sub

Információk, érdekességek

Fülfájás búvárkodástól

2018. július 31.

A gyerekek imádnak víz alá merülni, hát még búvárkodni – a fokozott víznyomás, a hideg víz azonban bizonyos esetekben problémákat is okozhat…

Van, akinél még soha nem fordult elő, míg mások kifejezetten hajlamosak rá, és visszatérő fülfájástól szenvednek búvárkodás után. Olvasóinkat Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gégeközpont fül-orr-gégész és allergológus szakorvosa tájékoztatja  a probléma okairól, megelőzési lehetőségeiről és kezelésről kérdeztük.

Ne hagyja figyelmen kívül!
Minél mélyebbre merülünk a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyát – magyarázza  Azért, hogy a dobhártya két oldalán a nyomás egyenlő legyen, a fülkürt, a dobüreget az orrüreg hátsó részével összekötő csatorna felel. A fülkürt megnyitásával a dobhártya két oldalán lévő nyomás kiegyenlítődik. Probléma akkor adódik, ha a fülkürt valamilyen okból nem tud megnyílni. Ilyenkor a nyomás a külső oldalon egyre nő, és ha a búvár figyelmen kívül hagyja az ezt jelző, egyre erősödő fülfájást, tovább folytatja a merülést, akkor a dobüreg bevérezhet, a dobhártya átszakadhat, a belsőfül is sérülhet. A hideg tengervíz a fülbe jut, a búvárnál szédülés, hányinger, hányás jelentkezhet, a szárazföldre érkezve úgy érezheti, hogy hallása csökkent, folyadék csorog a füléből.

Mi okozza a fülfájást?
Barotrauma, vagyis a nyomás kiegyenlítődésének súlyos zavara gyakrabban fordul elő akkor, ha a fülkürt szellőzése egyébként sem megfelelő. Például allergiásoknál tartós nyálkahártya duzzanat esetén, felsőlégúti hurut kapcsán, ha az arcnak ezt a részét valamilyen korábbi trauma érte, de növeli az esélyét az orrmelléküregekben fennálló heveny vagy idült gyulladás , az orrmandula túltengése, az orr-garat területén kialakult daganatok és a dohányzás okozta nyálkahártya irritáció is.
Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

Az esetek többségében az egyre fokozódó fájdalom miatt a búvárkodás félbemarad, így a dobhártya átszakadása nem következik be. Ilyen esetekben a tünetek rendszerint maguktól elmúlnak a partra érés után, rövid időn belül. Ha a tünetek nem szűnnek, vagy erősödnek, egyéb panasz – hányinger, hányás, szédülés – is jelentkezik, akkor mindenképp szükséges az orvosi ellátás. Semmiképp se merüljünk újra víz alá, amíg a tüneteink nem szűnnek.


Tényleg árulkodik az arcunk?

2018. július 20.

Az első nyolc másodperc során eldől, hogy a másiknak bizalmat szavazunk, vagy ellenszenvesnek tartjuk. Elegendő megpillantanunk az arcát, és tudjuk, hogy kedvelni fogjuk, vagy sem. Vajon mi alapján hozunk ítéletet ilyen gyorsan?  

Születésünk óta olvassuk, és értelmezzük az arcokat, méghozzá a találkozások első másodperceiben. Mindannyian használunk olyan kifejezéseket, mint „nyílt tekintet”, „zord ábrázat”, „entellektüel”, „tökfej”, „őszintének tűnik”, vagy „sunyi alak”. Még az olyan tétova kijelentések is, mint a „nem tudom mi, de valami nagyon nem tetszik nekem ebben az emberben” valószínűleg összefüggésbe hozhatók az adott illető arcával.

Valamiért szimpatikus vagy!
A legtöbb információ, amely ilyen és ehhez hasonló kijelentésekre késztet bennünket, tudattalan. Az emberek négy perc alatt alkotják meg másokról alkotott véleményük 90 százalékát, és ennek 60-80 százalékát az arc, illetve a testbeszéd adja. Az első találkozás első másodperceiben már tudjuk, hogy az adott ember kedves, távolságtartó, agresszív, őszinte, vagy barátságos-e.
Pusztán azzal, hogy valaki arcába nézünk, meg tudjuk mondani, hogy az illető boldog, szomorú, bizonytalan, szégyenlős, nagylelkű, zárkózott, barátságos, gondos, megbízható, avagy fáradt-e. S az esetek többségében az első benyomásunk pontos lesz.
Ma már tudjuk, hogy az olyan ősrégi állítások, mint „Ne bízz abban, akinek túl közelülő szemei vannak!”, vagy „sötét pillantása van”, tényeken alapulnak.


Káros-e többfelé figyelni? Multitaskingról őszintén

2018. július 16.

Azt mondják, a nők sajátja, de a férfiak is belecsúsznak, lehet, hogy ront a teljesítményen, de az is, hogy javít. Nézzük az igazságto arról, hogy mit okoz, ha egyszerre többfélét csnálsz!  

Ahogy a komputer is párhuzamosan több folyamatot vezérel, mi is egyidejűleg több külső impulzusra figyelünk, reagálunk. A multitasking egyesek szerint az emberi gondolkodás új forradalma, mások - épp ellenkezőleg - azt mondják, ezáltal kórosan túlterheltté válunk, és már semmire sem figyelünk igazán alaposan. Anyukám egyszerűbben így fogalmaz: Az eszed is ott legyen, ahol te vagy! Szerinte a multiasking nem felel meg ennek az alapelvnek.

A Psychologie Heute - német pszichológiai folyóirat - a témával kapcsolatos, részben ellentmondó álláspontokat mutat be. Elemzése szerint tipikus élethelyzet autóvezetés közben mobilozni, hallgatni a rádiót és még a mellettünk ülő partnerünkkel is szót váltani. Aztán a munkahelyünkön ugyanez folytatódik. Dolgozunk a számítógépen, ott is egyszerre több ablakban, szól a telefon, gyakran nem is egy, a kollégák kérdeznek valamit, közben belenézünk a levelezésünkbe, különféle témákban, rendszeresen bekukkantunk közösségi felületekre, követünk embereket Twitteren, Instagramon, Facebookozunk és így tovább. Este otthon szól a tévé, csörög a telefon, szörfözünk a neten - végkimerülésig. Tetszik, nem tetszik, ez a többé-kevésbé feltartóztathatatlan jelen, aminek a témával foglalkozó szakemberek már nevet is adtak: multitaskingnak hívják az új tevékenységi formát.


Miben áll a tehetséged?

2018. július 09.

Mindenki jó valamiben. Ennek felfedezése, kiteljesítése és fejlesztése azonban önmagában nem elég. Ahogyan a képességünk másokkal való összemérése, versenyeztetése sem jó stratégia. Nem azt kell ugyanis néznünk, hogy miben vagyunk jobbak, mint mások, hanem, hogy mire tudjuk használni ezt a másoktól megkülönböztető képességünket. A tehetségünk ajándék. Eszköz, melynek révén adhatunk a közösség tagjainak. Mód, mellyel hozzátehetünk valamit a világhoz, melynek részei vagyunk. Lehetőség arra, hogy olyasmit alkossunk, teremtsünk, hozzunk létre, mely túlmutat rajtunk. A tehetség kifejezésre juttatása az első lépése az önmegvalósításnak, mely a szükségleteink hierarchiájának egy olyan magas foka, ahová nem jutunk el mindannyian, pedig a lehetőség bárki számára adott volna.  

A VÁRAKOZÁS CSAPDÁJA
Mindaddig, míg várok valamit az élettől, szükségszerűen csalódni fogok. Csalódni, hiszen az aktív cselekvés helyett, a passzív várakozást választom. Várom, hogy a sorsom jobbra forduljon, hogy meglássanak, felfedezzenek, elismerjenek,értékeljenek, megszeressenek, miközben én magam mindezért semmit sem teszek.
Abban a pillanatban azonban, ahogyan megváltoztatom az attitűdömet, s ahelyett, hogy én várnék bármit is, inkább azt nézem, mit adhatok, máris cselekvő személlyé válok, aki képes változtatni aktuális helyzetén.
A cselekvésen keresztül adhatok, a cselekvésen keresztül kapcsolódhatok másokhoz, a cselekvés teremti meg a közös élmények átélésének, valamint a személyes fejlődéshez nélkülözhetetlen visszajelzések megtapasztalásának lehetőségét.


Mi lenne, ha ...

2018. június 29.

Íme egy egyszerű, de mégis felszabadító gyakorlat, amely bevezeti a hálaadást az életedbe. Amikor azt érzed, hogy esélyed sincs a boldogságra, akkor még intenzívebben végezd a gyakorlatot! S láss csodát!  

Most egy olyan bejegyzéssel készültünk, melyben játékra, és sok-sok képzelgésre/vizualizációra hívunk. Gyere, játsz velünk, s ha ma esetleg még nem is hiszel benne, egyszer csak kiderül, hogy csodák igenes vannak!

Kérlek, gondolkodj el az alábbi kérdéseken:

  •           Mi lenne, ha … megpróbálnál boldog lenni?
  •           Mi lenne, ha … hálát adnál mindenért, amit már elértél?
  •           Mi lenne, ha… hálát adnál előre azért, amiket szeretnél megkapni?
  •           Mi lenne,ha… megbocsátanál mindenkinek, aki sérelmet okozott neked?
  •           Mi lenne, ha… mától sokkal boldogabban tudnál élni?

Arra kérlek, hogy mielőtt elveted a gyakorlatot, egy kicsit gondold át. Gyermeki fantáziával játszadozz el kicsit. Tedd olyankor, amikor úgy érzed, hogy nem sok reális esély van a boldogságra, jólétre, hálaadásra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...358