sub

Információk, érdekességek

3 tipp: Így tanítsuk a zsebpénzzel gazdálkodni a gyerekeket!

2016. november 06.

A szülők 85 százaléka ad zsebpénzt, de kevesen használják tudatosan.

Van, aki ellenzi, és van, aki tudatosan készül rá. Ahány ház, annyi szokás, és még talán annál is több vélemény. Egy biztos: a zsebpénzkérdést mindenképpen komolyan kell venni, hiszen egy egész életre megalapozhatja gyermekünk pénzhez, pénzügyekhez kapcsolódó viszonyát. A Fundamenta FundiMini kutatása szerint a szülők 85 százaléka ad zsebpénzt gyermekének, de az, hogy ki mennyit, mire és milyen gyakran kap, nagyon eltérő lehet. Az alábbiakban a pénzügyi edukációs szakértő három tippel segít abban, hogy miként használhatjuk a zsebpénzt tudatosabban a pénzzel kapcsolatos nevelésre.

Általánosan elterjedt szokás már kisiskolás kortól kezdve, hogy a gyerekek zsebpénzt kapnak: a Fundamenta FundiMini kutatásából kiderül, hogy a szülők 85 százaléka ad zsebpénzt 6-14 éves gyermekének. A céloktól függően általában havi 1000-5000 forint között mozog az összeg nagysága, amiből jól látszik, hogy takarékoskodással akár már néhány hónap alatt is komolyabb summát lehet összegyűjteni. Az eredmények alapján pénzügyi nevelésre azonban még kevés szülő használja a zsebpénzt, hiszen mindössze 24 százalékuk válaszolta, hogy kifejezetten a gyermeke megtakarításaihoz járul hozzá az apanázzsal. A legtöbben alkalmanként már beszélnek gyermekükkel a takarékoskodás jelentőségéről, de sokak számára ez még nem rendszeres gyakorlat. Pedig a kutatási eredményekből kiderül, hogy érdemes már korán hosszú távú gondolkodásra tanítani a kicsiket a pénzügyekkel kapcsolatban. Mire figyeljünk jobban a családi zsebpénzosztásnál?


A szeretet a legfontosabb a magyar apák szerint

2016. november 01.

apukaA korábban meghatározó nevelési elvet, a szigorúságot, a XXI. században a szeretetközpontúság, az odafigyelés és a tisztesség váltotta fel – derül ki egy magyar apák körében készült felmérésből. A modern családban az apák már nem tekintély, hanem szeretetelven működnek és párjukkal közösen hozzák meg a gyermekneveléssel kapcsolatos döntéseket. A válaszadók azt a tendenciát is megerősítették, hogy egyre több családban a férfiak maradnak otthon a gyerekekkel.

Hiánypótló, célzottan a magyar apáknak szóló magazin jelent meg a napokban a piacon: az Apa Magazin célja többek között minőségi olvasási élményt kínálni gyermeknevelési témákban a családfőknek. A magazin az indulást megelőzően kíváncsi volt célközönségének véleményére, ezért megkérdezte a legfontosabb gyermeknevelési kérdésekről magukat az édesapákat.

Milyen a 21. század apukája?

„A kutatásban 1673 apa részvételével arra kerestük a választ, hogy milyenek is a 21. század magyar apái. Az eredmény alapján megdőlni látszik a régi sztereotípia, ugyanis a válaszadó férfiak a szeretetközpontúságot, az odafigyelést és a tisztességet nevezték meg legfontosabb gyermeknevelési értékként 14-14 százalék arányban, szemben a szigorúsággal (3%) és a tekintélyelvűséggel (2%)” – összegezte az eredményeket Vida Ferenc, az Apa Magazin főszerkesztője. Hozzátette, hogy a korábban legtöbbször fő döntéshozóként funkcionáló apák, ma már döntő többségében párjuk tanácsát kérik gyermeknevelési kérdésekben is.


Szedd össze magad! – A visszaváltozás 9 hónapja (4.)

2016. október 31.

Részletek egy sportos kismama edzésnaplójából: Szinte hihetetlen, hogy már egy hónapja megszületett a kisfiam. Hogy rohan az idő! Olyan mintha tegnap történt volna! Ez azt is jelenti azonban, hogy egy hónapja tart a 24 órás szolgálat a babám mellett, valamint a szülésből való lábadozás időszaka. Az erőtartalékaim eléggé megcsappantak…

Állapotjelentés

  • Hangulat: jó
  • Fizikai állapot: közepes
  • Lelkiállapot: jó
  • Testsúly: 58 kg

Az éjszakák változó nehézséggel bírnak… Sőt, a nappalok is… Olykor könnyebb, olykor kifejezetten nehéz megbirkózni a kialvatlansággal és az idegtépő gyereksírással. Mindehhez pedig jönnek a hároméves fiammal folytatott hatalmi harcok. Eddig szerencsére sikerült megőriznem a türelmemet. Úgy érzem, hogy ahhoz is sok energiára lenne szükség, hogy vitatkozzak, háborogjak. Ezért inkább takarékoskodok az erőmmel, és nem megyek bele a „szélmalomharcba”.

Sor került az első családi kiruccanásra. Beültünk az autóba, és lementünk a Duna-partra sétálni egyet. Babám a hordozókendőben, nagy fiam a gyerekmotoron, mi, felnőttek meg végre élvezhettük az őszi napsütést és a vízpart nyugalmát.

Fizikai állapotom

Lassan szűnnek a fájdalmak, már csak az aranyeremmel kell olykor küzdenem. A nagyobb terheléseket, pl. lépcsőzés azonban mérsékelten bírom, mindig nagyon kifáradok, csak úgy kapkodom a levegőt ilyenkor.

Elmentem a csontkovácshoz. Elkel egy kis segítség a hátam a helyreállításához, mivel a pocakos időszak alatt a gerincem tartós, nagyfokú terhelést kapott, a szülés után aztán a plusz súly hirtelen eltűnt. A gerincem alsó görbülete szinte teljesen eltűnt, állás és járás közben olyan, mintha folyamatosan be lenne húzva a fenekem… A csontkovács kezelése után sokkal jobb, már nem éreztem magam annyira összeesve. Könnyedebb és ruganyosabb vagyok!


Köhög a gyerek – Mit tegyek?

2016. október 30.

Kezdődik az ősz, és így a köhögés is sokkal gyakrabban fordul elő. Tudni kell, hogy ez milyen típusú, mert ettől függ a kezelés.

  • Tegnap óta csúnyán köhög a négyéves fiam. Tudna neki ajánlani valamit, ami végre elmulasztaná?

Természetesen. Előbb azonban tisztáznunk kell, hogy milyen jellegű a gyermek köhögése, mert attól függ az, hogy milyen gyógyszerrel lehet enyhíteni a panaszokat.

Száraz vagy hurutos a köhögése?

  • A száraz köhögés köpetürítéssel nem jár, ugyanakkor ingerlő típusú.
  • Ezzel szemben a hurutos köhögés nyák- és köpetürítéssel jellemezhető; erre szokták azt mondani a szülők, hogy „fel tudja köhögni a lerakódást”.

A száraz köhögésre köhögéscsillapítókat kell adni. A hurutos köhögés kezelésére pedig köptetőket lehet alkalmazni. A kettőt nem szabad felcserélni! Az problémát okozhat, ha valaki köhögéscsillapítóval elnyomja a váladékozó köhögést, és emiatt nem tud kiürülni a nyák.

  • Száraz köhögése van a gyereknek

Ebben az esetben dextrometorfán hatóanyagú szereket tudok ajánlani. Gyümölcsízű szirupok, belsőleges oldatok közül lehet választani. Ezek vény nélkül kaphatók, de adagolásuknál szigorúan be kell tartani az adagolási útmutatóban foglaltakat.


A sorozatos vetélések hátterében APS is állhat

2016. október 29.

A babavárás az egyik legcsodálatosabb időszak egy nő életében. Sajnos egyes kismamáknak újra és újra át kell élniük a poklot, a vetélések és akár a halvaszülés kockázatát csak azért, mert nem kerül felismerésre az antifoszfolipid szidróma (APS).
A terhességi antifoszfolipid szindrómáról és a kezelési lehetőségekről dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszél.

Terhesség antifoszfolipid szinrómával

Az APS, vagyis az antifoszfolipid szindróma egy autoimmun betegség, kialakulásának okai egyelőre nem tisztázottak. A kór tulajdonképpen egy immunrendszeri zavar, amely hatással van a véralvadás folyamatára.

A testben a vér alvadásának nagyon fontos szerepe van. Sérülés, vérzés esetén ugyanis ez a folyamat gondoskodik arról, hogy a lehető legkevesebb vért veszítsük el. A váralvadásban egy sor hormon és alvadási faktor vesz részt, melyek egymás után, domineszerűen aktiválódva idézik elő azt az eseményt, melynek során az oldható fibrinogénből oldhatatlan fibrin keletkezik, és a véralvadás bekövetkezik.

Amilyen fontos a szerepe a megfelelően gyors alvadásnak, annyira fontos az is, hogy ez ne történhessen meg rendellenesen, az az ne keletkezzen trombózis. Terhességben a véralvadási faktorok aktivitása fiziológiásan is növekszik, tehát gyorsabban alvad meg a vér az egészséges terheseknél is.

Az antifoszfolipid szindróma esetében arról van szó, hogy, könnyebben keletkezik trombus az erekben, akár az agyi erekben is stroke-t okozva. Leggyakrabban a végtagok mélyvénás rendszerben alakul ki a trombózis, és könnyen okozhat, véralvadék leszakadásával súlyos tüdőembóliát. Létrejöhet véralvadék az artériákban is, amikor szív infarktust okoz.

Terhesség esetén a képlet tovább bonyolódik. Az antifoszfolipid szindróma tüneteit sokszor egy specifikus esemény, mint például a terhesség, hozza felszínre. Ekkor a placenta vérereiben is kialakulhat trombózis, elzáródás, mely a magzatra nézve katasztrofális következményekkel járhat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...279