sub

Információk, érdekességek

Megterhelik a szervezetet az egyre rövidebb nappalok

2019. október 09.

Fotó: istock

Az egyre rövidebb és hűvösebb nappalok megterhelik a szervezetet, mert gyengül az immunrendszer és kevesebb vitamin jut a szervezetbe – közölte Pintér Ferenc, a Meteoklinika igazgatója.

Emiatt fáradtság, fejfájás, betegségek, görcsös és keringési panaszok jelentkezhetnek. A helyes életmód segít a változáshoz való igazodásban. Az immunrendszert friss gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet karbantartani, és fontos odafigyelni, hogy az egyre rövidebb nappalok ellenére ne csökkenjen az aktív órák száma.

A meteogyógyász kitért arra is: az őszi, téli időszakra való átállás az idősek mellett a gyerekeket érinti a leginkább.


Kollagén: az ízületeid védőbástyája

2019. szeptember 15.

Fotó: 123rf.com

Ha keményen edzel, akkor bizony előfordulhat, hogy a tested ízületei is extrém terhelést kapnak, rosszabb esetben károsodhatnak is. A jó hír az, hogy Te is tudsz tenni a sportteljesítményed és a mindennapi életviteled szempontjából is fontos ízületeid védelmében. A titok kulcsa a kollagén. A Scitec Nutrition szakértője összefoglalta, hogy milyen fontos szerepe van a sportban ennek a különleges fehérjetípusú anyagnak.

„A kollagén görög eredetű szó, amelynek jelentése ragasztó. Igen találó elnevezés, hiszen a kollagén az ízületekben – a csontok felszínét határoló porcszövetben – a porcsejtek körüli védő funkciót tölti be. A kollagén kiemelt szerepet játszik a porcszövetek, ízületek, szalagok felépítése mellett, a bőr rugalmasságában is. Az emberi szervezetben jelentős mennyiségben jelen van, ám folyamatosan bomlik, de újra is termelődik. Sajnos az életkor előre haladásával, körülbelül 25 éves kortól kezdődően a termelés mértéke csökken. Ezért is nagyon fontos, hogy pótoljuk ezt a különleges fehérjetípust”, magyarázta Várvölgyi Edina biológus, a Scitec Nutrition táplálkozási szakértője.

A szépségiparban régóta előszeretettel alkalmazott kollagén az aktívan és rendszeresen sportolók szervezetére is jótékony hatással van. Különösen azoknak érdemes rendszeresen fogyasztania, akik súlyzós edzést végeznek, küzdő-, vagy állóképességi sportokat űznek.

Ezekben a sportágakban különösen nagy terhelés éri az ízületeket (pl. a térdeket), illetve az ínszalagokat, a fokozott edzés hatására károsodhat a porcállomány is. „A sporttáplálkozással foglalkozó tudományágakban régóta kutatják a szakemberek a kollagén előnyös hatásait. Vizsgálataik rávilágítanak, hogy a hosszú távon át nagyobb dózisban fogyasztott kollagén védelmet biztosít az ízületi megterhelés ellen. Ezáltal csökken a sérülésveszély, az ízületi és porckopások kockázata” – tette hozzá Várvölgyi Edina.


Ősszel is jókedvűen, egészségesen!

2019. szeptember 13.

Érdemes az őszi-téli hónapokra előre felkészíteni a szervezetünket, így könnyebben átvészeli a hidegebb időjárást és az esetleges betegségeket. A hidegebb hónapokra való készülődés három fő pillére: tisztítás, táplálás és immunerősítés.  

Kép: Teuvo Uusitalo / PixabayA nyári kalandok, eszem-iszomok és lazaság után célszerű megtisztítani a szervezetünket a méreganyagoktól. Minél tisztább a testünk, a vérünk, a szerveink, annál könnyebb a munkavégzés, annál jobb a közérzetünk és annál kevésbé vagyunk kitéve a kórokozóknak. Ezzel párhuzamosan célszerű feltankolni az ősszel még elérhető táplálékokból, és minőségi (nem mennyiségi!) táplálkozást folytatni, hogy a testünk megkapjon minden, számára fontos tápanyagot. Az immunerősítésnek szintén kiemelt szerep jut ilyenkor, ezzel is felkészülünk az őszi-téli időszakra, amikor több kihívásnak lesz majd kitéve a szervezetünk a hideg időjárástól kezdve a vitaminban kevésbé gazdag ételeken keresztül a vírusokig.


1. Tisztítás

  • A test tisztítására a legjobb módszerek egy alapos méregtelenítés, amikor is tartózkodunk mindenféle mesterséges tápláléktól, csökkentjük az élvezeti szerek (kávé, cigaretta, alkohol, drogok, édességek, nassok) fogyasztását. Ezt kiterjeszthetjük a lelki-érzelmi-gondolati síkokra is: csökkentjük a tévénézést, internetezést, gyakoroljuk a megbocsátást, elengedjük az érzelmi sérelmeket és a negatív gondolatokat.
  • Iktassunk be böjtöt, lé-vagy gyümölcsnapokat.
  • Ami fizikai szinten még sokat segít: a szauna, a masszázs (különösen a szakszerű nyirokmasszázs) és az energetikai tisztító gyakorlatok (jóga, tai chi, chi kung).
  • Tiszító légzés: gyakorold a tűzlégzést és/vagy a póruslégzést rendszeresen.

Egy pohár vörösbor elfogyasztása egy óra edzéssel ér fel

2019. szeptember 09.

Egy kanadai kutatás olyan vegyületet talált a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés.

Fotó: pixabay.comA My Daily szakoldalon jelent meg annak a kutatásnak az összegzése, amely szerint 1 pohár vörösbor elfogyasztása ugyanolyan kedvező hatással bír, mint 1 óra konditermi edzés. Ennek az alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is található rezveratrol adja, amelyet majdnem tíz éven át vizsgáltak amerikai tudósok, mégsem fedezték fel semmilyen pozitív hatását.

Most a kanadaiaknak sikerült, ugyanis amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt.

Ilyen a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették, hogy ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt.

Egyébként, aki bort iszik, az a tudósok szerint vonzóbbnak is tűnik mások számára. Csak persze nem mindegy, hogy mennyit.

Azt már sokan vizsgálták és tapasztalták, hogy némi alkoholmennyiség elfogyasztása után másokat vonzóbbnak találunk, mint józanul. De mennyit kell innunk ahhoz, hogy mások szerint vonzóbbak legyünk?

Egy ausztrál és brit szakemberek által végzett kutatás szerint egy-két pohár bor elfogyasztása után vonzóbbak leszünk mások számára, mint józanul, vagy még több alkohol fogyasztása után.


Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás

2019. augusztus 14.

Fotó: 123rf.com

 

Egyre többeknek okoz panaszt az időjárás-változás – mondta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója.

A szakembert annak kapcsán kérdezték, hogy nemrég még rekordmeleg volt, a napokban pedig hidegrekordok dőltek meg.

Alapvetően mindenkire hat az időjárás. A szélsőségességtől függ, hogy az emberek hány százalékánál okoz tüneteket. Korábban 70-80 százalék körül volt az időjárásra érzékenyek aránya, napjainkban ez már több százalékkal magasabb lehet.

Az időjárás-változás ellen nincsenek csodaszerek. Alkalmazkodni kell a változáshoz. Meg kell tanulni, hogy mikor mit kell tenni. Erre jók a különböző életmódtanácsok és a direkt terápiás megoldások, attól függően, hogy milyen tünetei vannak valakinek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...107