sub

Információk, érdekességek

A krónikus mandulagyulladás és a góckérdés

2006. július 02.

Góc alatt a szervezetben levő, többnyire rejtetten elhelyezkedő gyulladásos elváltozásokat értjük, melyben legyengült, de még életképes kórokozók húzódnak meg.

Ezek a mikrobák vagy az általuk termelt mérgező anyagok időnként a vérkeringésbe jutnak, és egy másik, sokszor távoli szervet - fertőzéses vagy immunológiai mechanizmuson keresztül - megbetegítenek.


A vesekövesség terápiája

2006. június 27.

A vese- és húgyúti kövesség terápiája két nagy csoportra osztható, az ún. konzervatív és az invazív, műtétes eljárásokra. Ha az orvos a konzervatív terápia mellett dönt, tehát műtéti megközelítést nem tart szükségesnek a kőmentesség elérésére, a kezelés a kő mielőbbi elhajtására vagy feloldására fog irányulni.

Oldásra csak a húgysavkövek alkalmasak, ezek azonban a megfelelő gyógyszeres kezelés és a beteg együttműködése esetén maradék nélkül feloldhatók. A kezelés diétás megszorításból és vizeletlúgosító oldat, por vagy pezsgőtabletta szedéséből áll. A betegnek rendszeresen ellenőriznie kell vizeletének vegyhatását, a gyógyszeradagját úgy kell módosítani, hogy a ph 6,2 és 6,8 között legyen, ez az optimális a kőoldáshoz.


Térdkopás

2006. június 23.

Az emberi szervezet egyik legnagyobb megterhelést elviselni képes ízülete a térdízület. Az ízületnek képesnek kell lennie a testsúlyt a combról a lábszárra átvinni anélkül, hogy ez fájdalommal járna.

A térdízület első megközelítésben egy dupla csuklóízület, ahol a combcsont végén lévő kettős félgömbölyű felszín mozog a lábszárcsont hasonló elhelyezkedésű, de homorú bemélyedésében. A két csont mind a két ízületet alkotó része ún. üvegporccal van beborítva. A térdben azonban még egy ízület helyezkedik el, ez pedig a térdkalács és a combcsont ízesülése.


Szorult helyzetben

2006. június 20.

A székrekedés emésztőszervi betegség - vastagbélgyulladás, bélelzáródás, daganat - tüneteként is jelentkezhet, leggyakoribb oka azonban a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény, ülő életmód és a stressz. Rosthiányos táplálkozás esetén a perisztaltika lelassul, s emiatt a béltartalom a szükségesnél jobban besűrűsödik. 

Fáj a fogam!

2006. június 19.

A fogfájdalom - mint mindenfajta fájdalom - vészjelzés, valamilyen működési zavar bizonyítéka. Ám testünk sok más részével ellentétben, itt spontán gyógyulás általában nem várható, ezért a fájdalom jelentkezésekor célszerű minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, hogy a gyógyítás esélyét ne csökkentsük felesleges időhúzással.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...153154155...162