sub

Információk, érdekességek

Krónikus fáradtságtól szenved?

2013. február 27.

Krónikus fáradtságTitánium allergia is okozhatja a panaszait! Allergénmentes fémként terjedt el: implantátumok, ékszerek készülnek belőle. Egyre több kutatás igazolja azonban, hogy a titánium allergia létező jelenség, a szerteágazó tünetek miatt pedig sok a diagnosztizálatlan beteg. 

Nem mindenkinek jelent megoldást

A fémallergiák okozta panaszok különösen nők körében fordulnak elő gyakran. A legtöbb tünet megjelenése a nikkelből készült ékszerek, övcsatok viseléséhez köthető – magyarázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A fogászatban és az ortopédiai műtétek során alkalmazott implantátumok ezért - a fémallergiás betegek számára – a hypoallergénként ismert titániumból készülnek. Korábbi vizsgálatok is igazolták azonban, hogy sajnos ez sem jelent mindenki számára megoldást, a titániumból készült implantátumok, ékszerek is allergiás reakciót okozhatnak.


Köhögés – mikor, meddig, hogyan?

2013. február 25.

Köhögés A legtöbb ember éber állapotban óránként egyszer-kétszer köhint, az ennél gyakoribb köhögés azonban rendellenesnek tekinthető. A köhögés nem mindig a légutak betegségét jelzi, hanem reflexes úton idegrendszeri, emésztőszervi és szívbetegségek is kiválthatják. 

A köhögés jellege, gyakorisága és napszaki változása olyan jellegzetes lehet, hogy az orvost eligazítja a kórisme felállításában.

Gyakoriság - nem mindegy mennyit köhögünk

A köhögés lehet heveny (fertőzések, idegen test bejutása a légutakba, mérgező gázok beszippantása), mely az okok megszűnésével néhány nap után elmúlik. És lehet idült, ha hosszantartó (naponta akár többször is ismétlődik), hetekig, hónapokig is eltart. 


A D-vitamin hiány felelős a civilizációs betegségekért?

2013. február 16.

A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D- vitamin ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek, mint szív- és érrendszeri megbetegedések, bizonyos rák típusok, allergia, de egyes autoimmun betegségek is, összefügghetnek az alacsony D-vitamin szinttel a szervezetben.

A D-vitamin és az immunrendszer

Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban – hívja fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.


Hasi fájdalom - bélfájdalom

2013. január 28.

A hasi fájdalom egyik jellegzetes formája a "bélfájdalom". Ennek oka nem mindig bél eredetű. Epehólyag- és vesebetegségek is puffadással, "bélgörcs" érzésével járnak. Vesegörcsben szenvedő beteget néha bélelzáródás gyanújával utalnak kórházba. Ha a fájdalmakhoz hasmenés vagy székrekedés társul, és a kivizsgálás során nem található szervi elváltozás (pl. daganat, bélgyulladás), akkor "irritábilis bél" betegségről, illetve tünetegyüttesről (szakkifejezéssel: szindrómáról) beszélünk. Problémát az okoz, hogy bármennyire is gyakori képpel állunk szemben – az emésztőszervi ambulanciákon megjelent betegek leggyakoribb panasza –, a diagnózist megerősítő speciális vizsgálat nem áll a rendelkezésünkre. 

A panaszok lényege a hasi fájdalom, a székelési rendben beállott zavar és a puffadás. Hasmenés, székrekedés, ennek váltakozása, nyákos széklet hosszú évek óta fennállhat. Lényeges a véres széklet hiánya, amely más, súlyosabb betegségek velejárója.


Magas pulzusszám okai

2013. január 26.

Sportolás vagy lépcsőzés után természetes, ha a pulzusszám kicsit emelkedik. Azonban mi a teendő, ha ez a tünet nyugalmi állapotban is fennáll? Szakorvos válaszol a kérdésre!

Sportolás közben mindannyian tapasztalhatjuk, hogy szívverésünk és pulzusszámunk fokozódik, és a nyugalmi állapothoz képest szinte majd kiugrik a helyéről. Ezzel főként azok szembesülhetnek, akik rendszertelenül sportolnak és ezért kevésbé edzettek. Vannak olyanok is, akiknek elég néhány emeletnyi lépcsőzés, és már ekkor is légszomjjal együtt jelentkező szapora szívverés lép fel. Ez az állapot azonban általában enyhül, amint megpihenünk. De mi a teendő akkor, ha ez a tünet teljesen nyugalmi állapotban jelentkezik?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...236