sub

Információk, érdekességek

Gyógyító Mesék - Meseterápia a gyakorlatban

2017. december 01.

Minden másodpercben változunk. A minket érő külső hatásokat belső mechanizmusaink segítségével átalakítjuk, szűrjük, és megéljük. Mindannyian keresünk valamit, ami végső soron visszavezet bennünket Önmagunkhoz. Csak akkor találhatjuk meg igazán Önmagunkat, ha megértjük, hogy azok a szituációk, melyekkel újra és újra szembetalálkozunk, azok a feladatok, melyek megoldhatatlannak tűnnek, mind - mind a lelkünk mélyéről hozzánk szóló, belső gyermek üzenetei számunkra.  

Minden felnőtt lelkében hordozza gyermekkori énjének lenyomatait, és minden gyermek tükrözi a szülei személyiségének legmélyebb burkaiban rejtőző, az évek alatt a feledés homályába merülő önmagát.

Napjaink nagyobb részét - akár felnőttekről, akár gyermekekről van szó - folyamatos aktív cselekvésekkel töltjük. A szüntelen kifelé fókuszálás, a hétköznapi élet mókuskerekébe szorult felnőtteknél kimerültséghez, betegségekhez, depresszióhoz vezethet, míg gyermekeknél a folyamatos pörgés – forgás, rohangálás egy idő után áthalad az un. holtponton, és onnantól kezdve a gyermek energiái már nem töltődnek, hanem percről percre megmutatkoznak a fáradtság jelei, amik átcsaphatnak feszültségbe, alvászavarba, hiszti rohamokba egyaránt.


5 jel, amiből a kicsi fülgyulladására gyanakodhatunk

2017. november 30.

Kisgyermekek és óvodások már könnyen elpanaszolják, de hogyan deríthetjük ki, ha csecsemőnknek fáj a füle? Az ebben az életkorban előforduló fülgyulladás okairól és tüneteiről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégészt, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Megfázásból fülgyulladás

A csecsemők gyengébb immunrendszere miatt egy megfázásból is nagyon könnyen kialakulhat fülgyulladás. Ennek kedvez az életkorból adódó anatómiai adottság is, náluk ugyanis még rövidebb és relatíve tágabb az orr-garatüreget a füllel összekötő fülkürt, vagy Eustach-kürt, így a kórokozók is könnyen felvándorolnak. A betegség első tünete az erősödő fülfájás, amit a kicsi viselkedésének megváltozása jelez.

A fülgyulladás tünetei

Féléves kor alatt általában az éjszakai nyugtalanság, sírás, láz és táplálási nehézség utalhat rá. Nagyobb csecsemő már kapkodhat a füléhez is. Kisgyermekkorban ehhez még a középfül-gyulladással együtt járó nagyothallás is figyelmeztető jel.

A lecsengő nátha szövődménye

Gyakori eset, hogy a szülők megkönnyebbülnek, hogy lecsengőben a nátha, ám a szövődmények épp ebben az időszakban jelentkeznek – figyelmeztet dr. Holpert Valéria. Abban az esetben, ha már egyre kevésbé folyik a kicsi orra, de egyre rosszabbul kap az orrán keresztül levegőt, ismét nyűgösebbé válik, mindig gondoljunk egy fülgyulladás lehetőségére is.


Meddig kínoz még? – A terhességi émelygésről

2017. november 27.

Patikai párbeszéd a terhességi émelygésről és a hányásról, amellyel a várandós nők mintegy 70%-a szembesül. Mit lehet tenni ellene? 

– Éppen csak kimutatta a terhességi teszt, hogy várandós vagyok, máris elkezdődtek a rosszulléteim. Most a 7. hétben járok, folyamatosan émelygek, és étkezéstől függetlenül, bármitől képes vagyok hányni. Miért van ez?

  • Valószínűleg hormonális változások állnak a háttérben. Egyes orvosok gyomor- és bélrendszeri okokat valószínűsítenek, mások pszichoszociális faktorokat emlegetnek, és úgy vélik, hogy esetleg a kismama nehezen barátkozik meg a terhesség gondolatával. Megfigyelték, hogy akiknél korábban a migrén, a tengeri vagy légi utak, vagy akár hosszabb autóutak hányingert okoztak, azoknál gyakoribb a terhesség alatti rosszullét is. Sőt, családon belüli halmozódás is kimutatható, anyai ágon öröklődhet a terhesség alatti hányás.

– Mindenki azt mondja, hogy az idő múlása többé-kevésbé ezt a problémát is megoldja. Meddig kell még szenvednem?

  • Nyugodjon meg, a második trimeszterre általában javulnak vagy megszűnnek a hányinger és hányás okozta kellemetlenségek. A terhesség vége felé azonban ismét előtérbe kerülhet a probléma, mivel az egyre növekvő magzat fejt ki nyomást a gyomorra. Gyakori rugdalózásai miatt mozgatja a gyomortartalmat, ami hányást okozhat, de ekkor az első trimeszterben jellemző rossz szájízzel és émelygéssel már alig kell számolnia.

Szezononként 8-10 hurutos megbetegedés: átlagos

2017. november 26.

Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna

Hiába a szülői gondoskodás, a hűvösebb időjárással együtt járó évszakokban a gyermekek is könnyebben betegednek meg, különösen, ha rendszeresen járnak közösségbe. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens azonban összefoglalta azokat a szempontokat, amelyek alapján eldönthetik a szülők, mikor, mit tegyenek, ha a család legkisebb tagja gyengélkedik.

Teljesen normális lehet, ha egy kisgyerek, bekerülve egy közösségbe, az első őszi-téli szezont sok betegeskedéssel tölti. Mindez nem jelenti azt, hogy gyenge volna az immunrendszere – vélekedik a gyermekorvos. Most találkozik olyan kórokozókkal, amelyektől eddig a „családi burok” jótékony módon megvédte őt. Ez az időszak akár úgy is felfogható, mint az immunrendszer tréningje a későbbi egészségért.

„Ezek a betegségek 70-80%-ban vírusos fertőzések, amelyek az esetek zömében jóindulatúak, megfelelő tüneti kezelés és elegendő gyógyulási idő esetén nyom nélkül, szövődménymentesen gyógyulnak. Már 200 felettire tehető azoknak a vírusoknak a száma, amelyek felelősek ezekért az elsősorban légúti megbetegedésekért – mondta Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens. –Szezononként nyolc-tíz, szövődménymentesen néhány nap alatt gyógyuló hurutos megbetegedés, vagy gyomor-bélhurut is beleférhet. Az elhúzódó, vagy ismétlődően szövődményes betegségek azonban kivizsgálást sürgetnek. Ilyenkor állhat a háttérben egy légúti- vagy táplálékallergia, egy megnagyobbodott, gócként funkcionáló orrmandula, vagy hajlam a kisdedkori visszatérő asztmatikus hörghurutokra. Ha ilyen állapotokra van gyanú, mielőbb szakorvost kell felkeresni.”

“Biológiai fegyver” a gyerekközösségekben

A gyerekközösségbe bekerülő kicsi az egyik leghatékonyabb „biológiai fegyver”. Amit elkap, azt nagy valószínűséggel szétszórja szűk és tágabb környezetben is. Fontos elegendő időt hagyni a gyermek gyógyulására, mielőtt visszakerül a közösségbe, különben nagyobb lehet az esélye egy felülfertőzésnek, egy szövődmény kialakulásának. Ami az egyik gyereknél csak orrfolyással jár, a másiknál vezethet intenzív osztályos kezelést igénylő krupphoz, asztmatikus hörghuruthoz, vagy éppen tüdőgyulladáshoz.


Akkor és most – Mégsem árt a cumizás?

2017. november 21.

„Én úgy tekintettem annak idején a cumira, mint az ördögre. Sosem adtam a gyerekeimnek cumit a szájukba, amikor kicsik voltak. Most viszont azt látom, hogy az unokám nyolc hónapos, és elég sokat cumizik. Az anyja pedig még csak meg sem próbálja leszoktatni róla! Sőt, azzal altatja el. Nem árt ez neki? ”

A gyermekük születése előtt sokan kijelentik, hogy ők bizony nem adnak a gyermeküknek cumit. Aztán hamarosan eljön a nagy sírások ideje, és ők is cumival csitítgatják a csecsemőjüket.

Kétségtelen előnye a cuminak, hogy

  • megnyugtatja a babákat,
  • két szoptatás között kielégíti a szopásigényüket,
  • segítheti az elalvásukat. Egyébként elalvást követően sok csecsemő kiejti a szájából a cumit, és nélküle alszik.

A cumit ellenzők táborát meggyőzhetik azok a legújabb eredmények is, amelyek alapján a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál (más néven bölcsőhalál) kockázatát.

Sokak félelme az, hogy a cumizás árt a fogak fejlődésének, mivel az előnytelenül befolyásolhatja a metszőfogak növekedési irányát, azok összeharapó képességét, illetve az állkapocs fejlődését. Ennek kapcsán elmondható, hogy a kisgyermekek három vagy négy éves koráig a cumizást nem helytelenítik a szakemberek. Úgy tartják, hogy az addig bekövetkezett esetleges állkapocs- és fogelváltozások később még helyreállnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...280