sub

Információk, érdekességek

Gyermekdalokban és súlyemelésben verhetetlen – Ki az?

2017. december 08.

5 érdekesség, amit nem tudtál a bölcsődei kisgyermeknevelőkről.

Sok kisgyermek számára a bölcsődében töltött évek jelentik a szocializáció egyik legfontosabb lépcsőfokát. Ebben az időszakban a kicsik szüleik és családjuk után jellemzően a bölcsődei kisgyermeknevelőjükhöz kötődnek a legerősebben. A nevelők egész nap vigyáznak a gyerekekre, gondoskodnak róluk és komoly szerepet játszanak készségeik fejlesztésében is. A felelősségteljes munka során pedig több érdekesség is adódik, amit sokan nem is gondolnának. Íme, 5 dolog, amit talán nem is tudtál a bölcsődei gondozókról.

A kisgyermeknevelők naponta akár egy autónyi súlyt is felemelnek

Egy kisgyermeknevelő naponta körülbelül hatvanszor, százszor is felemeli a sokszor 10 kilónál is nehezebb gyermekeket, ami fizikailag igencsak megterhelő. Ez átlagosan összesen napi 600-1800 kilogramm, ami egy kisméretű autó tömegének felel meg.

Minden kisgyermeknevelő legalább 200 dalt, mondókát ismer

A kicsik beszédkészségének megalapozása 3 éves korukig történik, amelyben hatalmas segítséget jelentenek a komoly szaktudású bölcsődei kisgyermeknevelők. A gyermekek ebben az életkorban rendkívül könnyen tanulnak, ezért fontos, hogy minél többet beszéljenek hozzájuk. A több száz mondóka és dalocska hatékonyan fejleszti a szókincset, ezeket elsajátítva a gyerekek magabiztosabban szólalnak meg.

Egy kicsit színésznek is kell lenniük

Egy-egy dalhoz, mondókához, meséhez, játékhoz elengedhetetlen a szépen csengő hang, fejlett beszédkészség, megfelelő hangsúlyozás, különben nem köti le a kicsiket az előadás. A meseolvasás, közös éneklés során a bölcsődei gondozóknak bizony meg kell csillogtatniuk előadói képességeiket is, és ha ez jól sikerül, biztosan szájtátva figyelik majd őket a gyerekek.


Kedves apuka: így közelíts a pocaklakóhoz!

2017. december 08.

A várandósság alatt az édesapák gyakran háttérbe szorulnak, ez pedig a kicsi érkezését követően egyre csak fokozódik. Sokan még ma is úgy gondolják, apaként nincs lehetőségük kötődést kialakítani leendő gyermekükkel, az ezzel kapcsolatos kétségeket és érzéseket pedig gyakran söprik a szőnyeg alá.  Összegyűjtöttük, hogyan élhetik át az apukák is a gyermekvárás csodáit és kötődhetnek csemetéikhez már születésük előtt.

A kismamák szervezetében a hormonok hatására számos testi és lelki változás megy végbe, aminek hatására különleges kapcsolatot ápolnak gyermekükkel már világrajövetelük előtt. Az apukák ezzel szemben nincsenek ilyen „könnyű” helyzetben, hiszen nem úgy élik át a várandósság velejáróit, mint az édesanyák. Emiatt az események sodrában gyakran kívülállóként érzik magukat, gyermekükkel pedig csak születésük után tudnak kapcsolatot építeni. Az apai kötődés kellő odafigyeléssel azonban már a terhesség időszaka alatt is erősíthető. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan válhatunk tudatos apákká, már a kicsi megérkezése előtt is.

Beszéljünk hozzá!

Furcsának hat egy még nem is kerekedő pocakhoz beszélni, ám előnyös lehet, ha a születendő utód nem csak az édesanyát hallja, hanem az apuka hangjával is korán megbarátkozik. A magzat ugyan csak a terhesség 14. hetétől hall és a 22. héten képes elkülöníteni a kusza zajokat egymástól, mégis érdemes már a várandósság korai szakaszaiban kommunikálni vele. Ha a hangokat nem is képes még felfogni, a rezgések mindenképp eljutnak hozzá, ráadásul az apa így tudatosíthatja a kicsi jelenlétét önmaga számára és erősítheti kötődését is hozzá.

Vegyünk részt az orvosi vizsgálatokon

A babavárás tele van izgalommal, hiszen ki ne szeretné, hogy először pillanthassa meg születendő gyermekét az ultrahang képernyőjén. Az apák számára sem érdemes kihagyni az első ilyen könnyfakasztó élményt, ráadásul egy aggódó kismama is sokkal nyugodtabb, ha a vizsgálatokra nem egyedül kell elmennie. A közös élmény megerősíti a párkapcsolatot és a babával való érzelmi kötelék kialakításában is nagy szerepet játszik.


Nem szeret rajzolni a gyermekünk

2017. december 07.

Gyakran számolnak be erről nekem főleg fiús anyukák, és megoldást keresnek arra, hogyan tudnának kedvet csinálni gyermeküknek ahhoz, hogy zsírkrétát, ceruzát ragadjanak. Fontos, hogy megértsük, mi állhat annak hátterében, ha gyermekünk nem érdeklődik a rajzolás iránt, vagy ösztönzésre sem hajlandó ceruzát fogni.  

 

Ahány gyermek, annyiféle ok lehet a háttérben, sokszor több dolog is együttesen fennáll.

Tudjuk, hogy a gyerekek mintákat másolnak, úgyhogy először is figyeljük meg magunkat, hogy lát-e bennünket gyermekünk otthon hagyományos módon írni, rajzolni, vagy már a digitális eszközeinken végzünk minden ilyesmit? 

Egyáltalán van-e mindig elérhető helyen jó minőségű, szépen fogó rajzeszköz, ami szép nyomot hagy a papíron?

Egyszer egy látogatásom során egy óvodában figyeltem fel arra, hogy a gyerekek nem rajzoltak. Nagyon meglepődtem ezen, hiszen a szabad játék alatt mindig szokott lenni pár gyerek, akik a rajzasztalnál csendben rajzolgatni szoktak.
Messziről itt is azt láttam, hogy vannak a polcon ceruzák, papírok. Amikor közelebb mentem, akkor láttam, hogy csupa olcsó, rossz minőségű, papíron karcoló ceruzák voltak ott, azok nagy része pedig kitört heggyel ágaskodott a tartóban.
Így nem is csoda, ha nincs kedve senkinek rajzolni.


Lázcsillapítás – Már ezt is másként kell?

2017. december 04.

„Ha lázas az unokám, a lányom sok dolgot másképpen csinál, mint ahogy én tettem annak idején. Nem sieti el, hogy gyógyszert adjon a gyereknek. Nem ad neki pl. a védőoltás után azonnal lázcsillapító kúpot megelőzésként, nehogy felszökjön a láza. Ellenben ha magas a láza, képes nyakig vizes ruhába bugyolálni a kicsit. Bezzeg én csak a homlokára tettem langyos vizes zsebkendőt annak idején! Változnak az idők, csak kapkodom a fejem…” – meséli az egyik nagymama.

A láz megítélése az elmúlt évtizedekben sokat változott. Ma már nem kizárólag úgy tekintünk a lázra, mint a gyermek egészségét direkt módon veszélyeztető, kötelező jelleggel csillapítandó bajra.Tudjuk azt, hogy a láz a szervezet természetes védekezőreakciója, és egyfajta jelzésként fogjuk fel az emelkedett testhőmérsékletet.

Nem a láz a jellemző

A láz mértéke vagy tartóssága önmagában általában nem alkalmas egy gyermek egészségi állapota súlyosságának megítéléséhez. Másként fogalmazva: előfordulhat, hogy a mérsékelt láz hátterében súlyosabb betegség áll, mint az ijesztően magas lázéban. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!

A legújabb hazai és nemzetközi szakmai irányelvek is hangsúlyozzák azt, hogy „általánosságban a láz magassága nem használható a betegség súlyosságának megítélésére”.

A szülőknek, akik a gyermekük egészségét óvva számokhoz szeretnék kötni a gyógyszeres (paracetamol-, ibuprofén- vagy aminofenazon-, metamizol-hatóanyagú gyógyszerekkel) lázcsillapítás indokoltságát és szükségességét, a következő javasolható: lázcsillapításra akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C.


Gyógyító Mesék - Meseterápia a gyakorlatban

2017. december 01.

Minden másodpercben változunk. A minket érő külső hatásokat belső mechanizmusaink segítségével átalakítjuk, szűrjük, és megéljük. Mindannyian keresünk valamit, ami végső soron visszavezet bennünket Önmagunkhoz. Csak akkor találhatjuk meg igazán Önmagunkat, ha megértjük, hogy azok a szituációk, melyekkel újra és újra szembetalálkozunk, azok a feladatok, melyek megoldhatatlannak tűnnek, mind - mind a lelkünk mélyéről hozzánk szóló, belső gyermek üzenetei számunkra.  

Minden felnőtt lelkében hordozza gyermekkori énjének lenyomatait, és minden gyermek tükrözi a szülei személyiségének legmélyebb burkaiban rejtőző, az évek alatt a feledés homályába merülő önmagát.

Napjaink nagyobb részét - akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó - folyamatos aktív cselekvésekkel töltjük. A szüntelen kifelé fókuszálás, a hétköznapi élet mókuskerekébe szorult felnőtteknél kimerültséghez, betegségekhez, depresszióhoz vezethet, míg gyermekeknél a folyamatos pörgés – forgás, rohangálás egy idő után áthalad az un. holtponton, és onnantól kezdve a gyermek energiái már nem töltődnek, hanem percről percre megmutatkoznak a fáradtság jelei, amik átcsaphatnak feszültségbe, alvászavarba, hiszti rohamokba egyaránt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...280