sub

Információk, érdekességek

Embert próbáló helyzetek – Szoptatás, ha a baba kórházban van

2016. október 07.

Ha kisbabád születése után intenzív osztályra került, vagy ajak- és szájpadhasadékkal született, minden energiádat mozgósítanod kell, hogy szoptasd, vagy ha ezt nem lehet, akkor is anyatejjel tápláld. 

Kisbaba az intenzív osztályon

A család és a szakemberek támogatására is nagy szükséged van ilyen esetekben.

Semmihez nem hasonlítható, felkavaró, félelmetes érzés annak megértése, hogy gyermeked esetleg veszélyben van, vagy nem biztos, hogy maradéktalanul meggyógyul.

A helyzettel járó szorongás, aggodalom, félem és fáradtság mind-mind a tejtermelés ellen dolgozik.

Picikéd gyógyítása a szakemberek dolga, de a simogatás, becézgetés, ha lehet a dajkálás, tisztába tevés, etetés a tiéd és párodé is lehet. Kisbabád megismeri a hangod, beszélj hozzá, énekelj, babusgasd.

Az I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán főbábaként naponta tapasztaltam, hogy a mama milyen nagy segítséget tudtak adni a babának a betegség elleni küzdelemben. Amikor az ápolók beszéltek hozzá, arra nem reagált, bezzeg a mama hangjára nyújtózott, ásított, nagyra nyitotta gyönyörű szemecskéjét.

Akkor, ha lehetséges, nagy türelemmel próbálkozz a szoptatással. Abban az esetben, ha nem szoptathatsz, fejj rendszeresen, minél gyakrabban, hogy a „védőoltásként” is felfogható anyatejjel segítsd a picit a kórokozókkal szembeni védekezésben. Az anyatej mesterségesen utánozhatatlan, sok ellenanyagot, és a baba igényeinek megfelelő, életfontosságú fehérjéket tartalmaz.


Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki a gyermekekben

2016. október 03.

Az internetfüggőség fokozatosan alakul ki, ezért fontos, hogy a gyermekek a szülővel együtt tanulják meg a világháló használatát, közös élményvilágot teremtve – tanácsolta Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, a szülők vagy tiltják és minimumra szorítják az interneten töltött időt, vagy legyintenek rá. A leghasznosabb hozzáállás azonban a köztes magatartás – hangsúlyozta. A szakértő szerint nem az a kérdés, mennyi időt tölt a gyermek a számítógéppel, hanem az, hogy mi történik ez alatt. A szülő részt tud venni ebben az időben úgy, hogy megbeszéli a gyermekkel mit néz, mivel játszik. Ehhez viszont a szülőnek nagy mértékben alkalmazkodnia kell az új technológiákhoz, meg kell tanulnia használni azokat – jegyezte meg.

Úgy vélte, súlyos következménye az internetfüggőségnek, hogy a szülők megkérdezése helyett a gyermekek az interneten néznek utána dolgoknak. Itt az a gond, hogy a gyermekekben kialakul egy téveszme, hogy minden szükséges információt az internetről szerez meg, azonban nem tudja azt kezelni.

A pszichológus szerint a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a szülők is gyakran “elektronikus bébiszitternek” használják a számítógépet, azaz amíg azzal foglalkozik a gyerek, addig a szülő nyugodtan tudja a saját dolgát tenni.


Praktikák a csípések kezeléséhez

2016. október 02.

A rovarcsípések általában csak enyhe panaszt okoznak, de többnyire gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is. A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa adott hasznos tanácsokat.

Kisgyermekeknél intenzívebb tünetek

A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog, hangya, méh és darázscsípések. A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb. Noha ez ijesztőnek látszik, ez is normális válasz.

Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet.

Méhcsípésre szódabikarbóna, szúnyog ellen ecet

  • méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverjünk el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
  • Hangyacsípés ellen alkalmazzon gyenge lúgot, pl. nátrium bikarbonát (szódabikarbóna) pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesíthesse a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat!
  • Szúnyogcsípésre nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.

A kicsi hirtelen, heves köhögése komoly bajt jelezhet

2016. szeptember 27.

gyerek

Ha a kicsi játék, vagy evés közben egyik pillanatról a másikra heves köhögésben tör ki, akkor elképzelhető, hogy félrenyelt, vagy lenyelt valamit. Egy apró falat, vagy játékdarab is okozhat súlyos tüneteket.

Gyermekkorban gyakori eset

Már a mászni tudó gyerekek is mindent a szájukba vesznek, így ismerkednek a körülöttük lévő tárgyakkal. Szívesen kóstolgatják a földön elérhető lehullott apró tárgyakat – gombokat, pénzérmet, apró magvakat – de a hozzátáplálás során is előfordulhat, hogy a szilárd étellel még épp csak ismerkedő gyerek félrenyel. Ez még a legóvatosabb szülő mellett is megeshet, hiszen elég egy kis nevetés, vagy sírás, tüsszentés ahhoz, hogy az éppen a szájában lévő falat a légcsőbe kerüljön. Ilyenkor a szervezet köhögéssel védekezik, így próbálja meg a légutakat megtisztítani.

Betegség vagy idegentest?

Az idegentest lenyelése kapcsán fellépő köhögés egyértelműen különbözik a betegségek, kórokozók következtében fellépő köhögéstől – magyarázza dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont gyermekorvosa. „Ilyen esetben a köhögés mindig nagyon hirtelen jelentkezik, görcsös jellegű, a gyermek ijedt, levegő után kapkod, a nyakához nyúl, arca kipirult az erőlködéstől. A félrenyelés azonban nem mindig jár intenzív köhögéssel, okozhatja a légutak teljes elzáródását is. Ilyenkor a gyermek képtelen köhögni, vagy lélegezni, rövid időn belül elveszti az eszméletét.”


Így készítsük fel gyermekeink szervezetét

2016. szeptember 14.

Az iskolakezdés minden gyerek (és szülő) számára stresszes lehet, a nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Viszont vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten könnyebb lehet a koncentráció, és a megfelelő fejlődésükért is sokat tehet. Íme három példa arra, hogy mely vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes pluszban biztosítani gyermekeink részére!

A csontok sztárja: kalcium

  • Miért fontos?

Szüleinkhez hasonlóan mi sem ismételhetjük el elég sokszor otthon a lurkóinknak, hogy fogyasszanak elég tejterméket, ugyanis a benne lévő kalciumra szükség van a csontjaik megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez.

  • Mennyit ajánlanak belőle a szakemberek?

A kalcium 99 százalékban az emberi csontozatban és a fogakban található, a maradék pedig a vérünkben kering. Naponta nemtől és kortól függően 800-1300 milligramm kalcium bevitelét javasolják a szakemberek.

  • Hogyan biztosíthatjuk gyermekeink számára?

Ha kalciumban gazdag ételt szeretnénk készíteni, akkor adjunk egy tál (30 gramm) teljes értékű gabona hozzáadásával készült, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gabonapelyhet reggelire, ami 125 milliliter tejjel fogyasztva már a napi ajánlott kalciumbevitel 37 százalékát is biztosíthatja. Fogyaszthatunk mellé egy banánt is, ami plusz 18 százalék, vagy a pelyheket elkeverhetjük egy pohár (150g) natúr joghurtban is, ami a napi javasolt kalciummennyiség 23%-át tartalmazza.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...165166167...279