sub

Információk, érdekességek

A változásokat rejtő iskolatáska

2016. szeptember 08.

A változásokat rejtő iskolatáskaSzülőként nap, mint nap tapasztaljuk, hogy a változások végigkísérik életünket. Az ételt, melyet gyermekünk tegnap még kedvenceként rajongva evett meg, ma már furcsa fintorral az arcán utasítja vissza. A játékot, melyért pár hónapja még könyörgött nekünk, már elő sem veszi. A legnépszerűbb programra, egyszer csak azt mondja: "Nincs kedvem!" Változások, melyekhez szokva vagyunk. De mi történik gyermekünkkel az iskolában? Miért jön ki az iskola kapuján a nemrég még mosolygós gyermekünk helyett egy tomboló hurrikán?

Mit is jelent az iskolaérettség? Érett-e a gyermek, és elég érett-e a szülő?

Az óvoda utolsó évében különböző iskolaérettségi kompetenciatesztekkel felmérik, hogy gyermekünk értelmileg és logikailag készen áll-e a Rá váró komplex feladatok értelmezésére és végrehajtására, majd útjára engedik egy eddig ismeretlen világ felé.

Azonban nem minden értelmileg érett kisgyermekről mondható el az, hogy lelkileg is felkészült a mindennapok ilyen hatalmas fordulatszámmal történő megváltozására. Sőt, a legtöbb szülő, akinek első gyermeke megy iskolába, már csak halovány emlékfoszlányokkal rendelkezik arról, hogy anno neki milyen volt átmenni ezen a folyamaton. 

 


Felké-szülés? Hogyan? Minek?

2016. szeptember 04.

Egy gyermek érkezése nagy csoda egy család életében. Sok-sok apró kérdés, öröm, aggodalom, szépség, szorongás, nevetés, feszültség, egység és kétség forrása. Rengeteg olyan kérdés merül fel az anyára menendőben, amire addig sosem gondolt, sőt, olyan átalakuláson megy át a teste, a lelke, az érzelmei, amire gondolni sem mert sosem.

Az anyaság egy hihetetlenül nagy transzformációs erő, ami kirepít egy másik világba, felemel a csillagok közé, családi galaxis őrzővé válsz, vagy anyatigrissé, időnkét visszazuhansz, elbizonytalanodsz, de mindenképp egy életre szóló kalandban részesülsz. 

Szüléstámogatóként rengeteg kisbaba érkezésénél lehettem jelen. Ez egy olyan kegy, amiért nagyon hálás vagyok az Életnek, mert leírhatatlan élmény az élet kapujában tisztelegni. Láttam gyors és maratoni szülést, támogattam hagyományos, négykézlábas spontán szülést, ikreket, farost, császármetszést. Fogtam anyák kezést és tettem rájuk borogatást kórházban, születésházban és otthon egyaránt. Volt olyan szülés, ami nekem a non plusz ultra érzését hozta, az anyát viszont elbizonytalanította és olyat is láttam, hogy az anya megérkezett, kivirult, megérett egy szülés alatt. Megtanultam egy nagyon fontos szabályt. A szülés minden szülő nő és család életében megismételhetetlen élmény, aminek élethosszig tartó eredményei vannak. Legyen az pozitív vagy akár negatív. Mennyivel könnyebb lenne az anyaság, ha azt pozitív élmények indítanák útjára és nem félelmek, kiszolgáltatottság esetleg traumák. Nem mindegy, hogy a szülés útjára mit pakolunk be a hátizsákunkba. Rengeteg az elvárás, ilyen-olyan-mindenféle szülésről olvashatunk, hallhatunk, mindenki megmondja számunkra a tutit és kevesen kérdezik meg, hogy mi, anyák, várandósok mit is szeretnénk? Hogyan? Merre? Mikor? 

 


Baj, ha a gyermekem magasabb vagy alacsonyabb a kortársainál?

2016. szeptember 01.

Minden szülőnek az a vágya, hogy gyermeke egészséges ütemben fejlődjön, és ne maradjon le semmilyen szempontból a kortársaitól. Amennyiben a gyerek testileg nem éri el a többiek fejlettségét, akkor a szülők hamar orvoshoz fordulnak, hogy kizárják a betegségek fennállását. Nézzük, mit tehet a szülő, ha gyermeke jóval magasabb/alacsonyabb az átlagnál! Van  ok aggodalomra? – Erre  dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa ad választ.

Mi az a csontkor?

Bár a gyermekek fejlődési üteme más és más, ráadásul genetikusan vannak kissé magasabb és alacsonyabb növésűek, ám az értékek egy bizonyos intervallumon belül mozognak. Ezért, ha nagyobb magasságbeli különbségeket észlel a szülő, érdemes megvizsgálni a gyermek csontkorát, ami lényegében a biológiai érettségét mutatja meg. Ideális esetben ez megegyezik a gyermek életkorával, ám előfordulhat, hogy a csontkor és az életkor közt akár több évnyi különbség is lehet. Amennyiben a normálisnál kevesebb növekedési hormon van a szervezetben, úgy a csontkor az életkortól elmarad,  ellenkező esetben pedig az életkor kevesebb, mint a csontkor.

Mikor érdemes meghatározni a csontkort?

  • gyermek testmagassága nagyban eltér a kortársaiétól
  • korai/késői nemi érés esetén
  • egyéb endokrinológia betegségben is (pl. mellékvesekéreg, pajzsmirigybetegség stb.) esetén

Magát a csontkort röntgenfelvétellel lehet meghatározni, amelynek során a kéz és a csukló kézközépcsontjait vizsgálják.


A te gyereked mennyit van a szabadban?

2016. augusztus 29.

Egy friss kutatás szerint a mai gyerekek fele annyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik saját gyerekkorukban. A tendencia ijesztő.

Hétszer több idő a TV előtt

Az ezernél is több családra kiterjedő brit vizsgálat ijesztő képet festett a mai gyerekek és a külvilág kapcsolatáról. A felmérés szerint a gyerek hetente öt és fél órát töltenek csak a szabadban, miközben szüleik saját gyerekkorukban ennek legalább kétszeresét töltötték kint játszva.

Az adat azért is sokkoló, mert más kutatások szerint a gyerekek naponta átlagosan már több mint 5 órát töltenek a képernyők előtt, legyen szó számítógépről vagy televízióról.

A szabadban töltött idő csökkenése azért is érdekes, mert a szülők 96%-a tartja fontosnak a gyermekek fejlődése szempontjából a szabadban és a természetben töltött időt. Sőt a megkérdezettek többsége szerint a szabadban töltött idő, fontosabb, mint a technológiai képességek elsajátítása.


Fúj, nem szeretem! – A válogatós gyermek

2016. augusztus 21.

Nincs olyan gyermek, aki minden ételt kivétel nélkül szeretne. Sőt, kifejezetten akadnak olyan időszakok, amikor alig akar néhány fajta ételnél többet elfogadnia kicsi.

A nagyi folyton tömné a kis „éhezőt”, aki csak az édességekre vagy a virslire, pizzára, sült krumplira vevő. De olyan gyereket is találhatunk, aki egyszerűen „semmit nem eszik”. Mi, szülők főleg akkor aggódunk, ha kislányunk, kisfiúnk az átlagnál vékonyabb testalkatú. Meg vagyunk győződve arról, hogy ha ez így megy tovább, akkor szemünk fénye biztos, hogy éhen hal. Hiszen csak azt látjuk, hogy a reggelit félretolja, az ebédből, vacsorából egy-két kanállal eszik. A levesből kiválogatja a tésztát, a rántott húsnak csak a bundáját eszi meg, a főzelékekre fintorog, a zöldségeket kiköpi.

A dackorszak része?

A pszichológusok szerint a dackorszak a táplálkozásra is kihat. Ami a mindennapi teendők során a „nem akarom”, az az étkezéskor a „nem kérem”.

Jó hír, hogy a legtöbb ilyen probléma ötéves korra megszűnik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...166167168...278