sub

Információk, érdekességek

Programozott szobatisztaság

2016. június 15.

A nyár a legjobb időszak, hogy megpróbáljuk a kicsiket szobatisztasághoz szoktatni. Meleg van, nem kell bíbelődni a harisnyába, kantáros nadrágba bújtatással, a pelenka sem jó, mert felpállik alatta a popsi, elég egy kis bugyi, ami szükség esetén könnyen lecserélhető, és a felfázástól sem kell tartani. 

szobatisztaság

Programozható-e a szobatisztaságra szoktatás?

Lehet-e próbálkozni a szobatisztaságra neveléssel?

Lehet, de csak akkor érdemes, ha a gyerek fizikai és értelmi fejlettsége, elérkezett arra a fokra, hogy a széklete, és a vizelete ürítését akaratlagosan is szabályozni tudja. Mindez sajnos nem az évszak, és nem a szülő kívánsága szerint történik. Mert a szobatisztaság egy olyan érési folyamat eredménye, ami a babák 18-ik, és a 36-ik hónapja között szokott bekövetkezni. Ahhoz, hogy a szükséglet észlelése és a két testnyílás tudatos működtetése tartóssá váljon még kialakult öntudat, és lelki késztetés is szükséges. Mindezt a szülő türelmes támogatása segítheti, de idő előtti vagy erőszakos beavatkozása, többet árt, mint használ!

Az első életév folyamán, a csecsemő nincs tudatában bél, és a hólyagműködésnek, akaratlagosan nem vesz részt az ürítés folyamatában. Mindkét dolog automatikusan történik, azáltal, hogy a teltség okozta izomfeszültség reflexes úton a záróizmok ellazulását váltja ki.


Figyeljünk a játékok biztonságára!

2016. június 12.

Az evidens és látható problémákon kívül számos kevésbé ismert, és többnyire láthatatlan veszélyt tartogathatnak a gyerekjátékok. A közelgő gyereknap játékvásárlás szempontjából kiemelt időszak, ennek alkalmából vizsgáljuk meg a felelősségteljes vásárlás legfontosabb tudnivalóit!

játékok

Külső és belső veszélyek

  • A rettenetes ftalátok

Az elmúlt években a játékpiacon betiltott játékok kétharmadát a műanyag termékek lágyítására használtftalátsavak miatt hívták vissza. Ezek közül néhány rákkeltő hatású lehet, károsan befolyásolhatja a hormonrendszert, gyomorirritációt és hasmenést is okozhat. Az anyag használatát az EU-ban már betiltották gyermekjátékok gyártásakor, de a 2013-ban kivont 127 baba és 48 csörgő nagy része emiatt került ki a forgalomból.

  •  Ólom, kadmium, nehézfémek, baktériumok

A ftalátok mellett a termékek ólom, kadmium és nehézfémtartalma is veszélyt jelenthet, ahogy a helytelen bakteriológiai állapot is. A betiltott buborékfújók nagy részénél például a tartályban levő folyadék baktériumtartalma okozott problémát, amely vagy már a gyártáskor vagy a flakon helytelen záródása miatt került a termékbe.

  • Veszélyes kialakítás

Természetesen nem szabad elbagatellizálni a szerkezeti hiányosságokból adódó hibákat sem. A testi épséget veszélyeztető játékszerek között találunk törékenyeket, hegyes szélűeket, olyanokat, amelyeknek könnyen leeső, vagy leszerelhető elemei vannak. Ezek főleg 3 éves kor alatt lehetnek veszélyesek, éppen ezért szabvány írja elő, hogy figyelmeztetést kell elhelyezni azokon a játékokon, amelyek 36 hónap alatti gyereknek nem adhatók (áthúzott piros körös, 0–3 jelzés). Kiemelten fontos a termék biztonságos kialakítása olyan játékok esetében, melyek a gyermek súlyát hordozzák, mint például a biciklik, triciklik, rollerek, vagy a hinták.


Hogyan szerethet rosszul egy Anya?

2016. június 11.

Sikertelenségeink, kudarcaink, negatív meggyőződéseink egy része a gyermek-, és kamaszkorunkban megélt tapasztalatokból táplálkozó alapvető én-élményre vezethető vissza, melynek fő közvetítője az édesanya. Lehet-e hibáztatni egy anyát, ha nem jól szerette a gyermekét? Felelőssé tehető-e az egyén jelenben elkövetett hibáiért, sikertelenségeiért a múltban elszenvedett sérelem? Vajon mit jelent rosszul szeretni egy gyermeket?

Az, hogy milyennek látjuk, hogyan értékeljük, becsüljük azt, akik vagyunk, hogy mennyire hiszünk önmagunkban, a környezet visszajelzései, valamint a saját önmagunkra vonatkozó megfigyelései függvényében folyamatosan változik, formálódik. 
A gyermekkorban megtapasztaltak roppant meghatározóak, hiszen személyiségfejlődésünk szempontjából ez egy igen érzékeny időszak. Az anya-gyermek kapcsolat kiemelten fontos, hiszen ez tekinthető az összes későbbi emberi kapcsolat prototípusának, továbbá a személyiség alakulására is aktívan hatással van.


Úristen: félrenyelt a gyerek!

2016. június 09.

félrenyelt a gyerek

Fulladás pici gyerekeknél apró tárgyaktól, ételtől is bekövetkezhet, azonban ezt is meg lehet előzni a szakember szerint.

A három év alattiaknál apró tárgyak félrenyelése okozhat tragédiát, a szakember szerint azonban legtöbbször ez megelőzhető. A játékokon egyrészt feltüntetik, hogy hány éves kortól ajánlott, de amúgy is lehetőleg csak olyasmit adjanak a piciknek, ami nem fér be a szájukba.

  • Az ételt kicsi darabokban kapják, és semmiképp ne adjanak nekik apró magvakat, mert könnyedén megakadhatnak a torkukon.
  • Emellett tanítsák meg a gyermekeket arra, hogy evés közben ne játsszanak, játék közben pedig ne egyenek.

Ha mégis megtörténik a baj

  1. Ha a gyerek mégis félrenyel valamit, normál esetben működésbe lép a köhögési reflex, és a légúti idegentest szerencsés esetben távozik.
  2. Ha azonban beszorul, akkor azonnali, határozott beavatkozásra van szükség és mentőt kell hívni – nyomatékosítja a szakorvos.
  3. Ha a gyermek nem tud hangot kiadni, alig hallhatóan vagy némán köhög, bőrszíne szürkéslila (oxigénhiányos), de még eszméletén van, amíg a mentő kiérkezik, addig is azonnal próbálják meg eltávolítani, ami elzárta a légutat.

Szedd össze magad! – A visszaváltozás 9 hónapja (3.)

2016. június 06.

Részletek egy sportos kismama edzésnaplójából…

Fizikailag szinte teljesen rendbe jöttem, viszont lelkileg kezdek kicsit elgyengülni. Leginkább a kevés alvás, a bezártság és az egyhangúság miatt. Továbbra is alázattal teszem a dolgom, de vajon meddig fog tartani a monoton 24 órás szolgálat?

Őszintén szólva, nagy szükségem lenne némi lazulásra.  Jó lenne egyszer-egyszer kiszabadulni a négy fal fogságából. De kettős érzés ez, hiszen, hogyan is tudnék én az apróságomtól távol maradni? Egyelőre marad tehát az édes szolgálat okos időbeosztással és a közösen töltött idő kreatív kihasználásával.

Csodálattal szemlélem pici babám fejlődését. Hétről hétre ügyesebb és erősebb. A napirendje is egyre kiszámíthatóbb. Alapvetően az ő igényei határozzák meg a napi tevékenységeimet. A 3 óránkénti etetés és kb. másfél órás alvásciklusok gyorsan váltakoznak. A napi kétszeri séta közös kikapcsolódás, az esti fürdetés pedig jutalom mindkettőnknek a nap végén.

Állapotjelentés

- Hangulat: közepes
- Fizikai állapot: közepes
- Lelkiállapot: közepes
- Testsúly: 58 kg

A nappali teherbírásomat az határozza meg, hogy az éjszakám hogyan sikerült. Általánosságban nettó 6-7 órát alszom kisebb-nagyobb megszakításokkal. Jobb napokon előfordul, hogy a kisbaba 2×4 órát is alszik egyhuzamban. Viszont amikor nyugtalanabbra sikerül az éjszaka, előfordul, hogy 2-3 óránként is ébredek hozzá és akár 1 óra hosszat is ébren vagyunk.

Egyelőre alapvetően a babám társaságában próbálok kikapcsolódni, töltődni. Nagyon szeretem a közös sétáinkat. A hordozókendőnek köszönhetően folyamatos testi kontaktusban vagyunk, ami mindkettőnknek jó: én átölelem, simogatom, ő örömmel ringatózik, és mindig könnyedén megnyugszik. Úgy élvezem az alvó baba melletti nyugalmat. Kezdetben mindig telefonáltam, amint kiléptem az ajtón. De elhatároztam, hogy kihasználom a szabadban töltött időt arra, hogy töltődjek.
Azért persze remélem, hogy hamarosan eljön az a nap is, amikor legalább egy pár órára elszabadulhatok a babám mellől. A pár órás szabadságnak azonban több feltétele is van.

  • Egyrészt kritikus kérdés, hogy ki tudom-e annyira pihenni magam, hogy egyáltalán legyen kedvem elindulni bárhova otthonról.
  • Másrészt, akad-e olyan segítségem, akire jó szívvel rá merem bízni majd a babámat…
  • Harmadrészt elég kiszámítható-e már a baba szoptatási rendje, amihez a távollétemet tudom igazítani.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...172173174...279