sub

Információk, érdekességek

Így halljuk a kicsiket és így hallanak ők

2018. január 12.

Hányadik héttől kezdenek el hallani a babák? És vajon károsítja-e a magzatot, ha az anya hangzavarban tartózkodik? Nézzük!

pixabay1. tény: a nyolchetes baba szívverése már hallható az ultrahangon

A bébik szíve 6 hetes korukban kezd el verni. A pici ”motor” egyenletesen, percenként 160-as tempóban dolgozik, amit a szülők meghallgathatnak az ultrahangos vizsgálaton.

2. tény: 16. hétre fejlődnek ki a halláshoz szükséges szervek

A fülben a 16. hétre kifejlődik a halláshoz szükséges szerveink legnagyobb része. Innentől a baba tisztán hallja édesanyja szívverését, evését, légzését, járását, beszédét.

3. tény: károsíthatja a magzat hallását a túl nagy zaj

Szakemberek azt javasolják, hogy a várandós nők, ne tegyék ki magzatukat 115 decibelt meghaladó zajhatásnak. Kerülni kellene például a láncfűrész közelségét, a lövészetet, a repülőgép-hajtóművek zaját, valamint a nagyon hangos koncerteket, hiszen a bébi hallása is ugyannak van kitéve, mint az anyáé, csak ő nem tud védekezni még ellene. S bizony a méhen belül is sérülhet a hallása a babának, amennyiben tartósan ki van téve ilyen hatásoknak.


Az első három év fontossága

2018. január 08.

Kismamák életében bizonyára a legszebb, de legviszontagságosabb az első három év. A szépsége mellett nagyon fárasztó is tud lenni az egész napos szolgálat.  

 

Ha tudatában vagyunk annak, mi zajlik ilyenkor a gyermekben, milyen óriási fejlődésen megy keresztül, akkor tudjuk teljes mértékben támogatni fejlődését, hiszen gyermekünk abból “táplálkozik”, amit tőlünk kap.

Ebben az időszakban nincs a kisgyereknek védelmi rendszere. Ami az anyukában zajlik, az szűrés nélkül átmegy a gyermekbe is. Amit eszik, érez, gondol, cselekszik, minden közvetlenül hat a gyermekre.

Gyermekünk fejlesztését nem lehet elég korán kezdeni. Fejlődése már az anyaméhben megkezdődik. Már ott képes a hangok, fények, mozgás érzékelésére, melyek már a születése előtt segítik az idegrendszerének érését.

Az idegsejtek közötti kapcsolatok az első három évben fejlődnek legaktívabban, 3 éves korra az agysejtek idegpályái 70-80%-ban kialakulnak.


Egy kisbaba mindent rendbe hoz?

2018. január 08.

Az együttélés, házasság kezdeti szakaszában igen gyakoriak a nézeteltérések, hiszen a párnak - akik néha igen csak különböző családból származnak - meg kell tanulniuk együtt élni, ki kell alakítani a mindkettejük számára legkielégítőbb, legharmonikusabb együttélési formát. Gyereket leginkább akkor érdemes vállalni, ha ezen már túl vagyunk.  

 

Ha gyermek születik, a párból család lesz. A bővülő családban új szerepek, új feladatok ellátására van szükség, az egész eddigi élet, munkamegosztás átrendeződik. Új - immár családi - szabályok kialakítására van szükség.

A pár családdá alakulását megelőzi a döntés: akarnak-e és mikor akarnak gyereket. Ha ezt a döntést nem együtt, közösen hozzák meg, az aláaknázhatja és tönkreteheti a kapcsolatot. Általában a férfi az, aki ilyenkor úgy érzi: csapdába csalták. 

Egy harmonikus kapcsolatot – nagy valószínűséggel – valóban megerősít és gazdagít a gyerek. Ha azonban a pár nem él harmóniában, sokat veszekszenek, akkor a baba érkezése inkább kiélesíti, mint elsimítja a konfliktusokat. Azt pedig egyenesen hatalmas felelőtlenségnek tartjuk, ha egy asszony kimondottan azért szül gyereket, hogy férjét megtartsa. (Mellesleg ez szinte soha nem sikerül – aminek a pici látja legnagyobb kárát.)


Nagymama leszek!

2018. január 06.

Az anyaság után, szerintem ez a legfőbb vágya minden nőnek, hogy nagymamaként is átélje a gyerekekkel való foglalkozást.

Mindenki azt mondja, hogy a nagymamaság egészen más, mint az anyság. Ezt még nem tudom, de persze már maga a gondolat is átalakította az életemet.

Na, azért még felhőtlenül nem örülhettem , mert eleinte le voltam tiltva a híresztelésről: “Ne legyél Kossuth Rádió, Mama!” címszó alatt.
Pedig milyen jól esne! De megálltam, mert legyen minden a fiatalok kívánsága szerint. (Majd később úgyis minden a pici kívánsága szerint lesz.)

Én már rögtön rohantam volna a boltokba megvásárolni a majdan szükséges dolgokat, bújtam a netet, és tanulmányoztam az online árzházak kínálatát – a fotelból mégiscsak kényelmesebb nézelődni.

 

Megakadt a szemem az etetőszéken. Tudom, hogy ez csak a pici fél éves kora után válik szükségessé, de nekem , családanyaként is nagyon fontos volt, hogy megfelelően táplálkozzanak a gyerekek: életkorukra, életvitelükre való tekintettel, és főleg ne műkajákat egyenek. Naponta frissen főztem, hétvégeken pedig sütöttem is. A közös étkezés másik óriási előnye a család számára, az összetartó ereje. Ilyenkor együtt van a család, s közben megbeszélésre kerülhet minden.


Figyeljük meg magunkat, mit csinálunk, amikor gyermekünkkel vagyunk?

2018. január 05.

Mennyi időt töltünk vele tartalmasan, csak rá figyelve, illetve mennyit úgy, hogy jelen vagyunk ugyan, de nem is rá figyelünk?  

Ha jól végiggondoljuk, akkor rengeteg időt töltünk mellettük házi munkával (főzés, mosás, teregetés, takarítás), telefonálással, a munkahelyünkön intézendő feladatokkal.
Ha még nem dolgozunk, hanem otthon vagyunk gyermekünkkel nap közben, egy fokkal jobb a helyzet. Ha viszont csak ovi, suli után tudunk együtt lenni, sokkal tudatosabban kell terveznünk az együtt töltött időnket.

Nem mindegy, hogy mire fordítjuk az időnket!
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk és köztünk kialakuljon egy egészséges szeretet kapcsolat, akkor nagyon fontos, hogy amennyit csak lehet, vele töltsük, ne mellette.

Természetesen vannak élethelyzetek, amin nem lehet változtatni. Muszáj a gyerekek mellett házimunkát végezni, de ha tudatosak vagyunk, akkor ezeket az órákat is kihasználhatjuk úgy, hogy együtt legyünk, foglalkozni tudjunk a gyermekünkkel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...133134135...280