sub

Információk, érdekességek

Testvérek a családban: értsük meg jobban õket!

2007. március 20.

A testvérek születési sorrendje meghatározza nevelési módszereinket, de sokszor nem figyelünk eléggé a gyermeki "alá-fölérendeltségi viszonyból" fakadó érzékenységükre, lelki problémáikra. Törekednünk kell a jobb megértésre - a szülõk részérõl és a testvérek között egyaránt. 


"A bátyám, az öcsém", "én vagyok a legkisebb"....


Olykor büszkén, máskor kissé féltékenyen vagy szomorúan ejtik ki gyermekeink ezeket a szavakat. A testvérek születési sorrendje meghatározza nevelési módszereinket, de sokszor nem figyelünk eléggé a gyermeki "alá-fölérendeltségi viszonyból" fakadó érzékenységükre, lelki problémáikra. Törekednünk kell a jobb megértésre - a szülõk részérõl és a testvérek között egyaránt.


A gügyögés fontossága

2007. március 17.

Azok, akik idáig tulajdonképpen viccesnek vagy kellemetlennek tartották, ha kisgyermeküknek gügyögtek, most fellélegezhetnek. Egy új kutatás azt állítja, hogy a gügyögés pont azt adja a gyermeknek, amire annak szüksége van nyelvkészsége fejlõdéséhez és a 'gyermeki beszéd' az érzelmi kötõdés kialakulását is segíti.


A vizsgálatot japán kutatók végezték, akik azt figyelték, hogy hogyan reagálnak az újszülöttek a felnõtt beszédre illetve a gügyögésre. A tudósok megállapították, hogy a csecsemõk agyának frontális lebenye aktívabban válaszol a 'bababeszédre.'


A legveszélyesebb sérülések oka gyermekkorban: a közlekedési balesetek!

2007. február 24.

Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a gyermekkori gerincsérülés leggyakoribb oka közlekedési balesetek miatt jön létre. A kutatók ismételten felhívták a figyelmet a biztonsági öv szerepére a sérülések megelõzésében.


A gyermekkori gerincsérülések egyértelmûen leggyakoribb oka a közlekedési baleset, amely az esetek mintegy 55 százalékáért felelõs - írják a kutatók közleményükben. A gerincsérülést szenvedett gyermekek közel 70 százaléka nem viselt övet a baleset bekövetkezésekor.


A terhesség elsõ fele homeopátiás szemmel

2007. február 16.

A terhesség alatt felmerülõ egészségügyi problémák megoldásakor jelentõsen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma mellékhatásaik, illetve teratogenitásuk miatt. Ezzel szemben a homeopátiás kezeléskor nem lépnek fel mellékhatások sem a kismamára nézve, sem a babára nézve. 

A homeopátiás kezelés nem allergizál, hanem a szervezet öngyógyító erejét stimulálja, erõsíti az immunrendszert, harmonizálja a betegség alatt felborult egyensúlyi mechanizmusokat a szervezetben. A terhesség elsõ harmadában leggyakrabban fellépõ probléma a hányinger, a hányás, mely sokszor banális, de kellemetlen tünet.


A több alvás segít a gyerekek elhízása ellen

2007. február 09.

Az elégtelen mennyiségû alvás rossz hatással van a gyermekek lelki- és szociális jólétére, valamint az iskolai teljesítményükre. A Northwestern Egyetem kutatói megállapították, hogy emellett az elhízás kockázatát is fokozza.


A kutatók 2182, 3 és 18 év közötti gyermek alvási szokásai és a testtömeg-indexük közötti kapcsolatot vizsgálták kérdõívek segítségével, melyeket ötéves különbséggel, két alkalommal töltettek ki a gyermekekkel. - Vizsgálatunk rámutatott, hogy a korábbi lefekvés, a késõbbi kelés és a késõbb kezdõdõ iskola valószínûleg igen fontos és viszonylag olcsó módja annak, hogy a gyermekek túlsúlyproblémáit meg tudjuk oldani. Azt tapasztaltuk, hogy már egy órányi különbség az alvásidõben jelentõs különbséget jelent. Egy órával több alvás a kisebb gyermekek esetében az elhízás esélyét 36-ról 30 százalékra, az idõsebbek esetén pedig 34-rõl szintén 30 százalékra csökkentette. - fejtette ki Dr. Emily Snell, a Child Development címû lapban megjelent közlemény társszerzõje.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...169