akit kifacsartak, most megkapjuk a pontos magyarázatot a dologra: lehet, hogy a hétvégi túl sok alvás miatt szenvedünk.

Kutatók szerint ugyanis nem tesz jót a több alvás hétvégente: túl fáradttá tesz minket az újabb hét kezdetére. Sokan egészen szerdáig „tántorognak”. A meghosszabbított alvás hatásai közé tartozik a lassabban működő memória- és reakcióidő is, amely megmagyarázza, miért érezzük magunkat lassúnak és szinte bármire képtelennek hétfő reggelente. Az alvási szokások ismétlődő váltogatása idővel kövéríthet és hajlamosabbá tehet arra, hogy visszaszokjunk a cigarettára, kávéra – mutatott rá egy kutatás.

A Chicagói Rush egyetem tanulmánya, mely arra kereste a választ, hogyan befolyásolja reakcióidőnket az alvási szokások változtatása, azt sugallja: már 2 óra „hosszabbítás” miatt rosszabbul érezhetjük magunkat a hét kezdetén.


Éld át a nyarat...hálával!

2018. július 15.

Szép lassan eltelik az év legmelegebb, sokak számára legfelszabadultabb évszakának első hónapja és azon gondolkoztam, hogy az év többi időszakában, milyen sokszor, sokaktól hallom, hogy:

           „Mikor lesz már nyár, elegem van a szürkeségből!”

          „Mikor lesz már jó idő, olyan hideg van és unom a sok meleg ruhát!”

          „Most nincs időm rá, majd nyáron pihenek!”

Ha Te is azok közé tartozol, akik nyáron vannak elemükben, akik ilyenkor tudnak kiteljesedni, akkor hajrá, most adj hálát a melegért! Most adj hálát a nyári szabadságért! Most élvezd a napsütést és a kellemes nyári szellőt!

Azt látom, hogy sokszor várunk valamit, vágyjuk, hogy eljöjjön, és amikor épp benne vagyunk, épp megélhetnénk, valahogy nem tudjuk kellőképpen meghálálni, nem tudjuk kellőképpen értékelni azt.

Tipp:

Kellemes nyárestén ülj le a szabadba, hunyd be a szemed és próbáld meg tudatosan megélni, megérezni a nyarat, annak energiáját, erejét. Éld át mindazt, amit ez az évszak jelent számodra, és értékeld az összes pillanatot, melyért hálával tartozol e ragyogó évszaknak.

Ha van kedved, vedd elő a Hálanaplódat, és írd össze azokat a nyári pillanatokat, melyek sok örömet okoztak számodra és csodás, hálás emlékeket idéznek fel benned! Még jobban segít majd felidézni a hála érzését, ha egy-egy jól sikerült, emlékekkel teli képet is beragasztasz a naplódba.


Nyáron is fitten a változókorban

2018. július 13.

A nyári hőség változókorban különösen megterhelő lehet. Ekkor a kánikulától függetlenül olyan kellemetlen tünetek gyötrik a nőket, mint az izzadás, hőhullámok, ingerlékenység, alvászavar. Ezeket pedig sajnos csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Hogy miként lehet elviselni a nyári kánikulát klimax idején, arra dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza adott hasznos tanácsokat.

A menopauza komoly változástokat hoz a nők életében, mind lelki, mind fizikai oldalról. Ezzel ugyanis lezárul egy korszak, ráadásul mellette igen kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Érdemes tudni, hogy a klimax nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem hosszú évek alatt játszódik le -  egyes esetekben akár 10-15 évig is eltarthat. Kezdetben csupán a progeszteron szintje csökken, és ösztrogéndominancia alakul ki. Később már az ösztrogén mennyisége fogyatkozik meg, míg végül egyre gyakoribbá válnak az anovulációs ciklusok, majd teljesen meg is szűnik a peteérés és a menstruáció.

Sajnos a változókor beköszöntével számos panasz teheti kellemetlenné a mindennapokat, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben. A legjellemzőbb tünetek a hőhullámok, a csökkent melegtűrés, a fokozott izzadás, valamint alvászavarok, depresszió, libidóhiány, hangulatzavarok is jelentkezhetnek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...63