sub

Információk, érdekességek

Szenzoros érzékenység

2017. december 14.

Egyre több gyermeknél figyelhetőek meg a következő területeken megmutatkozó érzékenységek akár külön-külön, akár halmozott előfordulásban.  

- a szenzoros érzékenység 
- a motoros érzékenység
- a fantázia érzékenység 
- a kognitív, intellektuális érzékenység 
- és az érzelmi érzékenység.

Ezek egyrészt okozhatnak nehézséget a hétköznapokban sok konfliktus forrásai lehetnek,, másrészt különleges lehetőséget rejtenek a gyermekek számára.

A szenzoros érzékenységnél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő, ez okozhat például olyat, hogy például érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk. Van, akinek a szeme érzékel több árnyalatot, tapintása kifinomultabb, ízérzékelése jobb, szaglása érzékenyebb.
Feltehetőleg ők azok, akiknek ezek az adottságai előnyt jelenthetnek a művészetekben. Érdemes nekik lehetőséget nyújtani, hogy kipróbálhassák magukat zenében, rajzban, festészetben, szakácsművészetben.


Így készüljünk a kicsikkel a hidegre

2017. december 10.

A gyermekek szervezete még sokkal kevésbé ellenálló a fertőzéseknek, mint a felnőtteké, ezért fontos, hogy – főleg az influenzajárvány közeledtével – fokozottan figyeljünk a megelőzésre.

A téli hónapokban gyermekeink szervezetének ellenálló-képessége csökken, ráadásul idén az orvosi figyelmeztetések szerint a korábbiakhoz képest súlyosabb influenzajárvány várható. A K&H gyógyvarázs program a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként ezért összegyűjtötte a legfontosabb teendőket, amikkel megszelídíthetjük a telet és megelőzhetjük a betegségek kialakulását, hogy gyermekeinkkel együtt nyugodtan élvezhessük az évszak nyújtotta örömöket.

  • vitaminok és ásványi anyagok: A téli időszakban a szakemberek szerint a megfelelő vas-, illetve C- és D-vitamin utánpótlás a legfontosabb. A vas segít legyőzni a fáradékonyságot, a C-vitamin erősíti a szervezetet, a D-vitamin pedig központi szerepet tölt be az immunrendszer aktivizálásában és szabályozásában.
  • étkezés: Ilyenkor különösen ügyeljünk az egészséges, változatos étkezésre. Adjunk gyermekeinknek szezonális zöldségeket és gyümölcsöket: céklát, póréhagymát, sütőtököt, kel-, lila- és fehér káposztát, birsalmát és naspolyát. Ezek közül egyértelműen a cékla jolly joker, hiszen amellett, hogy olcsó és könnyen beszerezhető, rengeteg vitamint
  • és ásványi anyagot tartalmaz: kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, B1-, B2-, B6-, C-vitamint, valamint még folsavat is.

Gyógyszerész kismama tanácsai – Intim higiénia

2017. december 09.

A Kleopátra fürdéseihez használt szamártej által kínált luxus legendás. A kényeztetés magas fokát fejezi ki a mézben vagy a „tejben-vajban” fürdés is. Tisztálkodás során nemcsak a bőr szépségére és egészségére, hanem az intim területek ápolására is figyelmet kell fordítani, különösen a várandósság alatt.

Az intim régió, a húgycsőnyílás-hüvely-végbélnyílás környékének tisztán tartása a kismama és a magzat egészsége szempontjából is elsőrendű.  A nem megfelelő életmód és helytelen tisztálkodás következményei súlyosak lehetnek: a hüvely bakteriális vagy gombás fertőzései, gyulladásai akár idő előtti fájásokhoz, burokrepedéshez, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A megszületett gyermeknél többek között szemproblémák alakulhatnak ki.

Az enyhén savas hüvelyi kémhatás az egészséges

Az antibiotikumos terápia, a dohányzás, a több partnerrel való szexuális kapcsolat, a hüvelyöblítés mind-mind károsíthatják a hüvelyflórát. Az enyhén savas, pH 4 körüli hüvelyi kémhatás az egészség feltétele. Ebben a savas miliőben képesek a Lactobacillusok a hüvelyben megtelepedni és ott védőfunkciójukat kifejteni: a tejsavtermelő Lactobacillusok a kórokozó gombák, baktériumok hüvelyben való megtelepedését, vagy az egyébként is ott élők kóros mértékű elszaporodását gátolják. Sok esetben a gyulladások kialakításában (pl. a bakteriális vaginózisban) olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, azonban a hüvelyben uralkodó környezet egyensúlyának felborulása miatt a kórokozó baktériumok túlnövik a védő Lactobacillusokat. Általában minél kevesebb a tejsavtermelő, védő baktérium, annál több a kórokozó mikroorganizmus, és annál nagyobb a fertőzés- és gyulladásveszély.


Gyermekdalokban és súlyemelésben verhetetlen – Ki az?

2017. december 08.

5 érdekesség, amit nem tudtál a bölcsődei kisgyermeknevelőkről.

Sok kisgyermek számára a bölcsődében töltött évek jelentik a szocializáció egyik legfontosabb lépcsőfokát. Ebben az időszakban a kicsik szüleik és családjuk után jellemzően a bölcsődei kisgyermeknevelőjükhöz kötődnek a legerősebben. A nevelők egész nap vigyáznak a gyerekekre, gondoskodnak róluk és komoly szerepet játszanak készségeik fejlesztésében is. A felelősségteljes munka során pedig több érdekesség is adódik, amit sokan nem is gondolnának. Íme, 5 dolog, amit talán nem is tudtál a bölcsődei gondozókról.

A kisgyermeknevelők naponta akár egy autónyi súlyt is felemelnek

Egy kisgyermeknevelő naponta körülbelül hatvanszor, százszor is felemeli a sokszor 10 kilónál is nehezebb gyermekeket, ami fizikailag igencsak megterhelő. Ez átlagosan összesen napi 600-1800 kilogramm, ami egy kisméretű autó tömegének felel meg.

Minden kisgyermeknevelő legalább 200 dalt, mondókát ismer

A kicsik beszédkészségének megalapozása 3 éves korukig történik, amelyben hatalmas segítséget jelentenek a komoly szaktudású bölcsődei kisgyermeknevelők. A gyermekek ebben az életkorban rendkívül könnyen tanulnak, ezért fontos, hogy minél többet beszéljenek hozzájuk. A több száz mondóka és dalocska hatékonyan fejleszti a szókincset, ezeket elsajátítva a gyerekek magabiztosabban szólalnak meg.

Egy kicsit színésznek is kell lenniük

Egy-egy dalhoz, mondókához, meséhez, játékhoz elengedhetetlen a szépen csengő hang, fejlett beszédkészség, megfelelő hangsúlyozás, különben nem köti le a kicsiket az előadás. A meseolvasás, közös éneklés során a bölcsődei gondozóknak bizony meg kell csillogtatniuk előadói képességeiket is, és ha ez jól sikerül, biztosan szájtátva figyelik majd őket a gyerekek.


Kedves apuka: így közelíts a pocaklakóhoz!

2017. december 08.

A várandósság alatt az édesapák gyakran háttérbe szorulnak, ez pedig a kicsi érkezését követően egyre csak fokozódik. Sokan még ma is úgy gondolják, apaként nincs lehetőségük kötődést kialakítani leendő gyermekükkel, az ezzel kapcsolatos kétségeket és érzéseket pedig gyakran söprik a szőnyeg alá.  Összegyűjtöttük, hogyan élhetik át az apukák is a gyermekvárás csodáit és kötődhetnek csemetéikhez már születésük előtt.

A kismamák szervezetében a hormonok hatására számos testi és lelki változás megy végbe, aminek hatására különleges kapcsolatot ápolnak gyermekükkel már világrajövetelük előtt. Az apukák ezzel szemben nincsenek ilyen „könnyű” helyzetben, hiszen nem úgy élik át a várandósság velejáróit, mint az édesanyák. Emiatt az események sodrában gyakran kívülállóként érzik magukat, gyermekükkel pedig csak születésük után tudnak kapcsolatot építeni. Az apai kötődés kellő odafigyeléssel azonban már a terhesség időszaka alatt is erősíthető. Íme, néhány hasznos tipp, hogyan válhatunk tudatos apákká, már a kicsi megérkezése előtt is.

Beszéljünk hozzá!

Furcsának hat egy még nem is kerekedő pocakhoz beszélni, ám előnyös lehet, ha a születendő utód nem csak az édesanyát hallja, hanem az apuka hangjával is korán megbarátkozik. A magzat ugyan csak a terhesség 14. hetétől hall és a 22. héten képes elkülöníteni a kusza zajokat egymástól, mégis érdemes már a várandósság korai szakaszaiban kommunikálni vele. Ha a hangokat nem is képes még felfogni, a rezgések mindenképp eljutnak hozzá, ráadásul az apa így tudatosíthatja a kicsi jelenlétét önmaga számára és erősítheti kötődését is hozzá.

Vegyünk részt az orvosi vizsgálatokon

A babavárás tele van izgalommal, hiszen ki ne szeretné, hogy először pillanthassa meg születendő gyermekét az ultrahang képernyőjén. Az apák számára sem érdemes kihagyni az első ilyen könnyfakasztó élményt, ráadásul egy aggódó kismama is sokkal nyugodtabb, ha a vizsgálatokra nem egyedül kell elmennie. A közös élmény megerősíti a párkapcsolatot és a babával való érzelmi kötelék kialakításában is nagy szerepet játszik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...135136137...279