sub

Információk, érdekességek

Jobb gyógyulási esélyek stroke és vénás thromboembolia után

2013. január 24.

Jobb gyógyulási esélyek stroke és vénás thromboembolia utánAz Amerikai Hematológiai Társaság éves kongresszusán mutatták be azokat a korszakalkotó vizsgálati eredményeket, amelyek alátámasztják, hogy egy új orális véralvadásgátló készítmény mellett kialakult major vérzéses esemény után jobbak a betegek gyógyulási esélyei és életkilátásai, mint a jelenleg leggyakrabban írt standard terápia mellett. 

Véralvadásgátló terápiára fokozott vérrögképződés - például pitvarfibrilláció vagy vénás thromboembolia - esetén van szükség, feladata,hogy visszaszorítsa a stroke vagy ismételt trombózis, bekövetkezésének esélyét. A vérzéses szövődmény azonban valamennyi véralvadásgátló készítmény egyik ismert, és sajnos potenciális következménye lehet.


Végzetes vérrögök

2013. január 19.

Mintegy két évtizedes lemaradásunk van trombózisos betegségek megelőzésében és korai felismerésében.

Magyarországon évente még mindig legalább 2000 ember halálát okozza az érrendszerben elakadt vérrög, amely igen gyakran a tüdőben torlaszolja el a vér útját, végzetes tüdőembóliát okozva. Az áldozatok legtöbbször munkaképes korú, magukat egészségesnek tekintő férfiak és nők.

Milliárdokat költ az OEP trombózisos betegek táppénzére, miközben a kevés hazai szakember évek óta emberfeletti küzdelmet vív a vérrögképződés, azaz a trombózis megelőzéséért, valamint a tüdő- és tromboembóliás betegek túléléséért. A megoldáshoz vezető út lehet az európai országokban bevált Trombózisközpontok számának növelése.


Tények és tévhitek a méhnyakrákról

2013. január 12.

A humán papillomavírus az aktív szexuális életet élő nők 50-80 %-át fertőzi meg élete során. Íme a tévhitek, s a tények a HPV-ről!

1. tévhit: A méhnyakrák öröklődik

Tény: A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) onkogén típusaival való fertőződés okozza. Minden szexuális életet élő nő veszélyeztetett a HPV-fertőzés szempontjából, a fertőzés pedig az érintett nő családi kórtörténetétől függetlenül méhnyakrák kialakulásához vezethet.


A herpesz

2013. január 03.

A legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerülnek kapcsolatba a vírussal. Az első fertőzést követően a vírus az idegek közt bújik meg, ahol a szervezet immunrendszere nem érheti el. Az esetek többségében a vírus megelégszik a szervezetben elfoglalt helyével, azonban előfordulhat (körülbelül minden negyedik fertőzöttnél), hogy a herpesz kiújul.

Amikor a vírus aktivizálódik, általában ugyanazon az idegpályán kerül a felszínre, ezért a herpesz általában ugyanazon vagy közeli felületen jelenik meg.
Nincs még magyarázat arra, hogy a herpesz miért alakul ki egyes egészséges vírushordozóknál és miért vannak olyanok, akik esetében nem alakul ki annak ellenére, hogy a vírussal ők is fertőzöttek. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek a herpesszel fertőzötteknél kiváltják a herpesz kiújulását. 


Vegyük komolyan a cukorbetegséget!

2012. december 23.

cukorbetegség1 500 000 cukorbeteg, 100 000 cukorbeteg lábszárfekély, évi 4000 amputáció – hozzávetőlegesen ezek a számok jellemzik jelenleg hazánkat. A cukorbetegség korunk egyik leggyorsabban és legszélesebb körben terjedő betegsége, amelynek szövődményei rendkívül súlyosak, akár halálosak is lehetnek.

Hazánkban jelenleg körülbelül 800.000 regisztrált diabéteszes él, de a fel nem ismert betegek száma is legalább ennyi, tehát összesen másfél millió magyar szenved a betegségben.
Az elmúlt 3 évben 23 százalékkal nőtt az egyes típusú, míg 21 százalékkal a kettes típusú cukorbetegek száma világszerte.  2025-re a betegség már 333 millió főt érinthet, miközben egyre gyakrabban fordul elő fiatalok körében is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...236