sub

Információk, érdekességek

7 dolog amit az iskolától függetlenül megtanítok a gyerekemnek

2015. október 15.

A világ tele van azzal, hogy az iskolák ma már nem szolgálják ki a korszerű tudás iránti igényünket. Átszervezik, majd újra átszervezik, majd központosítják, majd rehabilitálják, majd újra reformálják, majd visszaalakítják a rendszert.

Az eredményt látva vagy szorongunk, vagy átgondoljuk, mi az amit mi magunk tehetnénk azért, hogy a mi saját gyerekünk esélyei jók maradjanak, bármilyen is az iskolarendszer. Én 7 olyan dolgot találtam, ami ehhez szükséges, mind a hét elsősorban szülői minta, szülő elvek nyomán, nem iskolai órák keretében valósulhat meg. Mit kell tenned hozzá, hogy a te gyereked így élhessen? Kemény leszek, mint a kád széle: Neked is meg kell tanulnod ezeket és neked is így kell élni. Felnőttként egyrészt könnyebb, mert nem kell megfelelnünk mellette még az iskolának is, másrészt gyorsabb, mert céltudatosabbak lehetünk.


A kamaszok 43 százaléka a kábítószerrel való visszaélésnél is nagyobb problémának tartja az internetes zaklatást

2015. október 15.

A kamaszok több mint fele úgy gondolja, hogy az internetes zaklatás rosszabb, mint a személyes zaklatás, 43%-uk pedig úgy érzi, hogy nagyobb problémát jelent a fiatalok számára, mint a kábítószerrel való visszaélés - derül ki a Vodafone 11 országban, közel 5 000 kamasz megkérdezésével elvégzett online felmérésének eredményéből. A Vodafone ezért Magyarországon is elindítja a nemzetközi #BeStrong internetes zaklatás-elleni hangulatjel kezdeményezését.

A digitális világba született új generáció folyamatos internetes kapcsolatban érzi a legjobban magát, de ez nem csak előnyökkel jár, hiszen az online világban a fiatalokat számos veszély is fenyegeti. Kutatásunk arra világított rá, hogy sok kamasz nem tudja, hogyan segíthetne a barátjának internetes zaklatás esetén, a #BeStrong kampány pedig éppen azért született, hogy a fiatalok jelezni tudják támogatásukat érintett társaik felé.” – mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.


Minden szó számít: az értő és nyílt kommunikáció a kulcs a rákból gyógyult gyermekek sikeres beilleszkedéséhez!

2015. október 11.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány célja az, hogy a beteg gyermekek esélye növekedjen a gyógyulásra, és teljes életet élhessenek. Jó hír, hogy bár évente 1500-2000 daganatos gyermek küzd Magyarországon az életéért, megfelelő kezeléssel már 75%-uk sikeresen gyógyítható. A hosszú és megterhelő felépülés után viszont az is kiemelten fontos, hogy lelki sérülés nélkül tudjanak visszailleszkedni a társadalomba. Ehhez azonban támogatásra van szükségük!

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kiemelkedő támogatóként nem csupán a magyarországi gyermekonkológai hálózat nyolc kórházának anyagi támogatása mellett kötelezte el magát, hanem létrehozta családtámogatási programját is, amellyel a társadalmi integrációra is fölhívja a figyelmet. Az Alapítvány célja, hogy a társadalom egészséges tagjaival megismertesse az empátia, a tolerancia és a társadalmi elfogadás fontosságát. Az Alapítvány alapvető kötelességének érzi az elesettek segítését, amelyhez a társadalom egészének kell összefognia; erőfeszítései csak így lehetnek sikeresek.


Orrszívó porszívó nélkül

2015. október 10.

Orrszívó porszívó nélkülA gyermekek közösségbe kerülése kapcsán kialakuló náthás,köhögős betegségek, az utóbbi években nagyon gyakorivá váltak.

Az a klinikai gyermek fül-orr-gégészeti munkacsoport, ahol két évtizeden át dolgoztam, Miriszlai professzor irányításával ennek a betegségsorozatnak a gyógyítását és megelőzését tűzte ki célul. Professzor úr felismerte, hogy a banális náthának tűnő betegség elhúzódásáért több tényező felelős:

1. Az egyik és legfontosabb az, hogy a gyermekek megfázásának vélt vírusos náthája nem szűnik meg a szokásos módon egy hét alatt, hanem bakteriálisan felülfertőződik.

A gyermekek orrfújása többnyire nem elég hatékony és a bennrekedt váladék miatt egy szövődménysorozat veszi kezdetét.

2. A közösségekbe félig-meddig gyógyultan visszakerülő gyermekek egymásnak átadják azokat a kórokozókat, amelyek nem pusztultak el az antibiotikumos kezeléstől. Ezek az általam csak „tízpróbásnak” nevezett baktériumok nagyon sok fülbetegség és légúti betegség előidőzői, fenntartói. Klinikai munkacsoportunk vezetője rájött arra, hogy az orrváladék mechanikus eltávolítása, leszívása a legfontosabb teendő az orrban, és a melléküregben elszaporodott kórokozók ellen.


A mesék varázslatos világa

2015. október 07.

A mesék varázslatos világa

A napokban egy izgalmas előadáson vettem részt, amely újra felhívta a figyelmemet valamire. Mégpedig arra, hogy nem szabad elfelejteni a meséket, és a csodákat. A mai világban már a gyerekek is hallanak a valóságról, melyben a továbbtanulás fontos, és vigyázni kell az idegenekkel, és van lakáshitel, válás, amelyben sokszor “meg kell tudniuk az igazságot a szüleikről, hogy valóságosan lássák őket”.

És azt is sokszor hallom, hogy a gyerekeknek “nem szabad hazudnunk, ezért is fontos már nagyon korán mindenről felvilágosítanunk őket”. Valahogy annyira a kézzel fogható, realista, intellektuális, anyagi világra koncentrálunk, hogy kimarad a gyerekek életéből a mese. És ez nem csak azt jelenti, hogy lemaradnak gyerekkori hiedelmek és kedves történetek ismeretéről, hanem sokkal fontosabb életbölcseleteket, vagy akár képességeket szalasztanak el.

Először is szeretném tisztázni, hogy mit is értek mese alatt. Elsősorban az olvasott népmesékre, varázsmesékre, állatmesékre, csalimesékre gondolok. Emellett szinte maguktól kerülnek be Andersen vagy Grimm-féle, vagy más hasonló ismert írott mesék. Modernebb mesék is ide tartozhatnak, mint a Harry Potter, vagy akár olyanok is, amelyeket mi magunk kreálunk a napi történések vagy saját élmények átdolgozására.

Mindegyik mese kicsit másképp működik

Boldizsár Ildikó például emiatt inkább mindenkinek a saját népmeséjét ajánlja, mely olyan szimbólumokban, olyan ősi erőkben gazdag, melyet tudat alatt sokkal jobban megélünk, megértünk. Hiszen a mi népünk, a mi vérünk történetei. A jungi archetipikus tartalmakhoz hasonlítható, mely mindannyiunkban ott van, és érthető, pedig sosem tanultunk róla.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...190191192...278