sub

Információk, érdekességek

A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

2021. július 07.

Fotó: 123rf.com

A King’s College London kutatása szerint a többség túl vékony rétegben keni magára a napvédő krémet, így a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani a leégés ellen. A bőrpír fájdalmas ugyan, de pár nap alatt elmúlik, az igazi kockázatot az jelenti, hogy minden egyes bőrégés növeli a melanoma kialakulásának veszélyét.

Milyen törődést igényel a leégett bőr?
A bőr égő érzéssel kísért fájdalmas vörösséggel, majd hámlással reagál, ha túlzottan nagy mennyiségben és túl erős napfény éri. A leégés kellemetlen tünetei a megfelelő kezelés mellett pár nap alatt enyhülnek, attól függően, hogy milyen súlyos volt a kiinduló állapot. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza elmondta, hogy napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, amivel a hólyagok kialakulása megelőzhető.

Erre hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselék alkalmazása a legjobb. A gyógyszertárakban, drogériákban is beszerezhető, e célra kifejlesztett gyulladáscsökkentő készítmények hidratálják a bőrt, segítik a hólyagok alatt a bőr regenerációját és igazoltan felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkentik a szöveti károsodást. Napégés után pedig néhány napig kerüljük a direkt napfényt, mivel az újdonképzett bőr nagyon vékony és ismét gyorsan leéghet.

A napégés növeli a melanoma kockázatát

A napfény UVA és UVB sugarai egyaránt befolyásolják a bőrünk kinézetét. Ha túlzásba visszük a napozást, a napégés mellett a bőr ráncosodását, öregségi foltok megjelenését is okozhatjuk. Fontos, hogy a napvédő krém egyaránt védelmet nyújtson mindkét típus ellen.


Fokozottan ügyeljen az intim higiéniára a nyáron

2021. július 07.

Ahogy beköszöntött a kánikula, aki csak teheti, vízparton tölti az idejét, hogy némileg felfrissüljön a hűsítő vízben. Azonban sok nő számára ez egyet jelent az intim fertőzésekkel, így inkább elkerüli a fürdőket, strandokat. Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől megkérdeztük, vajon milyen megelőző intézkedéseket tudunk tenni, illetve milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz.

A fotó illusztráció: pixabay.comA nyári hónapokban a forró és párás környezet sajnos megnöveli a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ilyenkor leggyakrabban gombás fertőzés lép fel, ám a bakteriális húgyúti problémák esélye is megnő. Lássuk, milyen módszerekkel őrizheti meg intim egészségét a legmelegebb időszakban!

Jól szellőző fehérneműt válasszon!

Nagyon fontos a megfelelő fehérnemű választása – főleg nyáron-, hiszen a rosszul szellőző ( pl. műszálas ) anyagból készült darabok igencsak kedveznek a káros mikroorganizmusok elszaporodásának. Ugyanígy kerülje lehetőleg a tangákat is, hiszen nagyban segítik a végbél környékén élő kórokozók hüvelybe jutását!

A szakemberek ezeken kívül a túl szűk nadrágoktól is óva intenek, mivel ezek is csak fokozzák az izzadást, így nedves környezetet teremtenek.

Ne maradjon nedves fürdőruhában!

A nedves fürdőruhák kiváló táptalajt nyújtanak a gombák elszaporodásának, hiszen azok a meleg, nedves környezetben érzik a legjobban magukat! Éppen ezért fontos, hogy miután megmártózott, cserélje át a fürdőruháját!

Nem mindegy, mit eszik

Megfigyelések szerint nyáron gyakoribbak a candida fertőzések, többek között azért, mert többet nyúlnak ilyenkor szénhidrátokhoz, édességekhez, cukros üdítőkhöz. Érdemes ezért (is) inkább szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, és a szomjúságunkat lehetőleg vízzel csillapítani.

Lactobacillus kúrára fel!

Sokkal nagyobb eséllyel lépnek fel különböző hüvelyi fertőzések, ha a lactobaccilusok mennyisége valamiért lecsökken (pl. antibiotikum kúra után). Amennyiben hajlamos az intim fertőzésekre, érdemes nyáron – főleg nyaralás előtt és/vagy betegségek után- lactobacillus kúrát tartani, mellyel növelni lehet a mennyiségüket, így elkerülhetjük, hogy a kórokozók elszaporodjanak.


5 dolog, amit elrontunk a naptej használatakor

2021. július 06.

Végre hivatalosan is itt a nyár, és ezzel együtt a napfürdőzés szezonja. Ilyenkor mindennél fontosabbá válik a fényvédelem. A megfelelő napvédő krém nemcsak a leégés ellen véd – ezáltal pedig csökkenti a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát – hanem több kedvezőtlen bőrelváltozás ellen is védelmet nyújt. Ám mindez csak abban az esetben igaz, ha jól használjuk. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa elmondta, mire figyeljünk.

Fotó: 123rf.comA bőrünk nem felejt, így nagyon fontos, már gyermekkortól ügyeljünk a fényvédelemre. Ha valaki élete során többször leég, akkor a kedvezőtlen hatások összeadódnak, majd egy későbbi életkorban láthatóvá is válnak. Korai ráncosodás, máj- és öregségi foltok, egyenetlen bőrszín és a legveszélyesebb szövődmény, a bőrdaganat kialakulását is kockáztatjuk így. Sokszor azt hisszük, hogy védve vagyunk a nap alatt, hiszen bekentük magunkat napvédő krémmel, ám a következőkre gyakran nem figyelünk.

Elfelejtünk néhány testrészt

Talán jártunk már úgy, hogy például a vállunk vagy lábunk egyes részeire nem jutott naptej, vagy nem elég. Persze erről nem a krémezés során szereztünk tudomást, csak utólag, a nap végén egy fura alakban lepirult terület figyelmeztetett a hiányosságunkra. Gyakran azonban nem csak egyes területek, hanem teljes testrészeink maradnak védelem nélkül: a kopaszodó, vagy nagyon rövidre nyírt hajú férfiak például nem gondolnak a fejbőr napvédelmére, de nőknél is fontos a haj választékának vonalát bekrémezni. A fülcimpa és a lábfej szintén sokszor elfelejtett terület.

Túl későn használjuk

A napvédő krémeknek a felvitelt követően átlagosan fél órára van szükségük ahhoz, hogy megfelelően ki tudják fejteni hatásukat. Ezért nem jó megoldás, ha valaki a strandra érkezve, gyorsan vízbe csobbanás előtt sietve elkeni magán a fényvédőt. A legjobb, ha még indulás előtt, a lakásban alaposan eldolgozzuk a bőrön – ügyelve a gyakran elfeledett testrészekre is – és a strandon már csak időnként ismételjük a műveletet. A ruházattal ugyanis ledörzsölhetjük a krémet, illetve a vízálló terméket sem elég csak egyszer használni, több alkalommal – attól függően, hogy mennyit vagyunk vízben vagy mennyit izzadunk – a bőrt újra be kell kenni.

Csak a strandon kenjük be magunkat

Fényvédelemre nem csak a strandon, vízparton van szükségünk, hanem mindig, ha a szabadban napon tartózkodunk. Akkor is használjunk tehát napvédő krémet, ha például sétálni vagy kirándulni indulunk.


Szépülj alvás közben!

2021. július 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vajon miért van az, hogyha este megfürdünk, és a tiszta, illatos ágyból kelünk is ki újra, csak egy zuhany után érezzük magunkat frissnek és egésznek? Vajon miért van az, hogy egyes vallások az alvást beszennyezőnek gondolják, noha életünk legértékesebb időszaka? Az alvás kiváló méregtelenítő is lehet. Miért és hogyan? Erről értekezünk!  

Ingyenes és a legjobb!

Az alvás a legtökéletesebb méregtelenítés, hiszen alvás közben a szervezetünknek nem szükséges másra figyelnie, végre roborálhat, és kilökheti a méreganyagokat. Alvás közben hihetetlen mértékben megnyugszunk, a légzésünk lelassul, a gondolataink a múlton persze pörögnek, álmodunk, de újabb élmények, ingerek nem érnek. Amíg alszunk, a szervezetnek nem kell annyira résen lennie. Végre foglalkozhat helyreállítással. Ilyenkor a máj, a vese valóban képes kiválasztani. Nem iszunk folyamatosan vizet, és nem terheljük a vizelet kilökésével hólyagunkat, hanem a szervezetünkben lévő vizet valóban meg tudja tölteni testünk méreganyagokkal. A reggeli első pisilésben távozik a legtöbb felesleges anyag, és éppen ezért ez az, amit a laboratóriumokban le kell adnunk. Az alvás során azonban nem csak a máj és a vese tud fokozottan működni, más módon is sikert érhetünk el.

A bőr, mi mindent végez el helyettünk?

Ugyan nem tudunk a bőrünkön át lélegezni, mint a törzsfejlődés egyes csodái, pl. bizonyos puhatestűek, azonban képesek vagyunk a bőrön át méregteleníteni. Ez azt jelenti, hogy a szervezet a bőrön át nem csupán izzadni képes, ami szintén méregteleníti is, de elsősorban hőleadást, így a víz és só elhajtását szolgálja, hanem kipárologtatjuk méreganyagainkat a bőrön. Reggelre ezért legtöbb embernek izzadás nélkül is lesz egy illata. Szárazon is érezhetjük, hogy ez nem egészen olyan, mint fürdés után.
 

Akkor minek fürdünk mégis este?

Természetesen a higiéniához hozzátartozik az esti lemosdás. Még fontosabb, hogy a bőr megtisztuljon, ne tömjük el pórusainkat folyton krémekkel, és pakolásokkal, hagyjuk fellélegezni, engedjük, hogy kiváljon belőle mindenféle felesleges anyag. Ehhez nagyon jó a fürdés, a tisztító fürdés, amely krémeket, sminket, és egyéb szörnyűségeket leszedi rólunk. Az is jó lehet, ha éjszakára bekrémezzük arcbőrünket egy természetes anyaggal, de engednünk kell minden héten legalább 4-5 alkalommal fellélegezni, egy-egy krémkúra után akár minden nap levegőhöz, és kipárolgási lehetőséghez juttatni szervezetünket. Az esti fürdés tehát létrehozza a méregtelenítés lehetőségét, éjszaka pedig ez megtörténik. Ha izzadtan fekszel le aludni, az izzadt por a bőrödbe ragadva megakadályozza a kipárolgást. Ha tisztán fekszel le, akkor viszont valóban kiürülsz, és jobban is alszol tőle!

Reggel pedig minek fürdünk?

Természetesen a kivált anyagokat nem várjuk meg, amíg újra részünkké válnak, hanem lezuhanyozzuk őket. Nem kell hosszasan fürdeni, és valóban nem kell naponta tízszer megmerítkeznünk, de két rövid zuhany igazán egészséges.


30 olcsó szépségápolási ötlet

2021. július 01.

A szépségápolás nem kell, hogy drága legyen - sok frissítő- és szépítőszer ugyanis eleve megtalálható az otthonunkban. Íme néhány példa, hogy néhány nagyon egyszerű dolog is milyen nagy segítség lehet!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.1. Citromlé a szép körmökért
A félbevágott citrom kiválóan alkalmas arra, hogy körmeit masszírozza velük. A citromlé kifehéríti az elszíneződött körmöket, a körömágyat pedig szépen puhítja.

2. Nyomás a feszes keblekért
Nagyon jó gyakorlat, ha tenyereit mellkasa előtt jól összenyomja, öt másodpercig úgy tartja, azután megint ellazítja. Minden nap többször ismételje meg a gyakorlatot.

3. Méz a puha ajkakért
Finom, ragadós és magas szőlő- ill. gyümölcscukor tartalma miatt jól megköti a nedvességet.

Ezen kívül inhibint tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású, így gyorsan gyógyítja a kisebb repedéseket. Kiszáradt ajkaink ismét puhák lesznek. Egyszerűen tegyen egy kicsit belőle alsó- és felsőajkára egyaránt, majd nyelvével simítsa el.

4. Kanalat a fáradt szemekre
Hűtsön le két evőkanalat, és a domború oldalát tegye öt percre a szemhéjára. Közben mozgassa valamennyire: először föntről lefelé, azután jobbról balra.

5. Tengeri sós bőrradír
Három evőkanál sót keverjen hát össze egy kis tejjel, úgy hogy sűrű masszát kapjon. Áztassa lábait öt percig meleg vízben, majd helyezze rá a keveréket. Szükség esetén rásegíthet körömkefével.

6. Hajszárító a merev nyak ellen
Merevség ellen nagyon jó a meleg - még a hajszárító melege is. Tűzze föl haját, és kezdjen neki az izomápolásnak. Közben tartson kb. 10 cm távolságot.

7. Arckrém a töredezett hajvégekre
Sprőd haj és már semmilyen kúra nem használ? Mielőtt még nekiesik ollóval, mindenképpen dörzsöljön a végekbe egy kis arckrémet, az majd stabilizálja őket.

8. Fogkefe helyett alma
Nincs kéznél a fogkeféje? Semmi baj. Evés után, most kivételesen egy alma is megteszi. Alaposan rágja meg, hogy elősegítse a nyáltermelést, és közben így masszírozza a fogínyt, és megszabaduljon a fogak között maradt ételmaradékoktól. (Eseti megoldásnak kitűnő!) 

9. Petrezselyem a kellemes leheletért
Ez a növény a rossz szájszag ellen termett. A jövőben tehát ne hagyja ott a tányér szélén a dekorációt, hanem rágja el. Magas klorofiltartalma miatt megköti a kellemetlen szagot.

10. Hullámok papírból
Göndör tincseket szeretne? Próbálja meg papír zsebkendővel, amelyet csíkokba vág, vagy összecsavar. A megmosott hajat ossza tincsekre és tekerje föl a papírcsíkokra, majd lakkozza be és szárítsa meg.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...91