sub

Információk, érdekességek

A szülés tortája

2016. június 21.

A szülés olyan, mint egy színdarab. Jönnek a felvonások, egymást követik, aztán egyszer csak ott a gyerek és kezdődik a való világ észlelése, az anyaság. Élnek bennünk elképzelések, hogy hogyan kellene, mi lenne a cél, és alapjában véve, vagy pozitívan vagy negatívan, de minden szülőanya mást kap, mint amire eredetileg számít. Akár azt is mondhatnám, amit Shrek az ogreról, hogy a szülés olyan, mint a hagyma, egyik réteg a másik után, kicsit csípi a szemed, meg is könnyezed, de szeretni nagyon lehet és roppant egészséges.

A szülés tortájaMa megfogalmazódott bennem egy várandósgondozás kapcsán, hogy kétféle megközelítése van a szülés folyamatának, amit a tortasütéssel szemléltetnék. Szülinapi tortát is kétféleképp készíthetünk szívünk csücskeinek. Az egyik esetben alapos receptnézegetéssel, internet böngészéssel, barátnőkkel való konzultáció után megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb receptet. Mivel tegnap volt a kisfiam 1o éves szülinapja, és két tortát kellett sütnöm, saját bőrömön tapasztalt élményről beszélek. Szóval a kisfiamnak sok-sok óra nézegetés, informálódás után egy New York-i sajttortára esett a választása. Ezután bementem a bevásárlólistával a boltba, megvettem a hozzávalókat és megsütöttem a gyerek tortáját. Időközben kiderült, hogy még egyre van szükség, amit a barátaival osztana meg, mindez este háromnegyed nyolckor, az utolsó vendég távozása után. Bolt már nem volt, így jött a második verzió, kinyitottam a spaisz ajtaját, azaz elhúztam a függönyt, megnéztem, milyen hozzávalóim vannak és sütöttem belőle a gyereknek egy cirtomos tejszínes csodatortát. Egyik sem volt jobb a másiknál, egyik sem adott többet a másiknál, egyiknek sem örült jobban, mint a másiknak. Mindkettő álmai tortája volt, csak másképp, mást adott...

Miért hasonlít ez a szüléshez? Mert csak rajtunk áll, hogy megtervezzük, előkészítjük és örülünk az eredménynek vagy abból készítünk élményt, ami épp rendelkezésünkre áll , és úgy csűrjük-csavarjuk a hozzávalókat, ahogyan a legkönnyebben bele tudjuk magunkat engedni. 


Milyen apa lesz a pasidból? Csillagjegye elárulja!

2016. június 16.

Fiúcska, fiú, pasi, férfi, apuka. De milyen a legvégén? Ismered csillagjegyét és kíváncsi vagy mire számíthatsz? Most a legextrémebb történeteket olvashatod, a legjellegzetesebb apatípusokról. Kispapaság csillagjegyek szerint.

 

 
KOS: Kos apáról csak azt tudom elmondani hitelesen – sajnos -, amit egy Kos gyermektől hallottam: „Apám ügyvéd. Van 5 lakása és egy cége. Minden évben külföldön nyaralunk. A szüleim elváltak, de jóban vannak. Anyámmal élek, de apámmal jobban érzem magam. Gyerekkoromban járattak harcművészkedni és az a durva, ők is járnak, még mindig. Ez is ilyen Kos dolog, nem?” Nos igen. Kos apuka kinézi a célt és beveszi a várat. A gyerekének a legjobbat. Cég, kocsi, lakás, yacht, nem probléma. Ha van egy kis sport és feszültség levezető verseny, az külön élvezet. Érdemes megnézni anyukának, apuka milyen sportot választ a gyereknek, hogy túlélje…

BIKA: A játszóházban történt velem. Apuka miniovira hozta a gyermekét. A kisfiú két éves volt. Apuka reggel beküldte a gyereket, aztán kipakolta az ennivalókat, amit hozott neki: Reggelit, tízórait, ebédet, ebéd utáni nasit és uzsonnát, és jelezte „vacsorára már otthon szeretnének lenni”. Az adagok egy felnőttnek is becsületére váltak volna. Szintén ez az apuka eresztette el az alábbi, azóta babysitteri körökben híres kijelentést:„Ma csak az egyik játékot vesszük meg. Ezt. A másikat majd holnap.” Hát ilyen, betartalékol, bebiztosít és megtöm. Szeretni és gondoskodni tud. Bíztatni kell anyukának, hogy néha a lemondás a szeretet.

 


Programozott szobatisztaság

2016. június 15.

A nyár a legjobb időszak, hogy megpróbáljuk a kicsiket szobatisztasághoz szoktatni. Meleg van, nem kell bíbelődni a harisnyába, kantáros nadrágba bújtatással, a pelenka sem jó, mert felpállik alatta a popsi, elég egy kis bugyi, ami szükség esetén könnyen lecserélhető, és a felfázástól sem kell tartani. 

szobatisztaság

Programozható-e a szobatisztaságra szoktatás?

Lehet-e próbálkozni a szobatisztaságra neveléssel?

Lehet, de csak akkor érdemes, ha a gyerek fizikai és értelmi fejlettsége, elérkezett arra a fokra, hogy a széklete, és a vizelete ürítését akaratlagosan is szabályozni tudja. Mindez sajnos nem az évszak, és nem a szülő kívánsága szerint történik. Mert a szobatisztaság egy olyan érési folyamat eredménye, ami a babák 18-ik, és a 36-ik hónapja között szokott bekövetkezni. Ahhoz, hogy a szükséglet észlelése és a két testnyílás tudatos működtetése tartóssá váljon még kialakult öntudat, és lelki késztetés is szükséges. Mindezt a szülő türelmes támogatása segítheti, de idő előtti vagy erőszakos beavatkozása, többet árt, mint használ!

Az első életév folyamán, a csecsemő nincs tudatában bél, és a hólyagműködésnek, akaratlagosan nem vesz részt az ürítés folyamatában. Mindkét dolog automatikusan történik, azáltal, hogy a teltség okozta izomfeszültség reflexes úton a záróizmok ellazulását váltja ki.


Figyeljünk a játékok biztonságára!

2016. június 12.

Az evidens és látható problémákon kívül számos kevésbé ismert, és többnyire láthatatlan veszélyt tartogathatnak a gyerekjátékok. A közelgő gyereknap játékvásárlás szempontjából kiemelt időszak, ennek alkalmából vizsgáljuk meg a felelősségteljes vásárlás legfontosabb tudnivalóit!

játékok

Külső és belső veszélyek

  • A rettenetes ftalátok

Az elmúlt években a játékpiacon betiltott játékok kétharmadát a műanyag termékek lágyítására használtftalátsavak miatt hívták vissza. Ezek közül néhány rákkeltő hatású lehet, károsan befolyásolhatja a hormonrendszert, gyomorirritációt és hasmenést is okozhat. Az anyag használatát az EU-ban már betiltották gyermekjátékok gyártásakor, de a 2013-ban kivont 127 baba és 48 csörgő nagy része emiatt került ki a forgalomból.

  •  Ólom, kadmium, nehézfémek, baktériumok

A ftalátok mellett a termékek ólom, kadmium és nehézfémtartalma is veszélyt jelenthet, ahogy a helytelen bakteriológiai állapot is. A betiltott buborékfújók nagy részénél például a tartályban levő folyadék baktériumtartalma okozott problémát, amely vagy már a gyártáskor vagy a flakon helytelen záródása miatt került a termékbe.

  • Veszélyes kialakítás

Természetesen nem szabad elbagatellizálni a szerkezeti hiányosságokból adódó hibákat sem. A testi épséget veszélyeztető játékszerek között találunk törékenyeket, hegyes szélűeket, olyanokat, amelyeknek könnyen leeső, vagy leszerelhető elemei vannak. Ezek főleg 3 éves kor alatt lehetnek veszélyesek, éppen ezért szabvány írja elő, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni azokon a játékokon, amelyek 36 hónap alatti gyereknek nem adhatók (áthúzott piros körös, 0–3 jelzés). Kiemelten fontos a termék biztonságos kialakítása olyan játékok esetében, melyek a gyermek súlyát hordozzák, mint például a biciklik, triciklik, rollerek, vagy a hinták.


Hogyan szerethet rosszul egy Anya?

2016. június 11.

Sikertelenségeink, kudarcaink, negatív meggyőződéseink egy része a gyermek-, és kamaszkorunkban megélt tapasztalatokból táplálkozó alapvető én-élményre vezethető vissza, melynek fő közvetítője az édesanya. Lehet-e hibáztatni egy anyát, ha nem jól szerette a gyermekét? Felelőssé tehető-e az egyén jelenben elkövetett hibáiért, sikertelenségeiért a múltban elszenvedett sérelem? Vajon mit jelent rosszul szeretni egy gyermeket?

Az, hogy milyennek látjuk, hogyan értékeljük, becsüljük azt, akik vagyunk, hogy mennyire hiszünk önmagunkban, a környezet visszajelzései, valamint a saját önmagunkra vonatkozó megfigyelései függvényében folyamatosan változik, formálódik. 
A gyermekkorban megtapasztaltak roppant meghatározóak, hiszen személyiségfejlődésünk szempontjából ez egy igen érzékeny időszak. Az anya-gyermek kapcsolat kiemelten fontos, hiszen ez tekinthető az összes későbbi emberi kapcsolat prototípusának, továbbá a személyiség alakulására is aktívan hatással van.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...171172173...278