sub

Információk, érdekességek

Leukémiás sejtek támadható pontjait azonosították

2010. február 08.

Japán tudósok 25 olyan DNS-szakaszt találtak leukémia-õssejtekben, amelyek célpontjai lehetnek az újabb rákgyógyszereknek.

 

 

A Science Translational Medicine címû tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók a genetikai állomány 25 olyan szakaszáról számolnak be, amelyek különösen aktívak voltak a leukémia-õssejtekben, így valamennyi alkalmas lehet új gyógyszercélpontnak.


Vércukorszint: életveszélyes a túlságos szigor?

2010. január 31.

Egy vizsgálat szerint a vércukorszint túlságosan szigorú szabályozása halálos kockázattal járhat.

 

 

A Lancet címû rangos orvostudományi folyóiratban ma egy, az Ely Lilly támogatásával folytatott vizsgálat eredményei jelennek meg: eszerint a vércukorszint túlságosan szigorú szabályozása halálos kockázattal járhat. A tanulmány szerzõi, a cardiffi orvosegyetem kutatói megállapítják, hogy az ilyen rezsim fokozhatja a 2-es típusú diabetikusok halálozási kockázatát, különösen azok körében, akik inzulinnal menedzselik vércukorszintjüket, s az ajánlott értékek felülvizsgálatát javasolják. Eszerint a jól ismert maximumokon kívül minimál-értékeket is be kellene vezetni.


Skizofrénia-gén – rákmegelõzõ hatással?

2010. január 25.

Paradoxon, de ebben a pszichiátriai kórképben gyakoribb a rákhalál.

 

 

Lehetséges, hogy mindazok, akiknek örökítõanyagában jelen van egy bizonyos, skizofréniára hajlamosító gén specifikus formája, védettséget élveznek a rák egyes típusaival szemben – állapítják meg új tanulmányukban a Feinstein Institute for Medical Research kutatói.


Vesekõ: két út van

2010. január 22.

Nagyobb valószínûséggel alakul ki vesekõ az elhízott embereknél, ám a súlyos elhízás nem növeli tovább a kockázatot.

 

 

Nagyobb valószínûséggel alakul ki vesekõ az elhízott embereknél, mint a normál testsúlyú egyéneknél, ám a súlyos elhízás nem növeli tovább a kockázatot - írják amerikai kutatók a Journal of Urology címû szaklap februári számában.


Génmutáció utal a prosztatarák agresszív formájára

2010. január 15.

A prosztatarák agresszív formájára utaló génmutációt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport.

 

 

Az eredményekrõl az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában számolt be.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...187188189...236