sub

Információk, érdekességek

Hogyan NE neveljünk teljesítményszorongó gyermeket?

2016. november 24.

„Remélem, sikerül jól megírnod a holnapi dolgozatot, KÜLÖNBEN nem fognak felvenni a gimnáziumba.”„Tanulj, KÜLÖNBEN nem viszed semmire!”

Az ilyen és ehhez hasonló szülői intelmek az egyébként is szorongásra hajlamos gyermekeknél hozzájárulhatnak a teljesítményszorongás kialakulásához. Egyik 17 éves kliensem félelmei okaként pont ezt fogalmazta meg: „Szüleim gyakran úgy kommunikáltak velem, hogy »csináld meg, különben…«” – és számára ez azt az üzenetet közvetítette, hogy fenyegetett helyzetben van.

Veszélyhelyzetben

A teljesítményszorongó a megmérettetési helyzeteket veszélyként éli meg, ami aktivizálja a szimpatikus idegrendszer „harcolj vagy menekülj!” üzemmódját – azaz szerencsés esetben szembenéz a „veszéllyel”, és megpróbálja leküzdeni a szorongását, rosszabb esetben az elkerülést választja, például a dolgozatírás napján inkább hiányzik a suliból, vagy feleléskor az egyest kéri, holott felkészült, de nem meri megmutatni tudását.

„Egy kis fellépés előtti lámpaláz még segíteni is szokott” – vallja sok színész, és valóban, az egészséges mértékű szorongás serkentően is hathat, hiszen mindenkiben ott rejlik az elismerés, a siker utáni vágy, az elért eredmény öröme és a kudarctól való félelem triásza. Gondot az arányok eltolódása jelenthet, amikor a kudarctól való félelem túlságosan felerősödik, és a gyermek számára a feladat már nem kihívást, a siker lehetőségét, hanem egy esetleges kudarc bekövetkeztét jelenti, amit el szeretne kerülni. Ilyen esetekben a szorongás olyan szintet érhet el, ami már negatívan hat a teljesítményre.


Téli babák kelengyéje

2016. november 22.

A hideg, zord időjárás plusz fejtörést okoz a most születő bébik szüleinek… Minden anyuka aggódik, meg ne hűljön a kicsi! Csősz Katalin védőnő segít nekünk abban, hogyan állítsuk össze a téli babák kelengyéjét. Íme!
 

Méret: 56-62-es

 

  • Body (hosszú ujjú) 4-6 db
  • Rugdalózó (láb között szétnyitható) 4-6 db
  • Hosszú ujjú póló 2-3 db
  • Pulóver vagy kardigán (ne kapucnis) 2 db
  • Kiskabát vagy kocsi kabát 1-2 db
  • Sapka 2 db (1 db vékony pamut, 1 db vastagabb)
  • Zokni (vastagabb pamut, ne legyen szoros a gumírozás)) 3-5 pár
  • Harisnyanadrág (vastagabb pamut) 2 db
  • Overall (vastagabb) 1 db
  • Hálózsák (vastagabb) 2 db
  • Takaró 2 db (1 db. vékonyabb, 1 db vastagabb)
  • Fürdőlepedő 2-3 db (frottír vagy tetra)
  • Textilpelenka 10-20 db (szoptatáshoz, büfiztetéshez, fürdetéshez)

Ne csak magzatát, saját testét is védje a várandósság alatt!

2016. november 16.

A várandósság egy nő életének az egyik legmeghatározóbb időszaka, a magzat megfelelő gyarapodása mellett ugyanis az is fontos, hogy az anya odafigyeljen teste jelzéseire. Évtizedekre meghatározza a végtagok egészséges működését, hogy a nő az áldott állapot alatt mennyire óvja mozgásszerveit.

A hormonális változások hatására az izmok, az ízületek, a szalagrendszer és a csontállomány is megváltozik. Előfordulhat például, hogy a magas női nemi hormonok miatt a szalagok, az izomzat lazábbá válnak, így például egy korábban derékfájós nő a terhesség időszaka alatt panaszmentes lesz, vagy javul az állapota.

Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, gerincgyógyász szakorvosa szerint természetes folyamat, hogy a várandósság ideje alatt, a súlygyarapodás miatt a test statikai tengelye, súlypontja megváltozik, a súlypont pedig áthelyeződik. Emiatt azonban kompenzációs folyamatok indulhatnak meg, nem megfelelő formálódással azonban az új egyensúly kialakulásával mozgásszervi panaszok jöhetnek elő.

Gyakran panaszkodnak a kismamák lábdagadásra, csípő- és derékfájdalmakra. Mivel háton, vagy oldalt fekve tudnak csak aludni, a csípő a normálistól eltérő terhelést kap, az egyensúly-változásból pedig fájdalom, a nagytompor felett nyáktömlő gyulladás alakulhat ki. Hasonló a helyzet derékproblémák esetén is: a várandósság alatt megváltozik a gerinc terhelése, az ágyéki szakasznak pedig más lesz az íveltsége, amely megterheli a csigolyákat.

„Sokszor teszik fel nekem a kérdést, ha porckorongsérve, vagy gerincferdülése van az anyukának, szülhet-e természetes úton? Természetesen mind a két esetben alapos vizsgálat szükséges, hogy pontos választ adhassak. Többnyire elmondható, ha nincs medence-deformitás, nem szűkült be a medence kimenet, akkor elkerülhető a császármetszés” – mondta az ortopéd szakorvos.


Pöttyök a baba arcán: tejkiütés vagy tejallergia?

2016. november 10.

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

A tejallergia tünetei

Mivel az édesanya által elfogyasztott tejfehérje az anyatejjel a csecsemő szervezetébe is kerülhetnek, ezért a tejallergia tünetei anyatejes babáknál épp úgy jelentkezhetnek, mint a tehéntej alapú tápszerrel táplált kicsiknél – magyarázza dr. Vass Noémi gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A tejallergia is okozhat bőrtüneteket, -csalánkiütés, száraz ekcémás bőr – ám ezek rendszerint testszerte megjelennek, nem csak az arcon. Tejallergia esetén a bőrtünetek mellett a kicsinél gyomor- és bélpanaszok is jelentkezhetnek: gyakori hasfájás, puffadás, hasmenés, véres székletürítés is előfordulhat.


Fókuszban a testvérféltékenység

2016. november 07.

"Mosolygok, mert a testvérem vagy, s kacagok, mert nem tehetsz ellene semmit!" - üzenhetné ironikusan, de ugyanakkor nagy szeretettel, és mély megértéssel egyik testvér a másiknak. A három részes cikksorozat első részében a kistestvér érkezésének lelki hatásait, valamint azok kezelésének lehetőségeit, második részében a testvérsorrend okozta személyiségbeli változásokat, szerepjátékokat, harmadik részében pedig a testvérjátszmákra adott helyes és helytelen szülői reakciókat vizsgáljuk.

 

A testvérek komoly és szoros szövetséget kötnek egymással már érkezésük pillanatában. Elkötelezik magukat egymás hosszú évekre – tán egy életre – szóló közvetlen segítésére, méghozzá egy olyan viszonyrendszerben, ahol gyermekként kell az ismeretlen világot közösen felfedezni, társa, és bajtársa lenni a másiknak, pajtás, akivel játszani lehet, barát, aki akár éjjel – nappal ott van, hogy vigaszt nyújtson. Ugyanakkor a testvérek egyik legnagyobb feladata az is, hogy tükröt tartsanak egymásnak egy olyan életszakaszban, amikor az egyéniség még csak bontogatja a szárnyait. A személyiség első önérvényesítésre irányuló kísérleteinek azonnali falba ütköztetésére hivatott a testvér, aki összefonott karjával, ellenállásával, vagy ellentartásával mutatja meg életünk első igazi tükrét gyermek – önmagunkról.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...162163164...279