sub

Információk, érdekességek

Ezt érdemes tudni az antioxidánsokról - 1. rész

2014. május 05.

antioxidánsAz antioxidánsok megkötik a sejtjeinket károsító szabadgyököket. Hatnak szervezetünk „berozsdásodása” ellen, partnerek az egészség, karcsúság és szépség megőrzésében, fegyverül szolgálnak az öregedéssel szemben. De vajon tudjuk-e, hogyan táplálkozzunk, főzzünk annak érdekében, hogy szervezetünk minél több antioxidánshoz jusson? Gyarapítsuk ismereteinket ezzel kapcsolatban, egészségünk fokozott védelmére!

Mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok szerepe az oxidatív stressz, azaz a sejtek szabadgyökök által okozott oxidatív sérülésének a kivédése. Az antioxidánsok közé tartoznak a vitaminok (A, C, E), ásványi anyagok (szelén, cink), karotinoidok (úm. a likopén - mely egy vörös színű karotinoid, nevét a paradicsom színanyagáról kapta), a béta-karotin (mely az A-vitamin provitaminja), a lutein, a zeaxantin, vagy a polifenol vegyületek. Főleg a zöldségek-gyümölcsök bővelkednek bennük, de kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálhatók számos élelmiszerben, növényi anyagokban, italokban. Definíciójukat tekintve ellentétei az oxidánsoknak – ez utóbbiakat szabadgyököknek is hívják. A sejtjeink működését zavaró molekulák gyorsítják az öregedés folyamatát, gyengítik az immunrendszert. Egyúttal növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a makula-degeneráció (a retina betegsége), a szürkehályog és egyes rákfajták kialakulásának kockázatát. Mindezek megelőzésére is elengedhetetlenül fontosak az antioxidánsok.


Irgalmatlan sokba kerül a munkahelyi stressz

2014. április 28.

Az Európai Unióban évente átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon kb. 440 milliárd forint, azaz a 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60%-áért felelős. A munkavállalók egészségének veszélyeztetésén túlmenően a munkahelyi stressz rontja vállalataink versenyképességét, mivel növeli a hiányzások számát, csökkenti a hatékonyságot és magas fluktuációt eredményez. Egy friss felmérés szerint a munkavállalók 51%-a véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, 10-ből 4-en pedig úgy vélik, hogy az azzal járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem megfelelően kezelik. 

Ezen a helyzeten kíván most változtatni az Európai Munkavédelmi Ügynökség, amely az EU 28 tagállamában, Magyarországon a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszponttal együttműködve, „Egészséges Munkahelyek - Kezeljük a stresszt!” címmel kétéves kampányt indít, amellyel vállalatoknak kíván módszertani segítséget nyújtani a megfelelő stresszkezelési gyakorlatok kialakításában. A kampány részeként, a munkáltatók számára meghirdették az Európai Helyes Gyakorlat Díjat.


Tavaszi fáradság vs. homeopátia

2014. április 04.

Itt a tavasz és fáradtsággal, ingerültséggel, alvászavarral, koncentrációzavarokkal küzd? Esetleg testi panaszai is vannak?

Miért éppen tavasszal?
A téli, fényhiányos hónapok alatt nem csak kevesebbet mozgunk és kisebb mennyiségű vitamint tudunk bevinni a táplálkozással, de az étrendünk – természetes módon – zsírokban is gazdagabb. Így nem csoda, ha első tavaszi hónapokban nem csak egy kis súlyfelesleggel számolhatunk, de azt is érezhetjük, hogy az energiaforrásaink kimerültek. Ilyenkor tapasztalhatunk fáradtságot, alvászavart, rossz közérzetet, enerváltságot, de sokakat akár megijeszthetnek a testi tünetek is. Ilyen lehet a hajhullás, a bőr kiszáradása, erre hajlamosaknál az ekcéma kiújulása, a fejfájás.

A gyors időjárás változások megviselhetik a frontérzékenyeket, és a szív- és érrendszeri betegeket is. A levertséget azonban nem csak a hosszú hideg és sötét hónapok okozhatják, de a vizsgálatok szerint ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet szerotonintermelése is, ami szintén szerepet játszik a hangulat alakulásában. 


Egészségünk a csillagokban

2014. március 12.

Miért lettem beteg? Mit árul a betegségem, tünetem? Mi ennek a lelki oka? Egészségünk a csillagokban című előadásomban a Vitál Vasárnap rendezvény keretében ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Betegségek tekintetében rengeteg variáció létezik. Egyvalami azonban mindegyikben közös, hogy nevelni akar minket, odafigyelést vált ki belőlünk. Minden betegség tulajdonképpen egy életfeladat, a tanulnivaló része, az pedig már egyéni, hogy ezt ki hogyan dolgozza fel, hogy oldja meg.

Egy asztrológus szemével a Betegség-Egészség egy poláris tengelyként értelmezendő, ameddig az egészség erőforrásos megélési mód, összhang, harmónia állapot áll fenn, addig betegség esetén zavar keletkezett a rendszerben, az egyensúly felborult, a szervezet így jelez, hogy álljunk meg és változtassunk! Soha ne felejtsük el, hogy minden helyzeten lehet változtatni, mégpedig úgy, hogy ha mélyen befele nézünk és megkeressük, majd megértjük az okot és elfogadjuk azt, majd csak azután változtatunk, amit mindig lehet, mert minden testnek „alapfelszerelése” az öngyógyítás.


A sztárvitamin

2014. március 04.

 D-vitaminA D-vitamin zsíroldékony vitamin. Elnevezése alatt két vegyületet is értünk: a D2-vitamint (ergokalciferolt) és a D3-vitamint (kolekalciferolt).

A D-vitamint a szervezet egyrészt táplálékkal veszi fel, másrészt a napfény UV-sugarai által a bőrben keletkezik előanyagából, majd a májban és a vesében történő átalakulások során nyeri el végső, aktív formáját.

Egyre többen szorulunk a D-vitamin pótlására

Egyes szakértők szerint a világ népességének fele szorulna D-vitamin-pótlásra, körülbelül egymilliárd ember kifejezetten D-vitamin-hiányos. A probléma egyre súlyosabb lesz, mivel az emberek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, és mind többet a szobában. A D-vitamint normál esetben a szervezet termeli, ha megfelelő mennyiségű napsugárzás éri, ennek hiányában azonban pótlásra szorul.

Természetes forrása lehet a halolaj, a tojás, a lazac, a makréla vagy a hering is. Bár a megfelelő étrend és a napfény a legfontosabbak a vitaminhiány megelőzésében, vannak olyan adatok is, melyek arra engednek következtetni, hogy genetikai háttere is lehet a D-vitamin hiányának.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...868788...152