sub

Információk, érdekességek

Kismamák figyelem: a felnőttkori cukorbetegség már magzatkorban megelőzhető!

2017. július 09.

Napjainkban vészesen nő a cukorbetegek száma. Világszerte és Magyarországon is. És sajnos, a gyerekek körében is. Ezt pedig nem csak a genetikai tényezők, hanem a babavárás alatti cukorbetegség és a kicsik helytelen táplálkozása is okozza. Előzzük meg!

A diabétesz csaknem félmilliárd embert érint világszerte, a betegek száma pedig egyre növekszik: a becslések szerint 2035-re mintegy 592 millió embert érint majd a betegség, ami azt jelenti, hogy a világ felnőtt népességének több mint 8%-át fogják diabétesszel kezelni. Magyarországon 2003 és 2015 között megduplázódott a cukorbetegek száma (a felnőttek és a gyermekek körében egyaránt), amelyben nemcsak a genetikai tényezők, hanem a várandósság alatti cukorbetegség és a helytelen kisgyermekkori táplálkozás is szerepet játszik. A fogantatástól számított első 1000 nap ugyanis kulcsszerepet tölt be az egészséges fejlődésben: megfelelő táplálással olyan felnőttkori népbetegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Mitől lesz valaki “cukros”? 

Amennyiben a családban előfordult már diabéteszes megbetegedés, akár hatszor nagyobb is lehet az esélye annak, hogy a gyermek cukorbeteg lesz.

A cukorbetegség kialakulásában azonban nemcsak az öröklött hajlamok, hanem a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás és a várandósság alatti hormonális változások is szerepet játszanak.

A cukorbetegségnek éppen ezért három típusát különböztetjük meg:

  • a főként autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt,
  • az egészségtelen életmóddal szorosan összefüggő 2-es típusú diabéteszt,
  • illetve a terhesség alatti (gesztációs) diabéteszt.

A kismama táplálkozása a baba felnőttkori egészségét is meghatározza

A terhességi cukorbetegség szénhidrát-anyagcserezavar: a kismamák egy részénél a hasnyálmirigy (amely a vércukorszintet szabályozó inzulint termeli) nem képes megfelelni a várandósság alatti fokozott igénybevételnek, ennek következtében pedig jelentősen megemelkedik a vércukorszint. Az inzulinrezisztencia általában a terhesség második trimeszterében alakul ki, és egészen a baba világrajöveteléig fennállhat.


Hosszabb autóút trombózis után - Mi a teendő?

2017. július 04.

Trombózis után a betegnek több mindenre is szükséges odafigyelnie, hiszen ha egyszer már kialakultak vérrögök, úgy lényegesen nagyobb eséllyel következik be újra az állapot. Éppen ezért fokozott figyelmet kell ezentúl fordítani a prevencióra. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája elmondja, mennyire veszélyes az, ha az illető hosszabb autóútra vállalkozik.

Nem csak a repülőút okozhat gondot

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a hosszabb repülőút bizony megnöveli az életveszélyes mélyvénás trombózis és tüdőembólia kialakulásának kockázatát. Éppen ezért ekkor a betegek felkeresik orvosukat, és érdeklődnek a teendőkről. Azonban azt többen nem tudják, hogy nem csupán a repülőn ülve nő meg a vérrögök keletkezésének rizikója, hanem bizony több órás  - főleg autóbusz -, autóutakon –és vonaton - is. Ennek oka, hogy a tartósabb mozdulatlanság, immobilitás, a lábak lógatása miatt a vénákban a véráramlás lelassul, ami pedig elősegíti a vérrögök kialakulását. A rizikót csak tovább fokozza, hogy az emberek többsége az utazás alatt kevesebb folyadékot fogyaszt, mint máskor, és ez csak még tovább fokozza a vér pangását. Az autó és a vonat valamivel kevesebb rizikóval jár, mert a beteg saját akaratából fel tud kelni, járni, leáll a kocsival stb. Ez ezekben az utazási módokon megoldható, de a társas buszutazások ugyanakkora rizikóval járnak, mint a repülés.

Utazás trombózis után

Mivel trombózis után kiemelt figyelmet kell fordítani a prevencióra, ezért minden olyan szituációban ki kell kérni szakorvos véleményét, mely megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét. Ilyen például az, ha valaki 3 óránál több ideig tartó utazásra vállalkozik - legyen szó repülő/vonat/busz/autóútról.


A cink és a cinkpótlás fontosabb, mint gondolná!

2017. június 28.

Ön tudja, hogy milyen fontos szerepet tölt be a szervezetében a cink? Mindössze 2-3 gramm cink található a szervezetben, és mégis több mint 200 enzimatikus reakcióban vesz részt. A számos érintett biokémiai folyamatnak köszönhetően ennek a létfontosságú nyomelemnek az élettani hatása szerteágazó. Cink szükséges a sejtosztódáshoz, a fehérjék és az örökítő anyag előállításához, az immunrendszer működéséhez éppúgy, mint a sebgyógyuláshoz, a pajzsmirigyfunkcióhoz, illetve ahhoz, hogy tökéletesen működjön a szaglás és az ízlelés.

Mint kiderült, nem csupán egyetlen szerv működéséhez köthető a cink, és annak a hiánya sem csak egyetlen működés károsodásában nyilvánulhat meg.

  • Cink hiányában az immunrendszer gyengülése tapasztalható, amit a betegek úgy érzékelnek, hogy egyik fertőzésből könnyen a másikba esnek. A cinkkel való megfelelő ellátottság a náthás, influenzás és egyéb légúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és legyőzésében is segíthet. Mindez az időskorúaknál, akik sok esetben egyoldalúan táplálkoznak, és nem fogyasztanak a táplálékukkal kellő mennyiségű cinket, fokozottan igaz. Esetükben több vizsgálat is igazolta azt, hogy a cinkpótlás erősítené az immunrendszerüket.
  • Cink szükséges a mozgásszervrendszer működéséhez, a csontok épségének a fenntartásához. Kimutatták, hogy cink hiányában a kalcium sem képes a hatását tökéletesen kifejteni, és gyakrabban alakul ki csontritkulás.
  • Ha nem jut elegendő cinkhez a szervezet, akkor elhúzódó lehet a bőrréteg, a hám újraképződésének a folyamata, azaz túl sokáig tarthat a sebgyógyulás. Erre különösen kellene figyelni műtéti beavatkozásokat, csonttöréseket követően.
  • Amennyiben a férfiak cinkszintje nem megfelelő, akkor annak a megtermékenyítő képességük láthatja a kárát, és sokáig várathat magára a partner teherbe esése.
  • Végül, de nem utolsósorban megemlítendő, hogy a cink a szépségért is felelős nyomelem. Cink szükséges a haj, a bőr és a köröm egészséges, tetszetős megjelenéséhez. Sok esetben a köröm töredezettségére, a pattanásos bőrre vagy az élettelen, töredezett hajra is megoldást kínálhat a szervezet cinkkel való ellátása. 

Ellenőrizzük a szívverésünket!

2017. június 25.

 Az idei Szívritmus Hetét a szervezők a nemrég elhunyt kiváló színész, Roger Moore emlékének is ajánlják, aki szívritmuszavarának felfedezése óta számos alkalommal támogatta a szívbetegségekkel kapcsolatos felvilágosító kampányokat

A normálisan működő szív az alapja az általános egészségnek, az egészséges életvitel lehetőségének. A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, évente több mint 17 millió ember halálát okozva a világon. A legtöbb ember olyan életmódot él, amely számos kockázatot jelent a szív egészségére nézve, éppen ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a szívünk állapotával, és azzal, hogy milyen módon tudjuk csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, a következmények súlyosságát.

Szívritmuszavar - Az intő jel

A szívbetegségek egyik legfőbb jele a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szív szabálytalan verése. A szabálytalan szívverésnek számos oka lehet, különböző lehet az időtartama és az intenzitása is. Egy egészséges embernél egy néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart, vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szívritmuszavaruk van, így az őket fenyegető kockázatokról sem tudnak – és a kockázatok elkerüléséért sem tesznek semmit.

Az idei Szívritmus Hete világszerte a nem diagnosztizált szívritmuszavar veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet.

  • Pitvarfibrilláció

A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció: a szív nem ritmusosan húzódik össze, és ezt a legtöbb esetben a pulzus mérésekor is lehet érezni. A szívpitvar rendszertelen összehúzódása miatt a vér áramlása is eltér a normálistól, egy része visszamaradhat a pitvarokban, ott megalvadhat, és vérrög képződhet. A vérrög a véráramba jutva érelzáródást okozhat, az agyban pedig stroke-ot. A pitvarfibrilláció mintegy ötszörösére növeli a stroke kockázatát, és a stroke egyik leggyakoribb kiváltó okának is tekinthető. Évente közel 3 millió ember kap stroke-ot pitvarfibrilláció következtében.


Melanoma megelőzés – A fényvédelem és az önvizsgálat nem elég!

2017. június 13.

Az utóbbi időszakban szinte naponta diagnosztizálok rosszindulatú bőrelváltozást, ezek közt a festéksejtes elváltozásokból kiinduló melanomát is, pácienseim körében – számol be megdöbbentő tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa. Sajnos egyáltalán nem ritka a fiatal korosztály érintettsége, előfordult, hogy 18 évesnél fiatalabb betegemnél igazolt a szövettani vizsgálat melanomát. A súlyos lefolyású betegség ellen a fényvédelem és az önvizsgálat mellett a rendszeres anyajegyszűrés, a korai diagnózis nyújt védelmet.

Mennyire fontos a fényvédelem a megelőzésben?

- A fényvédelem fontos, ám könnyen megtévesztő lehet, ha kizárólag erre az egy tényezőre hívjuk fel a figyelmet. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy a melanomás esetek egyre gyakoribbak a 20-as éveikben járók körében is, ők pedig nem kizárólag a saját életmódjuk miatt vannak veszélyben, hanem a gyermekéveikben elszenvedett napfény károsodások miatt is.

Ha valaki most nem jár szoláriumba, nem dohányzik és 11 és 15 óra között nem tartózkodik a napon, könnyen azt hiheti, hogy szűrővizsgálatra sincs szüksége, hiszen mindent elkövet a megelőzés érdekében. Pedig a bőr nem felejt, a gyermekkori leégéseket „elraktározza” és a következménye évekkel később is jelentkezhet.

A másik gyakori tévedés, hogy a fényvédelem kapcsán főként csak a nyaralások, nyári strandolások jutnak eszünkbe. Emiatt a szabadban töltött idő egyéb változataira – sport, városnéző séta, fűnyírás a kertben - ártalmatlan tevékenységekként gondolunk, pedig az eközben elszenvedett napégés, a bőrt érő UV-sugárzás épp olyan rizikófaktor, mint ha a strandon pirulunk le. Emiatt gondolom, hogy könnyen félrevezető lehet, ha kizárólag a fényvédelemre hívjuk fel a figyelmet, amelyre valóban nagy szükség van a megelőzéshez, ám önmagában – rendszeres anyajegyszűrés nélkül - nem nyújt elegendő védelmet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...92