sub

Információk, érdekességek

Balesetveszély az ünnepek alatt – Ezekre figyeljünk, ha kicsi van a háznál!

2018. január 02.

Az ünnepi időszakban több olyan baleset is érheti a gyermekeket, amelyek az évnek csak ebben az időszakában fenyegetnek, ezért a lakásban és a szabadban is jobban oda kell figyelni rájuk – mondta Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány vezetője szombaton az M1 műsorában.

Kiemelte, hogy az ünnepi sütés-főzés miatt gyakoriak az égési sérülések, de áramütéssel is gyakrabban találkoznak a mentők ilyenkor, mivel a színes fényfüzéreket, díszes ünnepi világításokat a gyermekek érdekesnek találják. A rosszul szigetelt világító díszek veszélyesek lehetnek – figyelmeztetett.

Biztonságos autósülésben utazzon a kicsi!

A kisgyermekkel utazó autósoknak a biztonsági üléseket ajánlotta, mivel ezek – mint mondta – sokszor akár életet menthetnek a csúszós utakon, megfelelő biztonsági felszerelésekkel nagy erejű ütközésekből is komolyabb sérülés nélkül kerülhetnek ki a gyermekek.


Segítség, hogy jól menjen az olvasás

2017. december 23.

Minden tanulás alapja az információ megszerzése, mely manapság olvasás útján a leggyakoribb. A tudásanyagok már nem szájról szájra terjednek, mint régen, hanem könyvekből, legújabban pedig internetről szerezzük meg őket. Alapvető fontosságú azoknak a részterületeknek a jó fejlődése, melyek azért felelősek, hogy megértsük amit olvasunk. Ahhoz, hogy a szöveget magáévá tegye egy gyermek, nagyon fontos folyamaton megy keresztül. Először is kell egy jó olvasási készség. Majd a szöveget értelmeznie kell, végül megjegyezni.  

 

Ahhoz, hogy pontosan olvasson, először is elengedhetetlen a betűk ismerete, azaz, hogy nem keveri őket, nem téveszti össze őket egymással, hiszen vannak szavak, melyek félreérthetővé teszik a szöveget, ha azt máshogy olvassuk. (pl. a szimmetrikus betűk esetében. Nem mindegy, hogy a papa megetette a babát, vagy a baba megetette a papát)

Ha jól elolvasta a gyermek a szöveget, akkor még nem biztos, hogy érti is amit olvas. 
A megfelelő értelmezéshez az alapot a lehető legszélesebb szókincs nyújtja. 
Ennek kialakulásához nagyon fontos a lehető legtöbb mondókázás, éneklés, mese hallgatása, beszélgetés. De ezen túl az is, hogy a gyermek képzelete jól működjön.
Ezért nagyon fontos, hogy ugyanazt a mesét sokszor megismételjük, hiszen minden egyes mesélés során egyre részletgazdagabban tudja elképzelni a történet apró részleteit is, nem csak a cselekményt nagy vonalakban.


Megszületett a baba és depressziós az anya

2017. december 22.

A gyermek megszületését követően mindenki úgy gondolja, hogy az anya boldogabb, mint valaha. És az anya is erre várt… Ehelyett az anyukák mintegy 60-70 %-a a szülést követő első hetekben szomorkás hangulattal, kimerültséggel, ingerlékenységgel, hirtelen hangulatváltozásokkal szembesül; a gyermekágyi lehangoltság, az ún. „Baby-Blues” vagy „Maternity Blues” keríti hatalmába.

Ez a szülést követő harmadik-ötödik nap táján a legerősebb, majd egy-három hét alatt általában elmúlik. Orvosi kezelést nem igényel, a megértő családi környezet és, ha a körülmények engedik, a pihenés és alvás általában „kezelni” tudja ezt a jelenséget.

Post partum depresszió

Nemzetközi adatok szerint az anyák mintegy 10-15 %-ában ennél lényegesen súlyosabb, tovább tartó jelenség, a szülés utáni depresszió alakul ki, szakszóval ezt post partum depresszióként (PPD) emlegetik.

A PPD általában a szülést követő első hetekben lép fel, de később, akár a gyermek megszületését követően két év elteltével is kialakulhat. A depressziónak enyhébb és súlyosabb – akár öngyilkossági gondolatokkal jelentkező – formái léteznek. Az üresség, reménytelenség, kiégettség érzése, pánikrohamok jelentkezése, a gyermekkel szembeni érdektelenség, egy esetleges öngyilkosság gondolata fontos intő jelek. Az előbbiek mellett testi panaszok is megjelenhetnek: étvágytalanság, szívpanaszok, szédülés. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, az állapot magától nem javul, az anya gyógyszeres és/vagy pszichológiai kezelésre szorul.

Ennek a fajta depressziónak a létezéséről tudni kell, és ha kialakult, az mindenképpen orvosi/pszichológiai kezelésre szorul. Bátorítsa az anyákat az a tény, hogy a szülés utáni depresszió kezelhető, gyógyítható.

Nagyon ritkán – mintegy ezerből egy-két esetben – a szülést követő legsúlyosabb pszichiátriai zavar, a mániával, a depresszióval, illetve ezek váltakozásával, esetleg hallucinációkkal, érzékelési zavarokkal jelentkező gyermekágyi pszichózis lép fel, ami azonnali szakorvosi ellátást igényel.


Szülés utáni rossz közérzetet? – Pajzsmirigyzavar is okozhatja!

2017. december 22.

Szinte nincs is olyan kismama, aki szülés után ne küzdene nagyfokú fáradtsággal, sőt, az sem ritka, amikor az illető depresszióba zuhan (szülés utáni depresszió). Azonban érdemes tudni, hogy mind a kimerültség, mind a rossz hangulat postpartum pajzsmirigygyulladásra is utalhat. Hogy mit kell tudni az állapotról, azt dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

Aktiválódó immunrendszer

A várandósság során az immunrendszer védekezőképessége némileg csökken, hogy a magzat ki ne lökődjön a szervezetből. Szülés után azonban az immunrendszer aktivizálódása fokozódik, melynek hatására egy éven belül pajzsmirigygyulladás lángolhat fel. A zavar alul-és túlműködést is generálhat (sőt, válthatják is egymást), bár az esetek többségében a pajzsmirigy fokozott hormontermelésével találkozni.

Hogy kinél fog kialakulni a probléma, előre nem tudni biztosan, ám a családban előfordult pajzsmirigyzavar, a magas ATPO szint, valamint a diabetes megnövelik a rizikót.

Fáradtság, hajhullás és depresszió – mind figyelemfelhívó jel lehet

Amennyiben a kismama krónikus fáradtságot, depressziót, fokozott hajhullást és hirtelen nagyobb testsúlybeli változásokat tapasztal, úgy érdemes szülés utáni pajzsmirigygyulladásra gyanakodni!

Bár ezen tünetek betegség nélkül is megjelenthetnek az újdonsült anyukáknál, ám ha már zavaró méreteket ölt, akkor laborvizsgálattal célszerű megbizonyosodnia T4, T3, TSH és ATPO szintjéről! Szakorvos javallatára mindezeken kívül a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát is el kell végezni, ahol szemügyre lehet venni a szerv szerkezetét, felépítését, állapotát – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.


Hogyan igazodjunk el a játékok tengerében? – Ajándéktippek gyerektípusok szerint

2017. december 16.

Közeleg a karácsony, lassan rá kell kapcsolnia azoknak, akik még nem gondolkodtak el, hogy milyen ajándék kerüljön a fa alá. Sok családban jutnak el odáig a felnőttek, hogy egymásnak egyáltalán nem, vagy csak csekélységeket ajándékoznak, viszont a gyerekek karácsonya és öröme a legfontosabb mindenhol, így az ő ajándékukat mindenki igyekszik a legnagyobb körültekintéssel kiválasztani (természetesen a lehetőségek szerint.)

A legtöbb gyermek határozottan meg tudja fogalmazni a karácsonyi vágyait, elképzeléseit, és át is adja lista, levélke formájában a szülőknek, nagyszülőknek. Tény, hogy az elmúlt években azok a játékok számítanak toplistás kívánságoknak, amelyeknek reklámját legtöbbször lehet látni a mesecsatornákon, így egészen biztos, hogy az idei évben ilyen lesz a lovacskájával sétáló Barbie, vagy a tojásból kikelő interaktív madárka is. A fiúknál Star Warsos vagy szivacslövedékes fegyverek lehetnek a legnagyobb slágerek. Sok szülő persze joggal érzi úgy, hogy valami különlegesebbet, hasznosabbat, személyre szabottabb ajándékot tenne szívesen a karácsonyfa alá. Ilyen esetben legjobb, ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen típusú a gyerek. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...134135136...280