sub

Információk, érdekességek

Miért használjunk inkább elektromos fogkefét?

2014. február 24.

Oral-BA helyes és alapos fogmosás az egészséges fogak és fogíny kulcsa. Éppen ezért a megfelelő eszközök használata szájhigiéniánk megtartásában döntő fontosságú. Az elektromos fogkefék a technológiai fejlesztésnek köszönhetően akár 100%-kal több lepedéket képesek eltávolítani, mint a manuális fogkefék, a szakember által tisztított, sima fogak érzetét adva.

A fogak és az íny számára megfelelő eszköz kiválasztása a mindennapi szájápolás alapja.Világszerte egyre több követőt, használót nyer az elektromos fogkefe. Az elektromos fogkefét többé nem tekintik luxusnak vagy extravaganciának, sőt kezd nélkülözhetetlenné válni, hiszen megfelelő eszköz fogaink és fogínyünk állapotának megőrzéséhez.


Ne a laborlelettől várjon diagnózist!

2014. február 14.

A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó, szerteágazó tünetek jelentősen megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Megeshet, hogy a laborértékek nem utalnak eltérésre, de a beteg mégsem érzi jól magát, ilyenkor másfelé kell folytatni a vizsgálódást.

Nem csak számokban mérhető
TSH: 8,59, T4:13,95, T3: 5,16 Anti-TPO: 371 Anti-TG:698 Ön szerint a tüneteimet pajzsmirigy betegség okozza?  Prof. Balázs Csaba endokrinológus  gyakran találkozik ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel rendelésein és online fórumokon, szakértőként végzett munkája során: 
- A betegek gyakran hosszabb-rövidebb leírás formájában küldik el a labor-, vagy ultrahang vizsgálati eredményeket és az ott szereplő számadatok alapján azt várják, hogy ítéletet mondjak az egészségügyi állapotukról. Többször hangsúlyoztam személyesen és a betegeknek szánt írásaimban is, hogy az adatok, számok fontosak ugyan a diagnózis megállapításához, de önmagukban nem elégségesek.


Miért baj, ha kiszárad az orrunk?

2014. február 13.

orrA száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre. Kialakulásának okairól, megelőzéséről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Mónikát, a Fül-orr-gége Központ allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük. 

Véd, melegít, tisztít

Az orron keresztül belélegzett levegőt a gazdag érhálózattal ellátott nyálkahártya felmelegíti, a csillószőrök pedig megtisztítják. A kiszűrt szennyezőanyagokat és kórokozókat a nyálkahártya által termelt váladék távolítja el az orrüregből, mely köhögéskor, tüsszentéskor távozik, vagy hátul a garatba észrevétlenül lecsorog. Ha ez a folyamat bármilyen okból nem tud megvalósulni, a szájlégzés veszi át a helyét.  A szájlégzésnek azonban számos kellemetlen szövődménye lehet. Ha a hideg levegő melegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, annak könnyen mandula-, gége-, hangszálgyulladás lehet a következménye – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Mónika.


Életünk első szűrővizsgálatai

2014. február 05.

szűrővizsgálatA kórházban már a születés első percét követően vizsgálatok, szűrések segítik különböző betegségek felismerését.

Vannak olyan újszülöttkori betegségek, melyek súlyos következményekkel járhatnak, a szellemi, és testi visszamaradottságon kívül akár halált is okozhatnak.

A 0–4 napos korban végzett kötelező vizsgálatok közé sorolhatjuk a következőket:

  1. Teljes fizikális vizsgálat, különös tekintettel a fejlődési rendellenességek szűrésére.
  2. Testtömeg, testhossz, fej/mell-körfogat mérése.
  3. Ideggyógyászati vizsgálat.
  4. Csípőficam szűrése, majd 4–6 hetes korban ismét.
  5. Érzékszervek működésének vizsgálata (hallás és látás vizsgálata).
  6. Veleszületett anyagcsere-betegségek.

A D3 vitamin fontossága egészségünk szemszögéből

2013. december 19.

Beköszöntött a tél és egyre kevesebb napfényes órával számolhatunk. Jönnek a borongós, havas, esős időszakok, amik kicsit sem kedveznek a D vitamin termelődésének. Pedig a D vitaminnak nagyon fontos szerepe van szervezetünk egészséges működésében. Kutatók szerint hiánya mára már világméretűvé vált, ez pedig akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet.

A D vitaminnak két fő formája ismert a D2 (ergokalciferol), illetve a D3 (kolekalciferol), melyet “napfény vitaminként” is emlegetünk.  A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik legnagyobb mennyiségben a napsugárzás hatására bőrünkben! Ha elegendő időt töltenénk a napon, akkor bőrünk képes lenne megtermelni a szervezetünk számára szükséges D3 vitamint. Sajnos azonban ez nem valósul meg aráktól való félelmek miatt, ráadásul, amikor végre kimerészkedünk, akkor meg, hála a média propagandájának,  minél magasabb faktorú  naptejjel kenjük össze a bőrünket, nehogy leégjünk, ezzel akadályozva meg a test természetes D vitamin termelését.  A másik akadályozó tényező a légköri szennyeződések, melyek elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D vitamin tud keletkezni a bőrben


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...878889...152